Miksi kylpyhuoneen lamppu ei kestä

toinen.setä

Kolmessa eri kerrostalokämpässä asuessa olen törmännyt aina samaan ongelmaan. Kylpyhuoneessa on aina halpa peilikaappi, jossa on loisteputki. Sen lisäksi katossa on aina muovikupuvalaisin. Siinä missä loisteputki kestää vuosia, kattovalaisimen lampun kestoikä on keskimäärin 2-3 kuukautta.

Olen kokeillut olla lämmittämättä sähkösaunaa, joka kuumentaa muutenkin lämmintä kylppäriä. Olen kokeillut eri lampputyyppejä, eri tehoisina. Kaikkia kokeiltu paitsi ledilamppua.

Onko joku keksinyt ratkaisun samaan pulmaan? Tai mistä lampun huono kesto johtuu - lämmöstä, loisteputken sytyttelystä ja sammuttelusta, pesukoneen linkouksesta vai jostain muusta?

19

4613

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Elekroonikko

      Hehkulampun kestoikää pudottaa dramaattisesti esim. huonolaatuinen valaisimen lampunkanta, johon lamppu on ruuvattu. Lampunkannan ja lampun välinen huono kosketus synnyttää ylimääräistä lämpöä, joka summautuu lampun synnyttämään lämpöön ja lopputuloksena on korkeampi käyttölämpötila kuin normaalisti. Tilannetta voi yrittää muuttaa vaihtamalla em. kanta parempaan tai koko valaisin laadukkaampaan. Jos valaisimen saa irti katosta niin että ilma pääsee kunnolla kiertämään voi vaikuttaa positiivisesti tilanteeseen. Myös himmentimen asentaminen katkaisijan tilalle auttaa lampun kestävyyteen. Toinen lampun tuhoutumisen mahdollisuus on kun lamppu tärähtää välittömästi sammuttamisen aikana tai sammuttamisen jälkeen. LEDilamppu olisi pulmaan järkevä ratkaisu.
      Tulee halvemmaksi eikä lämmitä jos tila on ennestään tarpeeksi lämmin.

    • Setä.neuvoo

      Päälle ja pois kytkemisten runsaus kuluttaa sekä loistelamppua että hehkulamppua. Loistelamppu jos on räpsyttelystä kulunut, silti saattaa toimia vielä paikassa, jossa pidetään jatkuvasti käynnissä. Loistelampun valo alkaa loistaa pienellä viiveellä, hitaasti kasvaen, virran kytkemisestä lähtien.

    • Jonskuna

      Vastaus on ledilamppu mikä kestää ky paikassa.

    • LED-valot_käyttöön

      Pitää muistaa, että verkkojännite 230 V on normaalisti hieman yläkanttiin ja on käytännössä 235-240 V. Lievä ylijännite lyhentää lampun kestoikää. Toisaalta, hehkulamput ovat jo EU direktiivin vastaista tavaraa ja nyt myydään ikivanhoja varastoja tai tekniseltä laadultaan kolmosluokkaa olevaa jämävarastoa.

      LED-valoissakin on ollut alussa puutteita. Esim. hisseissä ei alkuvaiheessa LED-valot kestäneet ja meillä ensimmäinen muutama vuosi sitten kahteen hissiin asennettu sarja ei kestänyt kuin 1-2 vuotta. Syynä oli ilmeisesti jäähdytys- ja tärinäongelmat. Lamput ovat päällä 24/7, joten jäähdytyksen pitää toimia. Ne uusittiin pari vuotta sitten, ja nyt hissien uudet LED-lamput ovat kestäneet moitteetta.

      Taloyhtiössämme yhdyskäytävän valot ovat päällä jatkuvasti ja niissä on muistaakseni 14 W:n modulit. Valoille taitaa tulla kolme vuotta täyteen eikä yhtään ole vioittunut. Vanhoja loisteputkia olisi pitänyt vaihtaa pari kertaa vuoteen.

      Kylmässä parkkihallissa vaihdettiin pari vuotta sitten loisteputket LED-putkiksi. Valoteho lisääntyi niin paljon, että kaksi putkea korvattiin yhdellä LED-putkella. Ne käynnistyvät pakkasella ongelmitta, eikä yhtään kappaletta ole vioittunut. Pihamaan elohopealamput uusittiin myös LED-valoiksi. Kaikki nämä uusinnat näkyy sähkönkulutuksessa, vaikkakin lisääntynyt valoteho ja vähäinen huoltotarve olivat ensisijainen tavoite. Yhteisten tilojen valoissa käytetään 4000K LED-lamppuja niiden paremman valotehon takia.

      Kotona olen poistanut hehku- ja energiansäästölamput pois käytöstä. Muutama vilkkuva/välkkyvä loisteputki sentään vielä löytyy, mtta heti niillekin tulee noutaja peilikaappien uusinnan yhteydessä. Kotikäytössä värilämpötilana lämmin valkoinen on edelleen paras, jotta väritoisto säilyy perinteisellä tasolla.

      LED-valoissa ilmoitetaan valoteho lumeneina, joten vertailu perinteiseen hehkulamppuun voi olla hankalaa. http://www.lampputieto.fi/lamput/lamppujen-ominaisuuksia/lumen-valon-maara/ on vertailutaulukko, jolla voi verrata valotehoja keskenään. http://valaistustieto.fi/ on kiinteistöjen ratkaisuista esimerkkejä. Osa LED-lampuista toimii jo himmentimissäkin, joten kehitys kehittyy;)

    • paaviko

      homettta varmaankin tai asbestia, muuta pois välittömasti

    • eineosannukorjata

      Hyvinkään sairaalan veskissä oli loisteputki kaapin alla joka simahti. 2kpl sähkömiehiä yritti korjata sitä 3 päivää, onnistumatta. Välillä toimi ja sitten taas pimeni, lähdin sairaalasta ennen kuin saivat korjattua, vai onko vieläkin rikki? Tämä siis 2012 kesällä.

    • toinen.setä

      Alkuperäinen kyselijä kiittää neuvoista ja ideoista. 10 kuukautta kulunut. Aluksi teippasin valokytkimen päällä asentoon ja meillä kylppärissä on nyt palanut valo yötä päivää. Ledilamppuja ostin ja ensimmäisen satsin kesto sama reilu 2 kuukautta kuin muillakin tyypeillä.

      Toisaalta laitoin koko kämpän lamput ledeiksi, joten nyt on sopiva varasto vanhoja energiansäästölamppuja joita voi kuolettaa kylpyhuoneen katossa. Kunhan ne on kulutettu, kokeilen seuraavaksi parempaa parempaa viilennystä ottamalla muovikuvun pois. Viimeisenä keinona sitten koko halvan valaisimen vaihto. Tai ainakin lampun kannan. Melkoinen halpa rimpula on kyseessä.

    • valohoitoa

      Loistelampun elinikä ylipäätään lyhenee kovasti, jos lamppua poltetaan jaksoittain. Yhtä soittoa poltettaessa lamppu voi kestää tyyliin 20 000 h tuntia eli noin 2½ vuotta tauotta. Jo yksi sammutus/sytytys per vuorikausi saattaa puolittaa eliniän ja tosiaankin tällainen KPH tai WC peilikaapin valo, mitä pahimmillaan poltetaan vain 30 s kerrallaan, saattaa kuukahtaa parissa kuukaudessa.

      Loistelampun elinikä suorastaan romahtaa, jos lamppua koko ajan poltetaan alle 10 min jaksoissa, jolloin se ei ikinä kerkiä lämmetä normaaliin toimintalämpötilaan. Mutta on tähän ratkaisukin. Jos lamppu ei ole vielä täysin kuollut, sitä saa jossain määrin elvytettyä polttamalla lamppua puoli tuntia putkeen. Jatkossa kannattaa pyrkiä siihen, että lamppua "räpsytetään" mahdollisimman vähän eli ei sammuteta joka välissä, vaan sen annataan mielellään palaa joka päivä ainakin yksi pidempi (väh. 10 min) jakso. Näin lampun saa kestämään vuosia parin kk sijaan.

      • tättärääpippijuu

        Valaisimessa on todennäköisesti yksinkertainen hohtosytytin. Osta sähköliikkeestä elektroninen sytytin, vaikkapa TubeSaver, niin alkaa loistelamppusi kestää.


      • pienivika
        tättärääpippijuu kirjoitti:

        Valaisimessa on todennäköisesti yksinkertainen hohtosytytin. Osta sähköliikkeestä elektroninen sytytin, vaikkapa TubeSaver, niin alkaa loistelamppusi kestää.

        Vaikkahan sitten Prismasta sellaisen hakisit, niin johan alkaa lamput kestämään.


      • tättärääpippijuu
        pienivika kirjoitti:

        Vaikkahan sitten Prismasta sellaisen hakisit, niin johan alkaa lamput kestämään.

        No, kun meidän kylässä ei ole kuin sähköliike ja Sale, tuli tuo tuohon kirjoitettua.


      • ei_toimi
        tättärääpippijuu kirjoitti:

        Valaisimessa on todennäköisesti yksinkertainen hohtosytytin. Osta sähköliikkeestä elektroninen sytytin, vaikkapa TubeSaver, niin alkaa loistelamppusi kestää.

        Ei auta elektroninen sytytin. Lyhyillä polttojaksoilla lampun päät tummuvat siitä huolimatta ja syttyminen alkaa lopulta mennä vaikeaksi. Pitkät polttojaksot auttavat.


      • Anonyymi

        Käyttöikä tuplaantuu, kun kärvähtäneen putken kääntää toisin päin. Eli vasen pää oikealle jne. Kokeilin ja sehän näköjään toimii! Kaupallisista syistä tätäkään ei kerrota kenellekään.


    • kokeillut

      Osta sähköliikkeestä kostean tilan lamppu,niin kestää!

      • tättärääpippijuu

        Voi herran jestas, ei ole olemassakaan mitään kostean tilan lamppuja. Ja tuolle pitkän polttojakson kannattajalle voin sanoa, että itselläni on vessassa nyt yli viisi vuotta kestänyt el-sytyttimellä varustetussa valaisimessa TL-D 18W lamppu.


    • Vanharuuvimies

      Mulla oli sama ongelma kylppärin peilikaapin loisteputki valossa, vaihdoin osat muutaman kerran ja laitoin sitten LED lamput (2x 7W, = 800 lumenia) jotka nappasin mukaan Kiinasta messuilta 2012. Onneksi huomasin ostaa myös kannat joita käytetään kuulema yleensä vain esim. hotellien auloissa. Ovat pelanneet hyvin 5 vuotta. Poika käytti veskissä salamalaskuria ja selvisi että valot napsautetaan päälle keskimäärin 43 kertaa päivässä ja saman verran myös pois päältä. Siinä oli varmaan se alkuperäinen syy.

      Muutenkin noita LED valoja tuli rahdattua Suomeen niin ettei 2013 jälkeen ole muita ollutkaan käytössä, yhteensä varmaan n. 80 valaisinta kun sukulaisten ja kaverien valot otetaan mukaan. Tässähän on semmoinen jippo, että johtuen Suomen ALVista ja myyjien katteesta tänne tuodaan vain niitä lamppuja joiden hinta on ostajalle kohtuullinen, niinpä parhaita valaisimia ei ole tuotu maahan, mutta niitä kyllä sai mukaansa hyvään hintaan Kiinasta. Melkoista romua näyttävät myyvän kaupoissa, hinta on OK, mutta laatu ei.

    • Anonyymi

      Ja se oikean kokoisen putkilampun osto yhtä helvettiä, eikö niitä pakkauksia voi merkitä helpommin, v.ttu kun ei tiedä miten mitata se.

      • Anonyymi

        Se on tehty sikäli helpoksi, että katso minkä wattinen vanha lamppu on. Uusi on tismalleen samantehoinen.


    • Anonyymi

      Kannattaa muuttaa uudempaan kämppään. vanhoissa tahtoo olla aina vikoja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2042
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      45
      1577
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1461
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1447
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1405
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1377
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1310
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1240
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1227
    Aihe