Nuori kirjailija etsii vastauksia ikä kysymykseen?

NuoriKirjailijanalku

Terve!

Olen 16-vuotias juuri lukion aloittanut tyttö jolla on puoli valmis kirja kirjoitettuna ja juoni loppuun asti mietittynä. Kirja on jo nyt noin 200 sivua pitkä ja se on vielä hieman kesken. Se mitä olen kirjaani näyttänyt vähän kavereilleni ja sukulaisilleni niin olen saanut todella myönteistä palautetta kyseisestä kirjasta ja moni sanoo että minusta voisi tulla vielä joskus jotain isompaakin kuin harrastekirjoittaja. Kirjaa olen tähän mennessä kirjoittanut noin. 8 kuukautta joka päivä ja minulla on suuri into ja motivaatio kirjoittaa kyseistä kirjaa.

Olen miettinyt jo pitkään kirjani julkaisemista sen jälkeen kun olen sen saanut valmiiksi mutta en ole varma voiko alle 18-vuotias julkaista kirjaa.

Eli kysymys kuuluu: Voiko alle 18-vuotias julkaista oman kirjan?

Ei minulla tässä sen ihmeellisempää. Haluan mahdollisimman kattavan, mutta yksinkertaisen vastauksen kysymykseeni.

17

270

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kotikirjailija

      Ikä ei ole este, mutta on eri asia saada joku kustantaja julkaisemaan kirja. Voit joutua kirjoittamaan kirjan 5-10 kertaa uudesta ja uudestaan, tarjoamaan kymmenelle kustantajlle ja sitten lopulta onnistuu- jos onnistuu. itseltä meni 25 vuotta ekan kirjan julkaisuus, siis ekasta hylsystä painokoneelle pääsyyn. Saman tekstin eri versioita on 12 kpl tallessa. ja toista kirjaa tehnyt 10v, (eka hylystä, nyt painossa) joten kirjallisuus on kestävyyslaji. Onnea ja sitekyttä matkaan.

      • NuoriKirjailijanalku

        Kiitän tiedoista ja sitkeyttä tässä tarvitaankin :)


    • Opastamassa

      Ikä kiinnostaa lähinnä kypsyys mielessä; alle kolmekymppinen on julkaisseiden kirjailijoiden joukossa harvinaisuus.

      Kirjoittajan nuoruus näkyy kerronnassa negatiivisessa mielessä. Ongelmakohtia on monia, tässä muutamia:
      - osataan kenties kirjoittaa mutta ei osata kertoa tarinaa; ne ovat eri asioita
      - ei paneuduta henkilöhahmoihin, jolloin henkilöistä tulee yksiulotteisia tai tylsiä
      - näkökulmahenkilöä ei ole valittu kunnolla
      - lauseissa on liian vähän merkitseviä sanoja ja liikaa täytehuttua
      - kerrotaan auringonlaskuista ja säästä monta kappaletta, kun saman voisi tiivistää lauseeseen: Tihutti. ja jatkaa tarinaa.
      - tarinassa ei ole syvyyttä ja monikulmaisuutta; on vain yksi juonen kaari eikä useita
      - ensimmäistä lukua ei osata aloittaa keskeltä tarinaa
      - tarinaa ei ole suunniteltu edeltä käsin vaan kirjoitetaan mitä mieleen juolahtaa
      - jokaista lausetta ei ole mietitty ja korjattu yli kymmeneen kertaan
      - liikaa toistoa, ei tiedetä milloin pitää toistaa (eli muistuttaa lukijaa)
      - liian vähän kiinnostavia asioita ja mielikuvia
      - kirjoitetaan puoliksi fanficciä eli kopioidaan kuuluisten teosten asiat ja kerrotaan ne tylsemmin ja ennalta-arvattavasti
      - ei osata pohjustaa asioita tai pohjustetaan liian aikaisin ja liikaa
      - kertomuksesta ei ole mietitty premissiä tai tiivistelmää
      - tarinan kannalta vääriä asioita kuvaillaan liikaa; käytetään liikaa adverbejä ja adjektiiveja
      - teksti vilisee kirjoitusvirheitä
      - aloitetaan minäkertojana, siirrytään hänkertojaksi ja koukataan kaikkitietävään kertojaan
      - näytä, älä kerro
      - tarinassa ei käy selville mitä henkilöhahmot haluavat

      • Avuliasta

        Tosiaan. Listaamasi ongelmakohdat ovat nähtävissä varsinkin alle satavuotiaiden kirjailijanalkujen esikoisteksteissä.


      • NuoriKirjailijanalku

        Mä kiitän todella paljon listaamistasi ongelmakohdista sillä nyt osaan paneutua kirjaan paremmin ja korjata mahdollisia virheitä ja paneutua kirjaan myös niiden ongelmien kohdalla.


      • Mleen

        Kiitos näistä ohjeista! Olen juuri lähettämässä käsikirjoitustani ensimmäistä kertaa kustantajalle. En ole nuori enää, kokemusta on, mutta luenpa nyt kässärin vielä ties monen kymmennen kerran uudestaan läpi.


      • mleen

        siis monennen...


      • Mleen

        Nuorelle kirjoittajalle sanoisin; älä luovuta. Kirjoita se kirja. Elä elämääsi, mutta älä pane sitä kirjaasi sivuun ja odota kunnes lapset ovat lähteneet kodistasi. Eli muista: kirjoita kirja valmiiksi!


    • pitkäsetti

      Käsikirjoituksen saaminen julkaisukuntoon on sen verran pitkä projekti, että vaikka kustantamo ilmoittaisi tänään kiinnostuksestaan, ehtisit todennäköisesti täyttää 18 ennen kuin kirja olisi kaupoissa.

      • NuoriKirjailijanalku

        Niinhän siinä todennäköisesti tulee käymään. Olen itsekkin siitä aika varma.


    • aloittelevakirjailija

      Ei julkaisemiselle tai kustannussopimukselle ole alaikärajaa.

      Kustannussopimuksen allekirjoittaminen on kuitenkin sopimusoikeudellinen toimi, ja ikä vaikuttaa oikeustoimikelpoisuuteen. Esim. työsopimuksen voit allekirjoittaa itsenäisesti jo 15-vuotiaana. Kustantamolla en sijaan on oikeus vaatia myös huoltajasi kirjallinen suostumus kirjasi julkaisuun, jos et ole täysi-ikäinen. Kyse on sekä sinun että kustantajan oikeusturvasta. Se ratkaisee, minkä ikäinen olet kustannussopimusta allekirjoittaessasi, ei kirjan ilmestymisajankohta.

      • NuoriKirjailijanalku

        Kiitos tiedosta :)


    • SamDanes

      Moro Nuorikirjailija

      Olet saanut täällä hyviä neuvoja, mutta siitäkin huolimatta heitän oman lusikkani soppaan. Oman esikoisteokseni kirjoittamisessa meni n. 5 vuotta, jota tein epäsäännöllisen säännöllisesti, viimeiset vuodet hyvinkin aktiivisesti. Tässä ajassa tarina, hahmot ja pitkälti koko paketti muutti jatkuvasti muotoaan sitä kirjoittaessani uudestaan ja uudestaan monia kertoja vain siksi, koska tarina sekä tekstin laatu ei tyydyttänyt itseäni. Useat hahmot karsiutuivat pois, juonen sivuhaarat muututivat toisiksi ja niin eteenpäin.

      Ongelma esikoisteoksen kirjoittamisessa minulla oli se, että mitä enemmän kirjoitin ja pidemmälle kirjassani pääsin, sen paremmaksi jatkuvasti kehityin kirjoittamisessa. Tämän myötä uudemmat tekstit ja juonenkäänteet olivat paremmin muotoiltu ja kuvailtu, hahmot syvempiä, kuin alussa. Hyväksi kirjoittajaksi oppiminen onkin elinikäinen prosessi. Veikkaan, että monilla esikoiskirjailijoilla on sama ongelma, ja tämän vuoksi se ensimmäinen teos on kaikista vaikein.

      Kun olet kirjoittanut tarinaasi aktiivisesti 8kk, ja _jos_ se ei mene kustantamoissa lävitse, niin jätä teos pöytälaatikkoon, haali kokemuksia ja ärsykkeitä maailmasta, lue mahdollisimman paljon, kehitä uusia tarinoita joiden kanssa painit ja palaa takaisin esikoiskirjan pariin hieman myöhemmin ja lue se lävitse uudella innolla. Voit mahdollisesti huomata tällöin paljon uusia asioita, joita työstää / parantaa.

      Ja kustantamojen maailma on ihan oma lukunsa. Itse sain hyväksiä päätöksiä, suoria hylkyjä ja hylkyjä kehujen kanssa. Sopimukset oli otettu suoraan raiskauksen ABC - oppikirjaa, jotka tietysti itse hylkäsin. Tästä keskustellessani kirjailija ystäväni kanssa, hän löi oman kustantamon pystyyn, jonka kautta kirjat painatettiin ja nyt omaa teostani myydään meidän verkkokaupan lisäksi Prismassa, Ablibriksessä, Suomalaisessa ja niin eteenpäin.

      http://yritykset.suomalainen.com/kaunokirjat/romaanit/pintasotilaat-sku-p9789529366040

      Ja hänellä on itseasiassa kaikkien teoksien suhteen sellainen idealogia, että pääosa kirjan tuloista tulee jäädä kirjailijalle itselleen. Mielestäni varsin hyvä idealogia.

      Tsemppiä paljon!
      / Danes

      • SamDanes

        Hävettävän paljon kirjoitusvirheitä. Sitä se välillä on.... :)


      • NuoriKirjailijanalku

        Kiitän todella paljon vastauksesta. Itseasiassa olen itsekkin lukenut tekstiäni monta kertaa läpi ja karsinut juttuja pois ja lisännyt uusia ideoita tilalle aina välillä kun palaan lukemaan ensimmäisiä lukuja. Kirja on kesken mutta silti kirjoitettu monia ja taas monia kertoja uudestaan ja uudestaan. En pysty itse päästämään kirjan kirjoittamisesta irti sillä tarina ja sen henkilöhahmot ovat tulleet osaksi päivittäistä arkeani... Haha taidan kuulostaa hieman hullulta mutta ei voi mitään.

        Kustantamojen maailmaan en ole vielä sen paremmin perehtynyt sillä haluan ensin kirjan valmiiksi (tai ainakin omasta mielestäni valmiiksi) ja vasta sitten lähettää kyseisen teoksen maailmalle.

        Kiitos vielä lisävinkeistä sillä niitä tulen tarvitsemaan :)


    • Ravistelee

      Ihan nappaava kansi tuossa teoksessa. Pani vaan ihmettelemään miksi romaanissa, jonka ymmärsin suomenkieliseksi, on englanninkielinen mainoslause?

      • SamDanes

        Ymmärsit aivan oikein. Sloganit liittyvät pitkälti pitkän ajan markkinointisuunnitelmiin. Kansainvälistyvässä maailmassa tulee käytettyä kansainvälisesti ymmärrettäviä mainoslauseita - harvalta suomalaiselta se kuitenkaan on pois. Ja kannen osalta mainostan sen verran, että graafikko Ruotsin Niklas teki hyvää työtä - kiitokset hänelle.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      263
      2583
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      192
      1652
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1434
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1159
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      79
      1156
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      223
      1022
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      990
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      895
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      729
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      720
    Aihe