Neljä kysymystä jäljestä

epävarmajäljestäni

1. Kun kirjoitatte teosta, muuttuuko kirjoitustyylinne? En nyt tarkoita mitään suurta muutosta, mutta esim. enemmän lyhyitä lauseita tai vähemmän vertauskuvia tai enemmän --ja--ja--ja--ja- lauseita...

2. Entä jos näin käy, onko se huono asia?

Tiedän, että liika selittäminen vie intoa ja liian vähäinen kuvailu kuulostaa ''tönköltä'', mutta en ole varma missä raja kulkee.
3. Onko turhaa kirjoittaa henkilöiden pienistä liikkeistä tai aamun kauneutta dialogin sisällä/välissä?

4. Onko tämä ihan kökköä ja tylsää? Tämä on pieni pätkä kirjasta, joka on työni alla.

--'’Minä…en tiedä olenko minä kotona. Tai olen minä, mutta en ole välttämättä…siis, ’’ Aaron puhui takerrellen sanoihin ja siirsi kattilan hellalta puisen levyn päälle, joka oli aivan kahvikuppien vieressä, ’’minulle tulee vieras muutamaksi…varmaankin kahdeksi päiväksi, joten on parempi jos et majailisi täällä hetkeen.’’
’’Sinä tunnet minut. Kolme yötä samassa paikassa ei ole tapaistani,’’ minä sanoin ja yritin olla näyttämättä tiedonjanoani tätä vierasta kohtaan. Halusin tietää kaiken hänestä, mutta tiesin, että jos kysyisin sitä suoraan häneltä, hän kiertelisi ja kiemurtelisi sanojaan. Täytyi edetä varovasti, vaikka suuni oli kauhean kuiva.
’’Tiedän minä. Olet aina liikkeessä. Nukut eri paikoissa, mutta sinulla on niitä…niitä –’’
’’Vakiopaikkoja, ’’ minä sanoin ja menin takaisin istumaan.--

Vähän minusta tuntuu, että takerrun yksityiskohtiin. Esimerkiksi tuo kattilan siirto vaikuttaa aika turhalta....

7

96

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tarkastellut

      Dialogiasi voi karsia selkeämpään muotoon, vaikkapa näin:

      "Minä... en tiedä olenko kotona", Aaron sanoi ja siirsi kattilan hellalta kahvikuppien viereen. "Minulle tulee vieras varmaankin kahdeksi päiväksi, joten on parempi jos et majailisi täällä silloin."
      "Sinä tunnet minut. Kolme yötä samassa paikassa ei ole tapaistani", sanoin ja yritin olla näyttämättä tiedonjanoani. Halusin tietää hänestä kaiken, mutta jos kysyisin suoraan, hän kiertelisi ja kiemurtelisi. Täytyi edetä varovasti, vaikka suuni tuntui kauhean kuivalta.
      "Niin, olet aina liikkeessä. Nukut eri paikoissa, mutta sinulla on niitä... niitä-"
      "Vakiopaikkoja", sanoin ja istuuduin.

      - takeltelua ei tarvitse mainita erikseen, dialogin pitäisi puhua siitä puolestaan.

      Kysyt onko tämä kökköä tai tylsää. Ylempänä poistin kökköyttä, joten tuolalla tavalla teksti olisi siedettävää. Mielestäni kahvin juomisesta lukeminen on tylsää, ellei dialogi ole hyvä. Katkelma on irtaallaan aika tavanomainen, neutraali, enkä jaksaisi lukea tällaista montaa sivua. Sama dialogi jumbojetin siivellä käytävästä eloonjäämiskamppailusta olisi paljon kiinnostavampi miljöö.

      Onko sinulla teoksen huippukohtaa? Mieluusti lukisin sen ja tarkastelisin sitä.

      • eikuneditoimaan

        Kiitos ihanasta kommentista! Tästä oli todella paljon apua. Minulla taitaa olla substantiivi tauti (Menin takaisin istumaan = istuuduin)

        Nappasin kohdan, jossa dialogin voi ymmärtää ilman juonta. Kahvin juonnista mainitaan vasta dialogin jälkeen, mutta voinhan minä heittää koko kahvin pois.
        -- Valahdin alas tuolille ja olin kostuttanut kieleni tiedonjanossa. Kissa sai tyydytystä uteliaisuuteensa, ja se saisi riittää.
        ’’Älä ole liian kiltti muukalaisille. Päädyit vielä jahdatuksi ja tapetuksi.’’
        Otin kiinni kahvimukista ja kaadoin mustan nesteen alas kurkustani.
        Tänään tapaan Annien.

        Teoksen huippukohta on todella outo, jos ei tiedä tarinan maailmaa. Aioin muokata dialogista mielenkiintoisempaa, karsia tuota kökköyttä ja turhaa ''sälää''
        Karsimisesi avasi silmäni ja olen ikuisesti kiitollinen :)


      • Tarkastellut

        Entäpä teoksen alku? Minua kiinnostaa ensimmäiset kaksi kolme kappaletta. Niillä myydään kirja kustannustoimittajalle, joten ei ole ollenkaan sama miten aloittaa tarinan.

        Omasta puolestani voin sanoa, että olen hionut alkua 15-20 kertaa ja vasta nyt näyttää hyvältä. Samalla selkeni premissi ja kokonaisuus, josta tarinani kertoo.

        Premissi on varsin helppo keino pitää kirjoitus oikeassa kurssissa. Premissi on periaatteessa yhteen lauseeseen tiivistetty juoni. Premissi rakentuu yleensä näin: Joku tekee jotakin.

        Oma premissini on Eld haluaa pelastaa Tanosin (kotikaupungin). Tämän lauseen kun pitää mielessä kirjoittaessa, niin ei hairahdu kirjoittamaan asiaan kuulumattomia sivujuonia tai ymmärtää pitää sivujuonet kohtuullisina.


      • ikuisestikiitollinen

        Hion vielä alkua. Tällä hetkellä tarina lähtee prologilla (klisee) , jossa tarinan viholliset jahtaavat päähenkilöä ja saavat hänet lopulta kiinni. Miksi aloittaisin tällä? Annan pieniä muruja kerrallaan päähenkilön menneestä, jossa prologin jälkeinen tapahtuma kuvataan hänen elämänsä suurimpana käännekohtana. Olen harkinnut prologin poistamista, jolloin tarina lähtisi tilanteesta, jossa viholliset olisivat päähenkilön ystävän kotona. En ole vielä varma mitä teen.

        Premissi kuulostaa hyvältä työkalulta.
        Sinun premissisi vaikuttaa todella mielenkiintoiselta :) Eld on kiva nimi.


    • Tarkastellut

      Toinen käyttämäni työkalu on tiivistelmä. Kirjoitan ennalta muutaman lauseen jokaisesta luvusta. Tässä esimerkki kahden luvun tiivistelmästä:

      1. PIIRITYS
      Eld Pennre vartioi Tansiksen kanssa palatsin sisäpihaa trebuchetien moukaroidessa pääkaupunkia. Eld tahtoisi nukkua mutta ei voi. Siinä seistessään Lur Astre kukittaa heidät ja päästää heidät ulos palatsista tapaamaan perheitään viimeistä kertaa.

      Pennrejen sukutalolla pakataan ja heitetään katkeria hyvästejä. Isä aikoo pakottaa Eldin mukaan pakosuunnitelmaan: kalastusaluksella on tarkoitus purjehtia ulos piiritetystä kaupungista kauas diplomaattiasuntoon. Esittele Eldin raajarikko sisko ja lentäminen.

      Satamassa Eld päättää toisin. Perhe on suruissaan mutta katoaa merelle; samalla hän palaa vartiopaikalleen voitonvarmana.

      2. UNENTULO
      Eld nuokkuu vartiossa. Sisäpihalle tunkeudutaan ja heidän on puolustauduttava. Toisessa hyökkäysaallossa saapuu Murhan aspekti, jonka Eld tainnuttaa vaasilla.

      Taistelu jatkuu, Eld perääntyy viinikellarista parvekkeelle, jossa joukko titaaneja piirittää hänet. Tanos on tuhoutumassa, kun titaanit ilmottavat tehtävästä, jonka Eldin on otettava vastaan. He tappavat Eldin, jolloin hän vaipuu ensimmäiseen uneensa ikinä.

      ******
      Tällä tavalla kun kirjoittaa muistiin tärkeimmät seikat, jokainen luku tulee täyteen asiaa. Toisekseen juonen kuljetus pysyy hyvin aisoissa eikä tiivistelmän kirjoittaminen ole kovinkaan työläs urakka. Tällä hetkellä minun pitäisi kirjoittaa tiivistelmät tarinan keskivaihelta ja lopusta ennen kuin jatkan kirjoittamista. Muutoin keskivaiheen juoni hajoaa käsiin eikä lopetus vastaa alun lupausta (lue: Eld haluaa pelastaa Tanosin).

      Tiivistelmissä on mukavinta ideakeskeisyys: luodaan kantava kokemus tarinalle, jota kirjoitusvaiheessa vain syvennetään. Jos jokin idea ei ole riittävän hyvä, idean voi tässä vaiheessa helposti vaihtaa ja kirjoittaa paremmin.

      • Ihailij4

        Wow. Tarinasi kuulostaa mahtavalta! Onnea kirjoittamiseen

        Kiitos taas vinkistä :)


    • kettu_900

      Suun kuivuus ja hitaasti eteneminen on outo kohta (mielestäni), vaikka sana on liikaa. Myös kauhean on turhaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      325
      2675
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      87
      2012
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1590
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1124
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      70
      988
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      963
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      910
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      143
      863
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      276
      798
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      40
      714
    Aihe