Kania mietin

pitkäaikavielämuttakysyn

Moikka! olen opiskelija, muutama vuosi vielä aikaa valmistumiseen ja harkitsen kanin hankkimista suurinpiirtein puolenvuoden kuluttua, koska ei tule enää pitkiä ulkomaan matkoja (poikakaveri muuttaa kesällä suomeen, enkä joulun jälkeen kerkeä menemään) koira varmaan tulee muutaman vuoden päästä, miten ne aikuisena tottuvat koiriin(jos ei teidän mielestä aikuisena totu niin poitäisikö ottaa aikuinen koirallisesta kodista?)? Porukoilla on koira jolla muuten voisin totuttaa, mutta omaavat aika vahvan riistavietin, joten en varmaan uskalla ottaa samaan tilaan.

Mietin aluksi alunkustannnukset tietysti, en tiedä että otanko "sisään ajetun" vaiko poikasen. Mitä rokotuksia tarvitsevat, jos pääsääntöisesti ovat sisällä? Miten herkkiä ovat muutoksille? voisin viedä mökille kesällä, jos ison aitauksen tekisin vanhalle pellolle, tietty katto pitää olla ettei huuhkaja vie. leikauttaminen maksaa varmaan enemmän kuin koirankokeisella eläimellä, pojan aijon ottaa jos otan, eli ei ihan yhtä kallis kuin tytön leikkuu olettaisin että maksaa 120-200€? Mulla on 2 huonetta, joista toisesta saa tosi helposti kaikki johdot pois joten voi vapaasti jättää varmaan häkin auki päiväksikin kun olen koulussa? vai onko silti turvallisempaa jättää häkkiin kun en ole vahtimassa?
Eli alkukustanuksia olisi?(katsoin musti ja mirrin sivuita eli jos käytettynä ei löydy)
Häkki, 70-90€
mökki 25€
aktivaatiopallo 5€ Muita leluehdotuksia?
vessa jos en itse tee jostain puupaloista 6
pelletit 15€(muistaakseni kilon tai parin pussi, kauanko kestää?)
heinä 5€(/kk)
Tuoreita kasviksia X€/kk
kuppeja, kynsisakset(koiran) ja harjoja omistankin jo
eli 126-146€ eläinlääkärikulut mitä unohdin

Sitten lopuksi, millaista on kouluttaa kania? Miten opetan käyttämään vessaa, olemaan jyrsimättä kiellettyjä tavaroita, voinko opettaa temppuja/ oman nimen jne. ja jos voin niin miten eroaa koiran koulutuksesta? Miten on helpointa saada kanin mielenkiinto vert. koira: heiluta namua ja kimeähkö ääni.

17

345

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pitkäaikavielämuttakysyn

      Ai niin itse kani, mikä on paras paikka katsoa myynnissä olevat, itse olen löytänyt hinnoilla 40-100€ mitkä on järkevät hinnat aikuisesta/poikasesta ja onko roduilla erityispiirteitä? mikä olisi mukavan lempeä kani?

    • Piia14

      Suosittelen leijonanharjasta/risteytystä. Minulla on 2 kania (leijonaharjas ja leijonanharjas/leijonaluppa) ja en ennen niiden hankkimista tiennyt paljoakaan kaneista. Yllätyksekseni olen huomannut niiden olevan paljon älykkäämpiä kuin mitä olin kuvitellut. Oppivat sanoja, oman nimensä sekä erilaiset "käskyt" kuten "häkkiin!" jne. Menevät siis käskystä sinne itse. Samoin oppivat mitä saa tehdä ja mitä ei. Meillä ne ovat vain yöt häkissä ja kaiket päivät vapaana asunnossa, eivätkä tee opittuaan em. asiat mitään tuhoja. En suosittele häkkiin kuivikkeita, puruja tms., koska ne kulkeutuvat ainakin pitkäkarvaisen kanin mukana pitkin asuntoa. Käytän itse pieniä räsymattoja, joista imuroin päivittäin pahimmat pois ja muutaman välein vaihdan puhtaaseen. Pesen ne pyykkikoneessa isossa pesupussissa (muuten karvoittaa koneen ja omat pyykit). Vessalaatikossa (joita on yksi häkissä ja toinen olohuoneessa) käytän ns. polttopellettiä, on hyvää ja halpaa (n. 5 e/15 kg säkki). 5-6 pv välein vaihdan häkin laatikkoon puhtaat ja oh:n laatikkoon harvemmin, tarpeen mukaan. Zooplussasta saa halvalla tarvikkeet ja ruoat kotiovelle kannettuina. Esim. 10 kg ruokasäkki (Cuni Nature) reilu 20 ja 12 kg heinäpaali (Vilmie vuoriniittyheinä) samaa hintaluokkaa. Ekaks mainittuja menee 2-3 vuodessa ja paali kestää yli vuoden 2 kanilla.

      • Aloittajan

        Jännän näköisiä nuo leijona harjakset :) täälläpäin näyttäisi olevan enimmäkseen sekoituksia myynnissä, ja belgian jättejä. Tuo mattohomma vois olla hyvä (ekologisempaa ainakin), aion myös laittaa muovit lattioihin siivouksen helpottamiseksi, kuuli jostain että hyvä vessa olisi kuivike alla ja jotain isompaa raetta/purua päälle.
        Kiitti tuosta zooplus mainonnasta:P oon vanhempien koirille sieltä joskus jotain sekalaista hommannut.

        Tosi innolla odotan tuota kouluttamista, koska koiria ainakin on ihana kouluttaa. Uusi laji on kyllä hyvä haaste koulutusharrastukseen :D

        Mitkä tuoreista kasviksista on kaneille hyviä? Ja mitä ei saa antaa? Makeat (hedelmät ja porkkanat) kuulemma ainakin minimiin ja heinässä ei alfalfa heinää?


    • Miumauuu

      Itse en koiraa ja kania päästäisi samaan tilaan, sillä aina on riski että koira satuttaa kania.
      Meillä kaneja ei ole rokotettu ja riippuu ihan kanista miten sopeutuvat muutoksiin. Esim. kun meidän Nuutti kani joutui ulkoa muuttamaan sisälle pasteurellan takia ja se sopeutui sisällä olemiseen aika hyvin vaikka selvästi kaipaakin takaisin ulos.

      Kun teet ulos häkkiä, muista laittaa maahan verkko jotta kani ei kaiva itseään ulos. Ja jos haluat tehdä kanin onnelliseksi kaiva verkko maahan(muista kiinnittää reunoilta häkin reunoihin) niin se pääsee kaivelemaan tunneleita.:)

      Aina kannattaa ottaa vähintään kaksi kania, sillä ne ovat onnellisempia lajitovereiden seurassa. Tällöin kannattaa ottaa leikattu uros ja naaras, sillä kaksi naarasta tulee harvemmin toimeen keskenään. Esim. tori.fi:ssä löytyy paljon myynnissä olevia kaneja ja sieltä löytyy myös pariskuntia.

      Itse en kania laittaisi tehdashäkkiin ollenkaan, sillä ne ovat todella pieniä. Ja jos teet huoneesta turvallisen kanillesi, niin miksei voisi olla vapaana kun et itse ole kotona.
      "Isoa" tehdashäkkiä et tuolla hinnalla saa esim. 140cm tehdashäkki maksaa reilu 150€ ja jos on pakko ostaa tehdashäkki niin todellakaan tuota pienempää häkkiä en suosittele ostamaan.

      Muista että kanienkin eläinlääkäri kulut voivat nousta suuriin summiin. Esim. meidän kanille jouduttiin laittamaan tikit ja kuluiksi tuli yhteensä reilu 300€.
      Kanejani en ole mitenkään kouluttanut, mutta vessan käytön voi opettaa siirtämällä vessan sinne minne kani tekee asiansa ja laittamalla papanoita vessaan valmiiksi.
      Onnea kanin hankintaan!:)

      • Aloittajan

        Meillä on kotona ollut aina kissoja ja koiria, omien kissojen kanssa ovat rauhassa ja leikkivätkin yhdessä, ulkona näyttävät kissat taas ruualta. Jos pennusta asti opettaa, niin kyllä koira kanin laumaansa ottaa, kunhan opettaa millaista käytöksen pitää olla kun kani on ulkona häkistä, yksin en jätä kahdestaan kuitenkaan :)
        Voisin harkita sitä toistakin kania.

        Mulla on nyt piirrokset omatekoiseen häkkiin kanien tila olisi siinä 2 kerroksessa K144cm L103cm S50cm, jossa välitaso johon lisään rampit jos ei yllä hyppäämään ja lisättävä ramppi että pääsee sisään ja ulos häkistä halutessaan. Häkkiosan alle tulee kaappi johon laitan ainakin osan kanin tavaroista :)


      • Aloittajan

        Niin joo, rahaa mulla on ollut lapsesta asti säästössä koiraan ja sen kuluihin, eiköhän siitä riittäne kaneihinkin, kun olen varmaan töissä kun koiran ehdin hankkia :)


    • Sedä

      Jos asut pk-seudulla, tarvitset rokotteen siihen uuteen citykani-virukseen, se on kai juuri tullut markkinoille. Muita rokotteita ei ole.

      Virikkeenä kannattaa viedä sitä ulos valjastelemaan. Talvellakin voi viedä jos on totuttanut pikkuhiljaa. Ja ulkoa kannattaa tuoda oksia. Ruoki pelletit heittelemällä ne huoneeseen etsittäväksi tai opeta niiden avulla temppuja!

      Vessalaatikkoa ei oikein voi puusta tehdä, tai se on heti läpimätä kusesta. Mökki sen sijaan kannattaa nikkaroida itse, tai kuljetusboksiakin voi käyttää. Häkki kannattaa hankkia käytettynä, saat parilla kympillä hyvän.

      • Aloittajan

        Tulin itsekin siihen tulokseen että halvimmaksi tulee rakentaa itse, etenkin kun osaan ja välineet löytyy jo omasta takaa. 2kerroksisen häkin piirrokset valmiina, alimmaksi teen tason johon voi laittaa tavarat laatikkoon, ja lattioihin jotkut muovit siivouksen helpottamiseen ja aiemman suosittelemat räsymatot :) jonkin näköinen tarvittaessa lisättävä ramppi vielä niin on hyvä :D


    • Piia14

      Mä oon kokenut hyväksi ja halvaksi (sekä sata kertaa paremman näköiseksi kuin mitä ne kanien tavalliset, halvat muovitekeleet ovat!) kokoontaitettavan koirien metallisen matkahäkin, jossa on mukana häkin jakamiseen/pienentämiseen tarkoitettu irroitettava väliseinä. Se menee kätevästi poikittain tasoksi häkkiin antaen paljon lisätilaa (tein tason päälle levyn paksusta pahvista, jonka päällystin pressupalasella ja ompelin siihen vielä kankaasta irroitettavan, konepestävän tyynyliinamallisen päällisen, jonka kulmissa on nauhat häkkiin kiinni sitomista varten). Kanit myös rakastavat olla tasolla.

      Häkki on kooltaan n. 120x90x70 cm (p x l x k) ylätaso n. 50 x 90 cm. Tason kun irrottaa, häkin saa muutamassa sekunnissa kasaan ja on helppo ottaa mukaan. Tämä häkki maksoi muistaakseni 90 e. Tason alle menee vessalaatikko ja heinäteline.

      Kahdelle kanille pitäisi varmaankin olla isompi häkki, mutta en näe sitä ongelmaksi, koska meillä kanit ovat kaiket päivät asunnossa irrallaan ja viettävät häkissä vaan yönsä. Toki heillä on päivälläkin mahdollisuus mennä häkkiin, jos haluavat, mutta silloin heillä on mahdollisuus tulla sieltä pois milloin vaan.

      Meillä kanit kulkevat mukana yökylä- ja lomareissuilla. Montaa kertaa niitä ei tarvinnut kuskata matkassa, kun tottuivat auton ääneen, hajuihin jne. ja lakkasivat pelkäämästä. Makoilevat rennosti omassa pikku boksissaan, syövät ja juovat. Samoin lähes kaikki kyläpaikat ja läheiset ihmiset ovat niille tuttuja. Vain aniharvoin (ei edes joka vuosi) ne ovat sitten hoidossa, jos niitä ei voi ottaa mukaan.

      • Aloittajan

        Häkki onkin mulla jo suunnitteilla, voisin kyllä tehdä jostain pentuaitauksesta pikahäkin, kesällä mökille. Kiva että pystyy viemään paikkoihin, vanhempien kissat stressaantuivat paljon kun yrittivät viedä niitä mökille. Kiitos ehdotuksista :)


    • Sedä

      Kannattaa ottaa huomioon, että kanin pitäisi vapaana ollessaan päästä itse takaisin pesäänsä häkkiin kun haluaa, mikä voi olla aika hankalaa jos häkin alla on taso eikä häkin alakerta ole maantasossa. Kanit tykkää yleensä myös pompata vähän korkeammalle ihmettelemään, mutta käytännössä sille on sitä kivempaa mitä enemmän maapinta-alaa löytyy loikkimiseen.

    • muutama-asia

      Muista, että kani ei ole kuten koira. Se on omanlaisensa eläin, jolla on oma tahto, eikä se välttämättä opi mitään "temppuja" tai omaa nimeään, tai olemaan jyrsimättä "kiellettyjä esineitä".

      Jyrsiminen ja kaivaminen ovat kanille luonteenomaista, joten ei se opi niitä olemaan tekemättä. Sille täytyy antaa jotain sellaista, jota se saa jyrsiä ja kaivaa, ja kielletty täytyy pitää sen ulottumattomissa.

      Kaikki kanit eivät välttämättä myöskään koskaan kesyynny kunnolla sylissä pidettäviksi. Arkuuskin on yksi kanin luonteenomaisia piirteitä. Luonnossa kani on saaliseläin, joten kanit ovat perusluonteeltaan pelokkaita, eivätkä lemmikkinäkään koskaan täysin opi siitä pois. Vihollisen kynsiin joutumisen pelko on aina osa kanin perusluonnetta.

      Voi myös olla kanille todella stressaavaa, jos sen tuttuun elinympäristöön tuodaan koira, eli vihollinen. Kani on tottunut turvalliseen ympäristöönsä, ja yhtäkkiä sinne tuodaan vihollinen. Kani saattaa siihen tottua, ja oppia sen kanssa elämään, mutta ainakin aluksi kani stressaantuu varmasti. Stressi on kanille vakavampi asia kuin ihmiselle, kani voi jopa kuolla stressiin.

      Anteeksi vain, mutta kuulostaa vähän siltä, että haluat koiran, mutta aiot ottaa kanin ja kuvittelet, että saat koulutettua kanista koiran omaisen lemmikin.

      Kanit ovat ihania lemmikkejä, kunhan muistaa, että kani on kani, ja antaa kanin olla kani. Kani on paras kanina.

      • Aloittajan

        Joo, ymmärrän että koira ja kani ovat erilaisia, kun koiran sityen joskus otan niin tutstutan hajuun ensin, ja ehkä tuon vanhempieni koirien hajua myös johonkin tosi kivaan paikkaan.
        Ja varmasti lyhyissä pätkissä samassa tilassa aluksi.

        Voihan sitä ainakin yrittää kouluttaa ;) ei siinä mitään menetä, samanlaisia temppuja ei tietenkään, mutta toivoisin että ainakin nimensä saisi tunnistamaan.
        Ajanviettoa kanin kanssa tällä hetkellä oletan olevan sitä että itse luen tenttiin/opiskelen lattialla ja kani touhuaa siinä samalla ja tulee sit tapsuteltavaks kun haluaa, vähän niin kuin kissa (porukoilla on myös kissoja siksi vertaus). Koiraa en tosiaan opiskellessa uskalla ottaa, sillä jos tuleekin superhyperi pakkaus, niin ei aika varmaan riitä.

        Johtoja mulla on oikeastaan vain yhdessä nurkassa, jonka aitaan pois. Ei ole mattoja, eikä oikeastaan mitään kalliita huonekaluja joita hengellä pitäisi varjella, yhdestä kopasta voin tehdä kaivuupisteen ja toiseen kasvattaa kauraheinää, parvekkeen saan helposti aidattua pupukuntoon, niin pääsee sinnekin tutustumaan.

        Mut joo, eihän mulla koskaan ole kania ollut, joten varmasti tulee yllätyksiä vaikka kuinka tiedostaisin itseäni etukäteen.


      • muutama-asia
        Aloittajan kirjoitti:

        Joo, ymmärrän että koira ja kani ovat erilaisia, kun koiran sityen joskus otan niin tutstutan hajuun ensin, ja ehkä tuon vanhempieni koirien hajua myös johonkin tosi kivaan paikkaan.
        Ja varmasti lyhyissä pätkissä samassa tilassa aluksi.

        Voihan sitä ainakin yrittää kouluttaa ;) ei siinä mitään menetä, samanlaisia temppuja ei tietenkään, mutta toivoisin että ainakin nimensä saisi tunnistamaan.
        Ajanviettoa kanin kanssa tällä hetkellä oletan olevan sitä että itse luen tenttiin/opiskelen lattialla ja kani touhuaa siinä samalla ja tulee sit tapsuteltavaks kun haluaa, vähän niin kuin kissa (porukoilla on myös kissoja siksi vertaus). Koiraa en tosiaan opiskellessa uskalla ottaa, sillä jos tuleekin superhyperi pakkaus, niin ei aika varmaan riitä.

        Johtoja mulla on oikeastaan vain yhdessä nurkassa, jonka aitaan pois. Ei ole mattoja, eikä oikeastaan mitään kalliita huonekaluja joita hengellä pitäisi varjella, yhdestä kopasta voin tehdä kaivuupisteen ja toiseen kasvattaa kauraheinää, parvekkeen saan helposti aidattua pupukuntoon, niin pääsee sinnekin tutustumaan.

        Mut joo, eihän mulla koskaan ole kania ollut, joten varmasti tulee yllätyksiä vaikka kuinka tiedostaisin itseäni etukäteen.

        Kyllä, kaneja on erilaisia ja kani voi hyvinkin oppia tulemaan luokse nimellä kutsuttaessa, ja muitakin yksinkertaisia temppuja. Tarkoitin vain, että ei kani välttämättä mitään opi, toisin kuin lähes koira kuin koira oppii melkein mitä vain, että ei kannata pettyä, jos ei kanista saakaan koulutettua mitään. Se on vain täysin normaalia.


    • Piia14

      Tuosta jyrsimis- ja kaivuhommista oon vähä eri mieltä kuin yksi kirjoittaja tuossa edellä. Kyllä ne kielletyt ja sallitut paikat/esineet voi kanille opettaa. Kahdesta kanista on kokemusta ja molemmat oppivat sen hyvinkin helposti. Toki silloin niitä sallittuja pitä olla tarjolla yllin kyllin. Ehkei ne oppisikaan ko. asiaa, jos sitä sallittua vaihtoehtoa ei olisi?

      Tiedän, että kani on saaliseläin ja siten pelko on sen geeneihin istutettu, eikä se siitä koskaan täysin pääse eroon. Se ominaisuus huomioiden asioita voi kuitenkin tehdä, esim. ottaan mukaan mökkireissulle. Omalla toiminnallaan voi paljolti vaikuttaa siihen, miten stressaava reissu on.

    • Sedä

      Kyllä mikä tahansa eläin oppii temppuja kun osaa sinnikkäästi motivoida. Monella on ihan turhaan asenne että vaan koirat oppii. Mun ahne pupu teki pellettien vuoksi mitä tahansa :D Kääpiökani syö vuorokaudessa pellettiä noin 1rkl ja se kannattaa ehdottomasti antaa koulutusherkkuna, tai vaikka heitellä huoneeseen etsittäväksi!

    • Piia14

      Meijän kaneilla on aina pellettiä tarjolla. Vanhempi kani syö sitä luonnostaan vähän ja pitää pääruokanaan heinää. Nuorempi on hammasvikainen, sekä ylä- että alaetuhampaat puuttuvat kokonaan ja siksi heinän syönti ei onnistu ollenkaan. Välillä sillä näkyy uudet hampaantyngät kasvamassa, mutta aina ne katoavat itsestään jossain vaiheessa. Jotenki se saa kuitenkin pelletit napattua suuhunsa ja pureksii ne poskihampaillaan (sitä on siis pakko olla aina tarjolla, ettei nälkään kuole). Myös hedelmät ja kasvikset menevät, kunhan pilkkoo ne suupaloiksi esim. porkkanan. Heinälle olen kokeillut samaa temppua ja jossain määrin se pätkiä syökin, muttei tarpeeksi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken 15-v tapauksessa ihmettelen ??

      On sääli, että pahoja ihmisiä liikkuu aina vapaana eri puolilla Suomea, mutta minkä ihmeen takia 15-vuotiaan nuoren täyt
      Maailman menoa
      238
      5411
    2. Nyt ahdistaa

      Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
      Valkeakoski
      124
      4363
    3. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      330
      2122
    4. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      95
      1563
    5. Salakamera! Kirsikka Simberg julkaisi Farmilla otetut salakuvat: "Paha tapa" paljastuu! Katso kuvat!

      Oho, no nyt on kyllä rikottu sääntöjä… Farmi Suomi -kuvauksista paljastuu yllättävää materiaalia. Lue lisää: https://w
      Tv-sarjat
      8
      1452
    6. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      186
      1205
    7. Keski-ikäinen nainen raiskasi miehen

      https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010451173.html Ei olisi varmasti kymmenen vuotta nuorempana tarvinnut pakottaa.
      Sinkut
      179
      1080
    8. Olen ollut ikävä, tiedän

      ja myönnän sitten ettei johdu mistään vahvuudesta, vaan siitä, että olen ollut aika loukkaantunut. Voit kerätä siitä pi
      Ikävä
      77
      929
    9. Olet seksikäs nainen

      Olet seksikäs nainen
      Ikävä
      46
      837
    10. 46
      813
    Aihe