Kotivoin valmistus

Kotitarpeilija

Laitan kysymyksen tänne koska arvelen tässä ikäluokassa olevan ihmisiä joilla on omakohtaisia kokemuksia asiasta.

Nimittäin kotivoin valmistus.

Voin valmistuksen kuviot on muuten tuttuja, lehmänlämpöinen maito ajetaan separaattorin läpi, tuo vaihe tuttu kyllä. Mutta miten ennen kirnuamista suoritettava kerman hapattaminen tulisi hoitaa? Nimittäin nyt olen kokeillut vatkata yleiskoneessa kerman voiksi, onnistuu pienillä määrillä niinkin mutta ei siitä happamastomasta maultaan ihan samanlaista voita tule kun hapatetusta kermasta.

Mutta kallisarvoisen maidon ja kerman tärväämiminen kokeilujen takia ei kuulosta hyvältä. Joten jos jollain on mielikuvia kuinka kerma tulisi hapattaa ja milloin se on riittävän hapanta kirnuamista varten voisi avittaa vähän tiedollaan.

Tarkoitus vielä myöhemmin pinnoittaa vanha alumiinikirnu sisältä helpommin puhdistettavaksi ja kirnuta siinä niin saa isommankin määrän kerralla.

Kirnuamisen jälkeen voin pesu ja vaivaus, suolaaminen tietysti mutta miten paljon suolaa olisi hyvä laittaa? Jonkin muistisäännön kuulin joskus asiaan mutta en muista sitä.

Kiitos etukäteen!

31

2425

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vatkaaja

      Vispaa hapatettua aitoa kermaa niinkauan että voi erottuu nesteestä. Neste = kirnupiimää.

    • ruuneeri

      Ongelmana on kerma. Markettien ainoa kerma on kuohukerma. Ehkä valio myy kermaakin

      • Lorenaa

        Avaat hiukan tetran kulmaa, sen kuohukerman. Pari vrk kuluttua kerma on hapanta, ja ei kun vispaamaan. Koko jutussa parasta on p i i m ä pienillä voi nokareilla.


    • ValionVoi

      Luulisi kerman happanevan jos pistää vähän vaikka piimää hapatteeksi, sitten antaa kerman olla huoneenlämmössä.

      • hankiudu-yrittäjäksi

        Luitteko aloittajan ongelman (kysymyksen) kokonaan? Hän ei ole tekemässä tetran kermapurkista voita, jonka jokainen osaa tehdä, kun tarpeeksi säilyttää tuota kermaa, vaan hänellä on suurempi "haave" , joka mielestäni on myöskin tuhoontuomittu.

        Tai tiedä häntä, Ketun häntä?:))

        Mietitään nyt yhdessä. Yrittäjä on paikkakunnalla ja alkaa valmistamaan sitä aitoa kotivoita, jonka tuotteena saa aitoa kirnupiimää!! Paikkakunnalla on tarpeeksi maidontuottajia, josta "Valion" kärryistä voisi hyvinkin irrota jokunen tuhat litraa maitoa lypsylämpimänä, jolloin se separoidaan, siis kerma ja kurri erotellaan.

        Entäs, jos yrittäjä hankki itse tämän "lehmätalouden", jolloin hän saa myös vuosittain ns. ternimaitoa, joka torillakin maksaa ½-l rasioissa pakastettuna melkein 10,-€?


    • Tuleeko kotivoita kaupan kermoista? Niitähän on käsitelty ja pastöroitu. Mistä tänäpäivänä voisi edes löytää aitoa kermaa. Karjatilojenkin maidot menevät suoraan tankkeihin ja meijeriin. Eihä heilläkään ole kuin kaupan maidot ja kermat kaapeissaan.
      Muistan kuinka hyvää viiliä saatiin kesällä naapuritalon maidosta. Tämän päivän kaupan maidosta tehty viili ei edes kaukaisesti muistuta sitä ihanaa viiliä, jota lapsena syötiin.

      • näin-on-käynyt

        Vanha juttu. Oli kerma sitten kotigretaa tai Valion Kuohua, jos vatkaat ukkosella kermaa esim kakun päällysteeksi, varo kerma muuttuu kokkareiseksi ja voiksi.
        Tämä on muuten totta.


      • raattorit

        Kerman sekaan "Pohjapiimä" sekoitetaan ja annetaan olla ainakin yön yli.
        Sitten tämä hapankerma sekoitetaan lämpöiseen maitoon.
        Sen jälkeen vispataan, että voi rupeaa muodostumaan

        Sitten kaadetaan kirnupiimä pois ja otetaan puinen kauha, jolla vielä voita työstetään, niin lähtee ylimääräine neste pois. Samalla suolataan voi, ei liikaa!

        Jos voihin jäi liikaa kirnupiimää, sitä sanottiin "hoppavoiksi"! Hyvää!


    • Kotitarpeilija

      Kiitoksia runsaslukuisista vastauksista.
      Kaupan kermasta voi muuten tehdä voita ihan hyvin, ihan samalla tapaa kun tästä minun kermasta joka on ihan "oikeasta" lehmänmaidosta itse separaattorilla ajettua. Ei vaadi ukkosta voille tulo kaupan kermassakaan vaan esim. yleiskoneessa voi kirnuta, kerma huoneenlämpöistä mieluiten, yleiskoneeseen ja pyörimään ja jossain vaiheessa on voilla. Sitten se voin pesu ja suolaus.

      Sähkövatkain tai käsin vispilällä myös saa kirnuttua. Mutta kaikilla noilla menetelmillä saa tehtyä niin vähäiset määrät kerrallaan ihan tavallisen kotitalouden tarpeisiin että meinaan kunnostaa sen vanhan kirnun. Mielessä on jopa laittaa se pienelle sähkömoottorille jolloin jää pyörittämistyö pois.

      Nyt on kaksi lypsävää, yksi on vielä lisäksi ummessa. Maitoa on tullut myytyä ihan pienille piireille samoin ternimaitoa kun sitä tulee. Vasikat veroittaa omansa mutta lypsän maidon silti lehmistä ja juotan erikseen koska ostan joskus ylimääräisiä sonnivasikoita kasvamaan mulliksi ja haluan varmistaa että kaikki saa oikeat määrät. Enkä tykkää että vasikat tyhjentelee lehmiä kun sitten epätasaista lypsää.

      Tästä saisi tietysti mainion yritysidean, kaikki lähijututhan on kuumaa kamaa nykyään. Ja onhan kotivoi ihan eri tuote kun kaupan voi. Lehmiä jos ottaisi lisää niin sitten riittäisi enemmän raaka-ainetta. Helpottuisihan lehmänpitokin jos olisi muutama enemmän, rehuakin riittäisi.

      Mutta täytyykö kerman seassa tosiaan olla pohjapiimä jos siitä haluaa hapanta? Happamasta kermastahan tehdän meijerin voin tapainen perinteinen voi.

    • Tein kotivoita lääkekäyttöön kun vaha äitini sai myöhäisiällään pahan säärihaavan. Äveriäs siareni toimitti äidin tunnetun ihotautiexpertin hoitoon Helsinkiin.
      Hoito oli vain kivuliaita kokemukia ja kustannuksia Silloinkirnusinvoinpesinjaylmäin. säärihaava parani hoidossani itsestään ja nopeasti.

      • Entinenhoitsu

        Raatokärpäsen toukilla ja pihkalla parannetaan nykyisimn sairaaloissa säärihaavoja. Voista en ole ennen kuullut.


      • Anonyymi
        Entinenhoitsu kirjoitti:

        Raatokärpäsen toukilla ja pihkalla parannetaan nykyisimn sairaaloissa säärihaavoja. Voista en ole ennen kuullut.

        Itse loukkasin lapsena sääreen iso "reikä " Äitini pesi perunan raastoi hienoksi ja harso taisi olla nenäliina johon raaste laitettiin ja haavan päälle,, joka vuoti nesteen perunasta haavalle. Paransin omat sormenpäät
        kun poltin uunipellissä tänä vuonna.
        Raastettu peruna kulhoon siellä liotin sormenpäitä ja niin ei jäänyt arpiakaan. Sääreen tosin jäi oli sen verran iso..
        Kyllä luonnosta hyviä lääkkeitä löytyy..


    • Kat.leija

      Voista puheenollen. Minulla on aina voipaketti varalla pakastimessa. Silakat vaativat voita paistamiseen, vai oma suuko sen vaatii. Leipomisessa myös voi on poikaa.
      Viimeksi ostin puoli kiloa voita cittarista 1.99 €:n hintaan. Ei todellakaan kannata alkaa itse voita kirnuamaan.
      Mutta uskon ettei sitä hinnan vuoksi kyllä tehtäisikään.

      • Minullakin muistuu nyt mieleen vanhimman tyttäreni kertoma juttu Sipoosta.
        Tyttö oli tulossa kävellen Keravan nuoristotalosta, kun talvipimeässä kuuli valitusta ojasta. Tievaloja ei ollut ja hädin tuskin tyttö peloissaan eroitti miehen pyörineen ojassa.
        Mies oli sotkeutunut piikkilankaan jaloistaan ja toisesta paljaasta kädestä valui verta.

        Humalainen mies kiroili ja reuhtoi, mutta tyttö ei uskaltanut jättää miestä pakkaseen, vaan auttoi irroittamaan piikkilangan housuista ja veti pois pyörän tielle.
        Kinnasta ei löytynyt, tyttö tarjosi kaulaliinaansa käden ympärille, mutta mies oli sanonut pesevänsä haavat ja voitelevansa ne kotona suolattomalla voilla.
        Huh, olin odottanut kotona jo levottomana, kun oli pakkastakin eikä tyttöä kuulunut.
        Kermalla olen kuullut Ensossa ennen voideltu säärihaavoja, mutta Sipoossa kuulin silloin voilla.


      • Anonyymi
        sini-sirkku kirjoitti:

        Minullakin muistuu nyt mieleen vanhimman tyttäreni kertoma juttu Sipoosta.
        Tyttö oli tulossa kävellen Keravan nuoristotalosta, kun talvipimeässä kuuli valitusta ojasta. Tievaloja ei ollut ja hädin tuskin tyttö peloissaan eroitti miehen pyörineen ojassa.
        Mies oli sotkeutunut piikkilankaan jaloistaan ja toisesta paljaasta kädestä valui verta.

        Humalainen mies kiroili ja reuhtoi, mutta tyttö ei uskaltanut jättää miestä pakkaseen, vaan auttoi irroittamaan piikkilangan housuista ja veti pois pyörän tielle.
        Kinnasta ei löytynyt, tyttö tarjosi kaulaliinaansa käden ympärille, mutta mies oli sanonut pesevänsä haavat ja voitelevansa ne kotona suolattomalla voilla.
        Huh, olin odottanut kotona jo levottomana, kun oli pakkastakin eikä tyttöä kuulunut.
        Kermalla olen kuullut Ensossa ennen voideltu säärihaavoja, mutta Sipoossa kuulin silloin voilla.

        Sitä tietysti otettiin mitä juuri siihen hätään sattui olemaan!


    • Anonyymi

      Ensin otetaan yksi lehmä, lukee reseptissä.

    • Anonyymi

      Puinen pystykirnu on yhä tallessa.

    • Anonyymi

      Kirnuamista on niin monenlaista.

    • Anonyymi

      Tuotosten väri ja määrät vaihtelevat eri kirnuamisilla.

    • Anonyymi

      Tiedän että on vanha ketju. Hommasin veivattavan separaattorin ihan museointiprojektiksi. Olikin puutteellinen joten varaosien etsinnän tuloksena niitä on nyt melkein kolmen kokonaisen edestä. Erään varaosakoneen mukana tuli mystinen veivattava vekotin joka osoittautuikin kirnuksi. Nytpä on siis voin tekovehkeet. Ostin kaupasta pari litran tölkkiä kermaa ja kirnusin ne. Veivaamista riitti mutta tuli herkullisen keltaista, syntisen hyvää ja paksua voita. Separaattoreista tiedän työni puolesta paljonkin mutta tein koe-erän vettä jossa 10% ruokaöljyä ja separoin sen sotkun. Eihän mulla mitään lehmiä ole kerrostalossa eikä lypsymaitoa saatavilla. Kuten kuuluukin, sotkuinen öljynsekainen muhju tuli kevytjakeen torvesta mutta ihan kirkasta vettä toisesta torvesta. Jäi kokeilematta olisko vesi ollut hyvän makuista, silmämääräisesti kyllä väritöntä. Jostain syystä olen alkanut arvostamaan alkutuotantoa ja juurevia vanhan kansan perusarvoja ja vaivannäöllä saavutettavaa omavaraisuutta. Ja on näissä jutuissa huoltovarmuuttakin, jos joku muistaa tai tajuaa tämän hetken maailman tilan. Jo Wartburgin käsikirjakin kulki otsikolla "Kuinka autan itse itseäni" (!!!!!!)

    • Anonyymi

      Muinoin sodan jälkeen maalla kun oli lapsi,

      maidosta ensin erotettiin kerma eri astiaan
      kun kermaa oli riittävasti se pantiin puusta tehtyyn KIRNUN
      sitten se jyskytettiin semmosella varrellisella
      " pitkävartisella sauvan näkösellä " esineellä
      en muista sen niemä
      ei sitä oikein vispiläksikää voi sanoa,
      mtta jyskytettiin humpsutettiin niinkauan että osa kermasta muuttui voiksi
      ja sitten se märkä osa kaadettiin pois kirnsta ( hera
      ja voi otetiin asitaan
      ja pistettiin sopiva määrä suolaa
      ja muodoiltiin voi paketin muotoiseksi ,

      jos tuli paljon voita lehmistä siis maidosta,
      ylimääräinen voi myytiin kauppaan
      siitä saatiin lisätuloja maalaisperheeseen sota-aikana .

      • Anonyymi

        Voin tekeminen oli nimeltään KIRNAMISTA,
        siis kirnuttiin voita .


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voin tekeminen oli nimeltään KIRNAMISTA,
        siis kirnuttiin voita .

        " KIRNUAMISTA " on oikea sana


    • Anonyymi

      Meillä ei ollut kirnua. Äiti kuori kerman maidon päältä muutaman päivän aikana mitä kertyi. En tiedä kauanko piti kerman säilössä ennekuin vatkasi puukauhalla kerman ja voita tuli. Pesi voin ja suolasi. Oli tosi hyvää voita. Tämä lapsuusmuistoja.

    • Anonyymi

      Ryssissähän ei osata kun rssiä eli sieltä on turha hakea uusia perunoita tai mansikoita ... vaan ne tulevat Markosta Ruotsista ja mistä vain enen kuin valmistuvat Suomessa mutta ei putiniasta

      eli juusto ja voi ovat aivan mahdottoman vaikeita laiskoillevenäläisille joille varastaminen on elämäntapa

      Äskettäinen oli voiryöstö, jossa kaksi naamioitunutta miestä ryntäsi meijeriliikkeeseen ja varasti 20 kg voita, osoitti, kuinka vakava ongelma oli. Voilaatan hinta on noussut 25,7 % joulukuusta, mikä on aiheuttanut joukon varkauksia eri puolilla Venäjää ja korostanut sota-ajan talouden tilaa.

      • Anonyymi

        Vain Venäjällä olen enää kymmeniin vuosiin saanut hyvää kotivoita, siellä se taito yhä osataan.
        Voilaatta on minulle tuntematon käsite...


    • Anonyymi

      Kotivoita ei saa ilman kirnua, se puuttuu, se millä kirnutaan olis kyllä, keppi tai onkohan sillä oikeakin nimi?

      • Anonyymi

        Se on mäntä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Se on mäntä.

        kyllä mäntti kantensa löytää
        on sasontakin


    • Anonyymi
    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et olisi piilossa enää

      Vaan tulisit esiin.
      Ikävä
      76
      3571
    2. Loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä tilassa

      Seinäjoella Pohjan valtatiellä perjantaina sattuneessa liikenneonnettomuudessa loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä t
      Kauhava
      29
      2314
    3. Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan

      Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä
      Ikävä
      84
      2023
    4. Tiedän, että emme yritä mitään

      Jos kohtaamme joskus ja tilaisuus on sopiva, voimme jutella jne. Mutta kumpikaan ei aio tehdä muuta konkreettista asian
      Ikävä
      19
      1570
    5. Miten hetki

      Kahden olisi paras
      Ikävä
      28
      1431
    6. Mitä, kuka, hä .....

      Mikähän sota keskustassa on kun poliiseja on liikkeellä kuin vilkkilässä kissoja
      Kemi
      27
      1413
    7. Näin pitkästä aikaa unta sinusta

      Oltiin yllättäen jossain julkisessa saunassa ja istuttiin vierekkäin, siellä oli muitakin. Pahoittelin jotain itsessäni
      Ikävä
      7
      1364
    8. Noh joko sä nainen oot lopettanut sen

      miehen kaipailun jota sulla EI ole lupa kaivata. Ja teistä ei koskaan tule mitään. ÄLÄ KOSKAAN SYÖ KUORMASTA JNE! Tutu
      Ikävä
      67
      1327
    9. Taisit sä sit kuiteski

      Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik
      Ikävä
      10
      1237
    10. Kerro nainen

      Milloin huomasit, että kyse ei ole ihastumisesta vaan jostain selvästi vakavammasta.
      Ikävä
      53
      1085
    Aihe