Laitan kysymyksen tänne koska arvelen tässä ikäluokassa olevan ihmisiä joilla on omakohtaisia kokemuksia asiasta.
Nimittäin kotivoin valmistus.
Voin valmistuksen kuviot on muuten tuttuja, lehmänlämpöinen maito ajetaan separaattorin läpi, tuo vaihe tuttu kyllä. Mutta miten ennen kirnuamista suoritettava kerman hapattaminen tulisi hoitaa? Nimittäin nyt olen kokeillut vatkata yleiskoneessa kerman voiksi, onnistuu pienillä määrillä niinkin mutta ei siitä happamastomasta maultaan ihan samanlaista voita tule kun hapatetusta kermasta.
Mutta kallisarvoisen maidon ja kerman tärväämiminen kokeilujen takia ei kuulosta hyvältä. Joten jos jollain on mielikuvia kuinka kerma tulisi hapattaa ja milloin se on riittävän hapanta kirnuamista varten voisi avittaa vähän tiedollaan.
Tarkoitus vielä myöhemmin pinnoittaa vanha alumiinikirnu sisältä helpommin puhdistettavaksi ja kirnuta siinä niin saa isommankin määrän kerralla.
Kirnuamisen jälkeen voin pesu ja vaivaus, suolaaminen tietysti mutta miten paljon suolaa olisi hyvä laittaa? Jonkin muistisäännön kuulin joskus asiaan mutta en muista sitä.
Kiitos etukäteen!
Kotivoin valmistus
19
2142
Vastaukset
- vatkaaja
Vispaa hapatettua aitoa kermaa niinkauan että voi erottuu nesteestä. Neste = kirnupiimää.
- ruuneeri
Ongelmana on kerma. Markettien ainoa kerma on kuohukerma. Ehkä valio myy kermaakin
- Lorenaa
Avaat hiukan tetran kulmaa, sen kuohukerman. Pari vrk kuluttua kerma on hapanta, ja ei kun vispaamaan. Koko jutussa parasta on p i i m ä pienillä voi nokareilla.
- ValionVoi
Luulisi kerman happanevan jos pistää vähän vaikka piimää hapatteeksi, sitten antaa kerman olla huoneenlämmössä.
- hankiudu-yrittäjäksi
Luitteko aloittajan ongelman (kysymyksen) kokonaan? Hän ei ole tekemässä tetran kermapurkista voita, jonka jokainen osaa tehdä, kun tarpeeksi säilyttää tuota kermaa, vaan hänellä on suurempi "haave" , joka mielestäni on myöskin tuhoontuomittu.
Tai tiedä häntä, Ketun häntä?:))
Mietitään nyt yhdessä. Yrittäjä on paikkakunnalla ja alkaa valmistamaan sitä aitoa kotivoita, jonka tuotteena saa aitoa kirnupiimää!! Paikkakunnalla on tarpeeksi maidontuottajia, josta "Valion" kärryistä voisi hyvinkin irrota jokunen tuhat litraa maitoa lypsylämpimänä, jolloin se separoidaan, siis kerma ja kurri erotellaan.
Entäs, jos yrittäjä hankki itse tämän "lehmätalouden", jolloin hän saa myös vuosittain ns. ternimaitoa, joka torillakin maksaa ½-l rasioissa pakastettuna melkein 10,-€?
Tuleeko kotivoita kaupan kermoista? Niitähän on käsitelty ja pastöroitu. Mistä tänäpäivänä voisi edes löytää aitoa kermaa. Karjatilojenkin maidot menevät suoraan tankkeihin ja meijeriin. Eihä heilläkään ole kuin kaupan maidot ja kermat kaapeissaan.
Muistan kuinka hyvää viiliä saatiin kesällä naapuritalon maidosta. Tämän päivän kaupan maidosta tehty viili ei edes kaukaisesti muistuta sitä ihanaa viiliä, jota lapsena syötiin.- näin-on-käynyt
Vanha juttu. Oli kerma sitten kotigretaa tai Valion Kuohua, jos vatkaat ukkosella kermaa esim kakun päällysteeksi, varo kerma muuttuu kokkareiseksi ja voiksi.
Tämä on muuten totta. - raattorit
Kerman sekaan "Pohjapiimä" sekoitetaan ja annetaan olla ainakin yön yli.
Sitten tämä hapankerma sekoitetaan lämpöiseen maitoon.
Sen jälkeen vispataan, että voi rupeaa muodostumaan
Sitten kaadetaan kirnupiimä pois ja otetaan puinen kauha, jolla vielä voita työstetään, niin lähtee ylimääräine neste pois. Samalla suolataan voi, ei liikaa!
Jos voihin jäi liikaa kirnupiimää, sitä sanottiin "hoppavoiksi"! Hyvää!
- Kotitarpeilija
Kiitoksia runsaslukuisista vastauksista.
Kaupan kermasta voi muuten tehdä voita ihan hyvin, ihan samalla tapaa kun tästä minun kermasta joka on ihan "oikeasta" lehmänmaidosta itse separaattorilla ajettua. Ei vaadi ukkosta voille tulo kaupan kermassakaan vaan esim. yleiskoneessa voi kirnuta, kerma huoneenlämpöistä mieluiten, yleiskoneeseen ja pyörimään ja jossain vaiheessa on voilla. Sitten se voin pesu ja suolaus.
Sähkövatkain tai käsin vispilällä myös saa kirnuttua. Mutta kaikilla noilla menetelmillä saa tehtyä niin vähäiset määrät kerrallaan ihan tavallisen kotitalouden tarpeisiin että meinaan kunnostaa sen vanhan kirnun. Mielessä on jopa laittaa se pienelle sähkömoottorille jolloin jää pyörittämistyö pois.
Nyt on kaksi lypsävää, yksi on vielä lisäksi ummessa. Maitoa on tullut myytyä ihan pienille piireille samoin ternimaitoa kun sitä tulee. Vasikat veroittaa omansa mutta lypsän maidon silti lehmistä ja juotan erikseen koska ostan joskus ylimääräisiä sonnivasikoita kasvamaan mulliksi ja haluan varmistaa että kaikki saa oikeat määrät. Enkä tykkää että vasikat tyhjentelee lehmiä kun sitten epätasaista lypsää.
Tästä saisi tietysti mainion yritysidean, kaikki lähijututhan on kuumaa kamaa nykyään. Ja onhan kotivoi ihan eri tuote kun kaupan voi. Lehmiä jos ottaisi lisää niin sitten riittäisi enemmän raaka-ainetta. Helpottuisihan lehmänpitokin jos olisi muutama enemmän, rehuakin riittäisi.
Mutta täytyykö kerman seassa tosiaan olla pohjapiimä jos siitä haluaa hapanta? Happamasta kermastahan tehdän meijerin voin tapainen perinteinen voi. Tein kotivoita lääkekäyttöön kun vaha äitini sai myöhäisiällään pahan säärihaavan. Äveriäs siareni toimitti äidin tunnetun ihotautiexpertin hoitoon Helsinkiin.
Hoito oli vain kivuliaita kokemukia ja kustannuksia Silloinkirnusinvoinpesinjaylmäin. säärihaava parani hoidossani itsestään ja nopeasti.- Entinenhoitsu
Raatokärpäsen toukilla ja pihkalla parannetaan nykyisimn sairaaloissa säärihaavoja. Voista en ole ennen kuullut.
- Anonyymi
Entinenhoitsu kirjoitti:
Raatokärpäsen toukilla ja pihkalla parannetaan nykyisimn sairaaloissa säärihaavoja. Voista en ole ennen kuullut.
Itse loukkasin lapsena sääreen iso "reikä " Äitini pesi perunan raastoi hienoksi ja harso taisi olla nenäliina johon raaste laitettiin ja haavan päälle,, joka vuoti nesteen perunasta haavalle. Paransin omat sormenpäät
kun poltin uunipellissä tänä vuonna.
Raastettu peruna kulhoon siellä liotin sormenpäitä ja niin ei jäänyt arpiakaan. Sääreen tosin jäi oli sen verran iso..
Kyllä luonnosta hyviä lääkkeitä löytyy..
- Kat.leija
Voista puheenollen. Minulla on aina voipaketti varalla pakastimessa. Silakat vaativat voita paistamiseen, vai oma suuko sen vaatii. Leipomisessa myös voi on poikaa.
Viimeksi ostin puoli kiloa voita cittarista 1.99 €:n hintaan. Ei todellakaan kannata alkaa itse voita kirnuamaan.
Mutta uskon ettei sitä hinnan vuoksi kyllä tehtäisikään.Minullakin muistuu nyt mieleen vanhimman tyttäreni kertoma juttu Sipoosta.
Tyttö oli tulossa kävellen Keravan nuoristotalosta, kun talvipimeässä kuuli valitusta ojasta. Tievaloja ei ollut ja hädin tuskin tyttö peloissaan eroitti miehen pyörineen ojassa.
Mies oli sotkeutunut piikkilankaan jaloistaan ja toisesta paljaasta kädestä valui verta.
Humalainen mies kiroili ja reuhtoi, mutta tyttö ei uskaltanut jättää miestä pakkaseen, vaan auttoi irroittamaan piikkilangan housuista ja veti pois pyörän tielle.
Kinnasta ei löytynyt, tyttö tarjosi kaulaliinaansa käden ympärille, mutta mies oli sanonut pesevänsä haavat ja voitelevansa ne kotona suolattomalla voilla.
Huh, olin odottanut kotona jo levottomana, kun oli pakkastakin eikä tyttöä kuulunut.
Kermalla olen kuullut Ensossa ennen voideltu säärihaavoja, mutta Sipoossa kuulin silloin voilla.- Anonyymi
sini-sirkku kirjoitti:
Minullakin muistuu nyt mieleen vanhimman tyttäreni kertoma juttu Sipoosta.
Tyttö oli tulossa kävellen Keravan nuoristotalosta, kun talvipimeässä kuuli valitusta ojasta. Tievaloja ei ollut ja hädin tuskin tyttö peloissaan eroitti miehen pyörineen ojassa.
Mies oli sotkeutunut piikkilankaan jaloistaan ja toisesta paljaasta kädestä valui verta.
Humalainen mies kiroili ja reuhtoi, mutta tyttö ei uskaltanut jättää miestä pakkaseen, vaan auttoi irroittamaan piikkilangan housuista ja veti pois pyörän tielle.
Kinnasta ei löytynyt, tyttö tarjosi kaulaliinaansa käden ympärille, mutta mies oli sanonut pesevänsä haavat ja voitelevansa ne kotona suolattomalla voilla.
Huh, olin odottanut kotona jo levottomana, kun oli pakkastakin eikä tyttöä kuulunut.
Kermalla olen kuullut Ensossa ennen voideltu säärihaavoja, mutta Sipoossa kuulin silloin voilla.Sitä tietysti otettiin mitä juuri siihen hätään sattui olemaan!
- Anonyymi
Ensin otetaan yksi lehmä, lukee reseptissä.
- Anonyymi
Puinen pystykirnu on yhä tallessa.
- Anonyymi
Kirnuamista on niin monenlaista.
- Anonyymi
Tuotosten väri ja määrät vaihtelevat eri kirnuamisilla.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
57-vuotiads muka liian vanha töihin?
On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei3253847Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?
Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette2742206By the way, olet
mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei1111535Onko kaivattunne suosittu?
Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(941390J-miehelle toivon
Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.851383Täytyi haukkuu sut lyttyyn
En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti611247- 591218
Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola
Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks491058Onkohan sulla enää tunteita
kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut361054Etkö ymmärrä että olen turhautunut
kun ei etene. Auttaisit rakas vai onko kaikki vain kuvitelmiani omassa päässäni?66942