Aihe

Keliakian mahdollisuus

vatsaongelmainen

Mulla on ollut ongelmia vatsan kanssa jo pidemmän aikaa (ilmavaivoja, vatsa kipeä) ja oon viimein tajunnut, että gluteiini saa mun vatsan sekaisin. Kävin viime keväänä lääkärissä vatsaongelmien takia ja multa otettiin siinä samalla verikokeita. Keliakia testattiin, mutta se näytti negatiivista. Anemia mulla kuitenkin oli ja senkka-arvot oli koholla.
Kysymys kuuluu, kuinka luotettava tuo keliakian verikoe on? Eli kannattaisko minun yrittää päästä vielä tähystykseen. Vai voiko tää olla vain joku yliherkkyys viljoille?
Oireina minulla on ainakin viljasta aiheutuvat vatsaongelmat, anemia (syön monipuolisesti ja suht terveellisesti) ja aftoja löytyy suusta aina ainakin pari.

4

142

  Vastaukset

  • Kokeileppa gluteiinitöntä ruokavaliota.Ei se vaadi kuin pientä säätöä...ja vaivaa.Itse jätin kauran ruokavaliooni,ja se näkyy sopivan.

  • Hei! Mietin omalla kohdallani myös keliakiaa tai ettei gluteeni muutoin käy. gastroskopia tehtiin ja se transglutamaasiverikoe, joiden mukaan ei olisi keliakiaa, mutta toisaalta lääkäri ei antanut ohjeita ja voi olla, että olin juuri silloin vältellyt viljoja, kun olin ollut niin huonovointinen homeasunnonkin takia. Kokeilin kuukauden tauon jälkeen ruista ja taas tämä sama oirekirjo palasi. En tietenkään tarvitsekaan virallista diagnoosia, mutta olisi mukavaa tietää, onko jollain ollut vastaavaa ja mihin ratkaisuun ruokavaliossa on omalla kohdallaan päätynyt. Viikon ehdin syödä ja nyt taas koko setti täysillä päällä. Osaisikohan joku vastata viittaako nämä oireet keliakiaan:
   *turvotus, ilmavaivat
   *nivelkivut, jäykkyys, kömpelyys
   *tulehtunut olo koko ruuansulatuskanavassa suusta peräaukkoon asti
   *ärtymys, univaikeudet, alakulo
   *hikuilua ja vilunväristyksiä öisin
   *päänahka kutiaa, hilseilee ja on tolkuttoman rasvainen, hiukset "hamppua"
   *silmät kipeät, punoittavat
   *nenä "nuhainen"
   *mustelmia tulee raapimisesta jo, ihokin turvonnut ja nestettä kerääntynyt
   *huono olo ja hajut tuntuu pahalle

   Sairastuin sisäilmastakin ja se on voinut laukaista muutakin. Anemiaa on ja olen laihtunut varsin paljon. Olen miettinyt näitä vatsavaivoja ja saanut arvion "ärtyvä suoli", mikä on vähän romukoppa diagnoosi siinä mielessä, että joku seikkahan sen "ärsyttää" ja se olisi tässä oleellista saada selville. Tämä on useamman kerran jo toistunut ja tuskin enää kokeilen gluteeniviljoja. Suvussa on autoimmuunisairauksia, nivelrikkoa, osteoporoosia, endometrioosia, mikä pistää vähän miettimään, että ehkäpä on joku ongelma, ettei tavallinen suomalainen ruokavalio ehkä sovikaan, mutta kun nämä on "virallisen totuuden" ulkopuolella, tietenkään kukaan sukulaisistani ei ole saanut ruokavaliokokeiluohjeita vaan kärsivät ja saavat reseptin reseptin perään. Viljojen vaarallisuudesta ja yhteydestä moniin sairauksiin on tullut uutta tietoa. Aika surkeaa, jos monet ihmiset kärsivät turhaan, kun nämä sairaudet lievenisivät/poistuisivat toisenlaisella ruualla.

   Sinänsä itselläni ei tunnu haittaavan hiilihydraatit, koska en tule huonovointiseksi tumman suklaan, banaanien tai pelkästään suolattujen perunalastujen syömisestä. Ja musta kahvikaan ei tunnu missään.

   Nyt on taas alkanut loputon juominen ja pissalla käyminen ja jos etenee niinkuin aiemmin, olen ilman viljoja suhteellisen ok jo viikon sisällä. Sitä harkitsen, että kokeilen maitotuotteita toivuttuani. Viimeisen puolentoista vuoden aikana hyvät jaksot ovat olleet ne, jollain en ole käyttänyt gluteeniviljoja, enkä maitotuotteita. Ja viljat nyt suoraan sanottuna alan laittaa aikalailla telakalle koko ruokapuolesta.

   Kiitollisena otan vastaan kokemuksia muilta ja vinkkejä nettisivuista ja kirjoita, joista saa lisää tietoa.

  • Tyypilliset kelian oireet

  • Minäkin sairastuin sisäilmasta,ja olen ollut nyt gluteteiinittömällä ruokavaliolla puolitoista vuotta,ja on helpompi olla.Vatsa toimii päivittäin moitteettomasti,teen smoothieta päivittäin,johon laitan mustikkaa,gluteiinitöntä kauralesettä,maitoa,rahkaa,banaania...lisäksi syön gluteiinitöntä kaurapuuroa,tavallista kotiruokaa ilman gluteiiniä,mutta kaupassa on hyvin merkattu tuotteet.Lisäksi teen itse siemen näkkäriä,ja porkkanaleipää.Joskus jos syön epähuomiossa jotain sopimatonta,pyllyn reiän ympäriltä palaa ikään kuin iho,onko muilla samaa,ja vatsaa vääntää.Lääkärissä en ole käynyt.Oireulu alkoi kun en sietänyt enää ohraa,vaan vatsa meni sekaisin siiitä tehdyistä tuotteista.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa tahtoo Mikon kanssa yhteisen lapsen

   On kuitenkin kiire sillä sairaus voi paheta ja se kaataisi vauvahaaveet: "Lentoemäntänä työskentelevä mediapersoona Maisa Torppa, 29, kertoo tuoreess
   Kotimaiset julkkisjuorut
   169
   13560
  2. Maisuliini vongannut vieraalta mieheltä

   Käsi pystyyn kenelle tuli yllärinä: https://www.seiska.fi/Uutiset/Maisa-Torppa-taas-suhdeskandaalissa-Yritti-iskea-kaasonsa-miehen-ystavat-hylkasivat
   Kotimaiset julkkisjuorut
   300
   6297
  3. Jättiselvitys: He saivat 100 000 euroa Business Finland tukea

   Jättiselvitys Business Finlandin koronatuista: he saivat 100 000 euroa, yli tuhat peruutti hakemuksensa https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007660
   Maailman menoa
   100
   5158
  4. Turun seudulla löydetty ensimmäiset uudelleen koronaan sairastuneet

   Taitaa rokotukset mennä hukkaan, kun ei tulekaan immuniteettiä. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/5039e73d-b54b-4edd-a962-a3c841d846d7
   Maailman menoa
   98
   3414
  5. Onkobmaisasta rikostutkinta päällä?

   Vauva palstalla oli lähipiirin viestit julkaistu mitä siellä täydellisessä pikku perheessä todellisuudessa tapahtuu... Aivan järkyttävää tekstiä jos p
   Kotimaiset julkkisjuorut
   206
   2670