EI MENNYT AIKA ENÄÄ PALAA, TOTTA VAI TARUA?

vaalierkki

Kaksi vanhaa tukkijätkää istuu tummetessa illan menneitä aikoja muistellen. Menneen ajan harmaus on unohtunut. Tilalle ovat nousseet kauniit muistot, nekin vuosien kultaisen patinan päällystäminä tai melankolisen toiveajattelun. Olisipa vielä nytkin niinkuin silloin nuoruudessa. Vaan ei ole! Ja ehkä hyvä niin. Enää en voi seison rautatien yläpuolella olevalla sillalla ta tuntea kivihiilen kitkerää savua kasvoillani asemalta kiihdyttävän junan Ukko-Pekka- tai Risto-veturin piipusta nousevan savupilarin sisällä. Silta on yhä, mutta veturit vaihtuneet tehokkaammiksi diesel- tai sähkökäyttöiseksi ja minä liian etäällä siitä sillasta.
Tuon saman kivihiilisavun kitkerän tuoksun aistin parin vuokymmenen kuluttua seisoessani muutaman kerran jollain saksalaisella katetulla asemalaiturilla tai ruotsalaisella panssarilaivalla Gustav Vasalla, kun se romutettiin Göteborgin lähellä. Aseistus tietysti poistettu ennen kuin saimme luvan aloittaa romuttamisen.Nuo muistot palautuvat joskus mieleeni ohittaessani tien asfaltointityömaan.
Omat muistoni ovat varmasti kaunistuneet vuosikymmenien kuluessa. On kuitenkin muistoja, joiden en toivoisi koskaan kaunistuvan. Kansakuntia koskevia muistoja. Ehkä propagandan heti alkuunsa vääristämiä muistoja. Niinkuin sen saksalaisen vuokraisäntäni muistot. " Me emme halunneet sotaa, mutta länsi-liittoutuneet pakotivat meidät siihen." - Kaksi vuosikymmentä toisen maailmansodan päättymisen jälkeen tuo maininta, toiset pakottivat.
Valitettavasti tälläkin palstalla esiintyy kirjoittajia, jotka vähättelevät sotien ikäviä ansioita. Sellaisia, jotka yllyttävät rasistiseen ajatteluun, vähättelevät pakolaisten tukalaa asemaa. Ehkä he ovat propagandan uhreja, eivät ajattele mitä kirjoittavat, ovat lapsellisen kritiikittömiä. Pääasia on, että emme hyväksy paluuta noihin historian synkkiin ajanjaksoihin.

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei-vara-venettäkaada

      "Pääasia on, että emme hyväksy paluuta noihin historian synkkiin ajanjaksoihin". ??

      Tyttärieni ollessa 11-13 vuotiaat, olimme vierailulla Floridassa ja tytöt olisivat halunneet illalla ulos, mutta se oli ehdottomasti kielletty. Iloinen olin, kun palasimme Suomeen, jossa lapsillakin oli turvallista liikkua ulkona myös illalla.

      Nyt on asiat muuttuneet toisin. Lapsenlapsellani ei ole lupaa liikkua ulkona iltaisin edes kavereiden kanssa, koska paikkakunnan maahanmuuttajat ovat aiheuttaneet useita "lähentelyjä", siis ehkä haluavat vain tutustua tyttöihin, mutta voiko luottaa 12-v tyttöjen itsesuojelu vaistoon, koska se menee liiallisuuksiin?

      • maailman.kulkijoita

        Maahanmuuttajat putkahtavat esiin kirjoituksissa, tuossa parinkilometrin päässä on vastaanottopaikka vajaa 200 asukasta osa perheitä, aluksi oli jyrkkä vastustus mutta sinne vaan tulivat. Pelko oli turhaa, ainoa haitta että näkee heitä usein ja todennköisesti heidät siirretää muualle, paremi niin.


    • Ensinnäkin, luen kiitollisena jokaisen viestin, jossa edes yritetään sanoa jotakin tärkeää ihmisten elämässä. Tyhjän saa pyytämättäkin, on joku sanonut. Mitähän edellisellä tarkoitetaan?

      Sanonta, että historia toistaa itseään, on vanha. Kukaan tuskin toivoo natsismin paluuta, tai sotien, tai kommunistista hallintaa Euroopassa.

      Kolmas maailmansota olisi vuorossa, mutta tässä uudessa ajassa kaikkea muuta kuin historiallista toistoa. Minkään muotoisena ei tuota "kolmosta" haluttane! Jätän paremmat arviot edellisestä muille.

      Tuon saksalaisen sotaveteraanin sanontaa "emme halunneet" menee ymmärrykseni ulkopuolelle.. Olihan toki niin, että alkujaan oli "kaksi rauhan miestä" Adolf Hitler ja Josef Stalin. He sitoutuivat keskinäiseen hyökkäämättömyyteen Barbarossa-suunnitelman puitteissa. Aatu petti heti ja valtasi Puolan hevosjoukoilta. Joku historiaa hallitseva voi tarkentaa.

      Jos jotain maailmassa yritetään, on se natsismi. Ei ole ilmiö meillekään vieras ja rasistisuuden kasvu lisää intoa.

      Jossain kaukaisuudessa siintää haave aidosta kommunismista, jos ihminen kasvaa mittoihinsa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      325
      3847
    2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      274
      2206
    3. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      111
      1535
    4. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      94
      1390
    5. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1383
    6. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      61
      1247
    7. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1218
    8. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

      Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
      Haapavesi
      49
      1058
    9. Onkohan sulla enää tunteita

      kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
      Ikävä
      36
      1054
    10. Etkö ymmärrä että olen turhautunut

      kun ei etene. Auttaisit rakas vai onko kaikki vain kuvitelmiani omassa päässäni?
      Ikävä
      66
      942
    Aihe