DNA-testi käden vääntämisestä

Orwell_1984

Olen reilu 50-vuotias tavismies, DI Pirkanmaalta, ei rikostaustaa.

Tässä alkukesästä asioin paikallisessa K-kaupassa, pienessä hieneessä eli aika hyvässä jurrissa. Pullonpalautusautomaatilla törmäsin paikalliseen deekuun, joka oli siinä kaupan pihapiirissä kettuillut ja heitellyt ikäviä kommentteja minulle viime vuosien aikana.

En tiedä oikein mikä minuun tuli, kaiketi hieman pahalla päällä, mutta tuli siinä automaatilla pieni käsirysy tämän paikallisen hepun kanssa. Tapaus jäi videonauhalle, ja esikuulustelussa poliisitäti kommentoi: "kyllä siellä videolla jotain näkyy... "

Otettiin sitten valokuvat, sormen jäljet ja - DNA-testi!!! Poliisi perusteli DNA testiä seuraavasti:
" Koska tapauksessa voidaan olettaa syytettä törkeästä väkivallasta, jonka max-rangaistus on 2 vuotta vankeutta, poliisilla on oikeus testi ottaa. Jos RO:n tuomio on lyhyempi, testi "mitätöidään" (tässä kohtaa voimakasta naurua). Poliisi vielä lisäsi, että TÄSSÄ NIMENOMAISESSA TAPAUKSESSA POLIISIPÄÄLLIKKÖ ON HALUNNUT, ETTÄ TESTI TEHDÄÄN???!!!

Olen nyt saanut haasteen, jossa apulaissyyttäjä hakee minulle tuntuvaa sakkorangaistusta epäiltynä PAHOINPITELYSTÄ. Olen kuulemma vääntänyt asianomistajan kättä ja se on mennyt sijoiltaan, todisteena videonauha ja lääkärintodistus. Tästä herää maallikolle useita kysymyksiä ja asioita:

- asianomistaja on liikkeellä rahastamismielessä (puhuu isoon ääneen kylällä ainakin 1000 euron korvauksista kärsimyksistä).
- menikö käsi sijoiltaan tapauksessa vai sitä ennen/jälkeen?
- miten DNA-testi "MITÄTÖIDÄÄN" niin että siitä on takuut, mihin sitä on käytetty ja jatkossa käytetään. Minulla on vahva käsitys, että kaikki kansalaisesta kerätty tieto (sairaus, rikokset yms.) on oltava myös asianomaisen saatavilla. Kun tätä esikuulustelijalta penäsin, hän oli ehdottamista eri mieltä.

KOMMENTOIKAA ne joilla on tietoa/näkemystä asiasta. Itse aion tehdä tästä ennakkotapauksen, niin paljon asia kismittää...

8

187

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 19-7

      Joo, näin se menee.
      Epäilemättä todisteet riittävät ainakin syytteeseen. Kuten kerroit, niin syyte tuli pahoinpitelystä, jota videotallenne ja lääkärinlausunto tukevat. Tietysti Asianomistaja kertoo vielä oman versionsa. Asianomistaja eli uhri saa periaatteessa vaatia mitä haluaa, oikeus lopulta päättää, meneekö syyte ja korvausvaatimus läpi. Yleensä ainakin korvausvaatimusta oikeus pudottaa reilusti.
      Sormenjäljet ja valokuva voidaan ottaa rikoksen suuruudesta riippumatta. DNA:n ottaminen on nimeltä henkilökatsastus, joka vaatii sen, että epäillään rikoksesta mistä voi seurata vähintään kuusi kuukautta vankeutta. Pahoinpitelyn maksimi on kaksi vuotta.
      Jos syyte hylätään kokonaan, niin rekisterihin menneet sormenjäljet, valokuva ja DNA poistetaan vuoden kuluessa. Jos tuomio tulee, niin sen jälkeen on monenlaisia poistoaikoja, viisi vuotta, kymmenen vuotta, viisitoista vuotta, vuosi epäillyn kuolemasta ja kymmenen vuotta epäillyn kuolemasta.
      Eli, se joka on poliisin rekisteriin jonkun syyn vuoksi joutunut voi olla varma, että ainakin jotkut tiedot löytyvät ns. historiatietoina koko elinajan. Löytyyhän arkistoista rikosasioista pöytäkirjoja jo 1700 luvulta.
      Omia tietojaan voi tarkastaa ilmaiseksi poliisin rekistereistä kerran vuodessa. Kaikkea ei kuitenkaan näytetä, muutoinhan rosvot kävisivät rahaa vastaan kerran viikossa katsomassa, mitä poliisi on heistä rekistereihinsä kerännyt.
      Rekisteröinti on erittäin tehokas keino selvittää rikoksia. Joskus poliisi saa hitin 20 vuodenkin kuluttua itse teosta.

      Mahdollisen sakon ja korvausvaateen lisäksi tulee kyllä muutakin menoa, jos juttu hävitään. Jos kummallakin on lakimies oikeudessa edustamassa päämiestään, niin tuomion saanut maksaa oman lakimiehensä lisäksi myös voittajan kulut. Silloin tuo 1000 euroa on hyvin vähäpätöinen summa.

    • vimto

      Edellinen on hyvin kertonut siitä, mitä pakkokeinolaissa säädetään henkilönkatsastuksesta.

      "(puhuu isoon ääneen kylällä ainakin 1000 euron korvauksista kärsimyksistä)."

      No kylillä voi puhua isoon tai pieneen ääneen mitä tahansa. Kärsimyskorvaus (kärsimys siinä mielessä, mitä sillä laissa tarkoitetaan on vahingonkorvauslain nojalla hyvin harvinainen perusmuotoisen pahoinpitelyn johdosta, tekotapa edellyttäisi jotain poikkeuksellista nöyryyttävyyttä. Sen sijaan todennäköisempi aihe korvauksen vaatimiselle on kipu, särky ja tilapäinen haitta (esimerkiksi toiminnallinen haitta) ja sairaanhoitokustannukset.

      "- menikö käsi sijoiltaan tapauksessa vai sitä ennen/jälkeen?"

      Näyttökysymys.

      " Itse aion tehdä tästä ennakkotapauksen, niin paljon asia kismittää..."

      Niin mikä kismittää? DNA-näytteen ottaminen? Vai se, että joku kehtaa epäillä sinua rikoksesta? Miten aiot tehdä asiasta ennakkotapauksen

      Tyhmä vastakysymys: mitä merkitystä sinun koulutuksellasi ja asuinalueellasi on asiassa? Kyllähän pirkanmaalainen keski-iän ylittänyt dippainssi pystyy syyllistymään rikokseen ihan niin kuin kuka tahansa.

    • ertyuiop2

      " asianomistaja on liikkeellä rahastamismielessä (puhuu isoon ääneen kylällä ainakin 1000 euron korvauksista kärsimyksistä)."

      1000 €.
      Minun puolisoani puri hihnassa ollu koira. Koira hyökkäsi yllättäen ja hoitaja kaatui ja koira otti kiinni.
      Pyysimme heti sairaalan päivystys laskun maksamista, ei suostunut, koska sanoi että koiran vakuutus korvaa.

      Teimme rikosilmoituksen ja kävimme vielä 4 kertaa yksityislääkärillä, aivan tarkastusmielessä. Pyysimme vielä lähetteen terapiaan jossa puoliso kävi 4-5 kertaa. Lasku oli useita tonneja. Tapahtui käänne, vakuutus kieltäytyi korvaamasta, tarkempaa syytä en tiedä.

      Tämän jälkeen meistä, koiran omistajasta tuli meidät aina kiertävä. Ei olle 50 m lähempää koskaan nähty, kun taitaa niin hävettää

    • ertyuiop2

      Ja vastaus unohtu,

      te heti sopu, kaikkineen varsinkin jos vastapuoli saa ilmaisen oikeudenkäynnin tai on tiukkasanainen todistajia tulee usean tonnin ja lähes vuoden juttu.

      et voi voittaa jos kuvat kertoo

    • DNA-testiä ei saisi käyttää oikeudessa, sillä se on hyvin epäluotettava.

      • jotain.rotia.sentään

        Ei tietenkään saisi, kun yhdellä kuudesta miljardista ihmisestä voi olla samanlainen DNA. Tosin on hyvin epätodennäköistä, että juuri se kuudes miljari olisi sattunut käymään kyseisellä rikospaikalla ja jättänyt sinne DNA:nsa.


      • MuttaDNAta ei saa luotettavasti näkyviin testillä


    • koettuon

      Kun tiedot poistuu rekistereistä ne kuitenkin säilyvät ehdottomana totuutena arkistoissa riippumatta siitä ovatko ne totta vai ei ja näinollen poliisin kirjoihin jos päätyy niin se on sama kuin ikuinen tuomio. Koska oikeuslaitos on kaikkea muuta kuin sitä mitä sen pitäisi olla tulee myös vääriä päätöksiä jotka sitten ovat tulevien sukupolvien ehdoton totuus. Kun olet 50 v täyttänyt mies niin
      sinut tuomitaan aivan varmasti jos siihen on pienintäkään mahdollisuutta aina siihen ei edes näyttöä tarvita.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      119
      2681
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      256
      1155
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      91
      1129
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1084
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1011
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      940
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      933
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      906
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      41
      842
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      37
      809
    Aihe