KääpiöWillis apua kaivataan

589753

Meillä aivan ihana kääpiöwillis uros, kohta vuoden vanha. Rakas kun mikä, mutta ongelma pissapidätys.

Muuten sisäsiisti ei pissaa eikä kakkaa sisään, mutta kun otat pannan ja hihnat niin into alkaa ja pissa lentää. Ei aina.

Myös jos vähänkin kovennalla äänellä komennat niin sama juttu ja vieraat kun tulee haukkuu kaukaa eikä mene lähelle menee pitkin seinänvieriä ja pissaa tulee.

Mitä teen? Jos olisi jokin pidätyssairaus luulisi vaivaavan aina.

Muuten ihana ja terve koira. Kyllästyttää eteisen matoille lentävät pissavanat.

Vinkkejä miten saan homman hoidettua, vai onko elin-ikäinen vamma.

Kiitos.

8

141

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Wuppepuudeli

      Ilopissoiksi sanotaan. Jää iän myötä pois ja kun ei yllytyä/huomioi koiraa siinä tilassa.
      Mikäli häiritsee niin vaipat voi auttaa ensi hätään sitten myöhemmin harkita kastraatiota.

    • Olet todennäköisesti tehnyt liian ison numeron uloslähdöstä tai et ole vaatinut rauhallisuutta koiraltasi.

      Odota aina, että koira rauhoittuu, äläkä etene ulosmenossa ennenkuin rauhoittuu. Älä anna paukata ovesta miten sattuu, vaan nätisti odotetaan. Eikä rauhoittumiseksi kelpaa sekunnin istuminen ja sitten mennään taas kuin tuli perseen alla. Odotat oikeaa rauhoittumista.
      Jos menee meno villiksi, niin passivoidut ja lakkaat hihnojen yms laiton ja istahdat alas ja vain odotat rauhoittumista. Voi viedä pitkäänkin alussa. Joskus joutuu vartinkin istumaan, jopa enemmän jos tilanne on paha.

      En ole nähnyt tilannetta, mutta jos koirasi on todella noin pehmeä, että pissaa alleen kun komennat, niin yritä pehmeämpää komennustapaa. Koirasi saattaa pelätä niin kovasti, että pissaa alleen. Villakoirat eivät ole mitään kauhean kovia luonteeltaan, joten en näe syytä ihmeemmin korottaa ääntä sille. Koira uskoo muutenkin paremmin kehonkieltä ja pientä äännähdystä. Huutaminen on tarpeetonta, koska koira ei ole kuuro tai huonokuuloinen.

      Vieraiden kylään tulemisestakaan ei kannata ihmeempää numeroa tehdä, eli vieraat ei huomioi tullessaan koiraa tai riehuta sitä. Ollaan kuin koiraa ei olisikaan. Vasta kun rauhoittuu olemaan niin voidaan rauhallisesti kutsua luokse rapsuteltavaksi jos koira tahtoo tulla rapsuteltavaksi.

      En oikein nyt ota selkoa tilanteesta varmaksi, mutta vaikuttaisi äkkiseltään, että koirasi olisi todella arka? Jos kerran komennuksessa ja vieraiden tullessa pissaa alleen kuitenkin olematta innostunut, vaan pikemminkin luikkii seiniä pitkin ja haukkuu?

    • 589753

      Kiitos vastauksista.

      Koira kyllä häslää ulos lähdössä ihan mielettömästi pyörii ja hyppii noin metrin korkeudelle, eikä rauhoitu millään ollaan komennettu istuun ja makupaloja mutta kun laitat hihnan niin pisut lentää.

      Tänään kokeilin että istuin eteisen penkille ja siinä hääräs koko ajan ympärillä ja hyppi syliin, odottelin hetken että rauhoittuisi, nousi sitten vasten ja panin pannan ja hihnan , niin ei pissannut , mutta mutta kun se olisi aina niin seuraavalla kerralla vaikka on samat lähtökohdat niin pissaa tulee.

      Koira käy pitkällä lenkillä aamulla ja juoksee / noutaa palloa, sekä noin 3 tunnin välein pissareissulla. Kestää hyvin yön ei tee sisälle, joskus on venytetty päivälläkin 4 tunnin väliin ja hyvin kestää, olemme eläkkeellä joten koira on silmänalla koko ajan. Jää yksin kiltisti kun menemme kaupoille on yksin noin 3 tuntia ei eroahdistusta.

      Virtaa kyllä riittää vielä pitkänkin lenkin jälkeen varsinainen ADHD.

      • "Koira kyllä häslää ulos lähdössä ihan mielettömästi pyörii ja hyppii noin metrin korkeudelle, eikä rauhoitu millään ollaan komennettu istuun ja makupaloja mutta kun laitat hihnan niin pisut lentää."

        Komenna todella rauhallisesti, mutta jämäkästi tai vaihtoehtoisesti jättä huomiotta kokonaan, koska sekin voi joitain koiria innostaa liikaa. Eli jos koira pissaa liiasta ''riehumisesta'', niin ennemmin rauhoita tilanne ja ole huomioimatta.

        "Tänään kokeilin että istuin eteisen penkille ja siinä hääräs koko ajan ympärillä ja hyppi syliin, odottelin hetken että rauhoittuisi, nousi sitten vasten ja panin pannan ja hihnan , niin ei pissannut , mutta mutta kun se olisi aina niin seuraavalla kerralla vaikka on samat lähtökohdat niin pissaa tulee.!

        Odota aivan totaalista rauhoittumista. Eli sitä, että koira istuu rauhassa alas ja odottaa. Jos alkaa hyppiä uudestaan vastaan, sano ''A-AA!" ja istahda takaisin tuolillesi ja odota uutta rauhoittumista. Pennulla ei mene kauaa hiffata jutun juonta, varsinkaan niin älykkäällä koiralla kuin villakoira. :)
        Jos annat sen hyppiä yhtään vasten, se ei opi rauhoittumaan koskaan.

        Voi olla, että pissat tulee vielä monesti lattialle, mutta koiralle on siitä huolimatta opetettava, ettei lenkille lähdetä vieterinä. Se vaikuttaa koko lenkin laatuun, että millä mielentilalla sinne lähdetään.
        Koiralle tulisi aina opettaa odottamista ja rauhallisuutta. Liian innokas ja vastenhyppivä vieteriukko ei ole kiva niin omistajille kuin vieraillekaan. Puhumattakaan, että koira ei nauti olostaan, kun se on jatkuvasti tuli hännän alla.

        "Koira käy pitkällä lenkillä aamulla ja juoksee / noutaa palloa, sekä noin 3 tunnin välein pissareissulla. Kestää hyvin yön ei tee sisälle, joskus on venytetty päivälläkin 4 tunnin väliin ja hyvin kestää, olemme eläkkeellä joten koira on silmänalla koko ajan. Jää yksin kiltisti kun menemme kaupoille on yksin noin 3 tuntia ei eroahdistusta.
        Virtaa kyllä riittää vielä pitkänkin lenkin jälkeen varsinainen ADHD."

        Usein ylivirittyneet koirat ovat juuri näitä ADHD -tapauksia.
        Suosittelen koiran kanssa harrastettavan muutakin kuin lenkkeilyä ja pallonheittelyä, koska jatkuva pallon perässä juokseminen saa aivot ylikierroksille ja koira on entistä ADHDmpi. Tehkää siis myös AIVOtyöskentelyä.
        Sen lisäksi opetellaan rauhoittumaan, koska usko tai älä niin koiralle on opetettava sekin myös erikseen. Eli aina ei olla tekemässä ja menemässä vaan joskus täytyy vain olla aloillaan.

        Koiraa voi siis opettaa pysymään välillä käskyn alla esim omalla paikallaan. Jos se lähtee, se viedään rauhallisen päättäväisesti takaisin paikalleen ja jos se tekee lähtöä niin kielletään ja viedään tarvittaessa takaisin. Mielellään niin, että koira kävelee paikalleen itse.
        Astumalla koiran eteen ja ohjaamalla jalalla on varmaan paras. Periksi ei saa antaa. Lopulta koira luovuttaa ja jää pedille makaamaan.
        Kun se makaa rauhallisesti, voit antaa vapautuskäskyn. Ei mene kauaakaan kun se osaa mennä käskystä rauhoittumaan. Ideana on opettaa se mielentila joka tulisi vallita pedillä ollessa. Eli rauhallisuus.

        Sitten se aivotyöskentely:

        Osta kaupasta vaikkapa kuvanmukainen Kong -lelu:
        http://www.gowervets.co.uk/kong/kongstuffn/Kong15.jpg

        Sullo se täyteen jauhelihaa, aseta Kong rasiaan/pussiin ja pakkaseen. Anna jäätyä kauttaaltaan.
        Pyydä koira luoksesi, istuta alas ja laske Kongi lattialle.
        Jos koira tekee aloitteen lähteä Kongin luokse, niin estä ja käske istua uudestaan. Toista niin kauan, että koira pysyy aloillaan. Kun koira istuu ja tapittaa nätisti sinua kun Kong on maassa niin voit antaa luvan ottaa. Tämä stimuloi varsinkin nuoren koiran aivoja suuresti! Se oppii samalla kärsivällisyyttä, keskittymistä, sekä rauhoittumista.
        Jos Kong ei innosta sitä, kokeile antaa pakastamattomana. Jossei se siitäkään huolimatta kiinnosta, niin jätä edellinen ruokintakerta väliin, jotta nälkä motivoisi sen leikkimään.

        Seuraava harjoitus on oven kanssa:
        Laita koira hihnaan ja istuta ulko-oven eteen. Koiran istuessa avaa ovi hitaasti. Jos koira nousee, sano "A-AA!/EI" tms, laita ovi takaisin kiinni ja istuta uudelleen.
        Kun koira istuu nätisti, avaa ovea uudestaan hitaasti, jos koira taas yrittää nousta, vedä ovi kiinni ja toista.
        Hetken päästä koira hiffaa jutun juonen ja istuu kauemmin paikallaan. Avaa ovea hitaasti ja jos koira istuu nätisti voit avata oven kokonaan. Älä anna sen lähteä ilman lupaa! Pidä hihnalla huoli, ettei koira pääse juoksemaan ovesta. Kun istuu nätisti, vaikka ovi on auki, niin voit oma-aloitteisesti ensin astua ovesta ja koira tulee perässä.

        Lisäksi suosittelen opettelemaan kaikennäköisiä temppuja! Esimerkiksi istu, anna tassu, maahan, koske (koira koskee kättä tai osoittamaasi asiaa), kieri, ympäri, odota, seiso, hyppää jne.

        Ujuta tottelevaisuuden harjoittelua aina lenkkiin, niin se väsyttää paljon enemmän. Lisäksi voit piilottaa nappularuokaa asuntoon ja käskeä etsiä. Kun osaa sen, voitte piilottaa niitä nurmikolle/lumihankeen jne. :)


    • 589753

      Kiitos vastauksesta.

      Kongi käytössä se annetaan aina kun koira jää yksin kotiin on oppinut siihen ja ei eroahdistusta ,lisäksi älypallo joka kanssa täytetty herkuilla.

      Ulkoa tullessa odottaa kiltisti käskystä sisään kutsua porraskäytävässä josta menee tassu pesulle.

      Osaa myös odottaa käskystä toisessa huoneessa piilotusleikkiä = namit piiloon ja etsii.

      Kiitos vinkeistä toi oli hyvä että ei anna rynnätä ekana ulos. Olen vaan opettanut sen sisään ryntäyksen juurikin siksi ettei kurasena tule sisään.

      Ja Kongia voi todellakin käyttää kärsivällisyysoppiin, en ole tullut ajatelleeksi, olen kyllä nameilla kieltänyt ottamasta ja aika kärsivällisesti odottaa.

      Vielä kun saisin tuon innon ulos lähtiessä pois niin hyvä, täytyy vaan itse olla kärsivällinen ja jaksaa odotuttaa sitä niin kauan kun rauhoittuu. Jospa se pissailu siitä sitten loppuis.

      Kiitos paljon vinkeistä.

      • Hienoa kuulla, että olette näin paljon tehneet rakkaan koiranne eteen. Annoin varmuudeksi mahdollisimman paljon infoa, koska kaikki ei ymmärrä, että koira tarvitsee muutakin kuin peruslenkit ollakseen tyytyväinen. :)

        Itse olen sitä mieltä, että teidän kannattaa jokaisessa tilanteessa, jonka keksitte niin odotuttaa/pistää tekemään töitä.
        Näin saa koirasta taitavan odottajan. Oli se sitten hihnassa hetken aikaa puussa kun menet matkan päähän, jokaisen avautuvan oven edessä, omalla paikallaan makoilu, Kongin/herkkujen kanssa, iltaruuan.... ihan kaikessa kannattaa odotuttaa, jotta koira joutuu tosissaan tekemään töitä.
        Liian usein koirat saavat kaiken hopeatarjottimelta tarjoiltuna kirsun eteen. Sitten ne purkavat ahdistustaan kaikkenlaiseen hömppään...

        Tuo herkkujen piilottelu nurmikkoon on sekin hyvä haaste. Omani tottunut etsijä ja joskus silläkin osaa mennä hetki! :)

        PS. jos heittelette palloa läheskään joka päivä, niin ehkä vähentäisin sitä kerta-kaksi viikkoon. Ja palloa heittäessäkin vaatisin joka kerta tässäkin odottamaan ja katsomaan silmiin ennenkuin pallo lentää. Eli automaationa ei vaan pallo lennä heti kun se tuodaan.

        Koiraa väsyttää myös hyvin kaikki uuden opettelu ja aivojen stimulointi esim. viemällä sitä kaupunkiin/muuten ihmisten ilmoille ihmettelemään vilskettä. ;) Aitojen raakaluiden syöntikin on oiva harraste ja hampaat pysyy hyvänä. Valvo koiraa aina kun se syö luita. Aluksi kannattaa syötää kädestä, ellei ole tottunut luidensyöjä, koska ahneena voi koittaa niellä liian isoja paloja.

        Jottei ihan mene kaikki alkuperäisestä aiheesta ohi, niin kyllä - normaalilla sisäsiisteyskasvatuksella ja rauhoittumisen oppimisella tämä ilopissailu saadaan aivan varmasti kuriin.
        Venyttäisin vielä hieman lisää pikkuhiljaa tuota aikaa, jotta tottuisi päivälläkin ettei jatkuvasti olla juoksemassa pihalle. Samalla rakko venyy ja vahingot vähenevät entisestään. Lähes vuotiaalla rakko on kuitenkin jo kehittynyt, jotta sen puolesta onnistuu.
        Nostaako koipea jo?


      • 589753
        asdasdasddd kirjoitti:

        Hienoa kuulla, että olette näin paljon tehneet rakkaan koiranne eteen. Annoin varmuudeksi mahdollisimman paljon infoa, koska kaikki ei ymmärrä, että koira tarvitsee muutakin kuin peruslenkit ollakseen tyytyväinen. :)

        Itse olen sitä mieltä, että teidän kannattaa jokaisessa tilanteessa, jonka keksitte niin odotuttaa/pistää tekemään töitä.
        Näin saa koirasta taitavan odottajan. Oli se sitten hihnassa hetken aikaa puussa kun menet matkan päähän, jokaisen avautuvan oven edessä, omalla paikallaan makoilu, Kongin/herkkujen kanssa, iltaruuan.... ihan kaikessa kannattaa odotuttaa, jotta koira joutuu tosissaan tekemään töitä.
        Liian usein koirat saavat kaiken hopeatarjottimelta tarjoiltuna kirsun eteen. Sitten ne purkavat ahdistustaan kaikkenlaiseen hömppään...

        Tuo herkkujen piilottelu nurmikkoon on sekin hyvä haaste. Omani tottunut etsijä ja joskus silläkin osaa mennä hetki! :)

        PS. jos heittelette palloa läheskään joka päivä, niin ehkä vähentäisin sitä kerta-kaksi viikkoon. Ja palloa heittäessäkin vaatisin joka kerta tässäkin odottamaan ja katsomaan silmiin ennenkuin pallo lentää. Eli automaationa ei vaan pallo lennä heti kun se tuodaan.

        Koiraa väsyttää myös hyvin kaikki uuden opettelu ja aivojen stimulointi esim. viemällä sitä kaupunkiin/muuten ihmisten ilmoille ihmettelemään vilskettä. ;) Aitojen raakaluiden syöntikin on oiva harraste ja hampaat pysyy hyvänä. Valvo koiraa aina kun se syö luita. Aluksi kannattaa syötää kädestä, ellei ole tottunut luidensyöjä, koska ahneena voi koittaa niellä liian isoja paloja.

        Jottei ihan mene kaikki alkuperäisestä aiheesta ohi, niin kyllä - normaalilla sisäsiisteyskasvatuksella ja rauhoittumisen oppimisella tämä ilopissailu saadaan aivan varmasti kuriin.
        Venyttäisin vielä hieman lisää pikkuhiljaa tuota aikaa, jotta tottuisi päivälläkin ettei jatkuvasti olla juoksemassa pihalle. Samalla rakko venyy ja vahingot vähenevät entisestään. Lähes vuotiaalla rakko on kuitenkin jo kehittynyt, jotta sen puolesta onnistuu.
        Nostaako koipea jo?

        Jälleen kiitos.

        Kyllä nostaa jo iloisesti koipea mutta tekee myös tyttöpissat.

        Harjoitukset alkavat.


    • MyGSD

      Me saatiin kouluttajalta vinkiksi aivan muuten vain mennä ovelle tai ottaa esille ulkoilukamat jottei aina viritäydy ''triggeristä'' ja ala mylvimään. Seisoin patsaana eteisessä muutoin vain ja hypistelin ulkoilukamppeita antaen herkun mikäli koira katsoi rauhassa vierestä ilman mylvimistä. Aina kun huomasin kehon kielen jännittyvän lopetin palaten sohvalle ulkokamppeita edelleen hypistellen jottei yhdistä ääntelyä toiminnan keskeytämiseksi eli paimenna minua vaan minä sitä.
      Jälleen palkitsin vain hiljaisuudesta mikäli otti paikan rentona. Heti kun rauhoittui palasin eteiseen keräilemään muitakin kamppeita ja touhuamaan kunnes tajusi ettei eteiseen meno tarkoita kiihtymistä joka kerta.

      Vieraita pyydän odottamaan tai laitan hetkeksi portin taakse jotta ottaa rauhallisemmalla mielellä tulijat vastaan ei kiihtyneenä. Portti on tietenkin vain väliaikainen ratkaisu koska meillä harjoitellaan juuri odota-käskyä :)

      Toisin sanoen koiran voi ohjata kongin pariin tai opettaa ottamaan tilanteet rauhallisemmin impulssikontrollin avulla!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mikko Leppilampea epäillään seksuaalisesta ahdistelusta

      Tämä on ilon päivä 😁
      Kotimaiset julkkisjuorut
      131
      3757
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      96
      3407
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2468
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1851
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1714
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1589
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1555
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1496
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1471
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      85
      1427
    Aihe