Viime viikolla menin laittamaan ruokaa lintulaudalle ja huomasin maassa lintulaudan alla pienen kuusitiaisen, joka selvästi teki kuolemaa. Sillä oli päässä verinen laikku ja se työnsi päätään siiven alle. Mieheni sitten lopetti linnun kärsimästä. Tänä aamuna kävin taas lintulaudalla ja nyt maassa oli keltasirkku, joka ei pystynyt nousemaan muiden lintulaudan läheisyydessä olevien lintujen tavoin lentoon. Se hyppeli minua karkuun pitkin hankea ja pyristeli yrittäen päästä ilmaan. En ehtinyt nähdä, oliko sillä mitään ulkoisia vammoja.
Mikä näihin lintujen loukkaantumisiin voi olla syynä? Onko ruokintapaikassa jotain vikaa? Lintulauta on puinen ruokinta-automaatti, joka on sidottu parimetrisen pensaan oksaan. Samassa pensaassa on kiinni talipalloja yms. Osuvatko linnut pelästyessään pensaan oksiin (kuulostaa hassulta...) vai taistelevatko ne näin raivokkaasti ruuasta, jota kuitenkin on mielestäni riittävästi? Vai olisiko syynä harakat, joita myös parveilee lintulaudan lähellä? Jäljistä päätellen paikalla ei ole käynyt kissaa tai muuta petoeläintä. Tokihan nämä voivat kuulua normaaliin "luonnon kiertokulkuun", mutta ihmettelinpä vaan, kun aiempina vuosina ei ole moisia loukkaantumisia ollut.
Mitä tapahtuu lintulaudallani?
11
1304
Vastaukset
- pitkänokkainen taas...
...nokkii kyllä toisiaan.kuitenkin syynä voi olla mikä tahansa,jospa lintu on saanut jonku taudin ja on siksi heikko,sitä on toisten helpp koputella.eilen oli kuollut urpiainen laudalla,tänään toinen kyyhöttää paikallaan,ennusta samaa kohtaloa sillekin,ei voi mitään?
- Antsa
Se lentokyvytön lintu tuli takaisin lintulaudan alle ja istuu siinä apaattisena nokkien harvakseltaan maahan pudonneita siemeniä. Epäilen, että sillä on siivessä jotain vikaa. Mitähän moiselle pitäisi tehdä? Ottaa hoidettavaksi vai jättää niille sijoilleen ja antaa luonnon hoitaa tehtävänsä? Vai lopettaa se?
- sille
Antsa kirjoitti:
Se lentokyvytön lintu tuli takaisin lintulaudan alle ja istuu siinä apaattisena nokkien harvakseltaan maahan pudonneita siemeniä. Epäilen, että sillä on siivessä jotain vikaa. Mitähän moiselle pitäisi tehdä? Ottaa hoidettavaksi vai jättää niille sijoilleen ja antaa luonnon hoitaa tehtävänsä? Vai lopettaa se?
ei oikein voi tehdä mitään. Mahdotonta lienee sitä parantaa, kun tauti on. Pökertyneet (ikkunaan törmänneet) voi vielä pelastaa, muttei tautista.
Jos niitä vielä ilmaantuu, kannattaa miettiä, pääsevätkö linnut sotkemaan ruokaansa jätöksillään?
Antaa luonnon viedä, toivottavasti vaikka varpushaukka nappaisi sen ja ottaisi "hyötykäyttöön", ettei sen tarvitse terveitä lintuja napata.
- owl
suurin pikkulintujen surmaaja lienee ruokinta-
paikoilla niiden törmäily ikkunoihin! Toinen syy on salmonella ja vasta sitten toisen linnun aiheuttamat kuolemat ( esim. varpushaukka joka näin talvisaikaan saalistelee lintulautojen läheisyydessä johtuen runsaista tintti- ym.määristä).- pitkänokkainen taas...kerran
näinhän se on,onhan linnuilla nokkimisjärjestys ja niin pois päin,mutta eivät ne toisiaan kuoliaaksi hakkaa.varpushaukka käy joskus tässäkin omansa ottamassa kuten kuuluukin.
salmonellaa tässä epäilen,tiaiset ja tulkut ovat kunnossa mutta onko mahdollista että urpiaiset olis liikkuessaan etäämmällä saaneet loisia jotka sitten tuovat tännekin ohikulkumatkallaan. - owl
pitkänokkainen taas...kerran kirjoitti:
näinhän se on,onhan linnuilla nokkimisjärjestys ja niin pois päin,mutta eivät ne toisiaan kuoliaaksi hakkaa.varpushaukka käy joskus tässäkin omansa ottamassa kuten kuuluukin.
salmonellaa tässä epäilen,tiaiset ja tulkut ovat kunnossa mutta onko mahdollista että urpiaiset olis liikkuessaan etäämmällä saaneet loisia jotka sitten tuovat tännekin ohikulkumatkallaan.urpiaiset vaeltavat etelään näin talvisin tuolta pohjoisen puolelta "puhtaammasta"? ympäristöstä joten voisi ajatella niiden olevan vastustus- kyvyttömämpiä näille etelän ruokintapaikkojen salmonellakannoille?
- T.eo
Kokeileppa siirtää ruokintapaikka pois siitä pensaasta, linnut kyllä törmäilevät pelästyessään oksiin yms. Muutenkin kannatta ruokintapaikkaa aika-ajoin vaihtaa (jos suinkin mahdollista) ihan puhtauden vuoksi, eipä leviä pöpöt niin helposti.
- Hondah rules
Lintuja uhkaavat monet vaarat ruokinnallakin. Liian lähellä ruokintaa olevat ikkunat, liian tiheä oksisto, kissat ja muut petonisäkkäät, petolinnut, varislinnut, taudit, kilpailevat linnut, liikenne...
Omalla ruokinnalla on tänä talvena näkynyt ainakin heikkokuntoisia urpiaisia, ehkä jokin seikka tosiaan altistaa niitä taudeille (ainakin ne ruokailevat tiiviisti höyhenistö kiinni maassa, ehkäpä taudinaiheuttajat kiinnittyvät höyheniin ja sukimisen yhteydessä siirtyvät elimistöön?)
Myöskin kerran kävi niin että ruokinta-automaatille tullut käpytikka iski vieressä olleen viherpeipon hengiltä. Näin vain höyhentupon leijuvan maahan ja peipon makaavan ruokintakourussa tikan ruokaillessa vieressä. - Anonyymi
Kaksi varpusta on 2 päivää kyyhöttänyt lintulaudalla vieri vieressä, liekö salmonella??
- Anonyymi
Kyllä tiaiset voivat tappaa toisiaan ruokintapaikoilla. Hakkaavat juuri toista päähän.
- Anonyymi
Apaattisena kyhjöttävät, pörröiset ja pakoon vain heikosti pyrkivät lintulautavieraat ovat enimmäkseen salmonellan riivaamia. Noutaja tulee taudin vuoksi muutamassa päivässä. Petojen toimesta myös nopeammin. Jos noita sairastuneita on useampia kannattaa harkita putsaustoimia tai ruokinnan lopettamista tältä talvelta (Etelä- ja Länsi-Suomi)
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Minulla heräsi huoli sinusta ajatteluni kohteesta!
Toivottavasti sinulla on siellä jossain kaikki hyvin. Välitän sinusta edelleen vaikka olet varattu, etkä tykkää minusta.865407- 1643612
- 533189
Missä Sanna nyt suvaitsevaisuus?
Tekijä on nyt kuitenkin jotain muuta kuin suomalainen niin eikös nyt pitäisi suvaita kulttuuri eroja ja rakastaa tekijä2032116- 351931
- 331864
- 461823
- 571714
- 191673
- 191627