ms tautiko?

hmm234

Moi! Oon 19 vuotias tyttö ja mulla on ollut tosi pitkään kaikenlaisia oireita.. oon aina ollu tosi huono käymään lääkäreissä ja varmaan viimeks kunnon lääkärintarkastus on tehty ku olin 14 vuotias. Nyt n.2 vuoden aikana mulla on ollu tosi paljon ms tautiin viittaavia oireita.. Eka alko sillä että näkö huonontu tosi paljon ja vanhat piilolinssit olikin yhtääkkiä sellaiset ettei nähnyt hyvin. Sitten mulle tuli viime syksynä jalkaan/lonkkaan/ pakaraan jonkunlainen lihas/hermo jumi josta KOULUTERKKARI sanoi että menee itestään ohi. No se oli 2 kk sellaista että vasemman puolen reisi/lonkka oli tosi kosketusarka ja tuli päivittäin järkyttävää vihlomista/puutumista reiteen. Se sitten parantui pikkuhiljaa mutta edelleen vuoden jälkeen tulee välillä 1 sekunnin vihlonta tohon ja on tosi kosketusarka kokoajan.
Myös nyt 4 kk aikana tullut järjetön kutina joka ei helpota millään.. ei kyse ole täistä/luteista, oon kaikkee noita jo epäilly ja todennu ettei ole. Välillä kutina helpottaa ja tulee sitten taas. Kutinaa on siis jaloissa,jalkapohjissa,päässä, rintakehässä lähinnä. Sitten mulla on vuoden ollu virtaamisen kanssa ongelmia, että tuntuu että joko ei kuseta ollenkaan ja jos kusettaa niin joudun pinnistämään että saan kusta tulemaan. Sitten on myös niskajumia ja tuntuu välillä että en saa päätä käännettyä paljoa ja jos käännän niin tunnen painetta niskassa (hierojalla käyny, ei auta). Sitten n.vuoden aikana mulla on tullu jotain ihme puhehäiriötä että tutut huomauttelee että miks puhun nii hiljaa nykyää ja epäselvästi.. välillä tuntuu että en vaan enää pysty muodostamaan jotain tiettyä äännettä/sanaa vaan joudun välttelemään niitä sanoja tai muuten vaan sössötän... ennen ei oo ollut mitään ongelmia puhumisen kansda ja olin koulussaki aina kaikissa puhujan rooleissa kun mun ääni oli niin kantava..
Sitten jaloissa ollut myös jonkunlaista puutumista/kihelmöintiä.. kesällä jalkapohkat/jalat oli ihan jäässä jonkin 3 viikkoa ja pidin 2 villasukkia sen ajan..
Tiiän että nää oireet viittaa aika suorasti ms tautiin mutta en vaan tiedä että miten mä otan yhteyttä lääkäriin ja kerron näistä? En todellaakaa voi sanoa että epäilen ms tautia koska sittehä laittaa vaa luulotaudin piikkiin.. en vaan jaksa kun tuntuu että kunto vaan romahtaa kokoajan alaspäin.. kerronko vaan lääkärille mun oireet vai mitä? Auttakaa... !

9

211

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Onnea_matkaan

      Diagnoosia ei kannata tehdä itse, vaan tosiaan tilata aika lääkärille. Lähde vaikka etenemään terveyskeskuksen kautta, tilaa aika lääkärille ja kerro oireesi. Lääkäri todennäköisesti tekee testejä ja otattaa verikokeita ja laittaa lähetteen neurologille, jos katsoo aiheelliseksi. Toinen vaihtoehto on tietty mennä neurologin yksityisvastaanotolle.
      Kerroit käyneesi kouluterkkarilla....hänelle tietty myös voit oireistasi kertoa. Ei välttämättä ole kysymys ms-taudista, eikä mistään muustakaan vakavasta mutta oman mielenrauhan takia kannattaa hakeutua tutkimuksiin.

    • testissä35

      Tuo puheentuoton vaikeus kuulostaa neurologiselta jutulta ja väsymistilat.Mutta hankalaa netistä antaa itselleen ja muille sairauksia.Tilaa lääkäriin aika ja saat kertoa oireesi ,ja hän sitten kysyy jos tarvis muita asioista myöskin.Onko punkki purrut ?Borreoloosikin aiheuttaa vastaavia oireita,,,mutta verikoeesta sekin näkyy tai selkäpunktiosta tarvittaessa.Terkkarit mitään tiedä!

      • Tutkimuksiin

        Terveydenhoitajillakin on koulutus! Varmasti tietävät paremmin ainakin kuin suomi24 "teeseitse-tohtorit" ;). Kouluterveydenhoitaja tietysti ohjaa lääkärille ja sitä kautta aletaan oireiden syitä selvittää.


    • kokemustaki

      Herttasen hevosen paskat terveys-sisaret tajua mitään,lähihoitsun koulutus!Ei tiennyt että nilkkani oli murtunut,mukamas nyrjähtänyt ja pelkkä side siihen,,,koipi turpos ja sinersi eikä voinut varata sille,,mene tyttö oitis lääkärille,turhaan odotella enää ja pyytää lähetteitä ja odotella,,,,kuka täällä palstalla edes uskookaan muita,ei ole siitä kyse vaan kehoitus mennä lääkärille,terkkarit on lähihoitajia,ei sairaanhoitajia eikä pätevyyttä,mitenkään väheksymättä heitäkään!

      • Oppia_ikä_kaikki

        Terveydenhoitajalla on kyllä aivan eri koulutus kuin lähihoitajalla!
        Terveydenhoitajatutkinnon suorittaneet saavat myös sairaanhoitajan ammatinharjoittamisoikeuden! Herttasen hevosen paskat ottaa ensin selvää koulutuksista ennen kuin alkaa viisastelemaan!
        P.s Jotenkin kyllä nyt hiukan väheksymiseltä haiskahti :)


    • ninnwr

      Ei tietoo terkkarien koulutuksesta,mutta en väheksy millään tavoin-kokemukseni perusteella kun murtunuttta jalkaa terkkari hoiti nyrjähdyksenä,arvelin että lähihoitajan avustuksen paperit korkeintaan taskussa,lisänä anemiaani epäili vakavana leukemiana,siitä päättelin hänen olevan lähihoitajan avustaja ,amatööritasonsa puolesta,,hih

    • mstrolli

      Moikka, mulla ms paljastu n.6v sitten ja alkoi nääköhermotulehduksella, toinen silmä lähes sokeitui yhdessä yössä. Aamulla lääkäriin paniikissa, aikasemmin vain kovaa silmän räämimistä muuten loisto näkö koko elämän.

      Yksi HYVÄ ja VARMA näöstä saatava vinkki ms tautiin on: Silmälääkäri ei saa oikeita vahvuuksia mihinkään linsseihin, koska Ms heikentää näön aivoista eikä silmästä (lääkäri sanoi) Aivoista ei tule oikeaa käskyä piuhaa pitkin...

      Jos silmälääkäri löytää avun silmiisi uusilla linsseillä niin näiltä osin ms epäily on peruttu.

      Muuten ei kuulosta ainakaan mun ms oireilta. Diabetes 2 voi myös aiheuttaa kutinoita ja ääreisverenkierron häiriöitä/kylmiä jalkoja (mulla myös se vaikka olen norm paino)

      Mutta muista se "jännitysniska" joka on nykyään todella yleinen kännykkäjuttujen takia (minulla on myös se ja se todellakin aiheuttaa mystisiä vaivoja: puutumisia selkään jopa jalkoihin asti, elohiiriä silmiin, sormet puutuu ym. Ja todellakin puhehäiriöt menee mulla sen piikkiin! Ainoa hyvä keino on ollut minulla liikunta, lähinnä juoksu pururadoilla mm. sen jälkeen saunat jne, ei siinä buranat vaan asiaa ratkaise.

      Yritin nyt keuhkota jotain omasta elämästä,jos jotain löysit apua niin hyvä, en toki ole tohtori tolonen.

      tarkastuta myös verensokerit, ne voi myös aiheuttaa näön heikentymistä. (siellä lääkärissä)

    • Muutamavaihtoehto

      1) Mene lääkäriin!

      2)Jos et saa sitä aikaiseksi, niin ainahan voit mennä ilman lähetettä pään magneettikuvaukseen (mutta silloin Kela ei korvaa mitään). Maksaa Hesassa 270e.
      Saat kuvat mukaan ja lausunnon parissa päivässä kotiin.
      Kuvauksissa kyselevät mitä eritoteen haluat tietää / mikä vaivaa.
      Kuvaus kesti noin 20 minsaa ja ei satu, senkus makaat vaan paikallas.

      3) Käy yksityisellä silmälääkärillä! Minulla on glaukoomaan erikoistunut silmälääkäri.
      Silmälääkärikin näkee silmäpohjista paljon. Maksoi noin 110e Kelakorvauksen jälkeen.

      4) Mutta älä luota ainakaan fysioterapeuttien sanomiin kommenteihin!
      Minä kävin viime huhtikuussa fysioterapeutilla hierottavana kaikkien puutumis- ja vapina oireiden takia ja hän oli sitä mieltä, että nää vaivat viittaa paljolti MS tautiin.
      Kävin siellä hierottavana 8 kertaa kk:n aikana ja noihin kommenteihin jäi siellä käynti.

      Menin silmälääkärille ja pään magneettikuvaukseen samana päivänä ja sain molemmilta puhtaat paperit ja mielenrauhan.

      • Einiinyksinkertaista

        No yksikään lääkärikään ei pysty oireiden perusteella ms-diagnoosia antamaan ja vaikka antaisikin se ei kuitenkaan olisi pätevä. Tokihan olettamuksia voi esittää vaikka k-kaupan kanssa, mutta niitä ei kannata ottaa ihan tosissaan.
        Edes erikoistunut silmälääkäri ei silmänpohjista kykene ainakaan ms-tautia diagnosoimaan.

        Ms kai edelleenkin diagnosoidaan magneettikuvauksen ja selkäydinkokeen perusteella.
        Ja tiedänpä tapauksen, joka on näilläkin testeillä on ensin tulkittu ms-tautiksi, mutta myöhemmin dg on muuttunut.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4623
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2259
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1784
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1518
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      28
      1448
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1308
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe