Sote Sote Sote

zcbczo

Olipa kerran päivä kun ikääntyneiden, vammautuneiden postilaatikosta postimies / nainen tipautti ison valkoisen kirjekuoren. Paksu paperipinkka sisälsi valmiiksi kirjoitettua tekstiä vakuutusyhtiöiltä miten he ovat katsoneet tarpeeliseksi vähentää kyseisten henkilöiden tarpeita. Vakuutusyhtiöistä ketään ei ollut käynyt kyseisten ihmisten kodissa tarkistamassa paitsi kunnalta oli polittisesti sidonnainen puolueeliset virkailijat joiden oli pakko säästää näiltä ikääntyneiltä ja vammautuneilta että kunta saisi lisärhaa heille kaikille jotka kuntaan muuttivat. Yhtä ja äkkiä olivat tulleet siihen tulokseen että 75v vuotta täyttäneet eivät tarvitse niitä palveluja joita ovat aktiviteettinsa mm. tarvinneet. Valmiissa paperipinossa olivat määriteleet valmiiksi minimi tarpeet. Teksti oli viralista ja hyvin lakimiesmäistä monta sivua jossa olivat tulleet heidän omasta mielestään kunkin kohdalla jos ja vaikka minkälaiseen tulokseen. Siinä kävin kuitenkin siten että keillä oli aikuiset lapset ja valveutuneet henkilökohtaiset ystävät eivät syöttiä purematta nielleet vaan tarkistuttivat omilla lakimiehillään miten härskisti voivatkaan toimia, kaikilla ei tietenkään ollut ja siitä on saatukin lukea miten siinä on käynyt. Sivistyneessä yhteiskunnassa etenkin kun vielä eletään tietoyhteiskunnassa olisi voinut olettaa että ensin kohdataan avun tarvitsijat. Viikottain on julkisuudessa huonosti voivista ikääntyneistä mutta ei siitä kuinka heidät useat on viraliselta taholta säästö syistä johdateltu tuolla eräänä päivänä kun iso valkoinen kirjekuori kolahti postilaatikosta...

18

63

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • iuzczxi

      Olipa kerran ihmisiä jotka tekivät kaikkensa jotta avun tarvitsijat voisivat elää ihmisarvoista elämäänsä loppuun asti. Olipa kerran kansainvälisen uran tehnyt herra vaimo yrittäjä. Juuri eläkkeelle päässyt herra sai aivoinfarktin mutta palutui siis toipui hyvin kotonaan rauhalisessa ja kiirettömässä ohjauksessa jossa piti herran opetella monet toiminnat uudestaan. Kaikki todennäköisesti olisi mennyt hyvin mutta parkissonintauti vaikutti muutta herra oli elämänhalua täynnä. Vaimo yrittäjänä ei ollut valmis omahoitajaksi siksi saivat tarvittavan tuen ja hoidon kotiin. He maksoivat itse säännölisen fyskaalisen kuntotuksen sekä kulttivat itse maksavina mm täydelisen kotinsa remontin että heillä olisi toimiva koti. Kuten useasti käy myös työntekijät joutuvat mm leikkaukseen jossa sairaslomaa kolmeviikkoa. Perhe ei ollut saanut muuta paikkaa kuin kunnan vanhusten palvelutalon. Siitä alkoi alamäkin miestä ei ollut aamulla jummattu että olisi saanut yöpuvun pois ja omat vaatteet päälle kuten omassa kodissa kun hoitajilla oli niin kiire. Miehelle oli laitettu vaipat koska oli niin kiire että ketään ei halunutkaan wc viedä koska siinä olisi mennyt aikaa. Yrittäjä vaimonsa kävi päivällä ja ilalla miehensä luona auttamassa syömään kun hoitajilla oli niin kiire Heillä ei ollut aikaa normaaliin työtehtäviin mitä heille kuuluu. Elinvoimainen, hauska ja vammoistaan huolimatta elämää täynnä oleva herra kuoli noin kuukauden kuluttua vanhusten palvelutalossa. Toisilla on niin kiire että eivät ehdi töitä tehdä töissä varsinkaan missä menee aikaa kun sitä eivät katso työksi kun tekee työnsä miten se kuuluukin tehdä. On hoitajia ja hoitajia ei ole mikään salaisuus että päiväkodeissa se hoitaja joka saa nopeammin lapset ulos , nopeammin syömään, nopeammin nukkumaan , nopeammin kotiinsa on eräänlaisten " laatu " kriteerien mukaan joidenkin mielestä tehokkain mutta minkälaista tehokkuutta on eriasia.

    • öioooxcz

      Olipa kerran yksi heitä liikenneonnettomuudessa osaksi halvaantunut maailman ihanin rouva Hän maksoi kotihoidosta kertasumman joka sisälsi neljä kotikäyntiä. Rouva ei tarviinut kuin yhden kotikäynnin paitsi silloin kun hänen avustava henklökunta oli sairaana tai lomalla. Rouva piti järjestelyä hyvänä vaikka ei käyttänyt kun ei tarvinnut neljää kotikäyntiä Rouvalle tuli syöpä hänen tahtonsa oli että voisi viettää loppuajan omassa kodissaan oli sentäs itse maksanut remontin kuin esteettömyyden elää omassa kodissaan. Rouvan yli käveli sairalan häntä hoitava lääkäri kuten omaisten jotka olivat sopineet että vuorettelevat 24 / 7 että äiti saa rauhassa omassa kodissaan elää viimeiset elinaikansa rouvalla oli varallisuutta palkata ns " sairaala " kotiin olihan hän maksanut jo vuosia kunnalle käymättömistä käynneistä. Hoitava vastaava lääkäri toimi tylysti ja siirsi rouvan kunnan sairaalaan jossa jatkuva hälinä, rauhattomuus ja kiireiset hoitajat ehtivät juuri ja juuri vilkaisemaan pienessä huoneessa johon hänen perheystävänsä ja sukulaisetkaan eivät sopineet kerralla. Kunnalle kyllä kelpasi raha mutta ei maailman ihanimman rouvan viimeinen tahto itsemaksavana asiakkaana myöhemmin petipotilaana.

    • aonvczx

      neljä käyntiä vuorokaudessa mutta tarvitsi säännölisesti yhden käynnin paitsi avustavan henkilön ollessa sairaana tai lomalla.

    • zcxcuiu

      Olipa kerran avustavaa henkilöstöä ja hoitajaa jotka tekeivät työtään kuten se kuulukin tehdä vanhusten/ vammaisten ja päivähoidossa, Satu loppuuu siihen mitä julkisuudessakin on tullut ilmi hoitajat omilla kasvoillaan kuinka heidät ovat hiilostaneet ulos kun eivät ole suostuneet työpaikkojen työkulttuuriin Yleensä ovat joutuneet myös työkavereidensa vähättelyn kohteeksi, kiusatuiksi ja aina raskaamman taakan kantajiksi kun t mielellään palavereissa, koulutuksissa tai koiraa hoitamassa . Jonkun on ne tekemättömät työt pitänyt tehdä Ketään ei syytetä kun ovat niin ja niin paljon työpaikkojen koulutuksissa, palvereissa ja muilla keksityillä kiireillään vaan katseet on kohdistuneet negatiivisesti työterveyshuolossa poissaoloihin joka alkaa nyt selvitä työterveyshuollossakin ketkä ovat raskaimmin olleet kuorimittetuina kun heistä ei löydy alkoholismia, laiskuutta eikä muita mediaseksikkäitä sairauksia.Eräs epäoikeudenmukainen johtaja tuli sanomaan työntekijälle että sinun ei tarvitse mennä työterveyshuollon tarkastukseen kun olet viime vuonna ollut jo " miksi "

    • zcozcoi

      Suu suppuun. Pysähdy joskus kokeilemaan, miltä tuntuu kun haluatte pakonomaisesti päästä kertomaan mielipiteitä, mutta pidätkin sen lopulta sisälläsi. Tarve saada mielipteensä facebookkiin, witteriin mediaan yms. yms. voi olla tarve olla näkyvä joille haluaa näkyä. Enttä jos vain ottaisit kädestä kiinni tai halaisit. Katsoisit kerrankin suoraan simiin ja olisit läsnä. Ette vaatisi joustamaan, unohtamaan, piristymään Voisitte ehkä nähdä sanattoman tuskan joka ei koskaan rasittanut ketään omilla murheillaan eikä pyytänyt ymmärtämystäkään koska ei ollut vaihtoehtoja. iltatuulen viesti.

    • vaxdcdza

      Samaan aikaan akateemisesti koulutettuja jotka ovat olleet työttömiä, ovat vaihtaneet ammattia ja suorittaneet jonkun vähimäismäärä tutkinnon jotta kelpaisivat edes päivähoitoon, opetusvirastoon, seurakuntaan jne, kun heillä ei ole juuri " sitä tutkintoa " ovat korkeasti kolutettuja ja pätevämpiä kuin itse pelkät sosionoomit ja muut lähihoitajan tutkinolla kukkoilevat joilta puuttu sosiaaliset taidot ja läsnäolon kyky. Eiköhön kohta vaadita parturikampaaja tutkintoa että voi auttaa ikääntyneille papiljotteja hiuksiin ja manikyyrin tutkinto että voivat lakata ikääntyneiden ja vammautuneiden kynnet ensin kun lähtevät viettämään Venäläistä iltaa hyvän ruuan ja musikin merkeissä Ne " vain avustajat " ovat useasti korkeammin koulutettuja , osaavampia, kykenevempiä ja ennen kaikkea sivistyneempiä kuin jatkuvasti palavereissa ja muissa työpalavereissa istuvat jotta ei tarvitse tehdä varsinaista työtään siis olla läsnä.

    • xoizuco

      Rahallakaan eivät välttämättä saa kaikialla mm. huolenpitoa. Eräässä vakavaraisten " palvelutalossa " joka kaikkineen täytti ulkoisesti vielä muutama vuosi sitten henkilökuntineen enimmäkseen laadukkaan elämän siellä asuville ikääntyneillä. Sairaanhoitaja oli rahaa vastaan käytössä, yksityislääkärien vastaanotolle pääsi heti rahaa vastaan Kaikki toimi kun rahaa oli millä maksaa ja miksipä ei ikääntyneet omat rahansa saivatkin käyttää ja tuhlata itseensä Mammasta joka oli jäänyt leskeksi voisi hyvin sanoa leidi aivan omassa luokassaan ns. Mamma joka aamu saapui aamiaiselle eikä millekkään aamupalalle. Aamupala on leivän nokare läpinäkyvää kumijuustoa päällä, veteen keitettyä puuroa, tiivistemehua jota sanovat tuoremehuksi yms. Siellä aamiainen kaikessa runsaudessaan ja monipuolisuudessaan kattoi jokaisen heille sopivan aamiaisen. Eräänä aamuna mamma ei mennytkään aamiaiselle joka olisi pitänyt nostattaa siellä henkilkuntana toimineiden huolenpitoa vaativan järjen kysymään itseltään että: missä tämä mamma kun ei näy missään. Ketään ei vaivautunut vaikka mamma oli yksi heistä joka olemuksellaan ja hyväntahtoisuudellaan sai aamiasväen itsensä tuntevan olevansa enemmän kuin vain asukkaita. Kenellekkään sitä vastoin ei kuulunut tehdä jotain, kun " ei se meille kuulu " ja vaikka ajatus paikallaoleville kävi mielessä, kävi vain mielessä koska ajatuksen hajoitti joku muu tehtävä jonka olivat mielessään laittaneet etusijalle kuin sen että olisivat käyneet hyvät huomenet sanomassa mammalle ja ihmetteleet miksi mamma ei sinä aamuna tule aamiaiselle vaikka vuosia oli siten käyttätynyt. Poikansa kävi viikottain päivällä miknkä yrittäjänä ehti äitiään tervehtimässä ja niin sinäkin päivänä ja kohtasi äitinsä hienossa korkealuokkaisessa seniortalossa äitinsä makaamassa puolitajuttomana lattialla. Mamma vietiin kiireesti hyksiin jossa tekivät kaikkensa, mutta mitään ei enää ollut tehtävissä mamman hyväksi paitsi nyt ehkä tämä kirjoitus että aina eivät rahallakaan saa Huolenpitoa mm.

      Mamma ei ollut tiennyt että olisi pitänyt ostaa vielä yksi lisäpalvelu kaiken muun lisäksi, Lisäpalvelu että joku olisi joka aamu käynyt katsomassa, Mamma ei tarvinnut koska ei ollut ns. autettava sängystä ylös. Omaisillakaan ei tullut mielenkään kun samassa seniorikeskuksessa henkilökunta oli paikalla jatkuvasti. Suuresti mamma ja pappa kaikesta maksoivat itse mutta elämän kalkkiviivoilla kävi näin että kenellekkään ei tullut mieleen siirtyä ajatuksesta huolenpitoon jotta olisi käynyt mammaa tervehtimässä olihan mamma olemukseltaa ja identiteetiltään yksi aamiaishuoneen varmasti muuten huomatuin ihminen ystävällisyydellää, iloisuudellaan, tahdikkuudellaan joa itse kyllä huomioi ja tervehti jokaisen paikkalla olevan. Nykyisin siellä juokseen suorastaan henkilökunta joiden käytöstä ja tehtäviensä välinpitämätöntä suorittamista ovat joutuneet tarkastelemaan ylemmällä taholla. " ei se mulle kuulu "

    • cåzdco

      Mamman aviomies joiden rakkaus kesti papan nuoruuden jonka joutui viettämään sodassa Erosi kirkosta heti sodan jälkeen, mamma ei mutta ei se heidän yhteistä elämää haitannut jota viettivät oliko niin että rauta hääpäivään. He asuivat siellä missä hissiä ei ollut osaketalossa. Papalle ja mammalle oli sinäänsä kauhistus mennä vuokralle senioripalvelutaloon. Pääomana sitkeys ja vahva miekuoro tausta pappa joutui hyväksymään mutta kaikkea ei olisi pitänyt hyväksy. Pappa oli stadin kundi vaikka ei niitä stadin kundeja joita julkiseti nimittävät. Stadin kundeja ja fiiduja on nykyisin " paennut " maaseudulle. Papan oma lääkäri oli mielipieensä tuonut hyvin ja perustellusti esille mm että polvea jossa oli sotavamma ei enää kannata leikata koska pappa oli paremmin kuin hyvin pärjännyt työelämässä Toinen lääkäri oli toista mieltä ja sai papan johdateltua leikkaukseen joka maksoi 30 000 markkaa silloista fyrkkaa. Sitä alkoin papan syvälle johtava alamäkin. Sairaalabakteri tuhosi papan elämänilon kun joutui aurooraan laittoivat vielä vaipat kun " oli niin kiire " että ei ole aikaa auttaa pappaa wc jne. Pappa ei toipunut enää ennalleen koskaan, papan kuoleman jälkeen mamman toipuminen oli surulista katseltavaa vaikka ympärillä oli hyvät puitteet yms. En tässä itsekkään ymmärrä miten ihmeessä olen voinut mennä ja tehdä kaikenlaista vaikka " vähän " sattunut kevästä syksyyn. Tällä viikolla paljastui että murtuma lanteessa joten ei se ihme jos olen laahustanut joksi ilkeämieliset ilman parempaa tietoa sen näkevät, enkä itsekkään ymmärrä kuinka paljon mahtuu pieneen sydämmeen kun en tavoittele sädekehää missään. Miten suuri voi olla kivun sietämis kynnys ihmettelen sitä itsessäni.

    • uzczxcd

      Kyllä tuossa oikein on kirjoitettu. markkaa, Ihmiset jotka ovat eläneet ja nähneet 80.luvun lopussa alkaneen laman ja siitä syystä monien mm. yrittäjien ahdingon kaiken sen omalla kodalla tietävät mistä puhuvat ja kirjoittavat siitä ei tarvitse edes väitellä pelkkä tieto riittää. Säästetty on ja kovasti vuosi vuodelta palvelut laadultaan huonontuneet jatkuvasti, rahallkaan ei saa välttämättä " on niin kiire " Pääomasta säästävät säästösyistä. Mitä järkeä tässä enää on kysyy monet ja heittävät ns. hanskat tiskiin.

    • oupxca

      Musikaalista. nousee päivä laskee päivä Arja Korisevan ja lapsikuoron esittämänä sopii mielestäni myös tähän päivää. Olkaa hyvä.

    • ioxco

      vuodesta 1992, tulemme vuoteen 2011 edelleen Arja Korisevan esittämänä Sä kuulut päivään jokaiseen sä kuulut aamun ja iltaan jne.

    • oiczc

      Tähän päivään ja vuoteen 2016 kaikkineen, nähdäksemme yliopiston ratkaisut monilta kohdin suoraan sanottuna miten vain helpommalla päästään säästö syistä, soteen miten vain halvemmalla päästään säästö syistä järjettomillä leikkauksilla pääomasta. Pääomasta mitä se kellekin merkitsee ja minkä arvon polittiset valinnat antavat pääomalle.

    • oxcaio

      Tähän hetkeen, en " uskalla " laittaa laadukasta saksalaisella tarkkuudella tehty monitoimiradiotani auki kuullakseni jostain taajuudelta piisiä. mä tykkään susta niin että halkeen jne. Vain lannemurtuma estää hymyilemästä nauramisesta puhumattakaan. Älkää kysykö miten olen voinut keväästä syksyyn tehdä, matkustaa, kirjoittaa, lukea, pestä, siivosta jne. jne. En tiedä itsekkään ehkä kipukynnykseni on parempi kuin hyvä kuin toisilla tosin se ei ole mikään hyvä tässä asiassa, ehkä pääomaa omalta osaltaan auttanut kestämään.

    • oiaxpuz

      Liotettavat lähteeni ovat kertoneet miten toiset tahot ovat pähkäilleet että mikä juttu se on : tykkään susta niin että halkeen jne. Voin kertoa että täällä suomen suurimalla ja suosituimalla palstoilla oli ihmisten vakiona kerta mitä laittavat lounaaksi, aamiaselle, roskiksesta dyykaamalla, leipäjonoista jne. Samaan aikaa taajuksilla soi useasti melkein aina kun radion aukaisi piisi Tykkään susta niin että halkeen. Ei sen kummenpaa tai seksikästä Eikä minun elämäntapani ole ollut koskaan / iknä dirlandaaada eikä laulamista dirlandaadata vaikka monet siten tahtoisivat itselleen uskotella vielä vähemmän itkuvirsiä miesten perään kuin naisten koska hetero olen. Minulla ei ole koskaan ollut varaa sellaiseen elämäntapaan Ei koskaan ja vaikka olisi En ole kasvatettu siten että olisin elänyt unelmoiden ja pettyen ja taas unelmoiden ja pettyen. Elämäni on ollut vain Työtä.

    • doacpupoc

      Jos mikä Jääkiekon Maailman Mestaruudet, Formulat on tämän kansakunnan hitsanneet yhteen vaipasta vaariin ( luitte oikein vaipasta ) Nämä maailman mestarit eivät ole kasvaneet yhdessä yössä vaan vaipasta lähtien useat tietämättään joka alalla menestyjiksi. Oli aika kun kaikki tuttavani, ystävät, kaverit suomessa pöllivät, saivat ja myös maksoivat saadakseen iltasanomien etusivun joita kävivät työpaikkojensa oville liimassa jossa lukin Suomi on Mailman Mestari Suomi on Maailman mestari Ihmiset töihin menessä aamulla ihmettelivät ketä tämän on tehnyt Me ollaan Mailman Mestareita monilla eri aloilla ja hitsaudutaan yhteen yhteiskunta luokista, hierarkkioista mitään välittämättä kun oikein silmin katsotaan. Sä kuulut päivään jokaiseen sä kuulut aamun ja iltaan...

    • oaopueotyis

      Eräs Maailman Mestareiden äiti rouva Filppula jonka pojat pelaavat jääkiekkoa itse opettaja kuvittelisin hieraisi silmiään työpaikalle mennessään jos olivat siihenkin oveen laittaneet lööpin Suomi on Maailman mestari sinä vuonna Tiesittekö muuten mikä oli Niki Laudan Fi- uran ensimmäinen talli. Ei se mitään, en minäkään.

    • hei_kuule

      Saman kirjoittajan tekstiä kauttaaltaan! Perusta oma blogi, jos näin kovasti pidät tekstin suoltamisesta.

    • oaopocz

      jos kuitenkin ajateen tandemilla perjantaina ,

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken murhaaja

      Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
      Maailman menoa
      181
      10557
    2. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      70
      7374
    3. Tekijä on poliisin vanha tuttu

      Ihan supisuomalainen.
      Valkeakoski
      64
      3719
    4. Valkeakosken sekopää murhaaja.

      Itselläni on 3 teini ikäistä tytärtä ja tämä tapaus on herättänyt minussa tosi paljon surua ja vihaa. On käsittämättömän
      Valkeakoski
      139
      1847
    5. Nainen, olet jollakin tavalla pelottava

      Tunne sinun suhteen on ehkä verrattavissa ruusupensaaseen, hurmaavan kaunis kukka, upea tuoksu, mutta jos yrittää lähell
      Ikävä
      58
      1392
    6. Kuumat päivät

      Hyvää huomenta. 🌞🌼☕😊🙌 Sinkkukesä 2024
      Ikävä
      355
      1348
    7. Naiset pysyy sinkkuna ja ottavat mieluimmin koiran

      Nykynainen ei halua jakaa elämäänsä miehen kanssa, vaan elää yksin ja ottaa koiran tai koiria. Ja pikkuvähemmistö eli in
      Sinkut
      237
      1285
    8. Valkeakosken surmaaja oli koeajalla edellisestä tuomiosta

      Tässä osoitus, että rangaistukset Suomessa ovat liian löysiä ja se maksoi tämän tytön hengen https://yle.fi/a/74-2009067
      Maailman menoa
      21
      1239
    9. Haaveilen sinusta

      Läheisyydestäsi, kosketuksestasi. Siitä että saisin koskettaa sinua. Pitää sinua lähellä. En tiedä mistä tämä tuli. Tied
      Ikävä
      22
      1063
    10. Enpä usko että olisit valmis jättämään kaiken

      Vaikka tulisin ja kosisin sinua.
      Ikävä
      48
      961
    Aihe