Idea-agentti

Kaikilla ei ole yhtä hyviä mahdollisuuksia innovointiin. Alan yrityksissä ja opiskelijoiden start-upeissa se onnistuu parhaiten. Alhaisen elintason maissa taloudelliset edellytykset ovat heikoimmat. Kaikista ei ole muutenkaan viemään innovaatiotaan eteenpäin. Kiinnostusta ja motivaatiota saattaa puolestaan olla runsaasti. Täyspäiset koululaiset, työttömät, äitiyslomalaiset ja eläkeläiset jäävät ulkopuolelle. Voisiko nämä vapaat päät valjastaa ulkoistetusti ideoimaan?

Avoin foorumi

Iso kansainvälinen yritys voisi perustaa oman keskustelufoorumin. Teemana on yrityksen liiketoimintaa edistävä havainnointi, keskustelu ja ideointi. Keskustelijoille kerrotaan foorumin toimintaidea ja mitä osallistujilta odotetaan. Tavoitteena on osallistujien ajattelun avartaminen ja sitä tuetaan opetusmateriaalilla. Yrityksen työntekijät osallistuvat foorumille ja pyrkivät ohjaamaan keskusteluja kiinnostaville alueille. Tavoitellaan mahdollisimman poikkeavia havaintoja ja keskusteluja. Ajatuksia pyritään kasvattamaan epärealistisuuteen saakka ilman kritiikkiä.

Käyttäjiä profiloidaan monien ominaisuuksien suhteen. Joku tekee hyviä havaintoja ja toinen esittää hyviä ideoita. Toisten ideoita pitää kehittää, jotta saadaan lisää näkökulmia. Valmiista ideoista pitää osata poimia kiinnostavimmat tarkempaan tarkasteluun. Kaikki tämä pitää saada organisoiduksi keskustelijoiden keskenään tekemäksi. Yrityksen edustajilla ei ole tähän edellytyksiä, jos osallistuvia idea-agentteja on globaalisti miljoonia.
Kaikkea keskustelua ei välttämättä haluta tehdä julkisesti. Keskustelijoitakin on paljon, joten heitä kannattaa suodattaa.

Suljetut foorumit

Kuumaksi käyvä aihe siirretään käsiteltäväksi suljetuille foorumeille, joita voi olla hierarkisesti useilla tasoilla. Sinne nostetaan myös kiinnostaviksi profiloituja keskustelijoita. Pyramidin kärkeä kohti edetessä käytetään vahvaa salausta, vahvaa tunnistusta, salassapitosopimuksia ym. turvakeinoja. Käsittely hajautetaan muutenkin, kaikki eivät näe kaikkea.

Suljetuilla foorumeilla toimitaan julkista monipuolisemmin. Jotkut haluavat osallistua satunnaisesti ja kun jotain tulee mieleen. Toiset haluavat osallistua tarjottuihin tehtäviin. Järjestelmä muodostaa haastetehtävää ratkovan ryhmän profiililtaan poikkeavista henkilöistä. Muut eivät tehtävää näe. Erityisen kiinnostavaa ideaa saattaa kehittää vain sen keksinyt keskustelija yhdessä yrityksen edustajien kanssa. Idea tai havainto voidaan myös pitää kaikilta salattuna, kunnes yrityksen edustaja on sen lukenut ja vapauttaa sitten muiden nähtäväksi. Tai ajatus voidaan salata kokonaan. Silloin sitä esittäneen keskustelijan on saatava palautetta. Motivaatio sammuu nopeasti, jos ajatukset vain katoavat mustaan aukkoon.

Keskustelijoille voidaan antaa yrityksen sovelluksia testattavaksi. Samoin mietittäväksi miten yrityksen tuotteita voitaisiin käyttää väärin tai sabotoida, onko havainnut yritystä trollattavan tai miten sen voisi tehdä sekä etsiä muita yritystä uhkaavia tekijöitä. Nämä havainnot menisivät vain yrityksen tietoon.

Motivointi

Keskustelijoille pitää tarjota porkkanoita osallistua toimintaan. Varsinkin kehitysmaissa vihreitä oksia on tarjolla vähän, joten kiinnostusta voisi löytyä. Kuka tällaiseen yleensä lähtee mukaan, haluaa ainakin kehittää ajatteluaan ja innovointitaitojaan. Tätä itsensä kehittämistä foorumin onkin tuettava mahdollisimman hyvin. Myös edistyminen ja pääsy suljetuille foorumeille motivoi etenkin kilpailuhenkisiä. Hyvistä ajatuksista saa bonuspisteitä, joilla voi ostaa tuotteita. Foorumin toiminnasta ja siellä tuotteiksi kehittyneistä ajatuksista pitää uutisoida aika ajoin.

Patentointikelpoisesta ideasta maksetaan rahallinen korvaus, samoin konkreettisista työtehtävistä joita on foorumilla tehnyt. Parhaita osallistujia palkataan töihin projektikohtaisesti tai vakituisiksi varsinkin alhaisen palkkatason maissa. Yritys tavallaan kouluttaa tuotekehittäjiä itsenäisiksi yrittäjiksi tai toisiin yrityksiin. Yritys hyötyy itsekin päästessään ensimmäisenä poimimaan pullasta lihavimmat rusinat.

Ongelmat

Käytännössä foorumin pystyttäminen ei ole ollenkaan helppoa. Valitako yleiskieli englanti, sitä eivät kaikki osaa. Usean kielen käyttö rajaa keskusteluja kielikohtaisiksi ja vähentää skaalaetua, kunnes konekääntäjät toimivat tyydyttävästi. Miten estää kilpailijoita esiintymästä keskustelijoina. Foorumi on myös mitä houkuttelevin tietomurron kohde. Suurin uhka ovat kuitenkin foorumin keskustelijat. Joillakuilla voi olla epärealistisia odotuksia ajatustensa arvosta. Samalla ajatuksella voi olla monta keksijää tai se on ollut ennestään yrityksen tiedossa. Keskustelijoiden on oltava vakuuttuneita, että peli on reilua. Muuten yrityskuva muuttuu nopeasti kielteiseksi ja kentällä onkin lukuisa joukko vihollisagentteja.

2

62

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tuskinpa_tuolle

      on käyttöä Suomessa. Kerro vaikka googlelle.

      • Tavallaan näitä jo on erilaisina asiakas- ja kuluttajaraateina. Ja Google kyllä keksii tämän itsekin jos on keksiäkseen. Mediassa me suomalaiset hehkutamme itseämme innovatiivisena kansana. Olemmeko sitä todella ja käytämme kykyjämme täydellä teholla?

        Näennäinen erilaisuus

        Yhdysvalloissa perustettiin aikoinaan uusi organisaatio, muistaakseni se oli NASA. Kun ei aluksi tiedetty millaista osaamista tarvitaan, työntekijöitä rekrytoitiin monenlaisella työkokemuksella eri laitoksista ja yrityksistä. Ulkonäöltään ensimmäinen sukupolvi oli kuin toistensa klooneja, keski-ikäisiä lyhythiuksisia valkoihoisia ja -paitaisia miehiä. Toiseen sukupolveen saatiin eroja, nuoria naisia ja miehiä eri etnisistä ryhmistä. Sitten tehtiin häkellyttävä havainto. Toinen sukupolvi olikin rajusti ensimmäistä homogeenisempi. En muista tarkkaan, jotenkin niin että perhetausta oli kaikilla ylempää keskiluokkaa, vastavalmistunut, tutkinto hyvästä oppilaitoksesta, sama arvo-maailma, sama elämäntapa ja yhteisiä ystäviä.

        Monenlaiset innovoijat

        Mietin onko samoin omissa innovoivissa yrityksissämme. Ne kuvissa hymyilevät erinäköiset ihmiset saattavatkin olla kapea-alainen samanmielisten joukko. Paljon poikkeavaa ajattelua suljetaan ulkopuolelle. Miten nuo muut saataisiin innovoimaan? Innovointi vakavissaan on kuitenkin varsin rankkaa ja itseään on haastettava toistuvasti. Onko siihen lopulta edes halua, vireä eläkeläinen matkustaa mieluummin etelään tai pelaa golfia. Nuorilla on muuta kiinnostavampaa tekemistä. Kuten urheilussa, innovointi voikin kiinnostaa enemmän ja tarjota uusia mahdollisuuksia kehitysmaissa.

        Tiede ja tutkimus

        Tieteeseen ja tutkimukseen perustuvassa kehitystyössä tarvitaan vahva peruskoulutus. Tarvitaan laboratorioita ja tutkimuslaitteita, jotka ovat kalliita. Visio jostain uudesta ei ole mitään, se pitää osoittaa toimivaksi ja tämä on pitkäjänteistä puurtamista. Tämä on kehittyneiden maiden vahvuusaluetta vielä pitkään hyvän koulutuksen ansiosta. Itseoppinut keksijäkin saattaa menestyä näissä tehtävissä, mutta he ovat harvassa.

        Tietotekniikka

        Sitten ovat asiat, joissa maallikkokin voi saada oivalluksen. Erilaiset tekniset ratkaisut ja varsinkin tietotekniikka. Kuka tahansa voi keksiä uuden sovelluksen vaikka esineiden internetiin ja idean toteuttavat ohjelmoijat. Vaikeaa tosin on sekin. Pari uutista Helsingin Sanomista 4.1.2016:
        Northwesternin yliopiston professori Robert Gordon sanoo, että tietotekninen vallankumous on nähty, ja 2000-luvun innovaatiot liittyvät lähinnä viihteeseen eivätkä lisää talouden tuottavuutta
        Lupaaviin teknologiayhtiöihin on kaadettu viime vuosina miljardikaupalla pääomia, mutta odotettua hitaampi kasvu ja vaisut pörssilistautumiset ovat synkistäneet rahoittajien tunnelmia. Ilmiö on herättänyt epäilyjä talouskuplasta.

        Koveneva kilpailu

        Peleille ja muulle viihteelle ei ole kysyntää loputtomiin. Esineiden internetissäkään ihan kaikkea ei kannata toteuttaa. Innokkaita tekijöitä alalle on tulossa pilvin pimein netin levitessä yhä useamman saataville. Moni yritys aloittaa vauhdikkaasti, mutta floppaa kilpailussa. Pärjätäkseen pitää tuottaa yhä enemmän yhä oudompia ideoita ja poimia niistä harvat ja valitut toteutettaviksi. Tietotekninen innovointi muuttuu isojen yritysten teolliseksi proseduuriksi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      189
      7616
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4392
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      26
      2155
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      19
      2079
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      27
      1899
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1716
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      38
      1712
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      22
      1649
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1623
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1438
    Aihe