Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Verkko- ja ohjelmistolupien tilanne 9/2016

Verkkolupia_haettavana

Nyt tehdyn päätöksen mukaisesti jatketaan vanhoilla verkkoluvilla ja nykyisellä tekniikalla toukokuulle 2017 saakka. DNA hoitaa VHF-jakelua, Digita UHF-jakelua ja Pohjanmaalla Anvian entistä alueellista tv-verkkoa operoi nyt Elisa.

http://www.lvm.fi/-/verkko-ja-ohjelmistotoimilupien-voimassaoloaikoihin-muutoksia
Valtioneuvosto päätti 8. syyskuuta muuttaa maanpäälliseen televisiotoimintaan myönnettyjen verkko- ja ohjelmistotoimilupien voimassaoloaikoja. Toimilupakausia muutetaan, jotta Norkring AS:lle marraskuussa 2015 myönnetyt verkkotoimiluvat ehditään jakaa uudelleen yhtiön luovuttua toimiluvistaan

Valtioneuvosto päätti muuttaa kaikkia voimassa olevia ohjelmistotoimilupia siten, että toimiluvat ovat voimassa 16.5.2017 saakka. Uusista luvista tehdään päätöksiä tammikuun 2017 loppuun mennessä.

LVM laittoi 12.9.2016 antennitelevisioverkon kolmen kanavanipun (B, C ja D) verkkoluvat haettaviksi ja hakuaika päättyy keskiviikkona 12.10.2016 klo 12.00. Lupien tavoitteena on varmistaa riittävä kapasiteetti antennitelevisioverkon kanaville seuraavalla toimilupakaudella.

Alunperin tekniikkamuutosten piti tapahtua 10.1.2017, mutta kaikki ei aina mene suunnitelman mukaisesti. Kannattaa tästä muutaman kuukauden viivytyksestä huolimatta pitää huoli, että uudessa tv:ssä on DVB-T2 -viritin valmiina ja nyt antenniremppojen yhteydessä laitetaan VHF-antenni kuntoon. A-kanavanippu ja ehkä joku toinen kanavanippukin jatkavat vanhemmalla DVB-T -tekniikalla vielä 16.5.2017 jälkeen. Tv-toimijat ovat sopineet, että nykymuotoiset SD-lähetykset loppuvat 31.3.2020.

8

56

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei_ihan

      Ei sd-lähetykset kokonaan lopu 2020 vaan tuolloin vaan siirrytään uuteen lähetystekniikkaan, siirtymän jälkeenkin on paljon sd-tason kanavia.

      • Verkkolupia_haettavana

        Kun siirrytään DVB-T2 tekniikkaan, niin vanhalla DVB-T vastaanottimella ei kanavanippujen sisällä olevia SD-kanavia katsella. Ohjelmistoluvan haltija päättää, paljonko kanavanipun siirtokapasiteetista varaa käyttöönsä ja sitä kautta, paljonko on halukas varauksestaan maksamaan. v. 2020 vapautuu kapasiteettia, kun samaa sisältöä ei tarvitse enää jakaa sekä SD- että HD-tarkkuudella, vaan pelkkä HD riittää. Katsoja tarvitsee v. 2020 muutosten jälkeen joka tapauksessa HD-kelpoisen vastaanottinen, jos aikoo katsella DVB-T2 kanavanippujen SD-kanavia. Sama tilanne on jo tällä hetkellä esim. DNA:n VHF-kanavanipuilla.

        Ongelmaksi tulee jatkossa syrjäseudut ja Lapin alue, sillä 100% asukaspeittoa vaaditaan vain A-kanavanipulta, johon tulee muutamaksi vuodeksi DVB-T -tekniikalla lähetettävät peruskanavat. Muilta UHF-kanavanipuilta vaaditaan 80-90% asukaspeittoa ja vain teknologiavapaan C-kanavanipun osalta on vaatimuksia yli 50 asukkaan katvealueiden peiton suhteen. C-kanavanippu sai 90% asukaspeittovaatimuksen, sillä siitä on suuri osa ohjelmistoyhtiöistä kiinnostunut. 100% peitosta ei olla halukkaita maksamaan ylimääräistä, joten harvaan asutut alueet jäävät tv-katselussa kuitu- ja mobiiliverkkojen varaan. Tasa-arvosta ei tässä tapauksessa kannata puhua..

        DNA:n VHF-verkon näkyvyysalue täyttää jo nyt asetetut lupaehdot, vaikka se kattaa vain osittain eteläistä Suomea. Toistaiseksi VHF-verkon laajennukset ovat vain suunnitelmia, sillä taajuusneuvottelut ovat vieneet aikaa ja tuloksia tulee myöhemmin. DNA tietenkin vielä selvittelee kannattavuuksiaan, sillä heillä on jo nyt kiinteät- ja mobiiliverkot kilpailemassa samoista asiakkaista, eli mihin tekniikkaan kannattaa investoida jatkossa?


      • Nzdnndndm

        100% peitto ei kyllä ole suomen olosuhteissa edes mahdollista. Mutta kyllä joka paikkaan telkun saa, kun vaihtoehtoina on maaverkko, kaapeli, iptv ja satelliitti. Myös 4g:n läpi ainakin maxivision toimii hyvin.


    • Mobiiliverkot_ei_riitä

      http://www.lvm.fi/lvm-site62-mahti-portlet/download?did=211993 ei tällä hetkellä mainita B-kanavanipulle tarkempaa peittoaluetta, sillä nykyinen asukaspeittovaatimus n. 100% oli liikaa Norkringille ja he tinkivät sen 85% asukaspeitoksi. C-kanavanipulle on 90% asukaspeiton vaatimus ja siinä on yli 50 asukkaan katvealueille laitettu ehtoja.

      Alueena 100% on tietenkin mahdoton Suomen kokoisessa maassa, mutta lupaehdoissa puhutaan VAIN asukaspeitosta. Jos antenni-tv ei näy, niin asukkaalla on mahdollisuus saada satelliittipeili muodolliseen hintaan valtakunnallisten ohjelmien katselua varten. Kun kansalaiset ovat ottaneet kesämökkejä ympärivuotiseen käyttöön, niin monella on osoitekin siellä maalla jossain notkelmassa ja tv:n näkyvyys vaatii välillä erityisratkaisuja.

      Esim. A-kanavanipulle on vaadittu Manner-Suomen alueelle 100% asukaspeittovaatimus yleisen edun kanavien näkyvyydelle ja tämä ehto on nykyisinkin olemassa katvealueiden peittovaatimuksin terästettynä. Ainoa jousto ehdossa on se, että 0,04% asukaspeitosta voidaan toteuttaa jollakin muulla tekniikalla, kuten satelliitin avulla. Laajakaistaa ja mobiiliverkkoja ei verkkoluvissa lasketa korvaavaksi yhteydeksi.

      https://www.dna.fi/dna-oy/lehdistotiedotteet?relativeUrl=lehdistotiedotteet&id=912 olkoon esimerkkinä siitä, miten mobiiliverkkojen liikenne kasvaa koko ajan. DNA:lla mobiililiikenne ylitti kiinteiden verkkojen siirrot ja vauhti vaan kiihtyy. Alkaako kuvat nykiä, kun tappi tulee vastaan?

      • uhf

        jos vuokranantaja ei hommaa vhf antennia asennuksineen,mihin vuokralainen ottaa yhteyttä korvaavan yhteyden saamiseksi ? tuleeko vuokranantajalle siitä haittaa?


      • Mobiiliverkot_ei_riitä

        Oletko tarkistanut, että VHF-kanavat edes näkyvät paikkakunnalla? Joillakin on se vanha VHF-antenni vanhalla paikallaan mastoputkessa, mutta sitä ei vaan ole suunnattu DNA:n mastoon. Monesti mastokiinnikkeen ruuvit ovat ruostuneet, joten saattaa uuden antennin hankinta olla helpompaa?

        Valitettavasti DNA ei ole laajentamassa ihan pian VHF-verkkoaan, mutta https://kartat.dna.fi/Peittokartta/?taso=HDTV voit tarkistaa näkyvyysalueet ja https://www.dna.fi/tuki-lahetinkohtaiset-nakyvyyskartat löytyy lähetinasemien näkyvyysalueet tarkemmin.

        VHF:llä ei maksutonta korvaavaa yhteyttä saa, vaan se koskee vain UHF:n A-kanavanipun "yleisen edun kanavia". Jos kyseessä on taloyhtiö, niin isännöitsijä tilaa VHF-jakelun jos sellainen on saatavilla, sillä taloyhtiöllehän asennuskulut tulee. Voit mainita, että taloyhtiön olisi toimittava Viestintäviraston määräyksen 65 mukaisesti. Jos kyseessä on omakotitalo, niin sehän on neuvottelukysymys?


    • Verkkoluvat_Digitalle

      https://www.lvm.fi/-/antennitelevision-verkkotoimilupa-digita-oy-lle-911761

      Valtioneuvosto on 10. marraskuuta 2016 myöntänyt antennitelevision kolmea kanavanippua koskevan verkkotoimiluvan vuonna 2017 alkavalle toimilupakaudelle. Verkkotoimilupa UHF-alueen kanavanippuihin B, C ja D myönnettiin Digita Oy:lle, joka oli ainoa toimilupaa hakenut yritys. Toimilupa myönnettiin ajalle 17.5.2017-10.1.2027.

      Verkkotoimiluvan myöntämisen myötä kesällä 2016 keskeytettyä ohjelmistotoimilupakierrosta jatketaan. Ohjelmistotoimiluvat on nykyisen suunnitelman mukaisesti tarkoitus saada päätökseen tammikuun 2017 aikana.

    • uhfasukas

      sekaisemmaksi vain menee,pilasivat antennitv lähetyksetkin noi vhf mastot liian kaukana, mitä tunareita herranvuonna 2016

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      88
      2313
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      52
      2019
    3. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      88
      1853
    4. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1848
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      10
      1638
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1562
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      26
      1437
    8. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1400
    9. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1392
    10. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      73
      1370
    Aihe