Korvausilmaa, mutta mistä?

Uunogd

Asun omakotitalossa (valmistunut -80) jossa on huippari katolla, korvausilma varten ei ole ikkunoissa tai seinässä venttiiliä.
Tuttavan mukaan asia kannattaisi korjata pikinmiten, ei osannut sanoa miten.
Kertokaa te?

14

845

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • IhanLuonnollisestiVain

      Minä avaan ikkunoita ja tein sääskiverkosta oven. Kustannukset jäivät alle 50 euron. Tuulettuu helteellä oikein hienosti. Avattavat ikkunaluukut ja niissä sääkiverkot. Ei kulu tuuletukseen lainkaan sähköenergiaa!

    • Tässä_yksi_vaihtoehto

      http://www.terveysilma.fi/fi/korvausilmaventtiilit/ on muutama esimerkki. Tällä hetkellä korvausilma tulee varmaan ikkunan karmin raosta, jossa on otettu pätkä tiivistettä pois? Tärkeää on tuohon korvausilman venttiiliin laittaa suodatin, joka vaihdetaan pari kertaa vuoteen. Suora veto on epämukavaa talvella, joten puhalluksen suunta mieluummin ylöspäin ja automaattinen ilmamäärän säätö ulkolämpötilan mukaan, jos sattuu sopiva malli löytymään.

    • InsinööriX

      Korvausilmaventtiilit/kanavat tietysti. Niiden sijoittelua kannattaa miettiä jottei niistä tule vetoa talven pakkasilla. Paras ratkaisu olisi sijoittaa korvausilma-aukot tuomaan raikasta mutta talvella kylmää ilmaa suoraan huoneen lämmityspatterin päälle. Korvausilmaventtiili toimii parhaiten lähempänä lattiaa, misä alipaine on suurin. Lähellä katon rajaa alipaine on pienempi ja siellä olevan aukon/venttiilin tulee olla isompi jotta se toimii yhtä tehokkaasti.

      Ikkunoiden tiivisteraot ovat lähinnä hätäratkaisu, mutta nekin ovat parempi kuin ei mitään.

      Kun taloon kerran on joskus asennettu koneellinen poistoilmanvaihto (huippari), niin suurella todennäköisyydellä siellä kyllä on ollut myös nuo korvausilma-aukot. Ne on vain ehkä jonkun rempan yhteydessä (tyhmästi) tukittu?

    • tmoj

      Korvausilmaventtiilit tarvitaan ehdottomasti. Ikkunatyypistä tosin hiukan riippuen paras ratkaisu on ns tuloilmaikkunaventtiili. Tuustu tästä DirAir Oyn Air-Termico venttiiliin: http://www.dir-air.fi/fi/tuotteet/termico/tuloilmaikkunaventtiilit. Asennus on helppo ilman työstöjä kuten linkin videosta selviää.
      https://www.youtube.com/watch?v=X_4Ebkb1sMo

      Omakohtaisella kokemuksella voin sanoa, että ilma vaihtuu, vedon tunne poistuu ja energiaa säästyy. Takaisinmaksuaika tyypillisesti 2-3 vuotta, jos vertailukohtana on saman korvausilmamäärän ottaminen suoraa ulkoa ilma esilämmitystä.

    • HOMEKOULU

      Onko tämä viestiketju joku myyjän trolli johon vastataan itse, jota päättelen kirjoitusasusta ja nopeasta vastausajasta ?.
      Asiaan, älä missään nimessä sössi hyvää ideaa eli sitä pyöreää tuloilmakanavaa laittamalla siihen päätelaitteen (termostaattisesti pienenevä lautasventtiili) joka menee kiinni kun tulee kylmä. Ajattele hetki että miksi ylipäätään teet 80-100mm. tuloilmakanavan ja sitten pienennät sen, miksi et sitten vaikka suoraan revi niitä tiivisteitä pois ja tee "olemattomasta seuraavaa" tuloilmakanavaa sillä tavoin.
      Anteeksi lennokas vastaukseni mutta ainoa oikea tapa on riittävä korvausilmakapasiteetti = avoimet kanavat ja sitten vaikka huipparin säädöllä pienennät virtausta mutta älä ehdoin tahdoin estä korvausilman tuloa sieltä mistä sen pitää tulla.

      • tuuletusluukkuun

        "...(termostaattisesti pienenevä lautasventtiili) joka menee kiinni kun tulee kylmä..."
        En osaa päätellä, mitä nimenomaista mallia tarkoitat, mutta esim Velcon tervostaattiventti ei sulkeudu pakkasella täysin.


      • Homehduttavaventtiili

        Ei taida muita susikeksintöjä ollakaan :)


      • velcoventtiili
        tuuletusluukkuun kirjoitti:

        "...(termostaattisesti pienenevä lautasventtiili) joka menee kiinni kun tulee kylmä..."
        En osaa päätellä, mitä nimenomaista mallia tarkoitat, mutta esim Velcon tervostaattiventti ei sulkeudu pakkasella täysin.

        Niin, karmiventtiileistä kaikki tietää että niistä vetää viimaa kun alipaine on niin suuri pienen pinta-alan vuoksi. Eikä se velco toimi samin tavoin eli kun kuristetaan sitä korvausilman tuloaukkoa viima lisääntyy. Eli poistoa pienentäen vedontunnetta piennetää, älä vaan laita tulta takkaan :)


    • RipaR

      Homekoululta asiaa, lisään vielä, karmiin asennettavat venttiilit ovat vihoviimeinen keksintö eihän niistä tule edes ilmaa läpi ja silti vetää.

    • esilämmitys

      Onko kokemuksia heikkovirralla esilämmittävästä tuloilmaventtiilistä. Esilämmitetty ulkoilma ei käsittääkseni aiheuta vedon tunnetta. Eikä sitä lämmitystä tarvitse pitää päällä kuin kylmänä ajanjaksona.
      Ikkunat ja ilmanvaihto ovat kaksi eri asiaa.

    • Anonyymi

      korvausilma tulee raoista tiivisteissä ikkunoissa ja ulko ovissa, ei se talo nyt täysin ilmatiivis ole

    • Anonyymi

      Aloittajan mukaan huippuimuri tehnyt asuntoon tyhjiötä 16 vuoden ajan ??

    • Anonyymi

      Ensin ikkunakauppiaat asentaa tiiviit ikkunat ja sitten toiden firman ukot haluaa tehdä reikiä seiniin, kun ei tule korvausilmaa. Asiakkaille syötetään ties mitä pajunköyttä siitä mitä ne muka tarvitsee. Korvausilmankin täytyy olla niin puhdasta, niin puhdasta ja sitten sitä samaa ilmaa mennään hengittämään puhdistamattona RAIKKAASEEN ulkoilmaan.

      • Anonyymi

        Essonvaarin talossa tosiaan ilma ei ole kovin raitista sisällä.

        Vaarin mielestä seinien kuuluu henkittää, joten höyrysulku on jätetty ajan tavan mukaan limittämättä tai jopa kokonaan pois seinien alaosasta. Tälläviisiin ulkoseinä toimii sekä ilmansuodattimena että esilämmittimenä - ilma lämpenee seinän sisällä.

        Tosin siinä ajan mittaan villoihin kertyy melkoiset määrät ulkoilman pölyä, mutta nämä "suodattimethan" on niin helppo ja kätevä vaihtaa 30-40 vuoden välein ns. puskutraktorimenetelmällä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5065
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3187
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1827
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1790
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1655
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1305
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1276
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1257
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1257
    Aihe