Koulutusmetodeista

Wermiselli

On namitusta, naksutusta jne... Ehkä on kuitenkin paras valita se tapa johon itse uskoo ja johon voi sitoutua. Kyllä koira huomaa jos omistajalla ei ole kaikki muumit laaksossa :)

9

204

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Adasddffff

      Mitä ikinä teetkin, ole johdonmukainen. Muuten homma kusee.

    • baabir

      Ei se ihan uskomalla välttämättä suju. Kannattaa myös ottaa selville ja perehtyä koirien käyttäytymiseen ja oppimiseen.
      Se, että mainitaan namitus tai naksutus, ei kerro koulutusmetodista vielä yhtään mitään. Niitäkin voidaan käyttää huonosti, kuten talutinta ja kaulapantaa, eikä esim. talutin itsessään ole metodi. Useimmilla koirilla on talutin, mutta ihmiset toimivat eri tavalla.
      Koiran koulutus perustuu aina palkkioon ja rankaisuun, ihan perus eläimen oppimiseen. Toiset käyttää ensisijaisesti rankaisua ja toiset palkkiota, lopputulos riippuu sitten siitä osaako näitä käyttää oikein. Palkkion käyttökin vaatii jonkinlaista tietämystä ja kiinnostusta käytön kunnolliseen opetteluun, ei se muuten toimi toivotulla tavalla.

    • Kakskoiranen

      Minusta suurin ero näkyy siinä miten määritellään koulutus ja sen tarve. Olen namikouluttanut luoksetulon, istumisen, seisomisen, noutamisen,paikallaanolon, odottamisen, maahanmenon (esimerkkejä siis) mutta käytöksen rajoittaminen ei mielestäni ole asia jossa palkitaan. Minä vain kiellän, niin että kehonkielestä tajuaa. En palkitse kiellon tottelemisesta enkä enää opituista asioista, esm. Luoksetulosta kuin satunnaisesti. Mielestäni koulutus ei myöskään vaadi satoja toistoja, koira on niin älykäs että oppii nopeasti. Ellei opi, tekee ihminen jotain väärin.
      Arkitottelevaisuus ei ole temppusarja vaan asenne.

      • Sekämuuten

        Tämä on muuten ihan hyvä kirjoitus, mutta tarkennan vaan, että koulutus riippuu paljon rodustakin. Ei mene ihan noin kaikkien koirien kanssa.
        Väität, että rodun älykkyydestä riippuisi sen tottelevaisuus. Mutta useat kekseliäät, älykkäät ja sinänsä kyllä oppivat rodut ovat myös itsenäisiä, eivätkä miellyttämisen haluisia. Ne eivät välttämättä tee mitään, jos ei huvita tai ei hyödytä. Ne eivät ole myöskään kiinnostuneet sinun tyytyväisyydestäsi, vaan omasta.
        Puhut enemmän palveluskoiranäkökulmasta.
        Kiellossa ei voikaan palkita: vain toivottu käytös vahvistetaan. Mutta toivottua käytöstä voi opettaa ja huonoa käytöstä rajata pois opettamalla toivottu tapa/käytös/reaktio. Se myös voi auttaa kiellon kanssa, koska koiran on vaikea ymmärtää "ei mitään ". Eli kielto kertoo vain "älä tee noin/keskeytä mitä teet", mutta ei sitä, mitä toivotaan.

        Joillakin koirilla luoksetulon opetus ei riitä. Ne pitää ehdollistaa, mikä vaatii tuhansia toistoja. Valitettavan usein näkee koiria, joille huudellaan kyllä, mutta koiran riistavietti, muu päätös tai muu vietti vie. Pk saa palkintoa jo tottelemisesta, mutta koirissa on huomattavia eroja ja olisi kaikkien kannalta hyvä ymmärtää se. Naapurin kultsu tottelee ihan eri tavalla kuin vaikkapa muutti. Joista jälkimmäisen rodussa on huomattavasti luonnevaihtelua tämän lisäksi. Silloin tilanne on se, että koira kyllä osaa, mutta kun haasteeksi tulee asia, mikä sille on sillä hetkellä hyödyllisempi /kiinnostavampi/herättää vietit, se valitsee muuta, eikä suinkaan luoksetuloa. Se ei ole mikään toivon asia, eikä kuten jotkut väittää "johtajuudesta " kiinni. Ehdollistamalla saa luoksetulosta yhtä vahvan reaktion (kuin houkutus), mutta se vaatii tuhansia toistoja.

        Arkitottelevaisuus ei ole sarja temppuja, siinä olen samaa mieltä, mutta koirissa on eroja.
        Namikoulutusta ei ole olemassa. Palkkio on vahviste, millä vahvistaa toivottua käytöstä. Sen toimimattomuus johtuu 100% varmuudella kouluttajan osaamattomuudesta. Vahvisteilla ja positiivisella koulutuksella koulutetaan myös villieläimiä ja aivan takuulla eläinten kouluttaja käyttää toimivimpia metodeja. Ongelma vaan on siinä, että sen täydellinen oppiminen vaatii koulutusta ja harva koiraharrastaja metodia täysin osaa, koskei ymmärrettävästi välttämättä halua kouluttautua kotikoiran takia ammattilaiseksi. Siksi olen tavallaan myös ap:n kanssa samaa mieltä siitä, että omaakin järkeä pitää käyttää. Mutta se "namikoulutus" on keksitty nimi ihmisten omille versioille palkitsemiseen pohjautuvasta koulutuksesta.

        Ja ehdottomasti suosittelen päivittämään tietojaan, sekä miettimään kannattaako joka selätysneuvojaa kuunnella: joillakin on kyllä ollut koiria 80-luvulta saakka, mutta sieltä ne on tiedotkin.


    • 1560

      Mie oon varmaan liian simppeli kun olen käyttänyt vaan kehuja. "Hyvä poika" on toiminut hyvin.

      • 12315

        Tuo simppeli on joillekin liian simppeliä ymmärtää. =) Itse olen yksinkertaistanut vielä tuostakin, sanon vain "kiitos" samalla sekunnilla kun pyyntöni on tapahtunut. Se toimii.


    • miääääää

      Minä huomasin jo meidän toisen koiran ollessa pentu, että sitä ei namit kiinnosta. Toinen koiramme sitävastoin on luonnostaan ahne ja vaikutti pentuna helpommin koulutettavalta. Toisaalta, nyt kun ovat molemmat noin kolmevuotiaita, kehuilla koulutettu tottelee huomattavasti paremmin. Voi kyllä johtua siitäkin, että nameja rakastava on tyhmä kuin saapas :).

    • Liiannegaa

      Njoo, mee kieltämään koiraa tuolla niin heti mummelit hyökkää kimppuun että mitä sä sille koiralle vihanen oot!

    • taideri

      Niinkuin edell. kommenteista tulee ilmi, koulutus/oppiminen on niin yksilöllistä (usein myös rodunomaista), ettei kukaan voi neuvoa toista koiran omistajaa tekemään juuri tietyllä tavalla. Ehdottaa voi, ja antaa vinkkejä. Omistaja tuntee oman koiransa parhaiten (ellei ole sitten ihan tietämätön tyyppi/eikä osaa "lukea" koiraansa).

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1515
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      170
      1213
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1060
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      957
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      83
      875
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      66
      803
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      777
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      60
      744
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      743
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      738
    Aihe