Armolinja vai pyhityslinja

Ulkopm

Kotimaa 24:ssä oli kirjoitus Hanna Nurmisen väitöskirjasta: https://www.kotimaa24.fi/blogit/vanhoillislestadiolaisuuden-kaksi-eri-opetusta-pelastuksesta/

Myös 'omat polut' -sivustolla oli tuosta väitöskirjasta juttua:
https://freepathways.wordpress.com/2016/09/16/armo-vai-pyhitys-kaksi-vastakkaista-oppia/

Väitöskirjassa Hanna Nurminen oli tarkastellut vanhoillislestadiolaisuudessa vallinneita kahta pelastuskäsitystä. Vaikka väitöskirja tarkasteli nimenomaan vanhoillislestadiolaisuutta, niin olin havaitsevinani näistä eri pelastuskäsityksistä yhteneväisyyttä myös esikoislestadiolaisuuteen. Näin ulkopuolisen havaitsijan silmin ja kokemani perusteella vaikuttaa siltä, että ahtialalaiset edustavat enemmän armolinjaa ja separatistit taas pyhityslinjaa.

Sen verran voin omasta puolestani sanoa, että lapsuudenkodissani vallitsi kyllä enemmän tuo pyhityslinja kuin armolinja.

9

367

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ulkopm
    • 24689

      Näitä viestejä on mukavampi lukea kun ei mitään TEUTA rointeja joka väliin. Muuten kyllä kaikenlaista, jopa kevytmielistä, mutta mitäs siitä.

    • SilmävoidettaKristukselt

      Kristus on ainut syntisen pyhitys, hän ei ole linja, vaan on ainut tie taivaaseen.

      Väitöskirjassa omanvanhurskauden rakentaminen on nimetty pyhityslinjaksi.
      No itsen itsensä pyhitystä voi kutsua vaikka pyhiotyslinjaksi, vaikka se tekee orjistaan
      paninta pahempia Kristuksen lunastustyön pilkkaajia. Miksi, se on niin julma ja vaarallinen? Siksi että se esiityy Pyhän, kaikkivaltiaan ja kolmiyhteisen Jumalan, Isän Pojan ja Pyhän Hengen nimissä.

      Paha on helppo nähdä, kun se tulee ihmismielessäkin pahaksi mielletyn haamussa.

      Mutta kun Kristuksesta ja Jumalan armosta pois viettelevä paha tulee valon enkelin kaapuun pukeutuneena ja saarnaa tutulla äänellä tutulta kateederilta, - silloin sitä on hyvin vaike erottaa piruksi.

    • KaidanTienKulkija

      Täti vähän sekoittaa väitöskirjassaan asioita.

      Juuri tästä on saarnattu, että vanhurskauttamisoppi ja pyhitysoppi täytyy pitää erillään.

      Pyhitysoppi on tärkeä ja siitä on hyvä puhua. Mutta
      Vanhurskauttamisen kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.
      Uskonvanhurskaus, tulee ainoastaan uskosta herraan Jeesukseen, ja se usko on armo Jumalalta. Eli että uskoo syntisenä syntinsä anteeksi, Jeesuksen lunastustyön tähden.

      Sitä armoa, eli uskonvanhurskautta seuraa pyhityksen tie, eli ihmisen halu kulkea siveästi ja Jumalan tahdon mukaisesti.

      Se on omaa vanhurskautta jos ihminen alkaa hakea autuutta sinänsä hyvistä ja oikeista töistä tai teoista ja sillä yrittää autuutta ansaita tai miellyttää Jumalaa. Kaikki ihmisen yritykset oman autuutensa eteen, tai yritykset miellyttää Jumalaa ansaitakseen jotakin, on Jumalalle kauhistus! Sillä siinä ihminen on tekemässä tyhjäksi Jeesuksen lunastustyötä.
      Mikään oma ei kelpaa.

      Ne hyvät työt jotka tulevat uskonvanhurskaudesta eli elävästä uskosta, eivät hae palkkioita, ei yritä tienata mitään, vaan kumpuaa uskosta, eikä se ole omaa vanhurskautta, vaan uskon hedelmä.

      • Ulkopm

        KaidanTienKulkija avasi tätä asiaa hienosti ja siihen on helppo yhtyä. Asia vaan on varsin hankala kokonaisvaltaisesti käsittää ja vääriä tulkintoja tulee helposti. Esimerkiksi se kun Raamatussa puhutaan hengen hedelmistä (Matt.12:33-37). Tuo kohta on aika helppo tulkita siten, että pahaa puhuvat ihmiset eivät taivaaseen pääse. Kaikki puhuvat pahaa, joten kilvoittelu on tuomittu epäonnistumaan. Monet kuitenkin yrittävät kovasti ja jopa tekevät syntilistoja siitä mikä on kristityltä kiellettyä.


    • Analyysi

      Sanon suoraan että kaidantienkulkija on ainut varteen otettava kommentoija. Nämä muut jotka yrittävät eri nimerkkien suojassa pilkata Esikoislestadiolaisia iisaksonilaisiksi ja omanvankurskauden rakentajiksi tälläiset pilkkakirjoitukset kertovat kuka on heidän opettajansa. Samat kirjoittajat huutavat välillä omahyväisesti kiitos jeesus ja hallelujaa kertoo heidän opillisesta taustastaan.

      • pois-yleistys

        Ei kannata yleistää. Näitä muita on enemmän niitä, jotka haukkuvat nimeltä mainiten, ja sadoin viestein heitä, jotka eivät ole "nöyrtyneet" Lapista tulleille neuvoille. On hyvä, että täällä kirjoittaa asiaa, uskosta, myös moni muu kuin KTK.

        Voidaan kysyä, että ketkä ovat näitä pilkkakirjoittajien opettajia. Ei kannata tuoda esiin vain yhden tahon opettajia, eikä ketään, sillä pahat henget ovat liikkeellä hyvin vapaasti ja voimallisesti, opettajajina.


    • Minusta tuollainen linjaus on outo. Armo tuskin toimii, jos pyhitys tietoisesti laiminlyödään. Tarvitaan siis molemmat. Armosta pelastutaan ja armosta pyhitytään, jos armo pääsee tekemään kokonaisen tehtävänsä ihmisen sisimmässä.

    • niinseon_

      ilman pyhitystä ei kukaan ole näkevä Herraa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      161
      2327
    2. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      126
      1791
    3. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      97
      1687
    4. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      99
      1505
    5. Venäjä lähettää 480 tuhannen sotilaan armeijan Suomen rajalle

      Miten Suomessa vastataan Venäjän uhkaan sotilaallisesti
      Maailman menoa
      227
      1349
    6. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      169
      1342
    7. Ketä kaivattusi mielestäsi muistuttaa

      ulkonäöllisesti?
      Ikävä
      58
      1303
    8. Minä vaan masennun yksinäni

      Viettäkää mukava perjantai ilta ja kiva viikonloppu. 🌃🌞🐺💤
      Ikävä
      212
      1257
    9. Hyvää yötä naiselle.

      Olitko sä taas lihonut? Hyh Hyh mieheltä jonka tunnet
      Ikävä
      99
      1151
    10. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      252
      996
    Aihe