Taantuvat kunnat lirissä sote-kiinteistöjensä kans

20.9.2016

"SOTE 20.9.2016 - 11:02
Taantuvat kunnat lirissä sote-kiinteistöjensä kanssa
Järvenpään suunnalla terveyskeskukselle käyttöä löytynee sote-uudistuksen jälkeenkin, mutta tilanne on toinen syrjäisillä ja taantuvilla alueilla. Järvenpään suunnalla terveyskeskukselle käyttöä löytynee sote-uudistuksen jälkeenkin, mutta tilanne on toinen syrjäisillä ja taantuvilla alueilla.
Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisema selvitys sote-kiinteistöistä ennustaa kylmää kyytiä sote-kiinteistöjä omistaville taantuville kunnille. Oli rakennus sitten uusi tai vanha, niin väestökadon vaivaamissa pienissä syrjäisissä kunnissa on vaarana sote-kiinteistöjen jääminen palvelujen uudelleen järjestelyssä kunnan syliin.

Nordic Health Groupin (NHG) kesän aikana tekemä selvitys arvioi reilun kolmanneksen laitoskiinteistöistä ja 5-15 prosenttia avopalveluiden käytössä olevista kiinteistöistä jäävän ilman käyttöä lähimmän viiden vuoden aikana. Näiden kiinteistöjen luetteloarvo on 700-760 miljoonaa euroa.

Arvio riskikiinteistöjen määrästä on sama, jonka kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen esitti vastikään Kuntalehden haastattelussa. Vuosittain käyttämättä jäävistä kiinteistöistä arvioidaan kunnille kertyvän 7-8 miljoonan euron kustannukset. Erityisen korkean riskin kiinteistöjä kunnilla on 300 miljoonan euron edestä.

Laitoksia katoaa

Suurimman vaarassa jäädä ilman käyttöä ovat vähenevän väkiluvun kunnissa olevat laitokset ja vanhat sote-rakennukset. Hyväkuntoisten tilojen uskotaan tulevaisuudessa kelpaavan myös maakunnille, joskin palvelujen keskittäminen voi jättää näitäkin tiloja ilman käyttöä.

-Mikäli kuntaan on vastikään rakennettu uusi kiinteistö, jota maakunta ei vuokraakaan, aiheutuu kunnalle taloudellisia ongelmia, mikäli uutta vuokralaista ei löydy, selvityksen johtopäätöksissä arvioidaan.

Uusiokäytön löytäminen hiljaisilla kirkonkylillä on vaikeaa, jos käsissä on useamman vuosikymmenen vanha terveyskeskus vuodeosastoineen. Parhaiten uusiokäyttöä uskotaan löytyvän suurissa kaupungeissa oleville monikäyttöisille tiloille.

Tukea harkittava

Viime viikolla Kuntaliiton tilapalvelupäällikkö Jussi Niemi painotti Kuntalehden haastattelussa, että kiinteistöihin liittyvän riskin on enimmissä määrin kohdistuttava siihen tahoon, jolla on aito valta kiinteistöjen käytöstä päättää. Yksin kuntien syliin ei riskikiinteistöjä tule jättää. Samaa mieltä ollaan tuoreessa selvityksessä.

−Mikäli kunnalla on velkaa kiinteistöstä ja mikäli kunnalle aiheutuu alijäämää kiinteistön käyttämättä jäämisestä, olisi harkittava kunnan taloudellista tukemista. Kiinteistön käyttämättä jääminen ei saisi ajaa kuntaa kriisikuntamenettelyyn, selvityksessä todetaan.

Kaavilla kaavaillaan lisää sote-tiloja

Vaikka konsultit varoittelevat kuntien käsiin mahdollisesti jäävästä kiinteistöpommista, niin Savossa kaikki on toisin. Kaavilla ei tulevaa pelätä, vaan suunnitelmissa on rakentaa lisää tiloja.

-Me tosiaan mietitään lisärakentamista sotepuolelle. Tehostetun palveluasumisen lisärakentaminen voi tulla kysymykseen, Kaavin kunnanjohtaja Ari Sopanen naurahtaa.

Kaavilta on matkaa Kuopioon vajaat 60 kilometriä. Maakuntakeskuksen säteilyvaikutukseen uskotaan etäisyydestä huolimatta.

-Isojen kaupunkien ympäryskunnissa on sote-kiinteistölle tarvetta. Kun Juankoskesta tulee kuntaliitoksen myötä osa Kuopiota, niin siellä hoidetaan jatkossa terveyskeskuksessa vain kuopiolaisia. Näin ollen Kysterin asiakkaita tulee jatkossa meillekin ja tätä silmällä pitäen lisärakentamiselle on tarvetta. Meidän terveyskeskus voisi kasvaa 20 paikasta 25 paikkaan, kaavailee Ari Sopanen.

Ja vaikka jotain kiinteistöjä jossain vaiheessa tyhjilleen jäisikin, niin ajan uskotaan tavaran kaupitsevan.

-Rakennuksilla ruukaa olla monta elämää. Ajan saatossa tyhjäksi jääville tiloille löytyy uusia käyttäjiä. Niin se on käynyt kyläkoulujenkin kohdalla, Sopanen huomauttaa.""

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lisäämamujamaahan

      selvä se pakolaisillehan ne ilmaiseksi asuttavaksi, jos on puulämmitys niin suomen työtön hakkaa lämmitys-pilkkeet, työttömyysturvallaan

      • Atte-from-swerige

        ruotsi pakolaisethan siellä nytkin asuu ja ilmaiseksi kunta maksaa viulut. Selänne maksoi vuokraa "ruotsalaiset " ei. Palkollisia niin useasta eri maasta että en ole laskuissa mukana pysynyt


    • kiinteistöinventaario

      Kärsämäellä voi tosin kukkahattutädit estää savolaisten- moiset iteat, ja eipää niitä palijoo jääkkään mitä nyt piikkilä, entinen paloasema ja paanusta puolet, kun väliseinä rakennetaan wiinakaupan ja entisen kahvion väliin, nii noo kunnantaloonkin väliseinä kun tulevasa maakunta osavaltiossa ei tarvii kun kj tsto ja siivouskomero, loput voi mamuille asunnoksi antaa, Suomelaankin jokunen sopii ja onhan sitten valveutuneita kansalaisia etupäässä kunnan valltuutetuissa jotka antaa peräkamarinsa pakolaisille ja olohuoneeseen "seisovan pöydän, kuin ovat jo Suomessa tottuneet, tytärtä ei tarte antaa...net ottaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      429
      3023
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      102
      2364
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      363
      2112
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      155
      1943
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1797
    6. 164
      1238
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1227
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1156
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      71
      1082
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      947
    Aihe