Taksikuskeille koittaa kovat ajat

hyvä-hyvä

Liikennekaareen kytketty taksiuudistus on alalla käänteen tekevä. Hinnat ja määrät vapautuvat. Tosin Trafi voi tarvittaessa puuttua ylähintoihin.

Hallituksen esityksen mukaan taksiliikennettä voi harjoittaa kuka tahansa laissa säädetyt lupaehdot täyttävä toimija, sillä taksikiintiöistä luovutaan. Taksilupa on yrityskohtainen, minkä lisäksi kuljettajalta vaadittaisiin ajolupa.

Takseilla on jatkossakin määritelty pääasiallinen asemapaikka. Toimijoiden olisi ilmoitettava asemapaikkansa ja päivystysaikansa eli pääasiallinen toiminta-alueensa ja palveluaikansa. Taksi voisi kuitenkin uudistuksen myötä jäädä odottamaan kyytiläisiä myös ilmoittamansa asemapaikkansa ulkopuolelta, ja muilta paikkakunnilta voidaan tulla paikkaamaan kysyntää toiselle paikkakunnalle.

Liikennekaaren takseja koskeva osio on järkeenkäypä. Tässä valossa ministeripari Anne Berner (kesk) - Timo Soini (ps) asiasta käymä nokkapokka näyttää oudolta. Perussuomalaisten vastuuministerinä liikennekaaressa olleella Jussi Niinistöllä oli vain statistin rooli.

37

187

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tiedät

      Kovat ajat vai kovat ajot???

      • Jo.oli.aikakin

        Takseja tulee lisää? Ei säännellä enää, hyvä asia.


    • Paha-paha

      hyvä-hyvä???nautitko???ootko joku kuntatyöntekijä vai peräti työtön eläkeläinen?vai muuten työkyvytön. ...

    • kilpailua-lisää

      - Liikennekaaren yksi tavoite onkin se, että taksinvälitykselle syntyy kilpailua - eli että yksi taksinvälittäjä ei enää määrittele miten taksi kulkee.

      Taksilupia jatkossakin valvova Trafi kuitenkin seuraa, että hinnoittelussa ei mennä liikaa alas tai vastaavasti liikaa ylös.

      Palvelun parantamiseksi myös kuljettajien kielitaitovaatimukset tiukkenevat.

      Liikennekaaren on tarkoitus astua voimaan kokonaisuudessaan heinäkuussa 2018.
      TOMMI PARKKONEN
      [email protected]

    • kalliskuski

      Hienoa! Nyt saan hinnoitella matkat pilviin ja babba betalar!

      • YrittäjäJoEnnestään

        No sulta loppuu kyydit, kilpailu kun lisääntyy. Itsekin aion taksikuskiksi sivuhommana muun yritystoiminnan ohella. Kielitaitoakin löytyy joka puuttuu Nurmes-takseilta.
        Savvoo viäntää Nurmes-taksarit.


    • Taksia.lisää

      Timo Liespuu teki syyskuun alussa rohkean liikkeen ja tuli omalla nimellään ja kasvoillaan julkisuuteen kertoen olevansa Uber-kuljettaja. Entisen taksinkuljettajan "takinkääntöä" ei katsottu ammattipiireissä hyvällä.

      Tuuli puhaltaa kuitenkin Liespuun kannalta oikeaan suuntaan. Ministeri Anne Bernerin (kesk) julkistama liikennekaari vapauttaa taksien määrän parin vuoden sisällä.

      - Hyvä päätös, että määräsääntelystä luovutaan. Nyt kuka tahansa voi ruveta taksiyrittäjäksi, kun vain täyttää ehdot ja käy taksikurssin, Liespuu sanoo.

      Vaikka määrää ei 2018 alkaen rajoiteta, taksilupa tarvitaan edelleen.

    • tollot

      Käy kuin ruotsissa, eli hinnat nousee. Luuleeko joku toope, että ne laskisi?

      • pelottaako

        Loppuu taksien porsastelu ylihinnoitetuilla hinnoilla kun taksia tullee lisää, hahah! On näköjään pelko perssiissä nykyisillä taksikuskeilla, heheeh.


      • l-o-l

        Sulla on tuska persiissäs, kun jatkossa sitten maksat matkasta tuplahinnan. Luuletko oikeasti, että nirmekseen tulisi lisää takseja jos hinnoittelu vapautuu? Ei tule, ja ne vähätkin nostaa hintoja.


      • pelottaako

        En tarvitse taksia, en ole kymmeneen vuoteen ollut taksin kyydissä. Hauskaa huomata miten taksikuskit suuttuu näistä kommenteista! Kyllä ne hinnat laskee kun tulee yrittäjiä lisää: )
        Elintaso laskee taksikuskeilta, hehe..!


      • mikä.NIRMES.HAHA
        l-o-l kirjoitti:

        Sulla on tuska persiissäs, kun jatkossa sitten maksat matkasta tuplahinnan. Luuletko oikeasti, että nirmekseen tulisi lisää takseja jos hinnoittelu vapautuu? Ei tule, ja ne vähätkin nostaa hintoja.

        Ei tule Nirmekseen takseja lisää mutta Nurmekseen tulee!


    • raharatkaisee

      Kilpailua syntyy kyydittävistä varmasti,minä ainakin jos menisin taksitolpalle,niin kysyisin useammalta paljollako viet määrättyyn paikkaan ja halvin saa kyydin.

      • köyhät-kävelköön

        Siinnäpä seisoisit tolpalla maailman loppuun asti, kun taksikuskit lähtisivät paikkakunnille, missä on maksavia asiakkaita enemmän. Nurmeksessa ei ole.


      • EräsTaksariTuoViinaa

        Minnehän taksikuskit muka muuttaisi: ei minnekään. Joka kaupungissa on paljon enempi takseja uudistuksen jälkeen kuin nyt. Ja monella on talot jotka pitäisi myydä pilkkahintaan. Eilisen Karjalaisessa oli pääkirjoitus tästä taksihommastikin ja siinä kirjoitettiin että taksimiehet ovat hermostuneet uudistuksesta! Kuten tälläkin palstalla näkyy. Elintaso laskee teillä ei mahda mittään!


    • hohohohhhhhhh

      Ministeri Jussi Niinistö sanoi liikennekaarihankkeen tiedotustilaisuudessa, että Suomeen ei ole tulossa ruotsalaista taksia. On totta, että Ruotsissa taksien vapauttaminen vuonna 1990 johti alussa epämääräiseen hinnoitteluun. Nyt, vuonna 2016, taksiliikenne toimii kuluttajan näkökulmasta varsin hyvin. Kilpailu on ajanut hintoja alas. Digitalisaation aikakaudella vertaispalaute toimii, eikä huonoon palveluun ole varaa. Taksin saa tilattua sovelluksella sovittuun paikkaan sovittuna aikana. Suomen hintoja alhaisemman taksan voi lukita etukäteen.

      • TaksiSivutoimisena

        Syntynyt kompromissi on hyvä. Taksiyrittäjä tarvitsee luvan, mutta ammattikuntakiintiöistä luovutaan. Muitakin säädöksiä väljennetään. Ehkä tämä kannustaa etenkin maalla oheistoimiseen taksiyrittämiseen. Haja-asutusalueet jäävät yhä enemmän tilausliikenteen varaan bussireittien harventuessa.

        Kohtuuttomille taksihinnoille luvataan katto.


    • Retroesa

      Edelleen ilmeisesti löytyy taksimiiehistä niitä jotka luulee kääntävänsä markkinatalouden lait päinvastaiseksi miten vuosisadat on jo ne määritellyt. Kysymys teille neroille on että miten on mahdollista tarjonnan lisääntyessä huomattavasti nostaa hintaa? Luulo ilmeisesti on että kaikki nostaa hintoja mutta aina on niitä ketkä tekevät oikeasti töitä ja ajavat koko ajan pienemmällä hinnalla ansaiten sitä kuuluisaa rahaa ja sitten te talousnerot joiden hinnat on liian korkeat ja autolla käy porukkaa kuin tukiaisen keikalla. Kyllä vain nauramassa ja katsomassa friikkiä. Samat bisnesvaistolla varustetut ilmankuluttajat väittivät vuosi sitten että takseja ei tulla ikinä vapauttamaan.

    • matkajatkuuko

      Varmaan kohta istutaan Volgan takapenkillä.

    • Mönkijäkin-käy

      Lakiluonnoksen mukaan muutaman vuoden päästä taksia saisi ajaa henkilöautolla, paketti- ja kuorma-autolla, kolmipyörällä sekä kevyellä tai raskaalla nelipyörällä eli esimerkiksi mopoautolla tai mönkijällä, kertoo Lännen Media.

      Lisäksi jatkossa taksinkuljettajilta ei vaadittaisi koulutusta, eikä taksissa tarvitse olla mittaria.

      - Taksilla on velvollisuus ilmoittaa asiakkaalle hinta etukäteen, mutta se voidaan ilmaista monella tavalla riippuen siitä, miten tilaus tapahtuu. Valoa saavat käyttää vain ne, joilla on ammattimainen taksilupa, sanoo Lännen Medialle hallitusneuvos Maija Ahokas liikenne- ja viestintäministeriöstä.

      Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan kuljettajana voisi toimia, jos omistaa B-ajokortin, ei ole rikosrekisteriä ja lääkärintodistus on kunnossa.

      Lähde: Kaleva
      JENNI HARMANEN
      [email protected]

      • hyvä-uudistus

        Parin vuoden päästä taksina voi toimia melkein mikä tahansa ajopeli.
        Henkilöauton lisäksi taksiliikennettä voi harjoittaa tulevaisuudessa monenlaisella ajopelillä, kertoo sanomalehti Kaleva. Taksiksi kelpaa paketti- ja kuorma-auto, mopoauto tai vaikkapa mönkijä.

        Muutos liittyy hallituksen esitykseen liikennekaaresta. Lakiluonnos on eduskunnan käsittelyssä.


    • manimanikin

      Minkähälainen koulutus näillä nykyisillä kuljettajilla on,vähän epäilyttää. Taksihomma vaatii luontaisen taipumuksen palveluammattiin ja kaikilla sitä ei ole.

    • Soini.petti.taas

      Liikennekaarikelkkaan ulkopuolelta hypännyttä Soinia arvosteltiin MTV:n Korjaussarjan mukaan vitkuttelun ja perehtymättömyyden vuoksi. Tämä kritiikki pitää paikkansa, sillä myös Iltalehden tietojen mukaan asiaan perehtymätön Soini "änkyröi neuvotteluissa vanhoilla tiedoilla ja näkemyksillään". Sitä, oliko Sipilä valmis näyttämään Soinille peräti ovea hallituksesta, on hankalampi vahvistaa, mutta tuskin sentään, sillä pääministeri haluaa pitää hallituksensa kasassa keinolla millä hyvänsä.

      Pitkään vellonut taksikiista paljasti myös perussuomalaisia vaivaavan isomman ongelman, eli sen, että ulkomailla kiireisenä kulkevaa Soinia eivät kotimaan väännöt juuri kiinnosta, elleivät ne liity puolueen ydinkannattajaryhmään (taksiautoilijat). Lisäksi perussuomalaisten hallitustaipaleen aikana puoleen pudonnut kannatus vaikeuttaa selvästi hallituksen päätöksentekoa. Tämän vuoksi hallituskumppanit toivovat jo salaa persuille kannatusnousua, jotta yhdessä sovittu hallitusohjelma saataisiin vietyä läpi ilman epätoivoisia ja aikaa vieviä irtopisteiden keräily-yrityksiä.

    • järkevää

      Soinin porukkahan oli juuri taksimiesten puolella,koska ei vapauttanut koko touhua vapaille markkinoille,kuten Berner olisi tehnyt. Nyt kumminkin pitää jonkinmoinen lupa olla taksihommassakin.

    • laitoshoito

      Noi taksit ovat melkoisia pervoja runkkareita,istuskelevat huoltsikalla kytäten myyjien perseitä. Lupahakemuksessa ei siis tutkita päätä ? Meinaan kumpaakin päätä

      • Laitakonepiiloon

        Virkavalta ottaa yhteyttä.


      • Vaitioloa.vai.kuinka

        Osa on kai runkkareita. Osa juorukelloja. Suurin osa ok porukkaa kuitenkin.


    • Telesonera

      ID-osoite on tallessa..............

      • EiVoiTietääIpOsotetta

        Hyvä! Nyt on kaverini lirissä sillä kommentti on kirjoitettu hänen koneellaan ; ) Kuten tämäkin.
        Korjaan eilistä kommenttiani: ehkä suurin osa jos ei sitten kaikki ole r-nkkareita ja juorukeloja: )
        Mopoautoon on sinunkin siiryttävä uudistuksen jälkeen, hahaa


      • Anonyymi
        EiVoiTietääIpOsotetta kirjoitti:

        Hyvä! Nyt on kaverini lirissä sillä kommentti on kirjoitettu hänen koneellaan ; ) Kuten tämäkin.
        Korjaan eilistä kommenttiani: ehkä suurin osa jos ei sitten kaikki ole r-nkkareita ja juorukeloja: )
        Mopoautoon on sinunkin siiryttävä uudistuksen jälkeen, hahaa

        Nytt taksilla tienaa kuin muuttui verovapaaksi koko touhu hyvä uudistus.


    • Anonyymi

      Eipä uuvu enää kuin sellainen parannus tähän Bernerin tekemään sekasotkuun, kuin että kyydittävä määrää, mitä haluaa maksaa matkasta.

      • Anonyymi

        Liespuu on varmasti jo ilman ajolupa koska rikollinen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Liespuu on varmasti jo ilman ajolupa koska rikollinen.

        Mikael Liespuu on jo ammattilaisuransa lopettanut suomalainen jalkapalloilija. Liespuu edusti Turun Palloseuraa, vaikka hän onkin pelannut lähinnä TPS:n reservijoukkue ÅIFK:ssa. Liespuu on TPS:n oma kasvatti ja ensimmäisen liigaottelunsa hän pelasi kaudella 2010. Hän on myös pelannut Suomen nuorisomaajoukkueissa.


    • Anonyymi

      Menee paremmin kuin koskaan.Ei veroja ei mitään ylimääräistä vaan tuloja.

      • Anonyymi

        Sehän on hienoa. Yritä kuluttaa tienistit Nurmeksen alueella ,niin muutkin hyötyvät


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sehän on hienoa. Yritä kuluttaa tienistit Nurmeksen alueella ,niin muutkin hyötyvät

        En kuluta rahoja nurmekseen,vaan kuopioon,joensuuhun,rautavaaralle,vuokattiin ja sotkamaan kaikki ylimääräiset tulot


    • Anonyymi

      Itse ajan pimeää taksia niin puhdasta tuloa kaikki ja parhaillaan tienannu kuukaudessa yli 4000euroa ja siihen päälle vielläpä kelan tuet niin kyllä kannattaa pimeät ajot

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1635
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      80
      1275
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      92
      1190
    4. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      2
      1112
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1106
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1049
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      21
      1001
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      942
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      917
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      10
      788
    Aihe