Kolmivaiheesta yksivaihevirtaa vastukselle?

Kolmivaiheilua

Voinko ottaa 3x16A kolmivaihepistokkeesta yksivaiheiselle lämmitysvastukselle enemmän kuin vain tuon 16A, tyyliin kaksi, kolme vaihetta vastukselle ja nollalla takaisin? Kytkentään vastukselle tarvitaan toiseen kärkeen kuitenkin tuo nollajohdin joka on vain 2,5mm2, samoin kuin maadoitusjohdin? Kolmivaihekytkennöissä paluujohtimen ja maadoitusjohtimen paksuus kuitenkin riittää vaikka olisi kaikki kolme vaihetta käytössä esim. kiukaissa ja liesissä? Miten on asian laita jos kytketään kolmivaiheeseen liesi yksivaiheisena sillaten lieden kytkentärasiassa kaikki vaiheet?

11

224

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • onnistuukyllä

      Voi ottaa mutta tarvitsee tehdä kolmivaihetasasuuntaus ensin ja syöttää vastusta tasavirralla. nollajohdin on kytkennässä tarpeeton.

      http://hackedgadgets.com/wp-content/uploads/2010/10/3-phase-bridge-rectifier.png

      Tuossa on malli miten kytketään. Diodit tietysti riittävällä virrankestolla oltava. Ja kannattaa varmistaa että vastuksen ohjaukseen käytetty koje kykenee katkaisemaan virran jos se tulee tasavirran puolelle.

      • kolmivaihelua

        Vastus on vaihtovirtavastus, ja virran ohjaukseen käytetään 40A:n SSR relettä, vastus on tarkoitettu vaihtovirralla syötettäväksi, eikö diodisilloilla nimenomaan muuteta virtaa tasavirran puolelle?


      • onnistuukyllä

        Ei vastus tiedä minkälaista virtaa siinä kulkee. Virta on pakko muuttaa tasavirraksi jos haluat käyttää kaikkia kolmea vaihetta ja sinulla on vain yksi vastus.

        Pitää tarkistaa pystyykö tuo rele katkaisemaan käytetyn virran myös tasavirtana. Ja kannattaa ottaa huomioon että tasasuuntauksen lopputuloksena saatava jännite ei ole sama kuin vaihtojännitteen tehollisarvo.


    • SykkivääTasaVirtaa

      Lämmitysvastus toimii aina tasavirralla moitteettomasti. Ainoa ongelma tuossa on mahdollinen tuuletin tai lieden tapauksessa esim. vartaan tai vaikkapa kytkinkellon moottori. Jos vastuksessa on siis jokin moottori, se ei toimi tasavirralla, ellei ole yleisvirtamalli. Myös jos esim. termostaatti ohjaa tehovastusta kontaktorilla, täytyy tarkistaa, ettei kontaktori saa tasavirtaa.

      • Kolmivaiheilua

        Eli diodisilta tulisi kytkeä vasta itse releohjauksen jälkeen? Diodisillan jälkeen yksikärkisellä ssr releellä ohjaaminen ei siis ilmeisesti onnistu? Mitä väliä sillä on minkälaatuista ac/dc virtaa itse rele ohjaa kunhan ohjausvirran laatu on kunnossa?


      • SykkivääTasaVirtaa

        Rele eli kontaktori katkaisee niin nopeasti, että yleensä se kykenee myös tasavirran katkaisuun, varsinkin kun piirissä ei ole induktanssia. Releen käämi sen sijaan tuntee virtalajin Käytä aina kolmivaihekatkaisua. 230V ac-ohjaukselle tarkoitettu kela ei varmaan kestä yli 50V dc-jännitettä. Pitäisi testata. Siksi näitä kytkentöjä ei tosiaan voi suositella sähköalan noviiseille. Tuosta periaatteellisesta mallikytkennästä puuttuvat myös tärkeät sulakkeet! Ssr tarkoittanee "solid state relay", niistä on minulla huonoja kokemuksia.


    • 1214

      Tasavirran katkaisukyky on releellä (ja kytkimillä yms.) huomattavasti pienempi, kuin vaihtovirralla. Tasavirralla ei ole virran nollakohtaa, kuten vaihtovirralla.

    • sähkärj

      Ei saa enempää kuin 16 A, mutta jos vastuksen vaihtaa 400 V vastukseksi, saa kahden vaiheen väliltä enemmän tehoa. Joskus 230 V vastus on mitoitettu niin että voi käyttää myös 400 V:lla.

    • älä_polta_taloasi

      Jos et ole sähköalan ammattilainen et saa tehdä tuollaisia kytkentöjä. On julkaistu lista mitä jokainen tee-se-itse henkilö saa tehdä.
      Listan näkee TUKES:in nettisivulta.

      Jos olisit sähköalan ammattilainen et olisi asiaa kysynytkään tällä palstalla. Ammattilainen olisi jo tuon tiennyt kysymättäkin.

      • hohhohhhooooo

        Ihanko itse keksit tuon mantran? Unohdit vielä tärkeimmän hokeman "vakuutukset voit irtisanoa".


    • talopalaa

      El,ämå on ja mikä parasta ammattimiehille: työt eivät lopu

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      561
      4140
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      467
      3474
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      143
      3110
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      166
      2397
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      8
      2250
    6. 231
      1719
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1427
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1339
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      95
      1310
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1110
    Aihe