Pesukoneen vedet poistuu satunnaisesti

Ignis_AWF_504

Olisikohan kellään ideaa sellaisen ilmiön selvittämiseen, jossa pesukoneen poistopumppu näyttäisi pyörivän, mutta vesi poistuu melko sattumanvaraisesti.

Kun kokeilee esim. lyhyellä ohjelmalla, saattaa vedet poistua normaalisti pumpun käynnistyessä. Kun taas laittaa pidemmän ohjelman ja tarkkailee viemäriputkeen tulevaa poistovettä, saattaa pumppu aluksi työntää poistoveden viemäriin, mutta myöhemmin ohjelman lopussa moottorin uudelleen käydessä, vesi ei tulekaan viemäriin.

Kun pumpun käydessä vettä ei tule viemäriin ja raottaa nukkasihdin kantta sen verran, että vettä valuu hieman pois pumppukammiosta ja sulkee sihdin kannen, alkaakin vettä tulemaan pumpun kautta viemäriin. Eli pumppukammio täynnä vettä pumppu ei kykene aina poistamaan vettä viemäriin, vaikka moottorin käyntiäänen kuuleekin selvästi.

Moottori on irrotettu ja putsattu moneen kertaan sekä putkia on huuhdeltu, joten ihan tavallinen "roska nukkasihdissä"-korjaus taitaa olla poissuljettu.

11

1351

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Besu

      Poistoputki tukossa, tai se veslukko mihin vesi tulee. Voi olla myös paikallaan sen nukkasihdin putsaus. Jos ei auta niin vika voi olla poistopumpun siivekkeissä, ne voi olla kuluneet. Ne kun ovat muovia. Hiekka vedessä kuluttaa nopeasti. Tästä syystä esim siivousmoppeja ei saisi pestä pumpullisessa koneessa.

    • Ignis_AWF_504

      Kiitos vinkeistä. Valitettavasti kaikki nuo taitavat olla jo tarkistettu. Ensimmäiseksi mieleen tulee ajatus pumpun tehon laskemisesta, mutta kokeiltaessa irrotettuna vääntöä tuntuisi löytyvän.

      Aivan loppuun asti ajatuksissa pääsemättä, olen pohtinut eräänä vaihtoehtona sitä, että jos ylitäyttö-/tulvasuojassa olisi tukos niin, voisikohan se aiheuttaa ilmapatsaan, joka estäisi veden valumisen (samaan tapaan kuin suljetussa puutarhaletkussakin). Ko. suojassahan on reikä yläpinnassa, josta liika vesi pääsee tarvittaessa poistumaan, mutta sitä kautta pääsee kääntäen myös ilmaa putkeen, joka estäisi umpion syntymisen ja mahdollistaisi veden valumisen. Tosin vastaava aukko voitaneen ajatella löytyvän pesurummun päässäkin, joten en tiedä toimiiko tuokaan teoria oikeasti.

      Täytynnee kokeilla ohjata pumppua ulkoisesti ja laskea vettä pesurumpuun, jolloin pääsee käsitykseen pumpun tehoista.

      Toki vinkkejä otetaan vastaan, jos sopivia teorioita tulee mieleen.

    • Oskuvanhempi

      Jos poistojärjestelmässä on ilmausletku, tämän tukkoisuus aiheuttaa poistohäiriön. Poistopumppu on keskipakopumppu joka ei pysty imemään vettä. Kaiken poistoveden pitää valua omalla paonollaan pumppuun.

      • Oskuvanhempi

        Vielä tarkennusta. Siis jos pumppuun jää ilmakupla pyörimään, se estää poiston. Veden pitää valua omalla painollaan pumppuun.


    • Ignus_AWF_504

      Ilmakupla kuullostaa kyllä loogiselta. Toisaalta vettä on aina runsaasti pumppukammiossa kun avaa nukkasihdin, joten pumpulle asti vesi kaiketi pääsee valumaan esteittä. Itse pumpun sisälle veden pitäisi siirtyä ropellin keskiön ympärillä olevan holkin (nukkasihdin) kautta enkä keksi syytä miksei niin tapahtuisikin.

      Sen laitoin merkille, että vesi saattaa lorottaa hiljalleen viemäriin vaikka pumppu onkin ohjelmallisesti pois päältä (lappoilmiöstä ei varmaan pitäisi olla kysymys, koska poistoputki käy noin 70 cm korkeudessa). Tuossa tilassa ilmakuplan syntyminen moottoriin saattaisi olla mahdollista. En ole kuitenkaan aivan varma siitä, kykeneekö pumppu pitämään poistoveden ulkopuolellaan pumpun käynnistyessä kuivana, koska vesipatsaan paine työntää sitä pumpun sisään vesipatsaan voimalla.

      Mitenhän tuota ilmakuplateoriaa voisi tarkistaa?

    • Oskuvanhempi

      Helpoin tapa testata on nostaa poistoletku koko pituudeltaan nousevaksi, jolloin ilmakupla poistuu itsestään. Poistoletkun asennuksessa on valmistajan ohjeet hyvät. Letkun pää ei saa olla alempana kuin korkein veden taso koneessa. Muodostuu helposti lappo, joka on juuri sitä valuttelua vaikkei pumppu käy. Koko ongelma saattaa olla tuo lappo.

    • Ignis_AWF_504

      Ohjekirjassa annetaan ohjeeksi asettaa poistoletku 55...110 cm korkeudella, joten 70 cm pitäisi riittää.

      Kokeilin eilen konetta ja vedet poistuivat aina viimeiseen tyhjennykseen asti (hetkeä ennen linkousta). Hypistellessä samanaikaisesti poistoletkua tunsin vesipatsaan jäävän poistoletkun pystysuoraan osaan ja vaikutti siltä ettei se kyennyt nousemaan 70 cm korkeuteen. Muotoilin poistoletkun S-kirjaimen muotoon ja asetin poistoletkun ylimmän kohdan noin 55 cm korkeudessa, jolloin vesi pääsi viemäriin.

      Pika-analyysi vaikuttaisi siltä, että pumppu ei kykene nostamaan vettä, jolloin mieleen tulee lähinnä takaisinvirtauma pumpussa. Silloin kyseessä voisi mahdollisesti olla moottorin tehon laskeminen (riittämätön paine poistoletkuun) tai ropellien kuluminen. Jälkimmäinen vaihtoehdoista näyttäisi poissuljetulta.

      Jos toimii näinkin, niin kyllähän tämä riittää toistaiseksi, mutta saattaa oireilla jostain tulevasta ongelmasta.

    • Ignis_AWF_504

      Jatkokertomusta pukkaa.

      Tutkin pumpun toimintaa tarkemmin syöttämällä vettä suoraan pesurumpuun ja ohjaamalla pumpun moottoria erikseen sähköjohdolla.

      Kun pumpun käynnistää samanaikaisesti veden syötön kanssa, pumppu alkaa nostamaan vettä aivan oikein ja normaalisti poistoletkuun. Pumpun äänestäkin huomaa, että ropellit työntävät vettä poistoletkuun ja kun vesi loppuu, pumpun ääni muuttuu tyhjänä karkeammaksi.

      Ongelmia ilmenee silloin, kun syöttää ensin vettä rumpuun ja käynnistää pumpun vasta viiveellä. Pumppu lähtee kyllä käymään, mutta vettä ei nouse poistoputkeen ja pumpun ääni on karkea kuten edellä veden loputtua (pumppu kuivana). Tämä toistuu veden määrästä riippumatta eikä pidempi odotus pumpun käynnistämisessäkään korjaa tilannetta. Äänestä päätellen pumpun ropellit kauhovat tyhjää veden sijasta.

      Pumpun moottorin O-renkaat on vaihdettu, joten nukkasihdin keskellä olevan holkin läpimenoreiän välykset saattavat olla hieman muuttunut alkuperäisestä tilanteesta. Eräs hatara epäily on, että ropellin keskiosa kiilaa nukkasihdin holkin liian tiiviiksi, jolloin vesi ei pääse pumppukammioon asti. Toisaalta sen luulisi ilmenevän tuolloin vesimäärästä riippumatta.

      Taas kerran jätän foorumin avoimeksi erilaisille teorioille. Joka tapauksessa jonkinlainen ilmapatsas taitaa kummitella pumpussa syystä tai toisesta. Mitähän osaisi seuraavaksi kokeilla?

    • kierrättäjäfgh

      Kuulostaa että poistopumppu kulunut. se ilmenee siitä ettei joka kerta lähde pumppaamaan ja jää jurisemaan paikaalleen. siihen ei auta kun uuden vaihto.

    • yutyi

      Pumppu menossa rikki, vaihda uuteen.

    • Ignis_AWF_504

      Kiitos arviosta. Kaikki on periaatteessa mahdollista, mutta pumpun vaihto ei ole enää ehkä järkevää, kun samalla hinnalla saa melkein uutta konettakin.

      Sinäänsä pumpun moottori pyörii iloisesti eikä se jää nytkyttämään edestakaisin paikalleen (jos nyt oikein tulkitsin viestin). Tietysti vaikea hahmottaa kokonaistilannetta, kun kasaa koneen uudestaan ja laittaa kannet kiinni.

      Sekin voi olla mahdollista, että pumppukammion ollessa täynnä vettä, moottorin käynnistysmomentti saattaa jäädä riittämättömäksi. Samanaikaisesti veden laskemisen kanssa käynnistäessähän pumppukammio ei välttämättä ole vielä täyttynyt vedellä.

      Uteiliaisuus on kuitenkin herännyt vian syyn ymmärtämiseksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      697
      6139
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      521
      3719
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      186
      3560
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      172
      2774
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2489
    6. 284
      2194
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      24
      1583
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      108
      1480
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1429
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1210
    Aihe