Näytä, älä kerro. Miten se toimii tarkalleen?

Lucar

Tämä on ainoa ohjenuora, joka ei ole tarpeeksi selkeä. Voisiko joku selventää, miten tällainen "näyttävä" kirjoittaminen tehdään? Esimerkkejä olen löytänyt, ja ymmärtänytkin osaa, mutta suurin osa jää hämäräksi sen suhteen, että oliko se nyt kertomista vai näyttämistä. Ainakin se on monasti sanottu, että lisäämällä yksityiskohtia päästään lähelle näyttämistä, mutta eihän se aina toimi, ja vaikka se muuttuisikin näyttämiseksi, se menee liikasanaisuuden ja pitkien lauseiden suohon. Eikä kukaan jaksa lukea jokaisesta hemmetin asiasta jokaista hemmetin yksityiskohtaa. Mutta näyttää siltä, mikäli oikein olen ymmärtänyt, että tällaista näyttämiskirjoittamisesta tulee, koska tokihan kertomista pitää myös olla, joskin varasin minimaalisesti juuri oikeaan tasapainoon, mutta suurin osa on tuota hirveää yksityiskohtaisuutta kuvailuhirviöineen.

Mitä muuta sisältyy tuohon ohjeeseen? Miten ne saa toimimaan, herätettyä kuolleisuudestaan eläviksi?

Kaikki kymmenet muut perusneuvot kirjoittamiseen olen käsittänyt täysin. Esim. vähemmän on enemmän. Siltikin sorrun niihin, mutta onneksi korjauksessa saan ne eliminoitua. Mutta pääasia on, että olen ne ymmärtänyt täysin. Mutta näytä, älä kerro-sääntöä en voi käsittää, vaikka nettiä on kahlattu. Ja samaan probleemaan on usea kaverikin törmännyt. Yhdellä loppui jopa kirjoittaminen, enkä minä halua moista kohtaloa!

24

1798

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ohjeohejohejje0ohhje

      Pääpointti: onko sinulle annettu palautetta, että sinun kannattaisi soveltaa tuota ohjetta? Ehkä se ei nimittäin ole sinulle ongelma lainkaan :)

      Mutta tässä yksi esimerkki näytä, älä kerro -tavasta, toivottavasti auttaa yhtään:

      Kertominen:
      "Saila oli kiivasluonteinen ja räiskyvä nainen, joka tiesi kaikesta kaiken. Hänella oli riitatilanteissa tapana huutaa."

      "Oikea tapa" olisi, että et kirjoita mitään tuosta edellisestä, vaan rakennat kohtauksia, joissa Saila käyttäytyy em. tavalla.

    • POROPEUKALO

      JOS HALUUT VASTAUKSEN NIIN JUMA VIEKÖÖN TARVIIT JONKUN JUMAN PROFESSOORIN TÄNNE

    • tällains

      Kertominen: "Salla hämmästyi."
      Näyttäminen: "Sallan suu loksahti auki ja silmät laajenivat."

      • ohjeohejeohejeje

        Just noinikkään!


      • Hahhahhah

        Hei. Sinä kerrot, että Sallan suu loksahti auki ja silmät laajenivat. Ei se mitään näyttämistä ollut. Tässäkin taas yksi esimerkki, miksi "näytä, älä kerro"-sääntö on hevonpas- sanonko mitä?


      • minäääää

        "Salla hämmästyi", on oikea ilmaisu. Tuollainen "suu loksahti auki...", on kliseistä ja epäuskottavaa, Ei kenenkään suu oikeasti loksahda auki, paitsi idioottien.


    • SeliSeliPeli

      Mun mielestäni kuvaavampi ohje (käännös) on se, minkä itsekin tunnen: "näytä, älä selitä". Eli älä selvitä juurta jaksain. Lukija saa ja haluaa vetää itse johtopäätöksiä. Tekstissä sopii olla aukkojakin.

      Mun mielestäni kaikki kaunokirjallisuus ilman muuta 'kertoo'. Mutta juu, ehkä tuollainen "kertominen", mitä aloittaja mietiskelee, liittyy nimenomaan kaikkitietävään kertojaan, joka nimensä mukaan tietää kaiken kaikesta. Se ei kuulemma ole muodissa.

      • Heshshs

        Hei hetkonen siis tästäkin lukija saa vedettyy johtopäätöksii, eikä selvitystä ole juurta jaksain:

        "Kallella oli lanteille riippuva yönmustatukka, sininen farkkutakki ja sormus oikean käden etusormessaan."

        Tuohan oli kertomista! Kyllä tää sääntö kaipaa vielä valaistusta, vaikka selvennystä onkin tullut, kiitos teille


      • SeliSeliPeli
        Heshshs kirjoitti:

        Hei hetkonen siis tästäkin lukija saa vedettyy johtopäätöksii, eikä selvitystä ole juurta jaksain:

        "Kallella oli lanteille riippuva yönmustatukka, sininen farkkutakki ja sormus oikean käden etusormessaan."

        Tuohan oli kertomista! Kyllä tää sääntö kaipaa vielä valaistusta, vaikka selvennystä onkin tullut, kiitos teille

        Huomaa, että kuvailu ja selittäminen ovat eri asioita.


      • Tiedä.häntää
        Heshshs kirjoitti:

        Hei hetkonen siis tästäkin lukija saa vedettyy johtopäätöksii, eikä selvitystä ole juurta jaksain:

        "Kallella oli lanteille riippuva yönmustatukka, sininen farkkutakki ja sormus oikean käden etusormessaan."

        Tuohan oli kertomista! Kyllä tää sääntö kaipaa vielä valaistusta, vaikka selvennystä onkin tullut, kiitos teille

        Ehkä sen lanteille asti ulottuvan tukan pitäisi heilahtaa kun Kalle tekee tai sanoo jotain. Farkkutakki pitäisi riisua tai hukata tai siihen pitäisi tulla tahra. Ja sillä sormussormella pitäisi vaikkapa sormettaa.


    • voikauheaa

      Ei tuollaisia sääntöjä kannata niin vakavasti ottaa. Esim. Tuntemattomassa sotilaassa Väinö Linna sanoo ihan suoraan, että sotamiehet kunnioittivat Koskelaa. Tokkopa kukaan on moittinut Linnaa tästä.

      • SeliSeliPeli

        Aiemmin käytettiin paljon kaikkitietävää kertojaa. Tuntematon loppuukin siihen, kun kt-kertoja selvittää auringon mietteitä (haha!): "Hyväntahtoinen aurinko katseli heitä. Se ei missään tapauksessa ollut heille vihainen. Kenties tunsi jonkinlaista myötätuntoakin heitä kohtaan. Aika velikultia."

        Mutta kuten aiemmin kirjoitin, maailma on muuttunut ja lukijat eivät välttämättä enää ole kiinnostuneita kuulemaan kaikkitietävän kertojan viisastelua. :)


      • Juurikinnäin

        Juuri näin. Hyvä! Itse vielä sanoisin lisäksi, että "näytä, älä kerro"-sääntö on roskaa.


    • etsilleen2

      Tuota sääntöä ymmärretään usein väärin. Jos jokaista asiaa näytetään, tulee tarinasta tolkuttoman pitkä. On täysin OK kertoakin. MUTTA: erityisesti tunteita ei saisi kertoa, vain näyttää. Mieti elokuvaa, siellä ei voi kertoa tunteita, ainoastaan näyttää. (OK, joissakin Woody Allenin elokuvissa on taustalla kertojaääni joka selittää tarinaa). Esimerkki: "Hän oli raivoissaan." (Kertomista) "Hän katsoi minua silmiin, naama punaisena. Sitten hän heitti lautasen seinään". (Näyttämistä). Eli se mitä ei pitäisi tehdä, on tulkita tunteita lukijan puolesta. Lukija pystyy itse päättelemään onko henkilö iloinen, surullinen, rakastunut. Mutta on esim ok (mielestäni) kertoa että joku on arkkitehti, ei välttämättä tarvitse näyttää sitä tekemisen kautta. Mitä triviaalimpi asia on tarinan kannalta, sitä suuremmalla syyllä kannattaa kertoa se nopeasti ja tehokkaasti. Mitä tärkeämpi, sitä suuremmalla syyllä näytetään eikä kerrota.

      • mutkatsuoriksi

        Ihan hyvin sanottu ja pääsääntöisesti juuri noin. MUTTA: joskus voi kertoakin. On ihan OK kirjoittaa esim: Matti sai raivokohtauksen ja alkoi heitellä astioita seinään. TAI: joskus voi kertoa tai laittaa joku toinen hahmo sanomaan (oikaista mutkia), että: Matti oli luonteeltaan äkkipikainen, tai: Matti uskoi Jumalaan. Toki näyttäminen on aina parempi, mutta mutkien oikominenkin on sallittua, kunhan tietää milloin sen voi tehdä.


    • Storyteller

      Tämän kanssa itsekin taistelen, on kovin työlästä opetella - mutta palkitsevaa, teksti alkaa muuttua ihan toisenlaiseksi. Olen itse löytänyt parhaat opit kun mietin saamiani ohjeita ja luen jotain tosi vetävää dekkaria - ja vertaan omaan tekstiini. Kirjoitan tarinaa kuin elokuvan kohtauksiksi, en selosta tapahtunutta vaan näytän, mitä tapahtuu.

      Paras kirja, jonka olen löytänyt on Marcy Kennedyn Showing and Telling in Fiction, se on 76-sivuinen pikkukirjanen ja kuuluu A Busy Writer's Guide -sarjaan. Se on käytännöllinen, keskittyy tosiaan vain tähän yhteen aiheeseen - ehkä kokeneille kirjoittajille liiankin rautalankaversio. Kirja neuvoo milloin kannattaa kertoa ja milloin näyttää.

      • hesahsehshg

        Marcy Kennedylle sanoisin: "Kuulehan, et voi koskaan näyttää mitään. Et, vaikka kuinka yrittäisit, yrittäisit sitä enemmän kuin mitään muuta elämässäsi. Sinä kerrot silti, vaikka haluaisitkin näyttää. Sorry boy, you failed this thing."

        Ihan turhaan kirjoitti Marcy-poika tuon opuksensa, paitsi pyyhkimeksi vessaan. Sitä varten se kelpaa. Sillä: sanomalla "Sinä kerrot sittenkin" romutan herra Kennedyn näkemykset, rectaan hänet kokonaisvaltaisesti saaden hänet kaatumaan maahan kalpeana ja suurta pelkoa ja vavistusta täynnä. Hän matelee maassa armoa anellen, lupaa olla julistamatta näytä, älä kerro-ilosanomahumpuukiansa. Sillä sitähän se on, mahdotonta roskaa toteutettavaksi. Ja minä armahdan hänet, kuten jokainen järkevä ihminen, joka huomaa näytä,älä kerro- säännön mahdottomuuden.


    • näinhsfhfg

      Näytä, älä kerro on roskaa. Paskaa. Jos haluat näyttää, että on yö ja sataa vettä, niin tietenkään et kirjoita "Oli yö, ja satoi vettä." Silloin yrität kirjoittaa sen kuvailevasti kuten: Jack tunsi piskojen kylmät kosketukset käsivarsillaan. Hän avasi silmänsä, ja ennen hätkähdystä - mitä teen yksin ulkona - , pimeys tunki ahdistavana hänen rintansa onkaloihin.

      OK. Kielioppi oli päin veetä, mutta ymmärrätte pointin, kun sanon että sinä saat pisteitä, kun et kerro että on yö ja sataa, vaan näytät ne tuntemuksina Jackille. Mutta tiedätkös mitä? Kerrot, että mitä Jack tunsi käsivarsillaan. Kerrot, että Jack avasi silmänsä. Kerrot, että Jack hätkähti. Kerrot, että pimeys tunki ahdistavana Jackin rintaan.

      Näetkö? Näytä, älä kerro sääntö on loputon suo, täysin mahdoton toteuttaa kokonaan, sillä kuitenkin sinä kerrot jotakin. Sitä sinä et voi välttää.

      Eli pois stressi, pois huoli, pois murhe täsät "säännöstä". Se ei ole sääntö. Se on paskapuhetta. Se on valhetta. Se on puuta heinää.

      Neuvoni kaikille on: Kerätkää kirjoitus sääntöjä ja ohjeita ja neuvoja, mutta jos ja kun törmäätte tähän kieroon läpimätään kakkaan, listikää foorumeilla tuon säännön julistajat, vapauttakaa tuon säännön orjat! Tejhää näin!

      Siis, maan kaikki kansat, kertokaa tarinanne, älkää näyttäkkö! Siis Kertokaa! Kertokaa! Kertokaa! Kertokaa! Älkää näyttäkö! Älkää näyttäkö!

      Kerro, lä näytä. Sillä täydellistä näyttämistä ei ole olemassa.

      Kielipooni on roskaa

      • minäääää

        Hallelujaa! Messiaanista puhetta!


    • TeHarhaoppiset

      Kertokaa, älkää näyttäkö, tai helvetin seitsemänteen osastoon joudutte palamaan ja näyttämishumpuuki-ideologiaanne katumaan.

      Eikun hupsista, ettepäs joudukaan. Miksi joutuisittekaan, koska näytä, älä kerro-jutskaa on mahdoton toteuttaa. Sitä ei vain koskaan pysty toteuttamaan. Ei koskaan. Ei ikinä. Uskokaa jo, te harhaoppiset. Kertokaa rohkeasti, vailla huolta tai häpeää. Kertokaa tarinanne, sillä näyttäminen on sula mahdottomuus. Ja siksi ette joudu helvettiin, koska sitä mitä on mahdoton toteuttaa, ei ole synniksi muodostunut, ja ilman syntiä ette tuonne Suureen Saunaan joudu. Mutta toisin on, jos auta armias olette julistaneet tätä näytä, älä kerro-harhaoppia!

    • Shshsrgsg

      Luin Marcy Kennedyn kirjan, muuten. Täyttä humpuukia oli.

    • Storyteller

      Show, don't tell ei oikeastaan lainkaan tarkoita samaa kuin suomennoksena käytetty "näytä, älä kerro" - eli osittain ymmärrän asiaan kriittisesti suhtautuvien kommentit. Kaikki romaanit ovat kertomuksia, niissä on kerrontaa...itse sain kustantamolta ohjeeksi "kirjoittaa tekstiäni kohtauksiksi". Tulkitsin sen kehotukseksi vähentää raportoivia osuuksia, varmistaa, että lukija imaistaan tarinaan sisälle. Ja olen lukenut useita englanninkielisiä oppaita, jotka ovat auttaneet minua ymmärtämään, mistä on kysymys. Jopa tuon Mary Kennedyn teoksen koin hyödylliseksi, kuten aiemmin sanoin.

      Mutta se tuntuu jotenkin oudolta, että tällaisessakin keskustelussa asialliset kommentit leimataan humpuukiksi, harhaopiksi ja kaiken päälle uhataan helvetillä...tietysti tällaiset sanat ovat kirjallisia itseilmaisun tehokeinoja, mutta silti
      tuntuvat oudoilta.

      Eiköhän jokainen löydä oman tapansa kirjoittaa ja tunnista itselleen sopivat neuvot, joita voi soveltaa omiin tavoitteisiin pääsemiseksi. Ilman solvaamistakin. Itse olen onnistunut oppimaan jotain kaikista lukemistani kirjoittamisen kirjoista, jopa noista Marcy Kennedyn kirjoista.

      Kirjoittamisen iloa!

    • HGSTRHRDHRDHDRH

      MITÄÄN KIRJOITTAMISOPPAITA, -NEUVOJA, -SÄÄNTÖJÄ EI TARVITSE TÄÄLLÄ MAANPÄÄLLÄ KUKAAN. PAITSI YHDEN SÄÄNNÖN. SITÄ ILMAN EI VOI TOTEUTTAA KIRJAILIJAMINÄÄNSÄ. SE AVAA PORTIT, SE ON KAIKKI MITÄ IKINÄ MILLOINKAAN MISSÄÄN TILANTEESSA TARVITSET. JA tämä sääntö on:

      LUE PÄIVÄSSÄ VÄHINTÄÄN 4-6 TUNTIA, KIRJOITA VÄHINTÄÄN 2000 SANAA!!!!!!!!

      JA TÄMÄ ON VAIN VÄHIMMÄISMÄÄRÄ!!!!!!!!!!

    • kuvailija

      Tämä on käänteinen ohje sille, että kirjoita tiiviisti. Tämä on sitä, että tapaus jonka voi tiivistää yhteen lauseeseen, avataan laajemmaksi kohtaukseksi jossa kuin vahingossa avautuu motiiveja ja tilannetekijöitä lukijan arvioitavaksi. "Näytä, älä vain typistetysti kerro". Taustoita tilannetta. Arvosta lukijan älykkyyttä vetää johtopäätökset aiemmin kerrotun luonnekuvauksen ja seuraavan tapahtuman välillä.

      Valitset tietysti itse tyylisi. Jos kirjoitat vaikka verevää dekkaria ja haluat pitää jännitteen yllä, niin älä kuuntele (ainakaan kaikkia) neuvoja sellaiselta joka maalaa pastellinpunaisia taivaita omissa kirjoissaan ja jonka kahvinjuontikohtaukset ovat jokaisessa luvussa oma posliininkiiltävä seikkailunsa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      199
      4700
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      275
      2777
    3. 134
      1717
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1411
    5. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      204
      1380
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1156
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1134
    8. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      75
      1089
    9. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1067
    10. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1061
    Aihe