7-vuotiaan pojan kielelliset ongelmat

Putsi

Nyt en tiedä mitä tehdä. Esikoinen aloitti juuri koulun ja viitteitä on jo siitä, että tästä on tulossa pitkä ja kivinen tie...

Kun poika oli nuorempi, luulin kuulossaan olevan vikaa, kun tuntui, ettei mikään sanominen mene perille. Ei siis ole ikinä ollut mitenkään villi tai kuriton, ei vain osannut toimia ohjeiden mukaan. Kuulo todettiin kuitekin normaaliksi. Puhe kehittyi hitaasti. Uusien asioiden oppiminen on hidasta, turhautuu aina kun ei heti ymmärrä/osaa ja kun jättää asian vaikka pariksi viikoksi hautumaan, seuraavalla kerralla homma sujuu jo ihan eri tavalla.

Liikunnallinen poika on ollut aina, oppi pyöräilemään ilman apupyöriä 3-vuotiaana, on hyvä juoksemaan yms. Käden taidoissa ei sitten taas ole kehumista, piirtämistä ja askartelua vihaa, eikä siitä oikein mitään tulekaan. Käsiala on myös aika mielenkiintoista nyt kun opettelee kirjoittamaan. Matematiikassa loistaa, äidinkieli takkuaa. Matematiikassa ongelmat tulevat esiin sanallisen ohjeen tehtävissä (mitä harjoittelivat jo eskarissa). Ei ymmärrä, mutta teeskentelee ymmärtävänsä ja koittaa arvata mitä tehtävässä haetaan.

Sama toistuu arjessa. Annan ohjeen (ota takkisi tuosta tuolin selkänojalta) ja poika lähtee suorittamaan tehtävää. Kävelee tuolin ohi olohuoneeseen ja pyörii siellä ihmeissään. Jos kysyn, että ymmärsitkö mitä sanoin, vastaus on joo ja poika hädissään pyörii ympyrää ja etsii takkia.

Ryhmätilanteissa toimii niin, että kun ei ymmärrä mitä ohjeistettiin tekemään, katsoo vierestä miten muut toimivat ja matkii.

Puhe on epäselvää, lausuu sanoja väärin ja keksii omia sanojaan. Kerran tuli koulusta kotiin kysymään minulta, että mikä on meidän koodi. Kesti hetken tajuta, että poika tarkoitti osoitetta. Näitä esimerkkejä olisi paljon.

Yllättäviä tilanteita poika ei kestä. Aina on tiedettävä etukäteen mihin mennnään ja mitä tehdään. Jos jotain tapahtuu yllättäen, poika on aivan lukossa. Ei kykene toimimaan, hermostuu ja kiukuttelee sitten loppupäivän.

Kukaan ei tahdo uskoa minua, kun sanon, että epäilen että pojalla olis dysfasia, asperger tms. Pistävät kaiken sen piikkiin, että poika ei keskity, eikä kuuntele, eikä edes halua ymmärtää. Mutta kun se haluaa! Yhtä lukuläksyä tehtiin kumpikin silmät kyynelissä, kun poika yritti ymmärtää ja minä yritin auttaa ymmärtämään, mutta kun siitä ei vain tullut mitään.

En hakemalla halua hakea pojalle mitään diagnoosia, mutta olen niin varma, että koulussa hankaluuden alkavat, kun mennään lukemisen opettelemisesta ja peruslaskuista yhtään pidemmälle. Olisi hyvä saada tähän tukea jo nyt, mutta mistä sitä pitäisi lähteä hakemaan? Ollaan käyty pariin otteeseen puheterapeutilla, mutta hänen mielestään ei mitään vikaa ole. Pientä heikkoutta työmuistissa. Pojalla on parempia ja huonompia päiviä, välillä asiat sujuvat lähes normaalisti, ja välillä taas yksinkertaisemmatkin asiat tuottavat vaikeuksia.

2

55

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Putsi

      Tähän vielä lisään, että ainoa, joka minua uskoo tässä asiassa, on pojan perhepäivähoitaja, joka myös on viettänyt pojan kanssa paljon aikaa. Hän ei ole koko uransa aikana tavannut toista tämän pojan kaltaista tapausta, jonka kanssa olisi ollut yhtä neuvoton. Kun ei tiedä mitä pitäisi tehdä, että saisi pojan ymmärtämään.

      • NäinMeillä

        Kannattaisi varmaan otta yhteyttä lapsesi opettajaan ja kertoa huolesi. Luultavasti opettajakin on jo huomannut joitain asioita ja hän voi viedä asiaa eteenpäin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 180
      1935
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1868
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1568
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      137
      1413
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1174
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1152
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1143
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1109
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1108
    Aihe