Onko ko. talon perustukset/alapohja tehty oikein?

TalonOstaja

Ja onko mitään tehtävissä kosteusriskien vähentämiseksi?
Vai onko parempi unohtaa tuo v. 1998 rakennettu talo?

Ajattelimme talon ostaa, kunnes alkoi mietityttää ja nyt tarvittaisiin asiantuntijoilta neuvoja, mutta kun ei viitsisi heti maksaa kuntotarkstajalle 450 €, eli puoliksi myyjän kanssa, niin kysyn alustavasti täältä - kiitos vastauksista.

Talo ei ole valesokkelitalo. Aika matala, max 20 cm, sokkeli talossa on. Mitään suodatinkankaita tai salaojasoraa ei talon alla ole.

TIEDOT:
Talon alla on alimmaisena hiekkaa, hiekan päällä 100 mm styroksi, jonka päällä teräsbetonilaatta 80 mm, jonka päällä 15 mm tasoite (mikähän materiaali voisi olla?) ja sitten tasoitteen päällä on lattiapinnoite 15 mm.

Talossa on laminaattilattiat, joten viittaako sana "lattiapinnoite" laminaattilattiaan?

Mietimme, miksi talon sokkeli on kauttaaltaan härmän peitossa kesälläkin (oli sateinen aika, jolloin kävimme taloa katsomassa).

Salaojien olemassaolo jäi mysteeriksi, niitä ei näkynyt piirustuksissa, eikä välittäjä pyynnöstä huolimatta asiaa selvittänyt omistajalta. Jonkinlainen sadevesijärjestelmä on, eli rännien alta valumisvedet putkia pitkn ohjattu pois.

Välittäjä hehkutti: "Tontti on hiekkamaata, ei tule kosteusongelmia, ja vesihän menee alaspäin". Just joo, joko hän ei tiedä mitään kapillaari-ilmiöstä tai tietää, mutta silti antaa ymmärtää muuta ja samalla aliarvioi talonostajia.

Tuntuu oudolta, että vielä 1998 talon alapohja/perustukset on noin rakennettu.

9

2721

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hetiheti

      Oikeasta paikasta kysyit ratkaisua.

      Tuolla rakentajien palstoilla on täysin tietämätönta porukkaa. Suomi 24 on paras asiantuntemus.

      Kannattaa ostaa heti talo pois kuleksimasta markkinoilla.

    • MaanvarainenLaatta

      Tuota kutsutaan maanvaraiseksi laataksi eli täyttöhiekan päälle on ladottu styroxit ja siihen on valettu lattia. Tuo on yleisin lattia omakoti/rivitalossa. Rossipohja on parempi jos se on tehty betonista. Näkemättä en ota kantaa onko ongelma kosteudesta.

      • TalonOstaja

        Kiitos vastauksestasi. Kertoisitko kuitenkin, jos ehdit/jaksat, että mitä vaihtoehtoja tulee mieleen, miksi sokkeli on kesälläkin härmän peitossa?


    • Esi_merkki

      Minkä kosteusriskin jos talo tosiaan on hiekkamaalla ei kosteudesta ole tietoakaan saati tarvi pelätä kapillaaria, kun yksinkertaisesti vesi vajoaa hiekkamaassa pohjaveden tasolle ja itse maa-aines ei pysy niin kosteana, että se aiheuttaisi rakenteellisia ongelmia.

      Jos taas pohjamaa on vettä huonosti läpäisevää ja siihen päälle on ajettu täytehiekat niin tilanne on eri, silloin sadevesiviemäröinnin, pintamaan kallistusten ja salaojien toiminnalla on suuri merkitys.

      • TalonOstaja

        Kiitos vastauksestasi. Tontin pohjamaata ei ole mitenkään tutkittu ennen rakentamista: Kesälläkin kauttaaltan härmän peitossa oleva talon sokkeli vähän huolettaa - pitänee selvitellä, onko salaojia ja onko pintamaa riittävän kalteva - kallistukset poispäin talosta.


      • hiekkakuinhiekka
        TalonOstaja kirjoitti:

        Kiitos vastauksestasi. Tontin pohjamaata ei ole mitenkään tutkittu ennen rakentamista: Kesälläkin kauttaaltan härmän peitossa oleva talon sokkeli vähän huolettaa - pitänee selvitellä, onko salaojia ja onko pintamaa riittävän kalteva - kallistukset poispäin talosta.

        Tutkiminen kannattaa ehdottomasti. Sataprosenttisella varmuudella maa-aines ei ole pelkkää hiekkaa, vaan se on sekoitus erilaisista raekoosta (alla lueteltu erot) ja lisäksi siellä on seassa myös orgaanista maa-ainesta. Tässä erilaiset kiennäismaalajit ja kapillaarinen nousu eri lajikkeilla:

        Sora (Sr): raekoko 2-20 mm, vedennousu 0-30 mm
        Hiekka (Hk): 0,2-2 mm, 30-300 mm
        Hieta (Ht): 0,02-0,2 mm, 300-3000 mm
        Hiesu (Hs): 0,002-0,02 mm, 3000-30000 mm
        Savi (Sa): 0-0,002 mm, yli 30 000 mm

        Kuten taulukosta näkyy, kapillaarisen nousun kannalta paras olisi sora. Mutta kuten välittäjä kehui että se on hiekkaa, niin vesi nousee sitä pitkin jo 3cm-30cm. Jos sokkelin korko hiekkapinnasta oli vain se 20cm, niin riski on ilman muuta olemassa.
        Todennäköisesi mukana on vielä orgaanista maa-ainesta joka lahotessaan/homehtuessan voi aiheuttaa terveydelle vaarallisia homeita joka nousee rihmaston omaisesti ylöspäin.

        Jos ostat talon, niin laita heti salaojat ja kallistukset pois talosta. Samoin sokkelin ympärille patolevyt ja vesiseulottu 40cm sepelikaista sokkelin ympärille.

        Tässä vieä enemmän tietoa hiekasta (aika yleistävä nimitys):

        Hieta (Ht)
        Hietamaat (Ht) ovat usein kellanruskeita tai kellanharmaita. Veden voimakkaan kapillaarisen nousun vuoksi (hikevä maa) hietamaat ovat parhaita viljelysmaita. Karkea hieta (KHt) on maalaji, jonka vallitseva lajite on 0,06–0,2 mm. Sen rakeet ovat vielä paljain silmin nähtävissä. Savilajitetta on yleensä alle 10 painoprosenttia ja hienoa hiekkaa usein melko paljon. Karkea hieta läpäisee myös hyvin vettä, eikä ole altis kuorettumaan. Rakenteeltaan se on irtonaista ja kuohkeaa.

        Hienon hiedan (HHt) vallitseva maalajite on 0,02–0,06, ja sen rakeita on vaikea erottaa paljain silmin. Savilajitetta on yleensä alle 20 %. Hieno hieta on rakenteeltaan löyhästi kokkareista ja pehmeää. Sen vedenpidätyskyky on hyvä ja veden kapillaarinen nousu on nopeaa. Hieno hieta on tavallisesti sopivan kosteaa, riittävän ilmavaa ja ravinteita pidättyy kohtalaisen hyvin.

        Hiedalla on jonkin verran juoksuominaisuuksia, joten ojan reunat pyrkivät sortumaan. Haitallinen ominaisuus on rousteen muodostuminen, kun vettä nousee kapillaarisesti jäätymisen aikana. Hietamaa on sellaisenaan hyvää viljelymaata - etenkin lievästi savinen hieta on ihanteellista kasvualustaa.

        Hietasavi (HtS)
        Hietasavessa on savesta noin 30-60 % ja niiden viljelyominaisuudet määräytyvät lisäksi hieta- ja hiesupitoisuuden mukaan. Hietasavi on vesi- ja ravinnetalouden kannalta hyvä kasvualusta, vaikka alueellisiakin eroja löytyy.


    • jopa-jopa

      Kosteus pukkaa sokkelin läpi ulospäin ja tuo suoloja pintaan valkoisenä härmänä.

      Mistä vanhassa talossa tuota kosteutta löytyy sokkelin sisäpuolelta on taas oma asiansa ja vastauksen antaminen on vaikeaa ilman tarkempaa tutkimusta.

      Putkiston pieni vuoto, kapilaarinen kosteuden nousu jne. Siihen ei ole muuta apua kuin kaivaa talon ympärille n. 1 m. syvälle hyvät salaojat ja huolehtia niistä kosteuden poisto eteenpäin. Salaojat pitää täyttää kapillaarin estävällä sepelillä.

      Näillä toimenpiteillä saa varmasti parannuksen tuohon kapillaari ongelmaan mutta mahdollinen pieni vuoto putkistossa ei hoidu kuntoon.

    • TonttiVesienHallinta

      Olen tuollaisen projektin itse joutunut kokonaisuudessaan korjaamaan siten, että piti selvittää rinnetontin kallistukset sekä vesien kulku ja katkaista ne talon yläpuolelta kaivamalla kallioon asti leveä katkaisuoja kaadolla sekä tuplasalaojituksella. Lisäksi talon alta kaikki vähänkin orgaaninen massa pois ja valuma/pohjavesien tihkuminen salaojituksella hallintaan louhimalla kanavat alarinteeseen päin ja täyttämällä pohja salaojasoralla. Suurehko työ, mutta jos talo on arvokkaalla tontilla ja muutoin hyvä, on työ hyödyn arvoinen, itse otin myöhemmin alakerran asuinkäyttöön, kun selvisi, että vesiä ei enään liiku hallitsemattomasti tai jää seisomaan talon alle. Tuo kosteus sokkelissa kertoo juuri sen, että sokkelin sisäpuolinen kosteus on melko suuri, aiheuttaen ulkopintaan kaasujen osapaineen siirtymän vuoksi härmistymistä, joka saattaa johtua myös huonosti tuulettuvasta alapohjasta.

      • ollakko-vai-ei

        "TIEDOT:
        Talon alla on alimmaisena hiekkaa, hiekan päällä 100 mm styroksi, jonka päällä teräsbetonilaatta 80 mm, jonka päällä 15 mm tasoite (mikähän materiaali voisi olla?) ja sitten tasoitteen päällä on lattiapinnoite 15 mm."

        Huonosti luetaan kysyjän kysymys, TUULETTUVA ALAPOHJA, niin tuossa ei sellaista mainita, ei ole ensimmäinen eikä viimeinen kerta !


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      457
      3358
    2. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      443
      3213
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      133
      2899
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      164
      2232
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      8
      2090
    6. 182
      1430
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1357
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1236
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      85
      1228
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1050
    Aihe