HOX NUORET, PERUSKOULUN 9-LUOKKALAISET!

Nuorten-parhaax

Minulla on menneen syksyn aikana ollut tilaisuus seurata melko läheltä Kokkolan ammattiopiston tarjoamaan koulutusta peruskoulusta valmistuville nuorille. En voi olla kehaisematta kyseistä oppilaitosta. Levyseppähitsaajia, koneistajia, Lvi-asentajia, talonrakentajia. autonkuljettajia... Kaikkiin mahdollisiin ammatteihin saa sellaiset tiedot ja taidot, joilla työelämässä pärjää. Pohjoisesta Keski-Suomesta kannattaa hyvät nuoret suunnata Kokkolaan opiskeleemaan, tällaisen pienen neuvon haluun antaa teille. Toivottavasti mahdollisimman moni ottaa neuvosta/ vinkistä vaarin.

38

318

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vaarivinkkinen

      Kiitos hyvästä vinkistä!

    • kannattaamiettiä

      Sen tiijän ainakin että Viitasaaren ammattikoululla on meleko alakeellista ja kehnoa koulutusta. Tuttavat ovat verranneet Poken opetusta esim. Jyväskylän opetukseen, nii ohan niillä ero ku yöllä ja päivälla. Ei niillä taijoilla joita Viitasaaren koulu tarjoaa nuorille voi yksinkertaisesti pärjätä missään työpaikoilla. Nuoret turhautuu ja hakeutuu työkkärin listoille...huolestuttaa!

      • fhtp898gsj87

        voi, voi..todella harmillista


    • lastemmeparhaaksi

      Hyvä, että tällaiset asiat tulevat meidän vanhempien tietoon, niin osataa ohjata lapsia valintojen tekemisessä

    • mennään_jyväskylään

      Poken/ Viitasaaren koulutus ei ainakaan ole mielestäni sen tasoista että sinne lapsia kannattais lähettää opinahjoon aikaa tuhlaamaan.

    • ParasIskä

      Pihtiputaan on tehnyt tunnetuksi Partiolinja lukion. Mielestäni Pihtiputaalle pitäisi saada myös ammattikoulu tai maanpuolustuskorkeakoulu. Sinne laittaisin lapseni.

    • kanaaviisaampikaxjalkane

      Lukioon taitaa hakea peruskoulunsa päättävien kerma ja heikkolahjaiset hakee sitten amikseen ja käsitykseni mukaan Viitasaarelle. Olenko ymmärtänyt oikein?

    • lapsille.parasta.toivova

      Juu, kohta ne ovat ammatinvalinna edessä peruskoulunsa ensi keväänä päättävillä. Itse olen kannustanut lapsia lukioon. Meidän perheessä onkin pelkästään hyviä kokemuksia Viitasaaren lukiosta.

    • nuorena-vitsa-väännettäv

      Toivoisin nuorten parasta ja onnistumista näissä ammatinvalinta kysymyksissä. Onhan se päivän selvää, että pienissä syrjäseutujen oppilaitoksissa ei pystytä järjestämään sellaista opetusta kuin isommissa oppilaitoksissa. Sekin on totta että kun nuoret jäävät kotinurkilleen pyörimään, niin eivät he koskaan uskaltaudu avaamaan ovia suurempaan maailmaan, jossa niitä työpaikkoja on oikeesti tarjolla. Rohkaisisin nuoria hakeutumaan isompiin ja laadukkaampaa opetusta tarjoaviin oppilaitoksiin.

    • kannattaa.miettiä

      Pohjoisen Keski-Suomen alueen pienissä oppilaitoksissa, kuten Viitasaarella on puitteet ja resurssit huomioiden tosi hankalaa, ellei peräti mahdotonta järjestää opetussuunnitelmien mukaista ammatillista koulutusta.

      Niillä tiedoilla ja taidoilla joita kyseisestä oppilaitoksesta saa on vaikea pärjätä työelämässä ja jatko-opinnoissa.

    • nuorten.puolesta.puhuja

      Minunkin mielestäni on täysin valtion ja veronmaksajien rahojen haaskausta ylläpitää korpikylien pieniä ammattikoulun tökröjä, jotka eivät pysty järjestämään nuorille nykyajan työelämän vaatimukset täyttävää koulutusta. Jyväskylässä ja Kokkolassa on tarjolla huomattavasti laadukkaampaa ammatillista koulutusta kuin Poken yhdessäkään päivähoitopaikassa. NUORET HOI! TEIDÄN PARHAAKSI!

    • täyttyykö.lainkirjain

      "Vanhoja autoresuja saapi oppilaat korjata päivittäin, eikä ajoharjoittelusta tahdo tulla mitään". Näin kuulin sivukorvalla ilmeisesti poken ammattikoulun oppilaan päivittelevän, jota suorastaan ihmettelen!!!? Jos ammatti kuljettajia koulutetaan, niin kyllä luulisi ammattikoululla olevan toimivan kaluston opetuskäytössä. Raskaan kaluston korjaus koulutukset ovat mielestäni erikseen ja kuljettaja koulutukset erikseen.

      Rakennusmiehiksi aikovia oppilaita koulutetaan kuulemani mukaan teltassa, kun ei ole ees kiinteitä opetustiloja??? Eikö tällaisiin koulutuksiin pitäisi jo Aluehallintoviraston työsuojelutarkastajien puuttua? Eikö koulujen opetus olosuhteet pitäis olla ees jossain määrin inhimillisiä!!!

      • Muutinko.suotta

        Voiks tällaisii, näin alkeellisii oppilaitoksii olla viel johonai päin Suomee oikeestikkin? Kantsii varttoo vähän ja valistaa oppilait kiertämään tällaaset koulut kaukaa.


    • Onnea.JAO

      Jyväskylän ammattiopiston oppilaat pärjäsivät hienosti Ruotsin Göteborgissa järjestetyissä euroopan mestaruuskilpailuissa. Onnittelut JAO:n menestyneille opiskelijoille ja enenkaikkea heidän ammattitaitoisille kouluttajilleen!

    • Olette.te.hyviä

      Onnea Jyväskylän ammattiopiston (JAO) oppilaille ja ammattitaitoisille opettajille kansainvälisissä ammattitaitokisoissa menestymisestä. Tämä koulutuksenne taso näkyy varmaan opiskelijoiden suosiossa. ONNEA!

    • vain.paras.kyllin.hyvää

      Neuvoisin nuoria, että hakekaa Jyväskylästä opiskelupaikkaa jos ammamiehiksi tai naisiksi meinaatte kouluttautua.

    • kiitti.vinkeistä

      Tämä on hieno homma kun täällä keskustelupalstalla neuvotaan nuoria. Omasta lapsuudestani muistan, niin ei sitä nuorena ja hujattomana osannut tehdä oikeita valintoja ja eikä kukaan neuvonut ammatinvalintaan liittyvissä asioissa.

    • tämäontosi

      Pienissä oppilaitoksissa, kuten Poke:lla on yksinkertaisesti vaikea, miltei mahdoton järjestää opetussuunnitelmien mukaista koulutusta. Ei onnistu ainakaan kaikilla koulutusaloilla. Osa tiloista, jos niitä voi tiloiksi edes kutsua ovat opetuskäyttöön suorastaan ala-arvoisia.

    • KaikkeeSitäKuulee

      Kuinka voi olla mahdollista, että yhteiskunnan euroja käytetään väärin tuollaisten oppilaitosten ylläpitoon. Tämä on miun mielestä väärin.

    • huolestunutvanhempi

      Kyllä nuorille pitäisi olla parempaa koulutusta, kuin mitä Poke tarjoaa. Ei ihme jos pohjoisessa Keski-Suomessa nuorisotyöttömyys rehottaa ja nuoret syrjäytyvät. Nyt pitäisi herätä Peruskoulujen opojen ja vanhempien kertomaan nuorille, että on muitakin kouluja.

    • käytöstavat-kunniaan

      Huomasin yhden eron Viitassaren ammattikoululaisen ja Jyväskylän ammattikoululaisen välillä eilisessä Jouluruokailussa. Arvatkaas mikä se oli?...................................................................................................................................................................................................................................................................................................Jyväskylän ammattikoululaiselle oli opetettu ottamaan lakki pois päästä ruokailun ajaksi. Viitasaaren Poken oppilas söi ruokansa lakki silmillä. Ihmetteli tätä asiaa moni muukin.

    • käytöstavat.kunniaan

      Juu...itsekkin olen ihmetellyt, että eikö nykynuorille opeteta koulussa, että lakki kuuluisi ottaa pois päästä sisätiloissa ollessaan? Siellä ruokalassa ne istuva pipo silmillä ja työtävät evästä poskeen. Minulle opetettiin koulussa ja kotona että ruokaa pitää kunnioittaa ja täytyy ottaa lakki pois päästä ruokailun ajaksi.

      • voivoivoivoivoi

        Mikäli olen oikein havainnut -ainakin aikaisemmin- Pokella lakki päässä ruokailevat ovat poikkeuksetta kuljetuspuolen oppilaita. Varsinkin sen jälkeen kun, kun siellä vähän jöötä pitävä opettaja potkittin kilometritehtaalle.


      • me.nuoret

        Kuljetuspuoli taitaa olla ammattikoulun suosituin linja?


    • u6imghyb

      Pokella on surkeita opettajia.saman oppi kylillä kulkiessa kuin amiksella

    • nuoren_vanhempi

      Vanhempana olen huomannut ammattikoulua käyvästä lapsestani, että hän on hieman normaalia haluttomampi koulunkäyntinsä suhteen. Häneltä tivattuani syytä siihen miksi koulu ei maita ja motivaatio on hukassa on että koulussa ei opi mitään...Ilmeisesti kaverit ovat kertoneet kuinka Jyväskylässä on hyvää ja monipuolista opetusta. Onko teillä muilla vanhemmilla millaisia kokemuksia ja nuorten kertomuksia?

    • suosittelen.lämpimästi

      Molemmat lapseni kävivät Jyväskylässä ammattikoulun ja suorittivat samanaikaisesti lukion. Toinen lapsistani luki insinööriksi ja toinen tradenomiksi. Molemmilla on hyvät työpaikat.

      Voin lämpimästi suositella Jyväskylän ammattioppilaitosta kaikille peruskoulunsa päättäville. Pokella ei ole läheskään samantasoista opetusta kuin Jyväskylässä. Nuorten kannattaa hakeutua hieman kotinurkkiaan kauemmaksi hyvän opetuksen perässä.

    • näinsevaanon-harmi

      Vaikea, ellei täysin mahdotonta järjestää asiallista ja ennenkaikkea opetussuunnitelmien mukaista koulutusta pienillä metsäkylien amiksilla. Jos valtakunnallisten opetussuunnitelmien perusteiden sisältöä luetaan tarkoin, niin oppilaat eivät ole siinä mainittuja asioita koulussa opiskelleet...ei ainakaan pineten oppilaitosten kaikilla koulutusaloilla.

      • e5fau6

        eiks sellaiseen puutu valtiovalta?


      • oppilailtakuultua

        Kyllä pitäis antaa vinkkejä aluehallintovirastolle ja opetushallitukselle, jotta kävisivät tutustumassa toisen asteen opetusympäristöihin pohjoisen Keski-Suomen alueella.


    • nuoretkin.huomaa

      Se, että kohdellaan henkilökuntaa ala-arvoisesti ei voi olla näkymättä oppimistuloksissa ja oppilaitoksen arvostuksen menetyksenä eräässä oppilaitoksessa. Esim. kevätjuhlapäivänä kun sanotaan että sinulla ei sitten syksyllä työt jatku, on sitä ala-arvoista käytöstä esimiehen taholta. Kokeneita, pitkänlinjan opettajia kun nakellaan sivuun ja otetaan vähemmän kokeneita tilalle ei ole myöskään korrektia käytöstä esimiehen taholta. Ym. ym...

    • harmi-hyvä.asia.pilattu

      Eihän tällaisia kiusaamisasioita olisi tarpeen käsitellä näillä median sivustoilla. Kuulostaa että kautta aikain, lähes koko Viitasaaren Poken historian ajan ko. oppilaitoksessa on otettu joku opettaja "hampaisiin" ja kiusattu häntä loputtomiin saakka. Tottakai siitä ovat kärsineet kaikki. Viimekädessä osansa saavat syyttömät oppilaatkin kiusatun opettajan jaksamisen loppuessa varsinaisten opetustehtävien hoitoa ajatellen. Tällainen epäkohta kuulostaa olevan outoa muuallapäin Suomea.

    • urrigg88

      no perseestähän se poke on. myö männään Kokkolaan parempaan kouluun

    • lukioon_tottamaar

      Onhan ne poken ammattikoulut pohjoisessa Keski-Suomessa...melko lähellä. Mutta kannattaa miettiä mihin sen 3 vuotta käyttää. Mielestäni parempiakin ja laadukkaampia kouluja on kyllä tarjolla. Kinnulassa, Pihtiputaalla ja Viitasaarella on hyvät lukiot. Valkolakki on ollut arvostettu ja tulee sitä olemaan jatkossakin.

    • kannattaap_mietiskellä

      Juu, ei kolmea vuotta kannata turhaan aikaa haaskata. Lukio on hyvä valinta ja sieltä saa jatko-opintoja ajatellen mm. hyvät matemaattiset ja vieraiden kielten valmiudet.

    • sääliksi-käy-nuoria

      Vielähän sitä nuori peruskoulunsa päättävä voi toki harkita syksyyn saakka mistä sen opiskelupaikkansa valitsee. Väärän valinnan voi vielä korjata. Pokea en lähtisi suosittelemaan kenellekkään, koska huomattavasti laadukkaampaa koulutusta on oikeestikin tarjolla. Suurimmaksi osaksi nuoret ovat fiksuja ja oma ura on välmiiksi mietittynä. Ikävän pettymyksen saattaa tuoda hakeutuminen koulutukseen, jonka myöhemmin huomaa olevan kaikkea muuta kuin mitä koulutukselta odotti hakupapereita täytellessään. Poken kuuluisi järjestää opetussuunnitelmien mukaista koulutusta, mutta vastaako se OPH:n tutkintotavoitteita onkin sitten toinen seikka. Mielestäni ei vastaa tutkintotavoitteita ainakaan kaikkien koulutusalojen osalla, jokaisessa ko. koulutuksen järjestäjän yksikössä.

      Taloushan Pokella on kunnossa, johtuen vaatimattoman koulutustarjonnan halpuudesta. Onko se sitten periaatteena oikein että nuorten koulutuksen laadusta tingitään kaikin mahdollisin tavoin ja säästyneet rahat sijoitetaan-mielestäni ei.

    • Menkää mieluummin lukioon, sieltä valmistuu parempaan ammattiin kun joku talonmaalaaja.

      • tarttis.tehä.jotain

        Kun sieltä ammattikoulusta tulisikin edes talonmaalaajia, niin mikäpä siinä. Pokelta valmistuneita nuoria oon katsellut, niin paljon niissä on sellaisia, että en ainakaan itse ottaisi niitä vempuloita ilmanedestäkään töihin. Kyllä tämä yhteiskunta vielä maksaa vetelehtijöiksi kouluttamisesta hinnan. Sitten kun kehdataa puhua ammattilaisisten kouluttamisesta, niin voi prkl. Pitäis hieman avautua lehtien palstoilla. Työttömyyskortistoon ja kelan korvaushakemusten täyttämiseen saatu ammattitaito riittää kyllä. Vitun hokemisessa, sätkien käärimisessä ja auton renkaiden vinguttamisessa ollaan kyllä mestareita. Tällaiseenko "koulutukseen" yhteiskunnan verorahoja tuhlataan?????


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      191
      32402
    2. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      253
      20852
    3. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      431
      10665
    4. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      27
      6565
    5. Onko tekijän nimi tiedossa?

      Joko tiedetään?
      Valkeakoski
      67
      4856
    6. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      38
      4650
    7. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      193
      4008
    8. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

      https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
      Valkeakoski
      43
      1587
    9. Toivottavasti tekijää ei suojella

      Eikä mitään peitellä. Itselläni on 15-vuotias tytär myös ja voin hieman kuvitella tilannetta. Nämä tämmöiset tapaukset v
      Valkeakoski
      96
      1490
    10. Miten meidän käy

      Olen syvästi pahoillani puolestasi siitä, mitä kävi. En ehkä pysty sitä täysin kertomaankaan sinulle. Tuo on taustalla m
      Ikävä
      52
      1419
    Aihe