Tuomarirauhaa!

tsembalot

On tainnut jossain olla kunnon tsembalot kun Kirkkonummen "puheenjohtaja" kirjottelee liiton sivuille näin perjantai-iltana :)

Vetoan valmentajiin, huoltajiin ja muihin tukijoukkoihin tuomarirauhan puolesta. Kaikki tuomarit Suomessa ovat vapaaehtoisia ja heitä on eri tasoisia: aloittelijoista arvokisatuomareihin. On selvää, etteivät kaikki tuomiot ole täydellisiä. Joskus jopa ottelulle tulee väärä häviäjä. Silti muistutan kisatatamin laidoilla olevia aikuisia ihmisiä judosäännöistä ja judon periaatteista. Kannustaminen on sallittua aina. Valmentaja saa neuvoa matten aikana ottelijaa. Tuomarin kanssa voi olla eri mieltä, mutta kohtuus kaikessa. Ennen kaikkea: ollaan aikuisia ja käyttäydytään esimerkillisesti lasten silmissä. Hyväksyen tuomareiden, kisaajien ja myös omat vajavaisuudet. Kenenkään judoura ei ole kiinni yhdestä väärästä tuomiosta kansallisissa kilpailuissa. Toivon, että me kaikki judoaikuiset asetamme seuraaviin kisoihin kisaajiemme lisäksi myös itsellemme tavoitteen: ollaan ihmisiksi! Marko Laaksonen Suomen judoliiton puheenjohtaja

http://www.judoliitto.fi/judoliitto/pj-blogi/tuomarirauhaa/

61

612

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Silminnäkijätodistaja

      Oli tosiaan. Syyllisiä löytyy monesta seurasta, mutta kyllä yksi täydellinen pimahtaminen vie voiton kaikista.

      • tunsanomat

        Hienoa ! toivottavasti päästään lööppeihin


    • Yhhyhyy

      Pullo ikkunaan ja vähän huutoa. Ei siitä nyt lööppiä saa. Nuoren tuomarin painostaminen sen sijaan oli suorastaan sikamaista.

      • 5454

        Kyllä! Tuo kyseinen nuori tuomari keskeytti E-junnujen?! matsin ja oli munaa tehdä päätös, jota on odotettu 2 vuotta (aplodejen kera)! Sitten kokemattomuutta ja paineiden vaikutuksen alaisena kasetti hieman hajosi.. ja eikun lisää huutoa! mitä? täh? Tuomari täysin oikeassa! nimimerkillä; silminnäkijä ja myötähäpeä isoin häpeä.


      • 5454

        Eikä kisajärjestelyt edesauttanut asiaa, mutta järjestysmies oli kyllä paikalla. Ilmeisesti kokemuksen kautta.


    • Iisistinyt

      Onko kilpailu niin kovaa junnukisoissakin? Ennen niissä oltiin ihmisiksi. Mistäjohtuu? Judon pääajatus on kuitenkin toisen kunnioitus, tehkäämme niin vastustajia, valmentajia ja tuomareita kohtaan.

    • hhhhhhjhjjjj

      Junnut oli kiltisti, kannustajat ei.

    • jaajaajaaQ

      Voi ei! Mikä meihin SUOMALAISIIN on mennyt?

    • Mukanaollutisä

      Eilisen pahimmat tuomarirauhaa häiriköineet eivät olleet mitään ulkopuolisia vaan judotoiminnassa hyvin aktiivisesti mukana olevia. Heidän jos kenen luulisi tuntevan oikeat toimintatavat.

      Toki tilanteen eskaloitumiseen on monta syytä ja tunnen kyllä myötätuntoa sitä yhtä isää kohtaan. Päivä oli ollut pitkä ja aloitus venynyt. Kisapaikalla kun on oltu jo 9 tuntia, alkaa väsymys painamaan ja hermot kiristymään. Siinä kun vielä kokee epäoikeudenmukaisuutta, niin ei ihme jos päässä alkaa kiehua.

      Vinkkinä kisajärjestäjille että pitäkää aikataulu kohtuullisena. Kisapäivä on monessa mielessä raskas ja turha odotus rassaa kovasti varsinkin lapsia.

      • Jgdblifv

        Ihan turha vierittää hölmöilyjä muiden niskaan. Nämä käytösongelmat ovat aika harvojen tyyppien vika ja jostain syystä se raskas päivä ja epäoikeudenmukaisuus osuu joka kisassa heihin.


    • 5454

      On se ihme ihme että somet ovat täynnä samaa asiaa ja kiertoilmauksilla. Asiahan on niin, että Keravalla Bodonoksen järjestämänä kisat olivat katastrofi taas, kaikkien muiden kuin järjestäjien ja talkoohenkilöstön mukaan. Oli järjestyshäiriöitä, aikataulutus naurettavuutta, printeri ei tominut (ei kannata tarkistaa etukäteen), kun kaavioita piti tunnin myöhästymisen jälkeen tulostaa jne jne.. en tiedä eikö opita vanhasta vai haetaanko uutta suomen ennätystä kuin huonosti ja ymmärtämättä voi urheilukisan järjestää.... joko tai, ei viitti ja jaksa enää uudestaan mennä, koskaan.

      • 1591

        No etpä itsekään uskaltanut nimiä laittaa.


      • Kfjskaivcfaibcfa

        Ongelmat kisajärjestelyissä ovat tuomarin vika koska?


      • salapoliisi

        Olitko se sinä 5454?


      • Ghåiygvjk

        Tuomareille räyhäämistä ei voi hyväksyä.
        Keravan paskoja järjestelyjä ei voi hyväksyä.
        Ei ole paljon vaadittu, että kisa alkaa ajallaan. Ja että seinällä on taulu jossa ovat sarjat, niiden tatamit ja alustava aikataulu.
        Pitäisi olla rutiinia kaikissa kisoissa.


      • Kdidbqgql
        Ghåiygvjk kirjoitti:

        Tuomareille räyhäämistä ei voi hyväksyä.
        Keravan paskoja järjestelyjä ei voi hyväksyä.
        Ei ole paljon vaadittu, että kisa alkaa ajallaan. Ja että seinällä on taulu jossa ovat sarjat, niiden tatamit ja alustava aikataulu.
        Pitäisi olla rutiinia kaikissa kisoissa.

        Suomessa on monta huonosti järjestettyä kisaa. Keravasta en tiedä, mutta joitain vuosia sitten oli hyvä kisa, jossa kaikki perusasiat toimi. Samaa ei voi sanoa monesta vuosittaisesta kisasta.

        Toivottavasti saavat paketin kuntoon, se on tietysti kaikkien etu. Se ei kuitenkaan anna oikeutta hölmöillä ja käsittääkseni tämä ei ole etelän kisoissa eka kerta. Ei siis mitenkään kisan vika.

        Jos nyt unohdettaisiin kisa tästä paketista ja keskityttäisiin näihin häiriköihin. Se lienee järjestäjän hoidossa ja jos on aktiivista judoväkeä niin rangastusvaliokunta ottanee käsittelyyn.


    • Kerava Shiain kisajärjestelyistä palaute allekirjoittaneelle kasvotusten tai seuran sihteeri@......... sähköpostiosoitetta käyttäen, kiitos!
      T.Keitaanniemi

    • wannabetuomari

      On valmentajia ja sitten näitä öykkäri "wannabevalmentajia". Oikeat valmentajat tietää samoin kuin tuomaritkin, että tuomari joutuu seuraamaan molempia ottelijoita ja että tuomarille on yksi hailee kumpi ottelija voittaa. Kunhan oikea voittaa.
      "Wannabevalmentajat" taas seuraavat silmä tarkkana vaan sitä omaa suojattia, hänen liikkumista, otetaistelua, maahantuloja, jne. Tällöin näiltä "wannabevalmentajilta" jää huomioimatta kokonaisuus ja esimerkiksi sellainen tärkeä seikka, että kumman ottelijan jalat on viimeisenä heiton lähjtiessä tatamissa.

    • Ulkopm

      Etelä-Suomen kisoissa häiriöitä ja tuomareiden häirintää on ollut jo pidempään. Se on jatkunut, koska siihen EI OLE KUNNOLLA PUUTUTTU. Jos se halutaan lopettaa, niin TARVITAAN KOVIA TOIMENPITEITÄ. Ehdotuksiani:

      1. Häiritsijälle vyöarvon alennus. Lisätehoa tähän vielä siitä, että laitetaan seura 5-10 vuoden karessiin dan-arvojen myöntämisen suhteen eli häiritsevän seuran jäsenille ei dan-arvoja myönnetä.
      2. Häiriökäyttäytyjän seura asetetaan tuomariboikottiin. Tuomarit eivät lähde toimitsijoiksi sellaisen seuran tapahtumiin, jonka jäsen on aiheuttanut häiriöitä. Kovempana keinona se että tuomarit kieltäytyvät tuomitsemasta sellaisen seuran edustajan otteluita, jonka jäsen on aiheuttanut häiriöitä.

      Samojen seurojen tyypit ne kisasta toiseen tuomareille huutelevat. Ihmettelen miten lasten harkkoja saattaa vetää sellainen, joka ei osaa käyttäytyä kisoissa ja joka vieläpä toimii hyvin äkkipikaisesti. Kun vielä kyseessä on kamppailulaji, niin roolimalli lapsille on erittäin tärkeää ja roolimalliksi ei sovi kukaan vihanhallintaongelmainen.

      • Korpilakiako

        Jaa, jos siis seurasta löytyy mätämuna, pistetään seuran muut judokat kärsimään. Kai tiedät, että yhdistyslaki tekee jäsenen erottamisen vaikeaksi - edes näytön puutteessa pedofiliasyytteestä vapautunutta on vaikeaa saada pidettyä erossa tyttöjen pukuhuoneesta. Mitä näiden seuran muiden jäsenten pitäisi mielestäsi häirikölle tehdä, kaivaa esiin pyyhkeet ja saippuat vai? Korpilaki tästä juuri puuttuikin...


      • justiinsajoooo

        no itse puheenjohtajahan on yksi kovimpia tuomareille huutajia, shidoa huudetaan pää punaisena vastustajalle, varsinkin silloin kun oma poika otteli...


      • mallioppimista
        justiinsajoooo kirjoitti:

        no itse puheenjohtajahan on yksi kovimpia tuomareille huutajia, shidoa huudetaan pää punaisena vastustajalle, varsinkin silloin kun oma poika otteli...

        ... ja hyvin on mallioppiminen mennyt perille länsitiimin isi-valmentajille ja huoltajille. Osaavat asian jo paremmin kuin maestro itse.


    • Bussi

      Hyvää Marko, voisitko ystävällisesti tulla ulos panssarivaunusta ja katsoa miten tuomarit toimivat maalla eli sinun kielellä ”kansallisilla kilpailuilla”? Jos sinulla aikaa vain taivaassa tapahtuvissa kilpailuissa älä puhua kuulemisen perusteella. Kyllä me kaikki ymmärrämme että nuorilla tuomarilla ei ole riittävää kokemusta, ymmärrämmekin ettei tuomari voi huomioida kaikki, mutta sen takia heille avuksi on tuomareiden kollegio joka voi korjata ja auttaa hänelle, mutta… valitettavasti joskus heiltäkin ei saa mitään järkevää. Tuomareiden pätevyys on iso kyse ja kun kaikki on oikein ei ole kysymyksia. Ei se ole kelle iso ongelma että seuranjäsen on hävinnyt, se on urheilu ja vahvin voittaa, mutta kun joku voittaa tai häviä tuomarin virheestä johtuen se on tosi ikävää, se on vaikea selvittää lapsille miksi se meni noin. Terveisin, Bussi.

      • Valitsemenetelmä

        Protestoida voi. Riehua ei voi.


      • Kjviufitdkvj

        Tuomarin virhe valmentajan mielestä ei ole vielä tuomarivirhe. Suurin osa näistä protestoiduista jutuista on täysin oikeita tuomioita ja sillä protestoinnilla itsellään ei olemitään vsikutusta asiaan.

        Jos paikalla on komissio ja videot, asia voidaan tarkistaa, jos ei ole niin mennään tuomarien yhteispäätöksellä. Tätäkin on monessa kisassa kavennettu siirtymällä yhteen tuomariin eli silloin protestointimahdollisuutta edes ole.

        Kisan jälkeen "tuomarin virheen" voi laittaa klippinä tuomioon ja katsoa, mikä siellä on mielipide.


    • Häirikötboikottiin

      Voihan sitä äänestää myös jaloillaan. Katsoo ketä kisoihin on tulossa ja ilmoittautuu mukaan vain, jos näitä häiriköiden edustajia ei ole mukana. Siinä loppuu häiriköinti kun kukaan ei enää heidän kanssaan suostu ottelemaan. Ainakin minä laitoin jo yhden loppuvuoden shiai-kisan boikottiin lauantain tapahtumien vuoksi. Lapsiakin pelottaa kun aikuinen riehuu. Ehkä reissaamme jatkossa vähän kauemmaksi kisaamaan, kun ei viitsi häiriköiden touhua katsella.

      Jos mitään ei tehdä, niin kaikille avoimet kisat alkavat hiipumaan. Salikisoiksi tämä menee eli kutsutaan ystäväseuroja kisailemaan keskenään ja annetaan häiriköiden olla yksin. Yhteinen hyvä loppuu.

      • jokurati

        Ei sama kuin koulumaailmassa. Kiusaaja saa jatkaa koulussa ja kiusattu joutuu siirtymään toiseen kouluun. Öykkärit jatkaa ja muut ei uskalla tulle kisoihin. Ei näin!


      • Kffjllhfswti

        Kyllä pitää löytyä tapa pitää kisat puhtaana! Selkeimmissä tapauksissa varmaan löytyy liitosta mahdollisuus osallistumiskieltoon jollain tavalla ja lievemmissä homma jäänee järjestäjien ja tuomareiden vastuulle. Häiritsevä henkilö ulos kisapaikalta ja matsit jatkuu vasta kuin näin on tapahtunut. En usko, että montaa henkilöä pitää ulos heittää, kun alkaa tavat muuttua.


    • enollutpaikalla

      Noh mistähän seurasta/seuroista nämä "räyhääjät" sitten olivat?

      • enollutminäkään

        Kun en ole vähään aikaan ollut kisatapahtumissa mukana niin minuakin kiinostaisi ketkä ovat nämä räyhääjät ja pullojen heittelijät? Onko samoja nimiä kuin 5 ja 10 vuotta sitten?


    • yksittaistapaus

      Eiköhän se pullon heittänyt ollut ihan vaan yksittäistapaus

      Annetaan asian jo olla

      Suurimmat räyhääjät taisivat olla niistä seuroista jotka eivät itse shiaita järjestä

      • kjsfhbav

        No ei tuota voi yksittäistapauksena pitää. Toki taisi olla ensimmäinen kerta, kun jotain hajosi, mutta ei tuo yleinen räyhääminen mitenkään ensimmäinen tai ainutkertainen asia ollut.

        Äänekkäitä valmentajia on ollut aina, mutta nyt on myös äänekkäitä huoltajia yms. joilla ei ole pienintäkään hajua siitä, mitä tuomari tekee. Lisäksi ottelijan kannustaminen on monesti ihan puhdasta räksytystä, jolla ei ole mitään tekemistä minkään kanssa. Tämä ei kuulu judoon ja sitä ei pidä lakaista maton alle.


    • yksittäinentaiei

      Eli seura/seurat?

      • Jompikumpikuiteskiaina

        Magas vai Chikara tällä kertaa?


      • ghjjlöä
        Jompikumpikuiteskiaina kirjoitti:

        Magas vai Chikara tällä kertaa?

        Oli siinä muitakin...


      • nonou
        Jompikumpikuiteskiaina kirjoitti:

        Magas vai Chikara tällä kertaa?

        Ei kumpikaan tällä kertaa!


      • qwertyuiopåp
        nonou kirjoitti:

        Ei kumpikaan tällä kertaa!

        Kyllä nuo molemmat häiriköivät ja paljon. Häiritsivät nimenomaan tuomarityöskentelyä arvostelemalla todella voimakkaasti lähes jokaista tuomiota. Shidoista purnattiin, wazaria väitettiin ipponiksi jne. Siitä käytiin pitkää vääntöä olivatko molemmat jalat ulkona vai eivät, oliko käsiote oikein vai väärin... Mikään ei herroja miellyttänyt. Varsinkin P13-42 semifinaalin jälkeen toinen näistä porukoista hermostui aivan täysin. Hyvä kun eivät lopuksi alkaneet tappelemaan toistensa kanssa.

        Jos tätä katsoo tuomarirauhan näkökulmasta, niin häirintää oli erittäin paljon. Jos sen sijaan ajattelee näitä puhtaasti viihteen kannalta, niin kyllä tuo säpinä ja purkaukset yms kieltämättä nostivat viihdearvoa. Meininki oli paikoin kuin aikoinaan Turpakeikalla Korsossa. Onko judossa kenties alkanut pikkuhiljaa kulttuurimuutos, kun monet judokoista harrastavat myös muita kamppailulajeja.


      • ersgthfy

        "Onko judossa kenties alkanut pikkuhiljaa kulttuurimuutos, kun monet judokoista harrastavat myös muita kamppailulajeja."

        Perustuuko heitto kokemukseen?

        Itse en tiedä millaista paini- tai vapaaottelukisoissa on, mutta ainakin bjj-kisoissa on huomattavasti judokisoja rauhallisempi tunnelma.


      • qwertyuiopåp
        ersgthfy kirjoitti:

        "Onko judossa kenties alkanut pikkuhiljaa kulttuurimuutos, kun monet judokoista harrastavat myös muita kamppailulajeja."

        Perustuuko heitto kokemukseen?

        Itse en tiedä millaista paini- tai vapaaottelukisoissa on, mutta ainakin bjj-kisoissa on huomattavasti judokisoja rauhallisempi tunnelma.

        Mihinkään laajaan kokemukseen heittoni ei perustu, vaan lähinnä yksittäisiin MMA-tapahtumiin. BJJ-kisoissa en ole käynyt. Vaparikisat ovat yleensä varsin viihteellinen show ja yleisö nyt kannustaa varsin värikkäästi suosikkiaan.

        Show-meininkiin kuuluu vähän erilaiset elementit, kuin mitä monella tatamilla / matolla yhtäaikaa tapahtuvassa kisassa. Otteluita on vähän, niihin liittyvä oheissirkus vie enemmän aikaa kuin itse ottelu jne.

        Kun pohdiskelin mahdollista kulttuurimuutosta, niin mietin vaan onko judoonkin tulossa pikkuhiljaa samoa elementtejä kuin mitä noissa show-tapahtumissa on. Judoon ne eivät kuulu, mutta aika moni kamppailulajien ystävä niissä käy, enkä ihmettelisi jos sieltä jotain tarttuisi. Yleisö tykkää sirkuksesta ja kun yleisö tykkää, niin rahaakin alkaa liikkumaan...


      • molempiaseurannut
        ersgthfy kirjoitti:

        "Onko judossa kenties alkanut pikkuhiljaa kulttuurimuutos, kun monet judokoista harrastavat myös muita kamppailulajeja."

        Perustuuko heitto kokemukseen?

        Itse en tiedä millaista paini- tai vapaaottelukisoissa on, mutta ainakin bjj-kisoissa on huomattavasti judokisoja rauhallisempi tunnelma.

        Mielestäni bjj kisoissa on kyllä ääntä ja meininkiä mutta se on paremminkin kisaajan kannustamista/neuvomista eikä tuomariin kohdistuvaa häirintää. Muussa laji ei sitten judolle pärjääkkään (lue) sellällään makoilua.


    • kldsv

      Nu-Ju iskällä hajos kasetti

      • nujuamista

      • 68564856

        mitäs tää sankari siellä esitti ?


      • qwertyuiopåp
        68564856 kirjoitti:

        mitäs tää sankari siellä esitti ?

        Koska ovat jo esittäneet anteeksipyynnön, niin mielestäni siihen ei ole tällä palstalla enää aihetta palata. Arvostan muutenkin NuJun porukkaa todella korkealle ja mielestäni se on ehdottomasti yksi Suomen parhaista judoseuroista kaikilla mittareilla mitattuna.

        Sitä tikulla silmään joka vanhoja muistelee!


    • MarkoPajunenJukara

      Moi. Poikani kuristettiin tajuttomaksi Samurai Cupissa Rovaniemellä toissa lauantaina koshi-jimellä. Kuristus oli hyvä ja oikeaoppinen. Ja kuuluu lajiin, että joissain kuristuksissa -erityisesti kyseisessä- taju voi lähteä, kun se ei ukessa tunnu hengityksessä, vaan kaulasuonet menevät tukkoon ja seuraa tajuttomuus. Tässä kyseisessä matsissa varsinaisen vaaratilanteen lapsen terveydelle aiheutti, ettei tuomari ymmärtänyt kuristustilannetta lainkaan -taikka edes pojan tajuttomuutta. Videolta näkee, että tajuttomuuden mentyä pojalta kuristus jatkuu noin kymmenen sekuntia eikä tuomari keskeytä matsia. Pojalta taju meni hänen oman tarinansa mukaan ennen, kuin ehti taputtaa. Vastustajan tekniikka oli hyvä. Lapseni terveyden pelasti tämä toinen kilpailija joka käänsi tajuttoman pojan selälleen ja lopetti kuristamisen, kun tajusi tilanteen olevan ohi.... ei siis tuomari. Toisen kilpailijan lopetettua tilanteen tämä tuomari huusi ja näytti ensin maten ja vasta sen jälkeen näytti ja huusi ipponin,. Tuomari ei siis ymmärtänyt tilannetta lainkaan. Tilanne oli pelottava kaikkien osapuolten kannalta, ja myös katsomosta ja laidoilta seuranneiden puolesta jotka olivat havainneet tajuttomuuden realiaikaisena. Laitoin Judoliittoon asiasta kirjallisen kyselyn, kun näin matsista aika järkyttävän videon. Olin myös saanut paikalla olleilta toinen toistaan värikkämpiä kuvauksia ottelusta ja tuomarin uneliaisuudesta. Tähän kyselyyn Judoliiton puheenjohtajan vastasi suurin piirtein niin, että pojan oma vika kun ei taputtanut. Tuomari toimi ihan hyvin. Tämä oli myös Marko Laaksosen vastaus minulle jo puhelimessa jo ennen hänen videon katsomista tai tilanteen kuvauksen lukemista. Paikalla tämä puheenjohtaja ei kisassa käsittääkseni ollut. Itselleni judoliiton suhtautuminen tuomarivirheeseen sen vähättelyyn tai suoraan kiistämiseenj on järkytys. Lapsen terveys vaarantui vakavasti. Ja ok..virheitä sattuu, mutta niistä pitää oppia, jottei vastaavaa tapahdu. Mutta jos epäkohtiin ei haluta puuttua vaan poteroidutaan, eikä mistään aiotakaan ottaa opiksi, niin ei tämä tuomaritouhukaan kehity tässä maassa tämän pidemmälle. Ne osaavat tuomari on kuitenkin tän koko hauskuuden yks peruselementti.

      • oshfgaövsoi

        Valitettava tilanne tietenkin, joskaan ei liity varsinaisesti tähän huoltajien huonoon käytökseen. Paitsi tietenkin siltä osin, että olet ilmeisesti hoitanut asian hienosti ja siitä on varmasti mennyt palaute eteenpäin.

        Kuristustilanteet on vaikeita tuomita ja niissä tulee huonoja päätöksiä ihan huipputuomareillekin aina silloin tällöin. Tuolla tarinalla minunkin on pakko sanoa, että tuomari toimi ihan hyvin. Hän antoi tilanteen jatkua, koska ei nähnyt taputusta eikä tajuttomuutta. Ylös nostaminen olisi voinut johtaa hyvän tilanteen menemiseen torilta ohi ja liian aikainen ipponkaan ei ole oikein.

        Oppia näistä tietysti pitää ja sitä yritetäänkin. Siksi noita videoita pyöritellään edes takaisin ja toivotaan, että jotain jäisi päähän. Valitettavasti ainoa tapa tuomarille oppia on mennä sinne matolle ja harjoitella.


      • MarkoLaaksonen

        Vastaan, koska omalla nimellä kirjoitit. Tulkintasi puhelinkeskustelustamme on vahvasti omasi: koetin päästä väliin sanomaan, että en jakele tuomioita puhelimessa koska en itse ole toimivaltainen, eikä asiaa ole vielä tutkittu. Sekä kilpailu- ja sääntövaliokunta että tuomarivaliokunta asian kuitenkin yhteydenottosi perusteella tutkivat. Näiden perusteella ei rangaistukseen johtavaa virhettä löytynyt kisajärjestelyistä tai tuomaritoiminnasta. Emme myöskään voi yhdistyksenä panna "päitä pölkylle" mielivaltaisesti, vaan sääntöihimme nojautuen. Sen sijaan emme vähättele itse tapahtunutta ja koetamme ottaa siitä opiksi niin tuomareiden koulutuksessa ja tuomaritoiminnassa kuin valmentajakoulutuksessa. Ja onni tässä tietysti on, että poika on kunnossa.

        En jatka tämän asian käsittelyä tällä palstalla tämän enempää.


      • tfhgfdf

        Judotuomarien toiminnassa kuristus- ja käsilukkotilanteissa olisi kyllä parantamisen varaa, mutta olen tuomareilta kuullut, että osittain sen estävät kansainväliset säännöt, joissa on kummallisia vaatimuksia tuomarin "ryhdikkäästä seisomisesta" tms.

        Bjj- ja vapaaottelukilpailuissa tuomari liikkuu aina niin, että näkee kuristus- ja lukotustilanteen parhaasta mahdollisesta kulmasta käyden tarvittaessa polvensa varaan katsomaan lähelle ottelijoita. Tuomari myös lopettaa vaarallisen käsilukon tai kuristuksen sanomalla "stop" ja isona erona judoon aina varmistaa tulleensa huomatuksi koskettamalla ottelijoita.

        Sielläkin sattuu virheitä, mutta joka tapauksessa näissä lajeissa tuomarin toiminnassa tärkeimpänä ei ole "tuomarin arvokas olemus tms." vaan ottelijoiden turvallisuuden varmistaminen.

        Judon historia on täynnä opin ottamista muista lajeista. Olisiko tässä taas yksi paikka?


      • nääsnäin

        Katsomosta huudettiin että homma selvä, niin tuomari julisti ipponin ja Eetu kuristi siihen asti niin kuin on opetettu.


    • liitonlinja

      Hyvä kirjoitus ja asiallinen palaute. Jos itse olisin vastaavassa tilanteessa niin olisin myös oikein huolissani. Mutta tätä Judoliiton linja taitaa nykyään olla. Liiton hallitus vastaa viime kädessä näistä asioista ja seurat ovat halunneet miehittää sen pääosin entisillä kilpailijoilla ja valmentajilla joilla valitettavasti elää monilta osin 70-luvun metodit ja ajatusmaailma. Päätä patteriin ja heikot pudotkoon kyydistä. Harrastelija judokat älkööt vaivautuko. Valitettavasti.

    • MarkoPajunenJukara

      Kiitos kommenteista ja jos tästä meidän Rovaniemen keissistä oikeesti jotakin otettiin opiksi, niin tosi hienoa. Tää tuomaritouhu on todella vaativaa ja kaikki kunnia siihen sitoutuneille, koska ilman heitä ei ole suomalaista kilpajudoakaan. Ja sitoutuminen on myös oppimista. Mää en enää rokkaa tästä asiasta tän enempää missään, mutta jätskit ostan sille toiselle pojalle ens kisoissa, ku tajus tilanteen ja lopetti kuristuksen 😉 Peace..😊

    • piisänlav

      Onnellinen loppu tälle kiistalle. Taisi olla ensimmäinen kerta tämän palstan historiassa kun näin kävi. Johtuisikohan siitä, kun molemmat kirjoittivat nimellään :)

      • pexi65

        Kiitos hyvästä havainnosta. Omalla nimellä ja lärvillä esiintyminen nostaa toiminnan tasoa.


      • hyväniin

        Ja molemmat on fiksuja tyyppejä eikä riidankylväjiä.


    • 5454

      Jopa kauhea haloo ja sekoitetaan samaan asiaan Kerava Shiaista ja samurai cuppia? junnut harjoittelee ja valmistautuvat Samuraihin, joka valintakriteeri jatkoon. Tuomaritkin pitäisi olla samassa harjoittelukriteerissä ja junnucupista kaikki aloittaa? Vai? Kauhea valitus asiasta: " kaikki opettelevat". Pitäisi, huom. Pitäisi osata vanhempana, kun itse kisannut/ kilpaillut/ seuran järjestäjänä, pj:nä. Mutta vanhemmista, siis lasten vanhemmista tuo kaikki alkaa ja johtaa siihen, että jos lapsen vanhimmalla ei ole ollut leluja lapsena ja taistelun jälkeen nekin viety. Pakkohan on tuollaisen päteä jossain!!

      • 5454

        Urheiluun kuuluukin ääntä, meteliä, palautetta. Tuo nostetta ja tunnelmaa! Urheiluun kuuluu myös säännöt! Katsomosta ei tatamin reunalta! Joko ei sääntöjä lueta, ymmärretä tai välitetä... Katsomosta saa huudella, joka lajissa.


    • sisäpiirintietoa

      Saattaa kohta kaikki amatöörivalmentajat ja "huoltajat" seurata matseja katsomosta. Mennään siis kansillisissa kisoissakin kylmän viileesti KV suuntaan niden häiriöiden vuoksi. Minusta se olis ihan hienoa ja nostaisi kisojen arvoa.

      • Puolivat

        Olisi tatamin reunalla tilaa. Otto, mönä ja pekkis sais vaan olla tatamin reunalla. Jos palkka valmentajien lisäksi päästettäisiin VAT:n suorittaneet, sitten muutama lisää. Mutta normishiaissa tuskin olisi tatamin reunalla ketään.


    • ZiisusWirtanen

      Oliko Hontaissa minkälainen meininki, oliko tuomarirauhaa vai markkinameininkii?

      • OooOooOooOooOooO

        Todennäköisesti rauhallista kun ei ole mitään kuulunut.

        Toinen seikka mikä edistää rauhaa on ottelukaaviot. Hontaissa nämä kuohahtavien valmentajien judokat eivät juuri kohdanneet. Jos taas tietyt kuumaveristen valmentajien ottelijat ovat vastakkain, niin konfliktin riski kasvaa.


      • oikeattuomiot
        OooOooOooOooOooO kirjoitti:

        Todennäköisesti rauhallista kun ei ole mitään kuulunut.

        Toinen seikka mikä edistää rauhaa on ottelukaaviot. Hontaissa nämä kuohahtavien valmentajien judokat eivät juuri kohdanneet. Jos taas tietyt kuumaveristen valmentajien ottelijat ovat vastakkain, niin konfliktin riski kasvaa.

        Ensimmäinen seikka mikä edistää rauhaa on tuomareiden onnistuminen antamaan oikeita tuomioita kaavioista riippumatta. Siinä on nyt onnistuttu.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      11
      1284
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1245
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1140
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1018
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      996
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      26
      992
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      8
      974
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      962
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      961
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      960
    Aihe