Asun 2-kerroksisessa omakotitalossa ja ongelmana on ollut WLAN-verkon kantavuus, joka ei riitä jokaiseen huoneeseen - varsinkaan eri kerroksessa kuin missä itse WLAN-tukiasema on. WLAN-tukiasemana on Elisan toimittama ADSL-laite (Zyxel). Parhaan kuuluvuuden sain sijoittamalla WLAN-tukiaseman yläkerran aulaan, mutta tällöinkin alakerrassa on useita huoneita, joihin WLAN-ei kanna edes 2,4 GHz:n alueella. 5 GHz ei kanna kuin portaiden alapäähän.
Ostin muutama kuukausi sitten Zyxel WRE6505 -WLAN-toistimen. Päädyin Zyxeliin siksi, että ADSL-modeemini (jossa on myös WLAN-tukiasema) on samalta valmistajalta ja näin ne melko varmasti toimivat yhteen.
Asennus oli helppo: tökkäsin Zyxel WRE6505 -toistimen pistorasiaan, kävin painamassa WLAN-tukiaseman WPS-nappia ja sitten myös toistimesta. Hetken valojen vilkuttelun jälkeen toistin oli yhteydessä tukiasemaan 2,4 GHz:n ja 5 GHz:n alueella. Sitten siirsin toistimen alakerran pistorasiaan portaiden lähelle, koska tässä se olisi suurin piirtein puolivälissä. Nyt toistin otti yhteyden WLAN-tukiasemaan vain 2,4 GHz:n alueella, mutta jakoi sen edelleen 2,4 GHz:n ja 5 GHz:n alueella.
Yläkerrassa: Elisa23 ja Elisa23_5G
Alakerrassa (toistin): Elisa23_Ext ja Elisa23_5G_Ext
Nyt ongelmana oli se, että siirryttäessä kerroksesta toiseen puhelin tai tabletti ei aina osannut automaattisesti siirtyä kyseisen kerroksen WLAN-verkkoihin, vaan roikkui edellisen kerroksen huonosti kuuluvassa verkossa. Tällaisen pikku kiusa vaivasi pari kuukautta, mutta sitten kävin painamassa WPS-nappeja uudestaan ja kas kummaa: nyt näkyy ylhäällä ja alhaalla vain Elisa23 ja Elisa23_5G eli samalla SSID:llä molemmissa kerroksissa ja puhelimet ja tabletit toimivat molemmissa kerroksessa hienosti! Signaalinvoimakkuuspalkitkin huutava hoosiannaa.
Homma toimii hienosti, vaikka ADSL-modeemin käyttäisi pois päältä tai toistimen sammuttaisi välillä. Todellinen junanvessa. :) Nopeus on riittänyt hyvin (pullonkaulana on vain 20 Mbit/s ADSL).
Tässä siis yksi onnistunut WLANin laajennus ilman sen suurempia konfigurointeja. Eli laite pistorasiaan ja sen jälkeen pari napin painallusta.
Kokemuksia Zyxel WRE6505 -WLAN-toistimesta
7
3041
Vastaukset
- liikaa-betonia
Onko teillä metrin vahvuiset betoniseinät, vai asutko lennonjohtotornissa, kun en ole koskaan tarvinnut mitään vahvistimia, ja meidänkin ok-talo on kaksikerroksinen.
Netti toimii koko tontilla, niin sisällä, kuin ulkonakin..- Zyxel_WRE6505
Ei ole.
- yhteensopivuus
WLAN-tekniikka on sen verran monimutkaista, että kaikki laitteet eivät aina keskustele keskenään, vaikka pitäisi. Monet WLAN-tukiasemat pitää buutata melkein päivittäin.
Kannattaa suosia yhtä ja samaa hyvää merkkiä.- Toionpotaskaa
Ei pidä paikaansa!
- VoihanZyzzelit
laajentimet toimii hienosti, paitsi nopeus putoo jonkinverran. laajentimen paikkaan pitää saada hyvä signaali, muuten siittä ei tule mitään.
tosin jos ok-talossa vetää ethernet piuhan ja toisen tukiaseman eri kerroksiin.
Sit verkkovistapiuhaa pitkin kulkeva linkki toinen tukiasema toimii mainiosti kanssa.
Zyzzelin nimeen en vannoisi, Asus paljon parempi. myös d-linkillä on hyviä vehkeitä.
Jos reitittimeesi voisi vaihta isommat tehokkaamat antennit, sekin auttaisi. - maarduk
Yksi vaihtoehto olisi yksi, kunnollisella lähetysteholla oleva WLAN-reititin. Sen pitäisi riittää koko taloon.
WPS:ää en suosittele käyttämään, ellette asu niin kaukana muista, ettei kukaan voi vahingossakaan käyttää WiFi-yhteyttänne.
"Wi-FI Protected Setup (WPS) is Insecure: Here’s Why You Should Disable It" Tässä vain yksi otsikko aiheesta. Artikkeleita löytyy googlella.
Security mode: WPA2-PSK on hyvä
Encryption: AES on hyvä
(Jos jossain vaihtoehdossa on ainoana, tai osana vaihtoehtoa WEP tai TKIP, ei kannata käyttää, ellei ole pakko)
Sitten vaihtaa usein pre-shared key nimellä olevan wifi-salasanan ja kun seuraavan kerran ottaa jollain laitteella yhteyden wifiin, vaihtaa tuon salasanan siihen. Ei ole vaikeaa.
Remote management kannattaa disabloida. TR069 ja TR064 liittyvät etähallintaan ja näissä ollut mirai-haittaohjelman kanssa tietoturva-aukko. Remote management (etähallinta) tarkoittaa sitä, että reititintä voi konfiguroida internetistä käsin, siis ulkoa päin, kun kotikäytössä riittää oikein hyvin että omalla koneella, verkon sisältä päin tehdään muutokset.
UPnP kannattaa sammuttaa. Tämä liittyy siihen, miten erilaiset laitteet kytkeytyvät helpommin verkkoon ”plug'nplay”-tyyppisesti, eli ellei ole tarvetta lisähärpäkkeille, pois vaan.
IGMP-snooping: isossa toimistossa voi olla hyvä pitää päällä, kotikäytössä kannattaa ottaa pois päältä.
Ellei kotoa löydy mitään antiikkisia laitteita, niin WiFistä riittää 802.11n only tai jos on 802.11ac:ta tukevia laitteita niin huomioi sen. 802.11b:n ja 802.11g:n voi jo hylätä.
Jos on joku guest-wifi, niin pois päältä tai ainakin salasana pitäisi asettaa
Ja ennen kaikkea reitittimen hallintapaneelin salasana kannattaa vaihtaa kunnolliseen!!! - O2yv2lla
Aloitus oli kuin Elisa mainos, mutta tarkemmin ajatellen siinä paljastui Elisan heikkous, Elisa tarvitsee usein tukiasemia.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1801975
Oletko ymmärtänyt
Oletko ymmärtänyt jotain kaivatustasi lähiaikoina tai oletko muuttanut mielipidettäsi kaivatustasi?1591697Sanna Ukkolan kolumni: Rautarouva, joka unohti joukkonsa - Riikka Purran pitäisi katsoa peiliin
"Historialliset tappiot eivät synny vahingossa. Ne syntyvät, kun johtaja unohtaa, ketä hänen piti palvella, kirjoittaa I461656- 1231443
Liian paljon hylättyjä ääniä
Ottakaa avustaja mukaan jos ette osaa äänestää oikein. Moni varmaan sekosi kahden listan ja lipun takia. Oliko tarkoitus1531222Ikäero suhteessa
Huomasin äsken Iltalehden tuoreen artikkelin, jossa kerrottiin, että vain 5% parisuhteista on yli 10v ikäero. Millaisia501082Tiedän kyllä sen
Että käyt täällä. En kuvittelisi sellaista asiaa. Tiedän kyllä senkin, että olet ainakin ollut minusta kiinnostunut. Sen58990- 15879
Ähtärin vaalitulos ja nyt neuvottelut alkavat
Keskusta voitti yhden paikan Ähtärissä kun oli hyvin ehdokkaita ( 32) ja kansanedustaja veturina keräämässä ääniä. P26867- 69862