Aihe

You Rock My World oli huikaiseva paluu huipulle

Poetop

Michael Jackson hurmasi ensi lapsitähtenä. Sitten Jacksonin aikuisiän levyjulkaisut olivat suuria projekteja, joissa oli sekä taloudellisia tavotteita ("tehdään maailman myydyin levy") että musiikillista arvoa. Erityisesti Thriller-levyn soundimaailma hiottiin aikanaan rahalla ja osaamisella niin erinomaiseksi, että nekin, jotka eivät piitanneet soulpop-musiikista, saattoivat ostaa levyn soundien takia. Tuotantonta Thriller oli ylittämätön helmi siihen astisessa popmusiikissa.

Michaelissa artistina minua häiritsee pyrkimys jatkuvasti ylittää omat ennätyksensä taloudellisesti. Tämä tapahtuu nimittäin musiikin kustannuksella. Bad-levy on mielestäni kapea-alaisempi ja tunnelmaltaan kireämpi, hittihakuinen levy kuin aiemmat Off the Wall ja Thriller.

Hyvä asia Michaelissa artistina on suuri perfektionismi. Monet kappaleet ovat kokonaisuuksina huippuhelmiä. Kukapa voisi kiistää esimerkiksi parhaiden Dangerous-albumin laulujen pitkälle hiotun soinnin! Upeasti miksattuja ja laulettuja sävelmiä.

HIStory-levy (1995) ei ole erityisesti mieleeni, ja Blood on the Dancefloor (1997) vielä vähemmän. Kohut varjostivat noita aikoja, ja Jackson artistina painui aika lailla skandaalijulkisuuden syövereihin ja musiikillisesti unohduksiin.

Vuoden 2001 Invincible-levy oli siis comeback-yritys, joka julkaistiin hyvin haastavassa tilanteessa ja muuttuneessa listapop-maailmassa. Sen lippulaivakappale oli single "You Rock My World".

Kyseinen kappale kuulostaa tällä hetkellä korvaani melkein paremmalta kuin Smooth Criminal, Beat It ja monet muut suosituimmat kappaleet 80-luvulta. Se on groovaava, lempeä ja melodisesti suloinen, kauniisti laulettu ja tuotettu, rytmikäs, eloikas, mietitty poplaulu. Se on myös aitoa 2000-lukua, ajanmukainen soundeiltaan. Siinä ei ole sitten mitään vikaa. Michael varmaan ajatteli, että kappaleen täytyy todella olla hyvä, jotta hän voi tehdä sillä paluun. Mikä tahansa ei kelpaisi!

Ja niin se onkin: todennäköisesti oman vuotensa sulavin pophitti. Täysin aliarvostettu paluu popmusiikin kentälle. Michael ei yksinkertaisesti imagollisesti ollut kovassa huudossa vuonna 2001. Kappaleen vastaanotto oli vain kohtuullinen.

Sääli, että henkilökohtaiset elämänpiirteet uuvuttivat Jacksonin artistina, ja ettei Invincible levynä kamalammin vakuuta (vain muutamat kappaleet ovat ilahduttavia). Ilman henkilökohtaisia tragedioita Jacksonissa olisi ollut parhaimmillaan eväät vieläkin pidempään huippu-uraan. Toteenkäyneessä elämässä kultajakso jatkui Jackson 5 -vuosista Dangerousiin (1991).

8

682

  Vastaukset

  • toden totta, svengaava biisi

  • Aika tylsä, vanhat paljon parempia. En muista kuulleeni koskaan, ei jää mieleen, enkä ollut kai nähnyt videota. Ensimmäiseksi kävi sääliksi MJ:n pilalle leikellyt kasvot, muuten video lähinnä huvittava, olisi päättynyt vierailu (tuntemattomana) meksikolaisbaariin vähän eri tavalla. Marlon Brando videolla yllätys, varmaan viimeisiä esiintymisiä, oletin että olisi ollut jo kuollut (2004).

   Nykymusiikki taas parempaa, olisi mielenkiintoista kuulla millaista musiikkia MJ nykyään tekisi jos tekisi.


   • Tämä on postuumisti julkaistu kappale ja videossa esiintyvä Michael on pelkkä hologrammi.


  • HIStory albumi ja muut siitä eteenpäin yhtälailla erinomaisia kuin vanhemmatkin albumit

  • "HIStory albumi ja muut siitä eteenpäin yhtälailla erinomaisia kuin vanhemmatkin albumit "

   Olisiko perusteluja? Yleinen ja myös kannattamani näkemys on että taso tippui kuin lehmänhäntä.

  • Odotamme selvennystä asiaan.

  • Selvennys siihen, miksi pömpöösi HIStory taikka sen jälkeiset levyt muka vetäisivät vertoja mestariteokseille, jotka tuotti Quincy Jones, yhä uupuu tyystin. Etenkin Off the Wall ja Thriller niistä ovat kestäneet ajan hampaan, ja ovat materiaaliltaan ensiluokkaisia pop-soul levyjä. Bad on hurmaava parhaimmillaan, ongelmallinen taas toisissa kohtaa. Mutta Michaelin suureksi paisunut ego sekä materiaalin ja itsekritiikin heikentyminen 90-luvulla merkitsivät tason laskua albumien laadukkuudessa. Tämän tunnustanee aika lailla jokainen. Paitsi nimimerkki "musicandme".

   Odotamme siis selvennystä.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa tahtoo Mikon kanssa yhteisen lapsen

   On kuitenkin kiire sillä sairaus voi paheta ja se kaataisi vauvahaaveet: "Lentoemäntänä työskentelevä mediapersoona Maisa Torppa, 29, kertoo tuoreess
   Kotimaiset julkkisjuorut
   169
   13560
  2. Maisuliini vongannut vieraalta mieheltä

   Käsi pystyyn kenelle tuli yllärinä: https://www.seiska.fi/Uutiset/Maisa-Torppa-taas-suhdeskandaalissa-Yritti-iskea-kaasonsa-miehen-ystavat-hylkasivat
   Kotimaiset julkkisjuorut
   300
   6297
  3. Jättiselvitys: He saivat 100 000 euroa Business Finland tukea

   Jättiselvitys Business Finlandin koronatuista: he saivat 100 000 euroa, yli tuhat peruutti hakemuksensa https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007660
   Maailman menoa
   100
   5158
  4. Turun seudulla löydetty ensimmäiset uudelleen koronaan sairastuneet

   Taitaa rokotukset mennä hukkaan, kun ei tulekaan immuniteettiä. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/5039e73d-b54b-4edd-a962-a3c841d846d7
   Maailman menoa
   98
   3414
  5. Onkobmaisasta rikostutkinta päällä?

   Vauva palstalla oli lähipiirin viestit julkaistu mitä siellä täydellisessä pikku perheessä todellisuudessa tapahtuu... Aivan järkyttävää tekstiä jos p
   Kotimaiset julkkisjuorut
   206
   2670