Lieksa tekee hätäpäissään laittomia päätöksiä

alkiolainensan

Ensiksi. Lieksan olisi pitänyt kilpailuttaa vanhusten palvelutalohanke. Kysymys näyttäisi olevan käyttöoikeussopimuksesta, mistä on alla erillinen kuvaus. Nythän rakennusurakkaa ei ole tarkoitus kilpailuttaa. Rakennuttajaksi on sattumoisin valikoitunut Avaintalot oy, jolla on sidoksia palvelujen tuottajaan eli Mikevaan.
Toiseksi Lieksa kuvittelee, että palvelujen tuottaja Mikeva sitoutuisi keräämään vuokrat ja vastaamaan vuokrien osalta riskeistä, vaikka se ei tulisikaan palvelujen tuottajaksi. Haa. Ensi maanantain Kh:n esittelytekstissähän todetaan, että Mikeva voi osallistua palvelujen kilpailutukseen Siun sotessa tai toimia seteliyrittäjänä. Niin varmaan moni muukin lieksalainen yritys voisi, jos niille olisi annettu edes mahdollisuus. Hei missä on avoimuus.
Mikevan kanssa on asioista sovittu, että se tulee Avainyhtiöiden tiloihin palvelutuottajaksi ja napaa monia etuja. Saa toimitilat käyttöönsä ja kaupunki maksaa kulut. Siis lieksalaiset pienet yrittäjät ovat omalla hiellään hankkineet toimitilansa ym. ilman kaupungin tukea. Maksavat alvinsa ym. Kansainvälinen sijoittajayhtiö Mikeva pääsee tässä mallissa kuin koira veräjästä, vapaamatkustajana valtaamaan hoivamarkkinat ja syrjäyttää muutamassa vuodessa pienet yritykset, jotka ovat rehellisellä pelillä paikkansa ansainneet. Nyt Mikeva prosessia tukevat kaikki lieksalaiset vanhat puolueet perussuomalaiset mukaan lukien. Olisi odottanut, että edes persut olisivat jotain älynneet, mutta aika menee mamuilussa, bensakuittien kyttäilyssä. Suuret asiat menevät sivu suun. Mikeva saa tilat käyttöönsä siis ilman kuluja jne. Myös alvien kiertokulku on Mikevan ja kaupungin välillä epäselvää, mikä näkyy Mikevan ja kaupungin välisestä sopimuksesta. Alvinkin merkitys on merkittävä, nimittäin ei ole sama jos saa kilpailijoihin nähden useiden prosenttiyksiköiden etuja. Kelpaa siis Lieksassa pollistella. Nyt vielä kun hoitoketjua vaikeutetaan tahallisesti, jotta saadaan päätökset aikaan ja sen jälkeen pytinki mummoja täyteen.

Nykyiset säännökset käyttöoikeussopimuksista

Aiemmissa, vuoden 2004 hankintadirektiiveissä käyttöoikeussopimukset olivat hyvin kevyesti säädelty; käytännössä viranomaisdirektiivin soveltamisalan ulkopuolella. Käyttöoikeusurakoista oli säännöksiä ainoastaan EU-kynnysarvon ylittävien hankintojen yhteydessä. Erityisalojen direktiivissä sekä palveluja koskevat käyttöoikeussopimukset että urakkakonsessiot ovat soveltamisalan ulkopuolella.

Sen sijaan nykyisessä hankintalaissa käyttöoikeussopimuksia käsitellään lähes samoin kuin tavanomaisia palveluita ja urakoita.

Kun palveluita koskevien käyttöoikeussopimusten kynnysarvo ylittää kansallisen kynnysarvon, tulee käyttöoikeussopimus kilpailuttaa noudattaen kansallisista hankinnoista säädettyjä menettelytapoja. Kansallisia menettelyitä noudatetaan myös, kun hankinnan arvo ylittää EU-kynnysarvon. EU-laajuista kilpailuttamista ei tarvitse järjestää

Myös kansallisen kynnysarvon ylittävät urakkakonsessiot kilpailutetaan samalla tavoin kuin tavanomaiset urakat. EU-kynnysarvot ylittävistä urakkakonsessioista pitää julkaista oma, hieman tavanomaista yksinkertaisempi ilmoituslomakkeensa. Aivan kaikki EU-kynnysarvot ylittäviä hankintoja koskevat säännökset eivät käyttöoikeusurakoita kuitenkaan koske.

7

91

  Vastaukset

  • Tämähän on törkeää muita yrittäjiä kohtaan. Missä lepää yhdenvertainen kohtelu? Eikös persut sitä kuuluuta joka paikassa? Mikä, mikä nyt vaivana?

   • Vai "muita yrittäjiä kohtaan" ?!!??
    Onko nämä "muut yrittäjät" kristillisen opiston pikapikaa kyhäämä Valpas ??
    Siitäkö kenkä puristaa ??


   • Siis Kaupunki on sopinut, että avainyhtiöt rakentaa ja kaupunki vuokraa yhtiöltä tilat 15 vuodeksi, minkä jälkeen kaupunki voi lunastaa tilat aran määrittelemät taksat huomioiden. Näin se ilmeisesti menee. Asiasta on sovittu kirjallisesti ja sopimus näkyy hallituksen pöytäkirjan liitteestä. Kaupunki maksaa alvillisen vuokran avainyhtiölle ja alvit palautusjärjestelmänsä piiriin.
    Samalla on sovittu palvelut hoidettavaksi siten, että Mikeva kerää mummoilta vuokran alvittomina ja tilittää ne kaupungille. "Mahdollisesti " tyhjistä huoneista Mikeva maksaa ite vuokran ja tilittää sen kaupungille joko alvilla tai ilman - jää nähtäväksi. Samalla Mikeva saa koko pytingin omaksi tuotantotilakseen ja kaupungin maksettavaksi jää ylläpitokulut jonkun vastuutaulukon mukaan. Yhteiset pytingin tilat jyvitettäneen ikäihmisten vuokraan. Päävuokralainen eli kaupunki yrittää puljautua kustannusneutraalisti, jos onnistuu. Aika näyttää.

    Siis kuvio saattaisi mennä alla olevan juridisen setin mukaan. Tällöin kilpailuttaminen on jäänyt Lieksalta kiireessä tekemättä. Näin vaikka tätä asiaa on pyöritelty erilaisissa päätökentekoelimissä jo ainakin puolenkymmentävuotta. Miksi vasta nyt toimittiin? Koska vastaan tuli Siun sote niminen mörkö. Piti löytää filungin mentävä aukko, jota kuntalaiset eivät huomaisi.
    Päävastuulliset: Lea Oravalahti-Pehkonen, Ari Marjeta. Virkamiehistä Jarkko Määttänen ja Tero Oinonen sekä Virpi Nevalainen.
    Hankintalain mukaan hankintasopimuksella tarkoitetaan kirjallista sopimusta, joka on tehty yhden tai usean hankintayksikön ja yhden tai usean toimittajan välillä ja jonka tarkoituksena on rakennusurakan toteuttaminen, tavaran hankinta tai palvelun suorittaminen taloudellista vastiketta vastaan. Käyttöoikeussopimuksella eli palvelukonsessiolla tarkoitetaan määritelmän mukaan muuten samanlaista sopimusta kuin palveluhankintasopimus, mutta palvelujen vastikkeena on joko oikeus hyödyntää palvelua tai tällainen oikeus ja maksu yhdessä.


  • Ennemmin ostan palveluja Mikevalta tai jo toiminnassa olevilta pienhoitokodeilta kuin kristilliseltä opistolta! Kristillinen opisto kun ylikäveli kuntalaiset tässä vastaanottokeskus ja mamu asiassa. Firma joka ei kuuntele kuntalaisia ei ole kelvollinen hoitamaan kuntalaisia vanhuuden päivillä.

   • Eipä juuri...laittavat vielä mamuja vanhustenhoitajiksi.


   • Onhan täällä monia hoitokoteja kuten Kotipirtti (vaihtoi omistajaa juuri), Helmikoti, Timitrassa on joku hoitokoti. Miksi täällä sätitään yksistään kr. opistoa. Mitä vikaa siinä on? Voi kahtoa googlella miten Mikevan tyyppiset kansainväliset yhtiöt toimivat röhkeästi vallatessaan markkinoita. Tätä kehitystä haluaa omiensa kustannuksella tukea Lieksa. keskustelua ei pitäisi viedä pois pointista eli siitä, miksi Mikevalle tarjoillaan kultatarjottimella kaikki edut. Luulisi jo sokeammankin älyävän. Onko virkamiehillä sidoksia Mikevaan? Repikäähän siitä?


  • Vanhuspuolella ei joko tunneta yhtään lakia tai sitten lautakuntaa ja asiakkaita pidetään tyhminä. Tästä esimerkkinä kaksi vuotta kestänyt prosessi, jossa hallinto-oikeus kumosi kaksi kertaa pienkotien laittoman ovikoodimaksun. Vielä tämän jälkeen virkamiehet yrittivät ujuttaa ovikoodimaksua vuokraan, mutta vetivät varoituksen jälkeen laittoman esityksen pois. (So-ter lautakunta 1.11.2016). Asian käsittelyssä tehtiin toistakymmentä virhettä papereiden hävittämisestä lähtien.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   294
   11915
  2. Tiesikö Martina miehensä taustat?

   Turkkilainen miljonääri onkin irakilainen jolla huikea rikostausta? Askarruttaa tiesikö Martina mistä on kyse vai tuliko yllätyksenä. Joka tapauksessa
   227
   7480