Vaihdevuodet alle 40-vuotiaana, voiko olla? Apua..

voihan_sahara

Moikka.

Ikää 37 vuotta ja sterilisaatio tehty 3,5 vuotta sitten. Sterilisaatio tehtiin old fashion way eli poistettiin pätkät munajohtimia ja poltettiin päät kiinni.

Luin jostain että sterilisaatio voi ennen aikaistaa vaihdevuosia. Johtuen kai siitä että tehdään sterilisaatio klipseillä tai kuten minulla, verenkierto munasarjoihin heikentyy tai estyy mikä edes auttaa vaihdevuosien alkamista.

Nyt sitten olen jo varmaan puolisen vuotta kärsinyt ihme oireista. ja varmaan 3 kk ollut tunne , että pimsloora on suomeksi sanottuna kuiva. Ja vaikka kuinka yrittäis innokkaasti miehen kanssa puuhailla, niin kuivana pysyy. Normaalisti on värkki kostunut vain siitä, että mies ehdottaa seksiä.

Nyt sitten ollut sitä kuivuutta, ja uniprobleemaa ja ihme ahdistusta ja vitutusta.

Onko todellista, että tää nyt olisi sitä lopun alkua sitten. Vaihdevuosien alkusoittoa tässä iässä. Kokemuksia.

11

2309

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • yhä_vuotava

      Naishormonipitoisuudet lähtevät laskemaan jo jossain 30 , eli siitä lähtien mennään kohden vaihdevuosia. Matka on tosin yleensä pitkä. Suurin osa ei vaan asiaa tajua. Itselläni otettiin pyynnöstäni FSH-verikoe iässäsi, ja arvo oli normaali. Niin kauan, kuin kuukautiskierto on säännöllinen, ei mielestäni FSH-arvo vielä heitä. FSH (follikkelia stimuloiva hormoni) lähtee nousuun sitten, kun munasolut alkavat olla finaalissa. Eli se pumppaa viimeiset munasolut kypsymään. Munasolujen loppuminen = vaihdevuodet.

      Mielestäni herkempi ihminen aistii naishormonien alenemisen jo ennen kuin lääketieteen kannalta katsottuna on olemassa mitään hormonipuutosta tai vaihdevuosia.

      Itselläni kuukautiskierto alkoi lyhetä (eli nyt FSH:n pitäisi olla kohonnut) 41,5-vuotiaana. Kuumia aaltoja on kuitenkin ollut vaikka kuinka kauan kuukautiskierron loppu- ja seuraavan alkuvaiheessa. Kaikki muut labrat ok, ja kuntoakin olen hieman kohentanut, eli ei johdu siitä. Raskaaksi en ole tullut, vaikka olen ollut 8 vuotta ilman ehkäisyä (nuorena yksi keskeys ja keskenmeno).

      Jos tupakoit, lopeta. Se varhentaa vaihdevuosia. Kysy äitisi vaihdevuosi-ikä. Se korreloi omasi kanssa. Omalla äidilläni oli myöhäiset vaihdevuodet (sterilisaatiosta ja muista toimenpiteistä huolimatta; kuten kiinnikkeitä aiheuttanut kohdun ulkoinen raskaus; myöhemmin siistittiin kiinnikkeitä). Mummollani oli taas varhaiset vaihdevuodet, ja itse jostain syystä tunnun kulkevan mummoni jalan jäljillä tässä asiassa. En ole synnyttänyt, enkä käyttänyt yhdistelmäpillereitä.

      Toki kyseessä voi olla muu "mielialahäiriö", ja nehän vaikuttavat kiihottumiseenkin. Aika harva nainen lienee kiihottuu pitkässä parisuhteessa enää samalla lailla kuin suhteen alussa. Voi olla stressiä työssä tai henkilökohtaisessa elämässä, jolloin on vaikea relata. Jos olet atopiaan taipuvainen, niin limakalvot voivat olla muutenkin tavallista kuivemmat. Paikallisia estrogeenivalmisteita voi kokeilla alapäähän, itsellenikin niitä suositeltiin vuosia sitten. Tosin olen päjännyt ilman. Kuivuus on enemmän ulkoisissa kuin sisäisissä osissa. Eli laitan hoitoöljyä aina pesun jälkeen.

      Mielestäni asiasta ei kannata liikaa stressata. Harvalla tulee vaihtarit heti ekan hormonipuutosoireen jälkeen. Sitä paitsi tilanteessa voi olla luontaista vaihtelua. Välillä oireilee enemmän, sitten tilanne taas korjaantuu. Jos haluat, niin mene gynelle ja pyydä hormonitutkimukset (kuten FSH).

    • Niise

      Hei voihan_sahara,

      Et ole tosiaankaan ajatuksinesi yksin. Omassa lähipiirissänikin on kaksi samaa asiaa pohtivaa naista. Kokosin fb-sivuilleni yhteenvedon kuukautisten loppumisesta ennen normaalia vaihdevuosi-ikää eli 45v.

      Linkki fb-sivuilla ja sieltä löytyviin keskusteluihin löytyy täältä:
      https://www.facebook.com/niisevaihdevuodet.naakka/posts/139439686528077

      Meillä, jotka mennään normaalin rytmin mukaan, eli vaihdevuodet alkaa 45v tai myöhemmin on aika erilainen tilanne kuin jos kuukautiset jää pois jo nuorena. Siltä varalta, ettei kaikilla ole fb-tunnuksia, niin lisään vielä koko tekstin tännekin, jos se onnistuu. Siinä on nimittäin aika monta linkkiä mm. lääketieteellisiin lähteisiin.

      Voimia sinne. Mikään ei ole rasittavampaa kuin elää epävarmuudessa. <3

    • Niise

      POF ja POI eli "Ennenaikaiset vaihdevuodet"

      Munasarjojen toiminta voi loppua vaikka kaksikymppisenä. Vaihdevuosia nimitetään ennenaikaisiksi, kun ne alkavat ennen 40:tä ikävuotta. POF eli premature ovarian failure, suomeksi ennenaikainen munasarjatoiminnan loppuminen, ei ole yleinen sairaus.

      Yhdysvalloissa on arvioitu, että ennenaikaiset vaihdevuodet joutuu kohtaamaan 15–29-vuotiaana yksi nainen tuhannesta. 30–39-vuotiaana vaihdevuodet alkavat yhdellä sadasta. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, dosentti Tomi Mikkola Naistenklinikalta uskoo, että Yhdysvaltojen luvut pitävät paikkansa myös Suomessa.

      http://www.kauneusjaterveys.fi/…/terveys/vaihdevuodet-jo-nyt

      VARHAINEN MENOPAUSSI

      Keskimääräinen menopaussi ikä on 51 vuotta, mutta se vaihtelee yksilöllisesti 45–55 vuoden välillä. Lähes 90 % naisista saavuttaa menopaussi-iän yli 45 vuotiaana. Jos munasarjojen toiminta sammuu alle 40-vuotiaana, puhutaan munasarjojen toiminnan ennenaikaisesta hiipumisesta. Jos tämä elämänvaihe osuu kohdalle 40–44-vuotiaana, puhutaan varhaisesta menopaussista.

      Leena Anttila
      Ylilääkäri, Turun Väestöliiton lapsettomuusklinikka
      16.11.2015
      http://www.vaestoliitto.fi/parisuhde/hedelmallisyys/

      Munasarjojen toiminnan ennenaikainen hiipuminen, POF (premature ovarian failure) tai POI (primary ovarian insufficiency), tarkoittaa munasarjojen toiminnan häiriötä, joka ilmenee puuttuvina kuukautisina tai kuukautisten poisjäämisenä ennen 40 vuoden ikää. Tilasta käytetään – virheellisesti – myös nimeä ennenaikaiset vaihdevuodet.

      OIREET

      Kuukautisten puuttuminen voi olla primaarista (kuukautiset eivät ala lainkaan) tai sekundaarista (kuukautiset jäävät vähitellen pois). Ensi oireina voi esiintyä
      - kiertojen lyhenemistä,
      - kuukautisvuotojen niukentumista tai
      - puuttumista ja
      - hikoilua.

      HOITO

      Hoitamattomana munasarjojen vajaatoimintaan ja estrogeenipuutokseen liittyy terveysriskejä, kuten sydän- ja verisuonisairastavuutta ja osteoporoosia, joiden riski muuten lisääntyy vasta luonnollisen menopaussi-iän jälkeen. Hormonivajaus voidaan korvata korvauslääkityksellä, joka on samantyyppinen kuin vaihdevuosien hormonihoito «Vaihdevuosien hormonihoito»2. Jos tila on todettu ja laboratoriokokeilla varmistettu alle 40-vuotiaana, hormonihoito on Kelan kautta kokonaan korvattu 50-vuotiaaksi saakka.

      Munasarjojen vajaatoiminnasta kärsivät naiset tarvitsevat myös psyykkistä tukea ja ymmärrystä. <3

      RASKAUS

      Lapsettomuuden hoito on hankalampaa. Tutkimusten mukaan 5–10 % munasarjojen vajaatoimintapotilaista voi tulla spontaanisti raskaaksi. Varsinkin taudin alussa hormonitasot ja taudin aktiviteetti voivat vaihdella suuresti ja lapsettomuus voi olla tilapäistä. Sen vuoksi raskauden ehkäisystä on muistettava huolehtia, mikäli raskautta ei toivota. Spontaanisti alkaneita raskauksia on raportoitu myös estrogeeni-progestiinikorvaushoidon käyttäjillä, joten raskautta toivovien ei tarvitse välttää tätä lääkitystä. Jos munasarjojen toiminta on hiipunut pysyvästi, voidaan käyttää koeputkihedelmöitystä lahjoitetuilla munasaoluilla.

      Lääkärikirja Duodecim
      25.10.2015
      naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen

      Käytettyjä lähteitä

      Jokimaa V, Oksjoki S. Munasarjojen toiminnan ennenaikainen hiipuminen - uhka naisen terveydelle? Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2015;131(2):136–42 1.

      Myntti T, Tiitinen A. Munasarjojen toiminnan ennenaikainen hiipuminen. Suomen Lääkärilehti 2008; 63(16): 1501–6.

      Halttunen-Nieminen M. Kuukautiskierron häiriöt. Kirjassa Ylikorkala O, Tapanainen J (toim). Kustannus Oy Duodecim 2011, s 65–66.

      http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti

      RINTASYÖVÄN RISKITEKIJÖITÄ

      Kaikkeen lääkehoitoon – myös estrogeeniin – liittyy haittoja ja sivuoireita. Yleisin pelko hormonihoidon käyttäjillä on rintasyöpäriskin lisääntyminen.

      Useissa pitkäaikaisissa tutkimuksissa on todettu tilastollisesti syöpäriskin suurenevan vasta, kun hoidon kesto on yli viisi vuotta. Monet rintasyövän riskitekijät, kuten
      - varhainen kuukautisten alkaminen,
      - myöhäinen menopaussi,
      - synnyttämättömyys,
      - ensimmäinen synnytys yli 30 vuoden iässä sekä
      - menopaussin jälkeinen painonnousu
      viittaavat siihen, että estrogeenilla on merkitystä rintasyövän synnyssä.

      YKSILÖLLINEN HOITO

      Lääkärin tärkein tehtävä on antaa naiselle riittävää tietoa estrogeenihoidon hyödyistä ja riskeistä sekä hoidon eri toteutustavoista. Naiset voivat, ja heidän pitää itse aktiivisesti osallistua hoitopäätökseen. Lääkärillä on jo nyt valittavanaan useita hormonivalmisteita eri lääkemuotoina ja eri vahvuuksina. Näiden avulla voidaan suunnitella yksilöllinen hoito.

      Helsingin yliopisto
      Studia generalia
      Professori Aila Tiitisen luento Studia Generalia -luentosarjassa 3.3.2011. Tilaisuuden teemana Hormonit ja harmoniat.
      Aila Tiitinen: Nainen ja hormonit
      3.3.2011 | PÄIVI LEPPÄNEN

      http://blogs.helsinki.fi/…/aila-tiitinen-nainen-ja-hormonit/

      • Niise

    • Niise

      PERINNÖLLISTÄ?

      Perintötekijät osallistuvat munarakkuloiden määrän sekä niiden hävikin nopeuden säätelyyn. Kun naisen hedelmällisyyttä arvioidaan, tiedustellaan hänen äitinsä menopaussi-ikää. Jos äidin vaihdevuodet ovat alkaneet varhain, on tyttären riski samaan ilmiöön suurentunut. Munasarjojen ennenaikaisen toiminnan hiipumiseen liittyvä tutkimus on osoittanut, että jopa 30 %:ssa tapauksista ilmiö kulkee suvuittain.

      Yksilölliset erot hedelmällisyydessä ovat suuret, eikä tänä päivänä ole käytössä luotettavaa mittaria, jolla menopaussi-ikää voisi ennustaa.

      Leena Anttila
      Ylilääkäri, Turun Väestöliiton lapsettomuusklinikka
      http://www.vaestoliitto.fi/parisuhde/hedelmallisyys/

      Äidin varhaiset vaihdevuodet ovat tyttärelle merkki, että lapsentekoikää ei kannata lykätä, Felicitas-klinikan erikoislääkäri Tuija Foudila sanoo.

      Mieti etukäteen:
      Tupakointi aikaistaa vaihdevuosia.
      E-pillerit voivat joissain tapauksissa suojata hedelmällisyyttä.
      Jos ikää on jo kertynyt
      Koeputkihedelmöityshoito luovutetuilla munasoluilla voi onnistua. Munasolu hedelmöitetään koeputkessa ja siirretään kohtuun. Koska munasolu on saatu luovuttajalta, lapsi ei ole biologisesti täysin oma.
      Munasolut voi pakastuttaa ja säilöä parempaa hetkeä varten.

      Tulevaisuudessa:
      Kantasoluhoitoa kehitellään. Saattaa olla, että joskus tulevaisuudessa kantasoluista kehitetään uusia munasoluja.
      Jaana Haapaluoma Julkaistu: 5.2.2014 14:05

      http://www.iltasanomat.fi/perhe/art-2000000712229.html

      VÄESTÖLIITTO - koko teksti

      Miksi hedelmällisyys laantuu ennen vaihdevuosia?

      Leena Anttila
      Ylilääkäri, Turun Väestöliiton lapsettomuusklinikka
      16.11.2015
      http://www.vaestoliitto.fi/parisuhde/hedelmallisyys/

      KESKUSTELUA

      http://kaksplus.fi/threads/muita-kellae-pof.2197422/

      http://keskustelu.anna.fi/…/ennenaikaiset-vaihdevuodet-pof…/

      http://www.vauva.fi/…/onko_ketaan_jolla_hyvin_nuorena_alkan…

      http://kaksplus.fi/…/varhaiset-vaihdevuodet-ja-raskaus.782…/

    • voihan_sahara

      No huh huh. Nyt on linkkiä ja tietotulvaa. Paikat on kuivat. Ja paikkoja polttelee ja kirvelee. Pissaaminen ei tunnu yhtään mukavalta. Teekoossa sanoivat, että pissa tulehdus. Söin selexid kuurin, eipä juuri auttanut. Sitten ostin sellasia maitohappobakteeri ampulleja jotain lactal balans nimisiä. Ei auttanut ja hätäpäissäni vedin vielä hiivatabletin (flukonatsolia).

      Paikat on tulessa, en osaa sitä muuten kuvailla. Nyt levittelen weledan baby calendula öljyä, bebanthenia, kookosöljyä ja pausanolia ja ehkä ne hiukan jeesaa.

      Eilen alko menkat, mutta en nyt yhtään muista miten tää mun kierto menee. Kun en ole noita menkkoja juurikaan sterilisaation jälkeen seuraillut. Kunhan menkat loppuu varailen ajan lääkärille. Eihän tällaista tunnetta alapäässä erkkikään kestä.

      Virtsa aukko on jotenkin ihan hellänä ja tuntuu että saan tiuhemmin juosta vessassa.

      Niin ja ilmeisesti kuivien limakalvojen takia sain tuohon klitoriksen viereen miliumin eli luufinnin. Ja jestas se hankaa arkaa paikkaa.

      Että voidaankin yhtä naista koetella. hermot ihan riekaleina.

    • voihan_sahara

      No niin. Lääkärissä juurikin käyty. Ja paikalliset estrogeenit sieltä repsulla sain. Limakalvot vaaleat ja ohuet. Äitini kanssa keskustelin ja hänellä alkoi samanlaisella oireilulla 38 - vuotiaana. Että näin. Vagifemmiä vaan tuhveroon sanoi lääkäri täti. Sillä tämä vaiva helpottaa. Kauankohan menee että alkaa helpottaa?

    • Tästä_onkin_ollut_juttua
    • voihan_sahara

      No hellurei .
      Nyt on 3 ilta kun käytän vagifemia ja alapää tuntuu niiiiiiin paljon paremmalta. Enää ei tunnu kirvelyä eikä polttelua. Ihana vagifem.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      697
      5539
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      476
      3589
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      159
      3383
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      170
      2623
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2429
    6. 264
      2019
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1517
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      105
      1436
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1399
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1180
    Aihe