60v on elämän parasta aikaa vai onko?

Onkivaa

Just talviaikaan heränneenä totean, että kyllä 60 v. on ehdottomasti elämän parasta aikaa. Kaikki velvollisuudet hoidettu ja rähkitty mutta nyt voi vain keksittyä eläkeläisenä elämiseen. Hyvässä kunnossa niin fyysisesti kuin psyykkisesti ja niin paljon kokemuksia takana, että kyky vastaanottaa elämää on ihan eri luokkaa kuin nuorena. Onpa tämä ihanaa. Olen mahdottoman tyytyväinen. Parasta on tuo kyky vastaanottaa asioita laajasti. Se on elämän paras anti ainakin omalla kohdalla. Miten te muut, löytyykö tyytyväisyyttä? Olisi kiva myös tavata palstalaiset livenä. Sellainenkin ajatus jaksaa innostaa.

26

181

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Psykoterapeutitar

      Just ajattelin elämän olevan pirun raskasta ja tuskasta! Siivoamista, tavaroiden poisheittämistä, uuden tvn ja kotiteatterin ostamisen päättämistä ym. ym. jatkuvaa ähräämistä. Tuntuu, ettei lopu ikinä! Ei siinä nyt auta mikään elämänkokemus, vaikka tietää, että tekemällä tulee joskus valmista. Se ei nyt tähän hetkeen auta!

      Kauhistuttaa ajatus, että mitä sitten taas tulee työtä eteen, ettei koskaan ehdi ajatella, että mitä nyt tekis.

    • Lottasv

      Upea, aurinkoinen päivä. Kauriit tepasteli ikkunan edessä. Hyvää on luonto ja eläimet. Ihmisistä en tiiä. Lähden sieneen!

    • Kuulostaa hyvältä, aloittaja. Nauti olostasi niin kauan kuin voit. Tutullani on vastaavissa tilanteissa tapana todeta : "kyllä se tuosta vielä huononee"..))

      Mutta ihan tosissaan. Toiset onnistuvat jatkamaan sitä elämän kuherruskuukautta (eläkkeelle jäämisen johdosta) pitempäänkin. Minulle riitti kuukausi. Sitten hakeuduin keikkatyöläiseksi. Siltikin vaikka pidin itseäni aktiivisena, kiinnostuneena ja vastaanottavana. En vain oppinut olemaan ilman tuttua rytmitystä työn ja levon välillä enkä osannut elää vain itseäni (mahd.puolisoani) varten.
      Ja kun minulla oli epätyypillinen työura, olin pitkälti saanut tehdä mitä halusin, ei oikeastaan ollut odotettavissa sitä "sitku"-elämää.

      Kun lopulta sain lastenlapsia jotakin todellista avautui elämään taas. Tyytyväisyyttä löytyi kyllä ennen heitäkin, mutta vahva elämäntunto on pitkälti heistä lähtöisin. Ei se tietenkään yhtä auvoa ole kuten ei elämä yleensäkään ole, mutta heille tahdon olla läsnä niin pitkään kuin voin ja on tarpeen.

      Palstalaisten tapaamista on taidettu suunnitella pariinkin kertaan. Itse olen jossain määrin introvertti. Ihmisiä on ympärillä nyt passelisti ja täällä heitä "tapaa" ilman isompia järjestelyjä tai muuta höösäystä. Mutta onnea yritykselle.

    • Torilla-tavataan-lupaus

      En vaan tiedä millä torilla; tukholma, helsinki, kuopio, oulu..?
      Laivakin oli esillä palstan piirtotaululla.
      Tallinan reissu?
      Nuhjuu. En tiedä.
      Miten olisi Barcelona, Nizza, Monaco, Thaimaa..?

      • VoisinLähteäMukaan

        Miten olisi joku Suur-Saimaan tai Helsingin edustan saari?


      • VoisinLähteäMukaan kirjoitti:

        Miten olisi joku Suur-Saimaan tai Helsingin edustan saari?

        Se olisikin kiva juttu, kesäaikaan
        nyyttikestit piknikki saarella,
        aika houkuttelevalta kuulostaa.


    • reppuriika

      Olen aloittajan kanssa samaa mieltä. Työvelvoitteet eivät enää aamu-unia häiritse. Saa koota viikko-ohjelmaan asioita, joita mielellään tekee. Terveyskin on vielä kunnossa. Tuossa odottaa muutama kirja, jotka aion lukea.
      Viikot suorastaan lentävät.

      • hoit_su

        Ihan samoilla mennään. Yli neljänkymmenen vuoden työssäkäynnin jälkeen haluan itse rakentaa päiväjärjestykseni, ei mitään kellonaikaan sidottuja toimintoja☺


    • flegmaatti

      Mielestäni ikä pelkillä numeroilla ilmaistuna ei merkitse mitään vaan siihen usein liittyvä elämäntilanteen muutos johon aloittajakin perustelee mielipiteensä.

      Eräs tuttavani tavoitti tuon vaiheen 4-kympin tietämissä.

      Aktiiviaikana haasteet, onnistumiset, pettymyksistä toipuminen yms. antoivat sisltöä elämään.
      Noiden vuosien jälkeen osaa arvostaa sisällöltään toisenlaista elämää.
      Rauhoittuminen sopii ikääntymisen myötä tulleeseen "kierroksien" vähenemiseen.
      On myös paremmat mahdollisuudet itsensä toteuttamiseen.
      Pitkäaikaisen kumppanin kanssa elämiseenkin joutilaisuus antaa aivan uutta energiaa.

    • Jajooko

      Elämä on kuin purjehtimista myrskyävällä merellä silti suvannossa olisi liian tylsää. Nuorena myrskyssä purjehtiminen oli pelottava, ahdistavaa ja vei voimiakin. Mutta nyt vähän vanhempana osaa purjehtia myrskyissä melkein silmät kiinni. Osaa arvostaa elämää ja omia kokemuksia ja saada niistä voimaa. Niin kai tässä käy, että kun vihdoin oppii elämään niin silloin sitten täytyy luopua siitä. On se jotenkin tragikoomista tämä elämään opettelu.

    • 1eero

      Ei tämä mikkää huono ikä, mielummin olisin 10 v. nuorempi nii mitä se pässi sanoi...aikaa kutakin.

    • ikhkhh

      Vaippoja kaiken varalle...

    • O-Orvokki

      Vielä 60-ikäkausi jatkuu vähän, mutta toistaiseksi en kutsuisi sitä kaikkein parhaimmaksi. Erittäin hyviä ja parempia vuosikymmeniä ovat olleet ainakin 20-, 40-, ja 50-vuotispäivien jälkeiset vuodet.
      Katsotaan, ja päätetään sitten, kun on eletty 70-, 80-, 90- ja sadan vuoden ikäkaudet. Jospa joku niistä on vielä parempi tai jotkut parempia.

    • talvi.va

      Kyllä tää 63 tuntuu ihan hyvältä. Kunhan oppii ettei ole pakko suorittaa. Antaa itselleen ne sateiset turhautumisen päivät lepohetkinä. Jaksaa sitten taas sata lasissa viipottaa lapsenlasten kanssa ja harrastuksissa.

      Ai niin, en ole joukkotapaamisihminen.

    • Asiatmuuttuu

      Vuosien varrelta haaviin on jäänyt noin 5 satunnaista heilaa joita nyt sitten on hauska tapailla ja pitää pientä yhteyttä. Se ettei ole riippuvainen enään yhdestä ihmisestä tai ihmissuhteesta on upeeta. Se, että on vapaa tekemään mitä haluaa. Myös terveydestä voi olla iloinen. Sekään ei enää ole itsestäänselvyys. Ennen oli tärkeää älyllinen päteminen nyt tunteilu.

    • Sisulla123

      Olen terve, hyvä eläke, oma asunto, kesämökki ja aviossa pari kertaa. Nyt leski ja todella mukava tavata kaikkia ystäviä ja uusia tuttavuuksia sekä tehdä sitä sun tätä. Ei ole suorituspaineita. Lasten apulaiseksi en ole koskaan heittäytynyt. En tiedä viitsinkö mitään perintöjä jättää. Liika säästäväisyys taitaa olla ainoa pahe. Mutta jos näin saisi elää 10-20 vuittan niin ei ihminen enempää voi toivoa. Olen myös tyytyväinen kuuskyt . Sitä ihmettelen, miksi ihmiset suurelta osin ovat aika surkean oloisia ja happamia vaikka missään päin maailmaa ei asiat ole paremmin kuin Suomessa.

      • Sanot-tässäkö-se-oli

        Pihiys on sairaus ja siitä ei parane. Siksipä elämäsi on tosi tylsää eurojesi sisällä vaikka koko maailma on auki silmien edessä. Säästää kituutat itsesi kuoliaaksi. No, onhan se saavutus mistä perijät kiittää ja unohtaa sinut heti hautajaisten jälkeen.


      • Fenu23

        En nyt todellakaan ole pihi. Mutta en osaa laittaa pennosia tuulemaankaan. Olen vaan kekseliäs ja lanttu leikkaa hyvin että osaan laittaa rahan poikimaan. Jokaisen pitäisi osata. Käytän kyllä tuotot mutta pääomaan en halua koskea. Mietin vaan, ettei jälkipolvi tajua talouden pidosta mitään. Ja siksi kannattaisi tuhlata kaikki ennen kun henki lähtee. Pitäs lahjoittaa jonnekin apua tarvitseville, kunhan saisi aikaiseksi.


      • Mietelmä

        " Suurin syy ihmisten rahaongelmiin on siinä, että he ovat käyneet vuosia koulua, mutta eivät ole oppineet mitään rahasta. Ihmiset oppivat tekemään töitä rahan eteen, mutta eivät koskaan opi panemaan rahaa tekemään töitä heidän eteensä. " (Robert Kiyosaki)


      • Fenu23

        Juurikin näin. Nuorena tajusin, että, jos haluaa olla vapaa, ei voi jäädä pelkän palkkatyön varaan. Joten eläkkeen lisäksi tuloa on erilaisista sijoituksista . Eläkkeitäkin on useita. Kouluissa pitäisi opettaa ihmiset omavaraisiksi.


    • Minulla on hyvä näkö muisti----kirjoitukseni on poistettu.

    • Se on pakko ajatella, että on parasta aikaa, kun ei ole muuhun mitään mahdollisuutta.
      Kyllä minä vaan olisin puolta nuorempi mieluummin.
      Kovin kipeänä käy mielessä, kun katsoo kahdeksankymppisiä, että siihen ei ole kun vajaa kaksikymmentä vuotta aikaa, ja se menee nopeasti..
      Valitan, että olen ilonpilaaja, mutta näin se vaan on.

    • reppuriika

      Jos ei olisi uskoa että elämä ei pääty kuolemaan, niin tylsältä elämä varmaan alkaisi tuntua 70 vuoden jälkeen. Sitä ajattelisi, että vielä tässä ehkä kymmenen tai parivuosikymmentä köpötellään ja se on siinä.
      On ihanaa olla uskossa.

      • Joo, tämänkaltainen elämä päättyy kuolemaan.
        Vaikka voin tuntua äräiseltä ja muutenkin nuhjiselta, niin ei minulla niin huonosti mene.
        Elämä on liian lyhyt, ja jossakin mielessä jatkoajalla tässä ollaan.
        Vanha mies naapurista sanoi, että hänellä on uteliaisuutta nähdä, millaiseksi tämä maailma menee, sotaveteraani, mutta ei sen jälkeen eläny kun kaksi vuotta.
        Niin minullakin on uteliaisuutta, mutta se maailmanmuutos on nähtävä tässä elämässä, sen jälkeen ei tiedä.
        Minulta varmaan jää elämä kesken, ei paljon lohduta, että on jäänyt monelta nuoremmaltakin.
        Jokaisella on oma polku ja oma elämä, eikä sen muuttaminen niin helppoa ole.


    • Joo-mulla-jytää-aina

      "Tämä on sitä surutonta vanhuusaikaa ja Soinikin ministeri...kai"

    • Hyvää aikaa itselle ei koskaan voi nähdä, ehkä vain kuolemassa ja se on myöhäistä.

      Parasta aikaa oli kai kun lapset tulivat ja heidän nuoruus---näen näin asian.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      11
      1885
    2. Ammuskelu Härmän häjyissä

      Onko jollain enempää tietoa?
      Seinäjoki
      30
      1640
    3. Keksin sinulle tänään uuden lempinimen

      Olet kisu-muija. Mitäs tykkäät älynväläyxestäni?
      Ikävä
      77
      1565
    4. Muistutus t-Naiselle.

      Olet ilkeä ja narsistinen k-pää. Annat itsestäsi kiltin kuvan ulospäin kelataksesi ihmiset ansaan. Sitten päsmäröit, hau
      Ikävä
      151
      1422
    5. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      310
      1368
    6. Oho! Varmistusta odotellaan.

      Pitäneekö paikkansa? "🇺🇦Ukrainian drones hit a 🇷🇺Russian Tu-22M3 bomber at the Olenya airfield,"
      NATO
      121
      1192
    7. Oiskohan se aika

      Selvittää pää vihdoin ja viimein. Minun kaivattu ei todellakaan käy täällä ja piste. Ei ole mitään järkeä enää tuhlata t
      Ikävä
      5
      1119
    8. Onko jotain sanottavaa vielä, nyt voi kertoa

      Poistun kohta täältä ja unohdan ajatuksen naimisiin menosta. Mieheltä
      Ikävä
      29
      1009
    9. Mää oikeasti vielä kuolen

      Tämän tilanteen takia. Minä tosissani yritin ja tiedän että tämä tilanne sattuu sinuunkin. Molemmat taidetaan olla niin
      Ikävä
      42
      997
    10. Kun Suomen uutisiin ei voi luottaa?

      Kertoisitteko te uutismaailmasn perehtyneet ASIANTUNTIJAT nyt sitten sen, mihin voi?
      Maailman menoa
      238
      894
    Aihe