Teinillä nilkkakipu jänne(tuppitulehdus), reuma?

pklvs

Teinillä alkoi yllättäen nilkkakipu, jonka pahin meni nopeasti ohi, mutta tärähdys- ja rasituskipu jäi. Tätä on kestänyt 3kk, jona aikana on käyty ortopedillä useamman kerran ja kahdesti nilkkaa kuvauttamassa, sekä fysioterapeutilla monesti. Mikään ei ole auttanut ja nyt vihdoin kuvista selvisi että nilkassa on jänne(tupen) tulehdus, eli jänne on paksuuntunut ja tupessa on nestettä, sekä vähän nestettä myös nilkkanivelessä. Ortopedin mukaan johtuu rasituksesta (kilpaurheilu) ja rakenteellisesta syystä (lihas on normaalia pidempi).

Ongelma on ettei kipu ja tulehdus ole mennyt ohi 3kk levolla. Kun kysyin ortopedilta voiko olla reunaa tai reaktiivinen niveltulehdus niin ei kuulemma noilla oireilla. Mitään kortisonipiikkiä ei pistäisi noin nuorelle (12v), vaan odottelisi että menee ohi (voi mennä kuukausia).

Itselläni on kyllä herännyt epäilys reumasta ja kaipaisinkin kokemuksia, keskustelua ja tietoa. Mietin jos kuitenkin veisin tuon nuoren reumalääkärille.

Taustaa vielä sen verran että reilu puoli vuotta sitten nuorella oli mykoplasma ja keuhkoklamydia. Lisäksi oli vähän aikaa sitten kipeä ja valtavan väsynyt, niin selvisi että rautavarannot oli ehtyneet, kuten myös proteiinit oli alhaalla. Nyt syö siis lisäksi rautaa ja aloitti tuon lääkityksen noihin mykon ja keuhkoklamydian jällkioireisiin
uudestaan, joka on auttanut vetämättömyyteen ja huonoon oloon.

Suvussa on reunaa ja lisäksi lapsella oli vuosi sitten samassa jalassa rasvapatjan tulehdus, joka epäiltiin johtuvan syylästä (tulehdus oli syylän kohdalla ja tuli seuraavana päivänä syyläaineen laitosta). Eli jonkinlaista tulehdusherkkyyttä tuntuu löytyvän. Nivelet eivät ole olleet muuten kipeät kuin tuo nilkka, jossa löytyi nyt kivun ja tulehduksen myötä liikerajoitteitakin fysioterapeutilla. Nuorella on myös yliliikkuvat nivelet. Kudosantigeenista ei ole tietoa (olisi kyllä hyvä tietää tuo hlab27 tilanne).

6

1476

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Rma

      Suosittelisin kyllä käyntiä reumalääkärillä. Monesti jokin infektio voi toimia jonkin reumasairauden laukaisijana. Itselläni kävi juurikin näin. Reumatekijää ei kylläkään verestä löytynyt. Reumalääkärini myös joskus mainitsi, että jänteiden kinnittymiskohdat voivat tulehtua reumasairaudestanu johtuen.
      http://www.reumanhoito.fi/niveltulehdus/oireet/

    • pklvs

      Kiitos vastauksesta. Käytin nuoren reumalääkärillä. Reuma ja tumavasta-aineet oli normaalit. Kudosantigeenivastaus ei ole vielä tullut. Nyt odotellaan sitä ja mietitään miten jatko. Reumalääkäri epäili enemmän rasitusta, mutta piti outona ettei 3kk rasituksen välttäminen ole auttanut. Ei siis mitään selvyyttä asiaan vielä.

      Nyt syö säännöllisesti pronaxenia ja välttää edelleen rasitusta. Veriarvoissa ei ollut mitään, kuten ei myöskään röntgenkuvassa. Kun kyselin tarkemmin tuon jänteen tilanteesta, erityisesti kun aikaisemman ortopedikäynnin jälkeen olin käyttänyt toisella ortopedilla, joka totesi että jänteessä ei ole mitään ongelmaa, niin epäili tarkoittaneen että jänne(tuppi) ei ole tulehtunut vaan ärtynyt. Kyllä tässä hieman sekaisin on. Nilkasta on nyt otettu kuitenkin kaikki mahdolliset kuvat ja lääkäreiltä tullut erilaisia käsityksiä.

    • Rma

      Jospa siihen joku alkaisi selvyyttä saamaan. Epätietoisuus osaa olla rasittavaa ja raskastakin. Ilmoittele tänne palstalle kun osaavat varmoja vastauksia antaa, itseäni ainakin kiinnostaa, että mikä vaiva sitten on kyseessä.. :) Tsempit teille ja jospa nuorella alkaisi nilkkakivut laantua!

    • pklvs

      Kiitos tsempistä. Ainoa uusi tieto on että kudosantigeeni hla-b27 on negatiivinen. Eli tarkassa magneettikuvassa ja ultraäänikuvassa (otettu liikkeessä) kaikki muuten kunnossa, vain pientä nestettä peroneusjännetupessa ja jänteessä vähän paksuuntumaa, eli lievää ärsytystä. Muuten kuvissa kaikki kunnossa, kuten myös röntgenkuvassa. Kuvantamisista ei löydetty lääkäreiden mukaan mitään selittävää. Mutta ei parane ei...

    • pklvs

      Nilkka näyttäisi olevan nyt kunnossa 3kk jälkeen. Se mikä lopuksi auttoi on vaikea sanoa, mutta viikon pronaxen ja jänteen kohdalle nilkkaan suihkutettavan Eezen paikallishoidon jälkeen nilkan kohta ei ollut enää kipeä. Lisäksi tänä aikana on käyty fysioterapeutilla useasti, joka mobilisoinut nilkan liikerajoitteita ja viimeisimmän ihan hienosäädön jälkeen kipukin loppui.

      Tuon nilkkakivun jälkeen kuitenkin kantapää ollut kipeä ja rajoittanut jalan käyttämistä. Kantapäävaiva ihan severin taudin oireistoa, joka on tietyn ikäisten urheilevien rasituksen aiheuttama kasvuaikainen ohimenevä apofysiitti (meillä vain ei ole rasituksesta johtuva kun jalkaa ei ole rasitettu 3kk:een). Vielä ei siis jalkaa voi käyttää ihan kunnolla, mutta paremmalta näyttää.

      Edelleen pronaxen kuuri on päällä ja liikuntalääkärin ohjeistuksen mukaan muutama viikko on vielä hyvä jatkaa liikuntarajoitusta. Lisäksi piakkoin taas käynti fysioterapeutilla, jolloin katsotaan että liikerajoitukset pysyvät poissa nilkasta. Vasta tämän jälkeen nilkkaa saa kuormittaa vähitellen enemmän. Tosin saas nähdä miten onnistuu, jos kantapääkipu vaivaa edelleen.

    • pklvs

      Ajattelin taas päivittää teinin nilkan tilannetta. Nyt näyttäisi siltä että ongelmat ovat selvinneet, ainakin oletettavasti. Useamman lääkärin ja fysioterapeutin kiertämisen jälkeen näyttää siltä että ongelma oli nilkan lukkiutuminen. Tuo lukkiutuminen aiheutti sitten kivun ja jänteen ärsyyntymisen. Ja kierre oli valmis.

      Nilkkalukon taas aiheuttaa ilmeisesti virheellisestä kuormituksesta pettävä yliliikkuva nivel. Liikekontrolli on huonompi tuossa kipeän nilkan jalassa, tosin itse mietin kumpi on syy ja kumpi seuraus. Joka tapauksessa oikeat lihakset pitäisi saada aktivoitua ja sitä kautta jalkojen asento paremmaksi. Ja ongelmat näkyvät urheilun aiheuttaman rasituksen myötä juuri näissä yliliikkuvissa nivelissä.

      En olisi ihan heti uskonut että nuorella voi lukkiutua nivel ja tulla kipu noin vain päälle, mutta kun lukkiutuminen uusiutui ja sama kipu palasi niin uskottava se kai on. Tämä tuli kun jalka oli jo jonkun aikaa ollut parempi ja kuormitusta taas ollut jonkun verran. Nyt nuori vain tunnisti jalan lukkiutumisen itse ja sai sen myös avattua. Tämän jälkeen on uudet aika erilaiset fysioterapialiikkeet, nyt koko jaloille, kun aiemmat oli painottuen jalkateriin ja nilkkoihin. Toivottavasti noista on apua. Lisäksi Tottakai rasitusta on vähennetty, mutta kyllä nuoren jalkojen pitäisi kestää juoksentelua ja hyppelyä.

      Näillä näkymin ei ole siis edelleenkään reumaepäilyä, mutta kyllä silti olen edelleen aika tarkkana mahdollisista autoimmuuniongelmista. Ravintoaineiden saamiseen on kiinnitetty huomiota ja tiettyjä mahdollisia riskejä vältellään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 154
      4453
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      115
      4040
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      25
      2720
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1901
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1764
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1659
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      21
      1643
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      91
      1571
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1553
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1511
    Aihe