Puoliplaanari

Pelti

Seuraavaksi veneeksi suunnittelin n.7m puoliplaanaria esim. Minor 650, Botnia 23, Seamax 23....
Osaisiko joku kertoa näiden eroista tai olisiko joku muu merkki joka tulisi huomioida?
Koko rajote on että pitäisi pystyä vetämään trailerilla.
Takahytilliset eivät käy.
Kelin kesto olisi oltava jonkinlainen tai mitä tuolta kokoluokalta voi odottaa.
Pääasiallinen käyttö Porissa lohen uistelua alkukausi ja loppukausi retkiveneilyä järvillä.
Kaikki vinkit ja ideat ovat tervetulleita.

19

3459

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • tutuuttuu

   saako akselivetoisen trailerille normisti?

   • dsadasdasd

    Tottakai saa


   • kippi

    eikö akseli väänny tai propelli naarmuunnu?


   • wewewewfg
    kippi kirjoitti:

    eikö akseli väänny tai propelli naarmuunnu?

    Sehän jää kölilleen taukki.


  • K34

   Puoliplaanari on omista heikkouksistaan huolimatta mainio peli, mutta senverran haluan ohjeistaa, että katsele tasaperäistä puoliplaanaria, niin ei ole kovin kiikkerä siirryttäessä uppoumavauhdista astetta nopeaampaan etenemiseen.

  • Raunoks

   Minor 650 ei ole puolipaanari. Botnia 23 kulkee kyllä 10 -12 solmua sopivalla koneella, mutta suuremmissa nopeuksissa ei pysy pystyssä. SeaMaxin kodalla vähän sama juttu.
   Seiskari S-23 on hyvä runko. Kulee hyvin ja ominaisuudet OK. Fiskari 25 on myös aika hyvä. Kirri 21 on itse asiassa plaanaava runko, mutta menee kohtuu kokoisella koneella.

  • Äkkiseltää ku kattoi noita lueteltujen veneiden perän ja pohjanmuotoja, aika äkkisyvän luiskan saa ettiä, ettei peräsin pohjaa.. ja traikun pitää sukeltaa ja syvään. Vaati vetoautolta paljon.

   Noiden pyöreeperien kanto ei taida olla häävi veteenlaskussa, ja rungon vaihteleva muoto (eli sivu rullien tuki häviää) tekee kölirullien varassa olevan laskun/noston ei-kivaksi vinssihommat..

   • tarjoanhamekangasta

    Lopeta olettaminen tyhjällä tiedolla. 3500 kilon kärry nousee mainiosti nelivedolla ja voisit samalla vaikka lopettaa koko veneilyn,jos asenne on noin neitimäinen että traileri ei saisi kastua.


   • Kiitos asiantuntevasta neuvosta - lopetan, vaikkakin parisenkymmentä nostoa ja laskua tällä kaudella tuli ympäri Suomea ja about 2000km. Vene on 1.6tn plaanari.
    On mulla 5tn painoinen 4wd traktorikin, jolla vene nousee mistä kuopasta vain, veturikin jenkkiFord tai matkailuFord - molemmissa neljä vetävää pyörää..

    Miten sulla vene, veturi kokemukset? Eipä sillä tiedolla aiheen aloittaja mitään tee..


   • tarjoanhamekangasta

   • En tiedä miksi veit asiallisen aloituksen asiattomaan suuntaan. Et kuitenkaan saanut pisteitäsi nousuun..

    Aloittaja kysele samailaisesta vesistönvaihto ideologiasta kuin itsekin harrastan. "Kuivan maan kapteeni" on sikäli osuva, että ei ole kotirantaa, merellekin 20km. Vaan ei kasva näkikenkää ja levää vetolaitteet, saati pohja - eikä ole myrkkyjä pohjassa. Mutta samalla viikolla onnistuu "merimailit" Pielisellä kuin Airistolla.

    Anna kaikkien kukkien kukkia - myös sateenkaartekin..


   • Raunoks

    Ei mitään ongelmaa nostaa tai laskea vesille puoliplaanaria. Olen valmistanut Seiskari veneitä vuodesta 1979 ja kuljettanut trailerilla niitä.
    On hyvä jos trailerissa on tukevat kölirullat ja rungon peräosa taitettu. Silloin vene istuu paremmin trailerin päälle.


   • Anonyymi
    dslcat kirjoitti:

    Kiitos asiantuntevasta neuvosta - lopetan, vaikkakin parisenkymmentä nostoa ja laskua tällä kaudella tuli ympäri Suomea ja about 2000km. Vene on 1.6tn plaanari.
    On mulla 5tn painoinen 4wd traktorikin, jolla vene nousee mistä kuopasta vain, veturikin jenkkiFord tai matkailuFord - molemmissa neljä vetävää pyörää..

    Miten sulla vene, veturi kokemukset? Eipä sillä tiedolla aiheen aloittaja mitään tee..

    On varmaan. Lopeta netissä paskanjauhanta


  • Fiskarikuski

   Jos sinulle autokaluston 3500kg trailerin puolessta on ok setti niin tuonne about 2500kg painoisiin puoliliukuviin menee vielä Seamax 2 (huomattavan paljon parempi vehje kuin 23), Fodimar 765 (hyvät yksilöt jees, nettiveneessä näkyy joskus harvoin sellaisia missä on kirvesmiehen jälkeen puuseppä käynyt veneessä eli osa veneistä tehty puolivalmisteesta halvalla ja huonosti. Ne kannattaa kiertää kaukaa). Fodimar ja Seamax 2 pelaa tuonne 15kn asti ihan ok rungoiltaan sekä kummallakin pääsee todella pahasta kelistä hengissä pois kunhan kestää rajun keikkumisen mikä noissa sisältyy hintaan olematta vaarallista. Sanoisin jopa että erot noiden eri mallien välillä makueroja, huomion arvoista on se että niillä kaikilla on ikää noin 30-40 vuotta jolloin se miten pidetty ja millaisella lompakolla päivitetty venettä on aika olennaista. Halvempaa ostaa valmiiksi läpikäyty kuin alkaa itse tekemään ja tuohon ulkona lohenvetoon ei kannata läpikäymättömällä vanhalla veneellä lähteä koska voi olla henkikulta koetuksella jos hommat kusee oikeasti siellä. Sisätiloiltaan isoin noista on Fodimar, sitten tulee Seamax 2 ja Seamax 23 Minorin ja Botnia 23:n pitäessä perää. Siihen retkikäyttöön nuo pienimmät alkaa tuntumaan melko pieniltä parin päivän retkilläkin, pidemmistä puhumattakaan. Isompienkin kanssa on oltava melko sopuisaa ja harkittava mitä kaikkea mukaan tulee. Lisäksi tuossa venemallissa on paljon ihan pienten sarjojen veneitäkin mistä voi löytyä hyvinkin passeli vene. Ja omasta kokemuksesta voin kertoa että tämän kokoluokan veneissä kannattaa käydä sisällä istumassa aiottu vaihtoehto mahdollisimman varhaisessa vaiheessa hankintaprojektia sillä moni kuvissa tilavalta tuntunut vene oli ainakin itselle melko ahtaan oloinen luonnossa paikan päällä.

  • Pelti

   Kiitos Fiskarikuski tästä sain jo jotain ideoita. Tuo Fodimar voisi olla yksi. Onkohan näitä tasaperäisiä muita kuin Seiskari?

  • pulplaanariparas

   Norski veneistä voisi löytyä, niillä on paljon merikelpoisia puoliplaanareita esim.,nidelv on tasa ja suippo periä, ruotsalaista nimbus yms. Laajenna reviiriä ja katso blocket ruotsista tarjontaa.   Tässä 7-8m veneet https://www.blocket.se/stockholm/batar/motorbat?cg=1060&w=3&st=s&c=1061&ca=11&is=1&l=0&md=th&blm=5&c=1061

   Ja tässä 6-7 metriin https://www.blocket.se/stockholm/batar/motorbat?cg=1060&w=3&st=s&c=1061&ca=11&l=0&md=th&blm=4&c=1061&o=2


   Ja tässä olis uudenkarhea Cummins diesel, akseliveto, hydraulikytkin troolaus venttiilillä!
   https://www.blocket.se/goteborg/Arvor_215_Cummins_115_hk_demo_59352914.htm?ca=11&w=3

  • Finmaristi

   Moi,

   Kannattaa tutustua myös Finmar Familyyn. Sellaista kyttäsin itsellen. Toki kannattaa olla tarkkana, nettiveneessä myynnissä olevista osa on ihan hylkyjä. Mutta hyvän yksilön kun löytää niin sellaisella pärjää pitkään.

   • axlar

    Onko niitä akselivetoisena?


   • Raunoks
    axlar kirjoitti:

    Onko niitä akselivetoisena?

    Seiskari S-27 on sama runko kuin Finmar Family ja se on yleensä aksleivetoinen.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kohunäyttelijä Aku Hirviniemi täyttää tänään pyöreät 40 vuotta. Onnea kaikesta huolimatta!

   Näyttelijä, juontaja Hirviniemi on ollut otsikoissa ja hänen keikkojaan sekä tuotantojaan on peruttu julkisuuteen nousse
   Kotimaiset julkkisjuorut
   121
   2470
  2. Mistä kaupungeista ikävöijät olette ?

   Mistä kaupungista olet?
   Ikävä
   140
   2377
  3. Tunnut niin oikealta kuin osa minua

   Olenko oikeassa? Eihän tässä puutu kuin samat tuntemukset sinulta. Nainen, mitä tämä on? Jotain todella outoa tässä on,
   Ikävä
   92
   1926
  4. Miten sinä juhlistat Suomen itsenäisyyttä 6.12. - Onko millaisia perinteitä?

   Itsenäisyyspäivä on näinä aikoina entistä tärkeämpi osa suomalaisuutta ja merkittävä juhlan aihe meistä monelle. Miten s
   Maailman menoa
   346
   1557
  5. Nainen, täällä minä vain sinua ikävöin

   Joka päivä riudun ja ajatus sinusta viiltää syvälle, se, miten ihanaa olisi kokea sinut lähelläni. Mieleni askartelee si
   Ikävä
   62
   1379
  6. Vaatii kaupungilta kuusinumeroista summaa

   Onko ahneudella ja kieroudella rajaa? Itse tekee väärin, saa oikeutetusti potkut ja on nyt etukäteen suunnitellusti käsi
   Haapavesi
   77
   1231
  7. En mä vaan ymmärrä miten noin kaunis voi olla sinkku

   Sähän olet uskomattoman upea nainen kaikinpuolin.
   Ikävä
   60
   1086
  8. Ikävä sinua, voimmeko tavata?

   Anteeksi se minun viestini aikoinaan. Perun (jos se on vielä mahdollista) viestini sisällön ja olen pahoillani, jos se l
   Ikävä
   46
   1038
  9. Voitko ystävällisesti

   Vastata siihen mitä kirjoitin Oletko valmis kasvotusten puhumaan vai kidutatko lopunelämäsi minua
   Ikävä
   96
   1037
  10. Jos joskus pääsen halaamaan sinua

   niin voi olla, että en päästä enää ollenkaan irti. Sitten on hankala mm. käydä töissä, mutta eipä voi mitään.
   Ikävä
   64
   948
  Aihe