Onko kenestäkään muusta tuntunut että kehitys on mennyt koko ajan yhä kiihtyvästi ehkä jopa ylinopeudella eteenpäin?
Jos ajatellaan sata vuotta taaksepäin niin elämä tuskin on silloin ollut kovin paljon kummempaa kuin sitä edeltäneenä sadan vuoden jaksolla, mitä nyt teollistuminen oli alkanut mutta nyt viimeisen sadan vuoden aikana on teknologinen kehitys, tiede ja tieto mennyt huikeaa vauhtia eteenpäin, tällä ajanjaksolla ihminen on käynyt kuussa ja nyt puhutaan jo Marsinkin valloittamisesta. On kehitetty nanoteknologia, löydetty ihmisen DNA joka täysin on purettu ja tulkittu, synteettiset materiaalit, koko maailma kytketty yhteiseen tietoverkkoon, langattomat puhelimet, älypuhelimet, jne.
Olen itse syntynyt n. 70-luvun puolivälissä ja omanakin aikana maailma on näyttänyt muuttuneen valtavasti vain reilun 40 vuoden aikana. On siinä omaksumista kun kaikki muuttuu niin nopeasti ja paljon. Sata vuotta sitten ei varmaan juuri uutuuksia tullut tai harvakseltaan ja niihin kerkesi ehkä paremmin sopeutua.
Sekin on kyllä melko mielenkiintoinen ja superharvinainen sattuma että on sattunut syntymään tähän vuoden 2000 ympärille, saanut elää kahdella eri vuosituhannella. Viimeksi ollut tällaista herkkua tarjolla tuhat vuotta sitten :D
Sadan vuoden hurja kehitys
27
346
Vastaukset
- TwiittaanKinthaalla
Mitään tämän suuntaistakaan ei ole ikinä tapahtunut tiedon lisääntymisen saralla. Mooren laki taitaa pitää paikkaansa myös tiedon kumuloitumisen osalla. Ilmeisesti kyse on siitä, että lisääntyvä tieto kiihdyttää tiedon lisääntymistä, eli kyseessä on itseään ruokkiva systeemi.
Kirjapaino toi aikanaan tiedon kaikkien ulottuille, jos oli rahaa ostaa kirjoja ja jos jaksoi odottaa kuukausia kirjan saapumista meren yli. Nyt julkaistu tieto on usein heti kaikkien saatavilla missä päin maailmaa tahansa ja käytännössä lähes ilmaiseksi. Kun vielä tiedon sisäistämiseen kykenevä joukko on koulutustason nousun myötä kasvanut, kaikki edellytykset lumivyöryn omaiselle tiedon kasvulle ovat valmiina.
Olen itse ollut tietoliikenteen ammattilainen. Nyt olen ollut kohta kymmenen vuotta eläkkeellä ja puuhastellut ihan muun kuin tiedonsiirtotekniikan parissa. Yhdeksänvuotias lapsenlapseni tuntee nykytekniikan käytön jo paljon minua paremmin. - erd4
koko maailma kytketty yhteiseen tietoverkkoon,".
Minun tietsikkani kytkeminen koko maailman verkkoon onkin ihan super- hankala juttu. Tämänkin lähettäminen kärsii ankaraa bittipulaa.
Kyllä Edisonin tokaisu "Tiede ei tiedä prosentin sadasosaa mistään." pitää hyvin paikkansa. Ei se nyt niin ihmeellistä ole ollut. Mikroprosessorit on vaan vähän pienempiä kuin 1970-l.
- maailman.ihmettelyä
Niin, toisaalta taas tuntuu että onkin syntynyt "valmiiseen pöytään", kaikki oli keksitty jo ennen minun aikaani, esim. tietokoneet ovat vain pienentyneet ja yleistyneet kodeissa elinaikanani ja muutenkin moni tämän päivän tuote on vanhan keksinnön edelleenkehitelmä.
Kuitenkin kallistun sille kannalle että ennenvanhaan elämä on ollut yksinkertaisempaa ja tavallaan helpompaa. Nykyään tuntuu että on pakko osata ja on tiedettävä kaikenlaista "jokamiestaitona" mitä ei ennenvanhaan tarvinnut. Varsinkin kun tutkimusten mukaan meikäläisen ikäluokissa on Suomen kaikkien aikojen parhaiten koulutettu väki niin tuntuu että edellytetään korkeaa osaamista vaikka olisikin vähän vähemmän koulutettu yksilö...
- 102030405060
Kyllä, tosin minun käsityksen mukaan se nopeutuva kehitys alkoi noin 1500 - 1600 luvulla, sitä kai sitä sanotaan tieteelliseksi vallankumoukseksi.
1900 luvun alussa tiedettiin jo aika paljon ja oli useita meille nykyään tärkeitä teknisiä keksintöjä jo keksitty tai ainakin niiden perusperiaatteet keksitty, vaikkei ne useidenkaan ihmisten tavallisessa elämässä vielä silloin olleet.
Tekniikan kehityksen pohjana on hyvin pitkälti fysiikan kehitys. Esimerkiksi sähkön teoriat on aika paljon muotoiltu 1700 - 1800 luvulla, ja niiden pohjalta on sovelluksia keksitty siinä 1800 - 1900 luvun taitteessa. :)
1900 - luku on toki sekin tuonut hyvin paljon lisää . . .
Monilla tekniikan aloilla se kyllä välissä tuntuu, että kehitys seisoo paikallaan. Vaikka lentokone ja auto, joissa ei ole merkittäviä harppauksia tullut vuosikymmeniin, lähinnä sellaista pientä hienosäätöä . . .
Siitä kun ihminen kävi viimeksi kuussakin on jo kohta 50 vuotta . . . - kjggjggg
"On kehitetty nanoteknologia, löydetty ihmisen DNA joka täysin on purettu ja tulkittu, synteettiset materiaalit, koko maailma kytketty yhteiseen tietoverkkoon, langattomat puhelimet, älypuhelimet,"
Haistakaa %&%/%&%&% teknologiset neropatit. Sadan vuoden hurja kehitys on sitä että esim. tiikereistä on hävitetty 99 % ja kohta menee loput. Mitä neropatti tekisi kännykköineen kun tiikeri tulisi vastaan? Tiikeri repisi neropatin kahdella sivalluksella kahteen kappaleeseen ja söisi.
Tyhmä höhlä saastuttava keskitysleirit älypuhelimet sähköautot keksivä tappaja-apina kadotkoon helvettiin.- maailman.ihmettelyä
Mikään muu luontokappale ei ole tosiaankaan päässyt kehityksessä eteenpäin yhtään miljoonissakaan vuosissa, paitsi ihminen. Tiikeri on ja pysyy edelleen yhtä tyhmänä kuin miljoona vuotta sitten.
- 102030405060
Ihminen on hävittänyt luontokappaleita jo vähintään 10 000 - 20 000 vuotta sitten, ihmisen vuoksi on hävinnyt monet suuret maaeläimet kuten esimerkiksi mammutti jo kauan ennen nykyisen tasoista teknologista kehitystä tai viimeistä sataa vuotta.
Että etköhän hauku nyt vähän väärää puuta . . .
Tieteen ja teknologian kehitys kuitenkin mahdollistaa ihmisten valistamisen näistä asiosita ja vain näiden asioiden kehitys on tehnyt mahdolliseksi sen, että koko ongelma on nykyään niinkin laajasti tiedossa, kuin se on . . .
Ihmisen aiheuttama sukupuutto on siis jo vanha ilmiö, tiedon saanti ja kulku näistä asiosita sen sijaan on erittäin tuore ilmiö, ja toivottavasti mahdollistaa sen, että huono kehitys saadaan käännettyä. - 102030405060
"Tyhmä höhlä saastuttava keskitysleirit älypuhelimet sähköautot keksivä tappaja-apina kadotkoon helvettiin."
Sinäänsähän heikompien hävitys on luonnonlaki, ei ihmisen keksintö. Sitä tekee myös eläimet ihan samalla kaavalla.
Mutta toitottavasti ihminen älykkäänä olentona älyää höllentää ajoissa, sillä pitkässä juoksussa on se luonnon monimuotoisuus kuitenkin sellainen tekijä, mistä voi olla hyötyä ihan ihmisen itsensäkin selviytymiselle, kun olosuhteet muuttu ja maailma muuttuu . . .
- timuzw
Kehitys kehittyy... monesti takaperin. Esim. autojen jarrujen korjaus- ja huoltotarve kehittynyt suuremmaksi.
Autokorjaamoja on ällistyttävä määrä koska autoihin on "kehitetty" vaikeasti korjattavaa ja huonosti kestävää tarpeetonta tekniikkaa, jota kotikonstein ei voi huoltaa.
Materiaalitkin ovat itsestään tuhoutuvia, muovit, kumit, rauta...
Neljä pyörää edelleen ja ottomoottori... nopeeta on.- 102030405060
Tuon syynä on ihmiset itse ja talousjärjestelmä, ei tekniikka.
Tekniikkahan kyllä saadaan ihan millaiseksi halutaan, voidaan tehdä niin, että tuote on kestävä, tai sellaiseksi, että tuote on helposti korjattava. Insinööri tekee sitä mitä tilataan.
Toisaalta helppo korjattavuus tai liian hyvä laatu voi olla huono bisnes, eikä tuo leipää pöytään pitkässä juoksussa. Toki on siitä tuotteen halvasta hinnasta se etu, että ne ovat paremmin kaikkien saatavilla.
Kysyntä ja tarjonta ohjaa. Nytkin on markkinoilla helposti korjattavia yksinkertaisia autoja, muttei ne oikein käy kaupaksi muualla kuin kehitysmaissa.
Autonvalmistajan, kuten yksityisten yrityksien yleensäkin, tehtävä on tuottaa voittoa omistajalleen. Tuotteet tehdään siis sen mukaan, että kauppa käy.
Kyllähän autojen valmistuslaatu on parantunut merkittävästi viimeisen vuosikymmenien aikana. Nykyään eurooppalaiset ja amerikkalaisetkin vamlistajat käyttää aika yleisesti samoja laadunhallinta menetelmiä kuin japanilaiset ja toyota. Suunnittelutyökalut ovat parantuneet myös merkittävästi. Nykyään voidaan tietokoneella suunnitella, simuloida, voidaan kerätä dataa ja mallintaa kaikenlaisia teknisiä ratkaisuja paljon paremmalla tarkkuudella kuin ennen.
Sähkö ja hybridiautot kun yleistyy, niin ongelmaksi tulee tulevaisuudessa ihan erilaiset jarruongelmat. Eli se, että jarrut ovat liian vähällä käytöllä, kun sähkövoimansiirossa voidaan jarrujen sijasta hidastaa moottorilla ottamalla liike-enerigaa takaisin akkuun.
Sähkövoimansiirto ja moottori muutenkin on polttomoottoriin ja kaikkiin sen tarvitsemiin apulaitteisiin verrattuna niin yksinkertainen, että korjaamoille saattaa tulla vielä vaikeat ajat. Varmaan ne valmistajat sitten keksii muuta korjattava . . . Akku ja tarkemmin sanottuna sen kapasitetti se siinä on iso kompastuskivi vielä nykyään. - Harvemmin
"Tuon syynä on ihmiset itse ja talousjärjestelmä, ei tekniikka."
Ihmisiä ei voi paljonkaan syyttää, joutuu syytteeseen vihapuheesta. Talousjärjestelmä jää syypääksi, mutta sen muutosyritykset aiheuttavat sodan. Pakko siis syyttää syytöntä tekniikkaa. Syytetään lumipyryäkin peräänajosta.
Ronski kielenkäyttö tekniikasta aiheuttaa viestin poiston sääntöjenvastaisena.
Ruostukoon sitten jarrulevyt ja kori, olkoon jäähdytysnestevuotoja, vettä lampuissa, elektroniikka tökkiköön bittejä liikkeelle sattumanvaraisesti, vedelköön ohjaus urissa...
- timuzw
Vähäkäyttöisetkin jarrut voivat olla ongelmattomat elleivät ole jälkimarkkinoinnin rahasammoksi suunniteltu.
Tänne tuodaan oloihimme sopimattomia autoja, ohjaus sopimaton uraisille teille, jarrut nytkin rakenteeseen nähden liian vähällä käytöllä. Ainakin takalevyt punaisessa ruosteessa (huono materiaali), jarrusatulat jumittaa, kun on sellaiseksi tehty.
Ihminen todella on tekniikkaongelmien takana - koko tekniikan takana syyllisenä. Toinen ihminen siitä kärsii, kun testitkään eivät moiti selväsanaisesti havaittuja epäkohtia.
Saisko tietoa helposti korjattavien autojen kestävyydestä ja merkeistä?- vanha.skoda
Auto on tyypillinen sellainen laite, että mainonnalla, mielikuvamarkkinoinnilla luodaan ihmisille "tarve" ja sitten tehdään sitä keinotekoista tarvetta tyydyttäviä laitteita. Tuloksena on lisääntyvä monimutkaisuus, vikaherkkyys ja mahdottomuus tavallisen autoilijan itse korjata ja taas on kuin vahingossa luotu uusi tarve hinauspalveluille ja erikoiskorjaamoille ja vara-autoille.
Auton pitää olla hirveästi kiihtyvä, ylikovaa (laitonta nopeutta) kulkeva, trendikkäästi muotoiltu, erittäin mukava, mutta "urheilullinen" ym ym. Pitää olla sähköistä vimpainta jos jonkinlaista, joiden todellinen hyöty käytössä on hyvin vähäinen. Mutta vikakohteita kyllä lisäävät. Kokonaishyöty onkin negatiivinen. Mainonnalla on luotu ostajiin halu, että pitää olla kaikki ne turhat "herkut". - 102030405060
vanha.skoda kirjoitti:
Auto on tyypillinen sellainen laite, että mainonnalla, mielikuvamarkkinoinnilla luodaan ihmisille "tarve" ja sitten tehdään sitä keinotekoista tarvetta tyydyttäviä laitteita. Tuloksena on lisääntyvä monimutkaisuus, vikaherkkyys ja mahdottomuus tavallisen autoilijan itse korjata ja taas on kuin vahingossa luotu uusi tarve hinauspalveluille ja erikoiskorjaamoille ja vara-autoille.
Auton pitää olla hirveästi kiihtyvä, ylikovaa (laitonta nopeutta) kulkeva, trendikkäästi muotoiltu, erittäin mukava, mutta "urheilullinen" ym ym. Pitää olla sähköistä vimpainta jos jonkinlaista, joiden todellinen hyöty käytössä on hyvin vähäinen. Mutta vikakohteita kyllä lisäävät. Kokonaishyöty onkin negatiivinen. Mainonnalla on luotu ostajiin halu, että pitää olla kaikki ne turhat "herkut".Ei nykyautot huonolaatuisia ole, mutta monimutkaisia kyllä.
Ja toki on yksinkertainen tosiasia, että mitä monimutkaisempi tuote, sitä todennäköisemmin se hajoaa jollakin aikavälillä . . .
Elektroniikka autoissa on ehkä vähän uusi juttu. Että siihen saataneen vielä paljon yksinkertaistustakin fiksummilla ratkaisuilla.
Kallistahan siitä tekee paljon myös se, että joka valmistajalla on eri tavalla tehty ne erilaiset hilavitkuttimet. Sitten kun jotakin hajoaa, niin se pitää hakea alkuperäisosana ja siksikin maksaa, kun bisnes on bisnestä.
Jos tietyt osat olisi enempi standardeja ja samoja eri autojen kesken, niin eihän ne maksaisi paljon mitään, vaikka ovatkin monimutkaisia.
- sapiens-sapiensis
Onhan se tekninen kehitys mennyt hurjaa vauhtia eteenpäin, täytyy minunkin se 50-luvulla syntyneenä myöntää.
Nykyinen kehitys antaa kuitenkin hieman virheellisen kuva kiihtyvästä tieteellisestä osaamisesta. Tieteellis-tekninen kivijalkamme luotiin jo 1850-1950 luvulla: Motorisointi, sähkötekniikka , hiukkasfysiikka, tiedonsiirron perusteet ja genetiikan perusteet luotiin tuona aikana.
150 vuotta olemme olleet noiden oivallusten jatkokehittelijöitä, . Jokainen noista oivalluksesta on synnyttänyt oman kehitysryppäänsä joka, yllätys yllätys, kehittyy kuin evoluution murrosvaihe muodostaen jatkuvasti kehittyvän ja haaroittuvan kehitysjatkumon.
Toteutamme omaa kulttuurievoluutiotamme.Kuvittelemme olevamme kehityksen moottori, todellisuudessa olemme vain kyytiläisiä.- 102030405060
Kukin sukupolvi vuorollaanhan on se kehityksen moottori ja rakentaa edellisen työn päälle.
Tieteen ja sitä kautta tekniikan kehittyminen tosin on mahdollistanut parantaa tuottavuutta myös tutkimuksessa, kun saadaan parempia työkaluja ja mittalaitteita. Toisaalta tuottavuus yleisesti on parantunut, että nyt olisi enempi resursseja tutkimukseen.
Vaikka nyt käytössä oleville arkisille laitteille perusteet on tutkittu jo tuolloin, niin se työ jatkuu edelleen. Nyt tehdään perustutkimusta ja on saatu edistystä, esim biologian, nanotekniikan, kemian, saralla, jonka hedelmiä sitten tulevaisuudessa toivottavasti saadaan kerätä taas uusien sovelluksien muodossa . . . - sapiens-sapiensis
102030405060 kirjoitti:
Kukin sukupolvi vuorollaanhan on se kehityksen moottori ja rakentaa edellisen työn päälle.
Tieteen ja sitä kautta tekniikan kehittyminen tosin on mahdollistanut parantaa tuottavuutta myös tutkimuksessa, kun saadaan parempia työkaluja ja mittalaitteita. Toisaalta tuottavuus yleisesti on parantunut, että nyt olisi enempi resursseja tutkimukseen.
Vaikka nyt käytössä oleville arkisille laitteille perusteet on tutkittu jo tuolloin, niin se työ jatkuu edelleen. Nyt tehdään perustutkimusta ja on saatu edistystä, esim biologian, nanotekniikan, kemian, saralla, jonka hedelmiä sitten tulevaisuudessa toivottavasti saadaan kerätä taas uusien sovelluksien muodossa . . .Näin ajatellet sukupolvet on kehityksensä moottori, sen myönnän.
Tarkoitin lauseella sitä että ihminen itsessään on kokeilunhaluinen rakentaja kunhan puitteet löytyvät. Lajimme kehitysura on luotu tuhansia vuosia ennen syntymäämme valmiiksi evoluution toimesta. Siinä suhteessa olemme kyytiläisiä, toteutamme itseämme.
- PolkuautoPaikallaan
Jos auto olis merkittävästi kehittynyt sitten höyryauton päivien, jolloin laki määräsi lippumiehen kulkemaan auton edellä ilmoittamassa auton lähestymisestä niin
ei autossa olisi neljää pyörää
ei polttomoottoria
ei ohjauspyörää
ei kaupungeissa olisi hirmuista määrää autokorjaamoja.- tämä-on-totuus
Höpö höpö taas.
Jos KAKSIPYÖRÄINEN moottoripyörä olisi keksitty vasta 2000-luvulla, niin sen ei sallittaisi hengenvaarallisena kapistuksena liikkua yleisillä teillä lainkaan.
Kaikesta huolimatta meidän täytyy kuitenkin liikkua moottoreilla. Suurkaupungit olisivat hukkuneet 1900-luvulla hevosenpaskaan ilman autoja.
- UkkoJaAkkaJaKangaspakka
Minä olen syntynyt 1947. Hellahuone Kalliossa jota puilla lämmitettiin. Ulkovessassa Hesarilla pyyhittiin, toki sitä hieman rypisteltiin paremman pyyhinpinta- alan lisäämiseksi.
Putkiradion saimme kai 50- luvun alussa. Minä tirkistelin radion takaa tuuletusaukoista niitä pieniä ihmisiä siellä sisällä.
Näiltä osin kehitystä on tapahtunut.
Koulussa olimme kilttejä ja tottelimme opettajia ehdottomasti.
Tässä on menty takapakkia. - jooo.o
Nopeasti on muuttunut ihmisen kulttuuri ja tietämys. Tuijottelin varhaisnuorena kodinkoneliikkeen näyteikkunaa ja ihmettelin, voisiko siinä olla näytteillä peräti C-kasetti. Kyllä se oli, ihmeellinen asia oli niin pieneen tilaan mahdutettu ääninauha.
Miten tästä eteenpäin, hyvä tiivistelmä aiheesta:
http://yle.fi/uutiset/3-9563124?origin=rss - onmuutensittentosi
Enpä kaipaa "vanhoja aikoja " takaisin. Muistan nuoruudestani kuinka meidän vanhan talon akkunasta kun katsoi ulos niin näkyi kolmen talon sontatunkiot.
- tieteet.kiinnostavat
Tieteiden popularisoiminen eli kansankielelle kirjoittaminen on tuonut myös Suomen. sivistysvaltion kansalaisille mahdollisiiden omaksua tieteen saavutuksia.
Näin, tähtitieteestä luonnontieteisiin, evoluutioonkin. Edullisia tiedelehtiä tilaamalla voi aina oppia lisää mieleisiään tiedealoja. - oivallltaja
Hei.. ei se nyt niin vain mene, sillä jostain ihmeen syystä tunnen itseni yhtä tyhmäksi kuin ennenkin, joten kehitys älyllisyyden ylentymänä ei ole kohdallani ottanut tuulta purjeisiin.
Hetkinen....tuon sanottuani tunnen sittenkin jotain,,,, e-ei se olikin vain jokin ohimenevä oivallus jostain ohimenevän oivalluksen tunteesta... - ilonaees
Isovanhemmille ei ole mennyt vieläkään jakeluun, miten matkapuhelimesta voi kuulua juuri se kappale, jota juuri äsken toivoivat....ja niin vanhakin kappale.
On tämä maailma ihmeellinen. - nanojumala
Ihminen on älykäs ja luova olento. Kun se saa työkalut ja tiedon, niin syntyy mitä vain. Toisessa päässä tyhmyys loistaa, kun luovuuden hintaa ei aina haluta huomioida. Toki jos sen tyhmyyden korjaamisesta maksetaan, niin bisneshän siitä tulee. Jonka hinta voi taas olla ihan muuta kuin terveellistä. Josta syntyy taas uusi bisnes, jonka hintaa ei jakseta huomioida. Ihminen on oman neroudensa ja tyhmyytensä orja. Siksi ihmiskunnan pääsy taivaaseen loppui. Ihminen ei enää ole sillä henkisellä tasolla. Se on materiaalisella tasolla.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1727113
Klaukkalan onnettomuus 4.4
Klaukkalassa oli tänään se kolmen nuoren naisen onnettomuus, onko kellään mitään tietoa mitä kävi tai ketä onnettomuudes662861- 562198
Kolari Klaukkala
Kaksi teinityttö kuoli. Vastaantulijoille ei käynyt mitenkään. Mikä auto ja malli telineillä oli entä se toinen auto? Se671385Ukraina ja Zelenskyn ylläpitämä sota tuhoaa Euroopan, ei Venäjä
Mutta tätä ei YLE eikä Helsingin Sanomat kerto.3631334- 561274
Ooo! Kaija Koo saa kesämökille öky-rempan:jättimäinen terde, poreallas... Katso ennen-jälkeen kuvat!
Wow, nyt on Kaija Koon mökkipihalla kyllä iso muutos! Miltä näyttää, haluaisitko omalle mökillesi vaikkapa samanlaisen l181206Toivoisin, että lähentyisit kanssani
Tänään koin, että välillämme oli enemmän. Kummatkin katsoivat pidempään kuin tavallisesti toista silmiin. En tiedä mistä171030Olisinpa jo siellä, otatkohan minut vastaan
Olisitpa lähelläni ja antaisit minun maalata sinulle kuvaa siitä kaikesta ikävästä, tuskasta, epävarmuudesta ja mieleni79990Kevyt on olo
Tiedättekö, että olo kevenee kummasti, kun päästää turhista asioista tai ihmisistä irti! Tämä on hyvä näin <384988