tärkkelyksistä

olen aivan pihalla..jos joku tietää ni auttaisko,kaupan tätikään ei tiennyt..eli jos on keliakia ni mitä karkkeja voi syödä kun niistä tärkkelyksistä ei ole hajuakaan..
44365
Äänestä

Muut lukivat myös

Vastaukset 4

Vanhimmat

jauhottomia karkkeja

Äänestä

Tietoa gluteenittomista nameista löytyy mm. valmistajien sivuilta esim. www.leaf.fi. Etsivä löytää hurjasti tietoa mikä sopii ja mikä ei. Seuraava on kopsattu suoraan keliakia-liiton sivuilta: "Ensinnäkin suurin osa suklaista on gluteenittomia. Joukossa on kuitenkin suklaita, joissa on mm. rapeuden aikaansaamiseksi käytetty vohvelirouhetta tai vehnämuroja. Rapeat keksipohjaiset suklaat kannattaa jättää automaattisesti pois.

Irtokarkkien tuoteselosteet on aina tarkistettava huolellisesti. On suositeltavaa, että irtomyynnissä olevien makeisten ainesosat olisivat esillä niin, että kuluttaja pystyy tarkistamaan gluteenittomuuden.

Tavalliset lakritsit sisältävät vehnäjauhoa ja ovat näin ollen keliaakikolle kiellettyjä. Lakritsissa vehnäjauhoa käytetään rakenteen antajana ja sakeuttajana. Pelastus karkkipäivänä on luontaisesti gluteeniton laku, jota löytyy kaupoista nimellä Licorice-laku.

Salmiakkimakeiset voivat sisältää myös vehnää. Salmiakki eli ammoniumkloridi ainesosana on itsessään gluteeniton.

Seuraavat ainesosat esiintyvät usein makeisten tuoteselosteissa
* lakritsiuute ja -jauhe: gluteeniton lakritsin makuinen aromiaine
* mallasuute ja -jauhe: gluteeniton maunvahvenne
* soijalesitiini: gluteeniton emulgointiaine
* tärkkelyssiirappi: gluteeniton muotoilu- ja täyteaine
* proteiinihydrolysaatti: gluteeniton aromivahvenne
* glukoosi: gluteeniton rypälesokeri
* maltodekstriini: gluteeniton maissi- tai ohratärkkelyksen muoto

Muutamia esimerkkejä makeisista, jotka sopivat keliaakikoille
* vihreät kuulat -marmeladit, Fazer
* Marianne -karamellit, Fazer
* Fazerina, Fazer
* Tupla, Leaf Oy
* Wiener Nougat, Fazer
* Super Salmiakki, Fazer
* Salmiakki-aakkoset, Hedelmä-aakkoset, Leaf"

Äänestä

Heh. Riippuu tapauksesta.

1) Jos olet "tavallinen" keliaakikko, niin periaatteessa kaikki käy. Eli jos pussissa lukee "tärkkelyssiirappi", "modifoitu tärkkelys" jne, niin voinee syödä ihan jees.

2) Jos olet ihokeliaakikko, niin sitten pitää tietää mistä yo. tärkkelys aineet on tehty. Yleensä ne ovat ohra/vehnä pohjaisia, ja ainakaan meikäläinen ei voi niitä syödä (aiheuttaa kutinaa siis). Tämä rajaa melkoisen määrän pois makeisista. Jäljelle jää mm. Fazerin pikkuiset rasiakaramellit (Pantteri / Super Salmiakki), joissa tärkkelyssiirappi on maissipohjaisya. Ellei niissäkin ole jo tilanne muuttunut. Sulkaat tieteskii on jees.

Se on harmi, että noi tärkkelykset tehdään periaatteessa keliaakikoille sopimattomista aineista.

Tosin pitää sanoa, että joitain ohratärkkelyksiä on tullut testattua ja on menneet melko OK. Salmiakkiaakkoset, Halvan Vanhat autot, Jim ja Tupla patukka muun muassa.

Eli. Varoa kannttaa ja kokeilla ihan itse mikä käy.

Äänestä

Namittelijahan antoikin sinulle jo aika paljon tietoa,itse olen tullut siihen tulokseen että niitä karkkeja mitä voi syödä on enemmän kuin niitä mitä ei voi.Tarkkana vaan lukee tuoteselosteet niin johan löytyy siis melkein kaikki patukat käy paitsi ei tietenkään ne keksipohjaiset.Aika useissa on vehnätärkkelystä ja sehän on gluteeniton kuten myös tärkkelyssiirapit vaikka onkin valmistettu viljoista.Itse syön ässämiksejä,ranskanpastilleja,aakkosia,suklaapatukoi ta,vaahtokarkkeja,riisisuklaata,salmiakkeja.

Äänestä

Kommentoi aloitusta


apua! kirjoitti:

olen aivan pihalla..jos joku tietää ni auttaisko,kaupan tätikään ei tiennyt..eli jos on keliakia ni mitä karkkeja voi syödä kun niistä tärkkelyksistä ei ole hajuakaan..

Anonyymi
5000

Ilmoita asiaton sisältö

  • Sisältää materiaalia, joka on loukkaavaa, herjaavaa, rasistista, uhkailevaa tai ahdistelevaa.

  • Materiaali sisältää nimiä, yhteystietoja tai muita henkilökohtaisia tietoja. Julkisuuden henkilöistä, julkisissa viroissa toimivista ihmisistä sekä yritysten vastuuhenkilöistä saa keskustella työhön liittyen. Myös yksityiselämään liittyvistä asioista voi keskustella siltä osin, kuin niistä on julkisesti kerrottu.

  • Sisältää lapsille haitallista tai heiltä kiellettyä materiaalia. Seksuaalinen sisältö on sallittua aiheeseen tarkoitetuilla palstoilla, joiden ikäraja on 18 vuotta.

  • Lainvastaista sisältöä voi olla mm. yksityiselämää loukkaavan tiedon levitys, kiihottaminen kansanryhmää vastaan, laiton uhkaaminen, alaikäisiin liittyvä seksuaalinen sisältö/grooming, petokset, identiteettivarkaudet, kunnianloukkaukset ja tekijänoikeusrikkomukset.

  • Sisältö ei liity palstan tai keskusteluketjun aiheeseen.

  • Viesti ei ole suomea tai ruotsia (pl. International Forums), se sisältää mainontaa, se sisältää tekijänoikeuksin suojattua materiaalia, se on massapostitus tai jokin muu syy.

Jaa keskustelu