Käytöskasvatus

Korvat.punaisina

Moni isovanhemman iässä oleva on huomannut, että se mitä vuosikymmenet sitten pidettiin huonona käytöksenä, on tänä päivänä normaalia toimintaa.

Voidaan totta kai kritisoida esimerkiksi sitä vaatimusta, joka meille lapsille aikanaan oli selviö, että lapset antavat paikkansa aikuisille täysissä kulkuneuvoissa. Kuinka monta kymmentä kertaa olinkaan itseäni paljon isompien ja painavampien ihmisten tönittävänä ahtaissa busseisaa koululaukkuni kanssa. Kielenkäyttö myös oli aivan eri tasoa kuin tänään. Eivät lapset räkyttäneet vastaan eivät edes oikeassa ollessaan, koska lasten kuului pitää suunsa kiinni. Aikuisten sana piti, oli se sitten oikein tai väärin. Kiroileminen ja ala-arvoinen puhe oli täysin kiellettyä niin kotona kuin koulussa. On myös huuomattava, että myös aikuiset puhuivat siistittyä kieltä. Ei ollut todellakaan tapana aikuisten kirota lapselleen.

Nyt sallitaan karkeakin puhe, ja siitä tulee vaikeuksia, joita lapsi ja nuori ei voi ennakoida. On ihan sallittua haukkua toiseen rotuun kuuluvia ihmisiä millä tahansa muulla nimityksellä kuin neekeriksi kutsumalla. N-sna on kaikkien tiedossa, sitä ei voi käyttää, mutta kyllähän maailmassa kiertoteitä löytyy.

Nyt on oivana esimerkkinä amerikkalainen virkanainen, joka oli tviitannut, että on kyllästynyt Valkoisen talon apinaan korkokengissä. Hän on hyvin hämmästynyt saamastaan moitetulvasta, sillä hänhän oli vain kirjoittanut hauskan heiton tviittiinsä.
Loukkaukset ja loukkaaminen ovat niin jokapäiväisiä, että ei edes ymmärretä, miksi joku paheksuu.

Trumpin vaalipuheet ovat olleet pelkkää loukkausta alusta loppuun, eikä hän tunnu lainkaan ymmärtävän, ettei sivistynyt ihminen käytä tuollaista kieltä julkisissa puheissa, jotka leviävät ympäri maailman kaikkien korviin. Trump tulee vielä huomaamaan, että nämä loukkaukset jäävät kohteittensa mieliin, sillä vaikka yhteistyöhön ehkä päästään, niin luottamus maailman vaikutusvaltaisimpiin kuuluvaan presidenttiin on mennyt laajoilta ihmisryhmiltä.

Eiköhän meillä tosiaan olisi aihetta miettiä kotikasvatuksen tärkeyttä? Lapsemme elävät maailmassa, jossa siirrytään joustavasti maasta toiseen, kielitaito lisääntyy, jälkikasvumme tutustuu mitä erilaisimpiin ihmisiin elämänsä aikana. Hyvät tavat ja luonteva kohteliaisuus on tukipilari, joka auttaa vieraissakin ynmpäristöissä ja tuntematomissa kulttuureissa.
Miksi nykypäivän lapsista ehdoin tahdoin sallitaan kasvaa tökeröitä töksäyttelijöitä?

4

111

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lapsetnäkeejakuuleeoppii

      Mallikasvatus.

    • Tavatontaaaaa

      Voi jee. Kyllä nämä vanhukset osaa käyttäytyä yhtä huonosti. Loppusyksystä oltiin lapsenlapsen kanssa ulkona tapahtumassa. Vastaan tulee äijä ja sylkee kohti lasten rattaita. Kyllä se mummon säikäytti ja sen jälkeen pienellä paikkakunnalla ollaan kartettu kyseistä henkilöä.

    • kaikenlaistasitämahtuu

      Ennen lasten ja etenkin tyttöjen piti tehdä aikuisen tahdon mukaan ja olla kilttejä. Se kai auttoi pedofiilejä saamaan uhreja eikä siihen aikaan lapsi apua saanut vaan kaikki oli sen lapsen vika. Ei pidä ihannoida niitä vanhoja aikoja liikaa!

      En sanoisi, etteikö lapset osaa olla kohteliaita nykyäänkin. Kiittävät, jos sanon, että pudotit lapasesi ym. Jossain näkötornissa joku poika oli lähdössä pois ja unohtamaisillaan reppunsa. Kysyin, onko toi sun reppus...Kiitos tuli heti silmiin katsoen.

      Maailmalla suomalainen ei ole kohteliaimmasta päästä, ei osaa sanoa sitä "excuse me"-hommaa vaan runnoo menemään. Toisaalta suomalainen kohtelee toisia tasa-arvoisesti toisin kuin jokin kastilaitokseen kasvatettu!

    • Vihakäytöstavat

      Mistähän syystä vasta muutamana vuotena on alettu tuomita vihapuheita?
      Ehkä siksi, ettei niitä ole aikaisemmin joapäiväisessä mielipiteenvaihdossa ollut.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      69
      1870
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      164
      1499
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1272
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      125
      1265
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1190
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      270
      989
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      952
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      107
      905
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      104
      857
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      46
      695
    Aihe