Mistä kummasta suomen kieleen on tullut oudot veri sanan johdannaiset.
Puhutaan esimerkiksi jonkun "jääneen kiinni verekseltään" ?!
tai "kaverukset verestivät vanhoja muistoja"?
Verestämistä oudoissa asiahteyksissä.
17
349
Vastaukset
- friski-äijä
Korvakuulolta sanoisin, että se on germaanilaina, samaa juurta kuin englannin fresh ja ruotsin frisk.
- sanasippa
Johan se alkaa avautumaan fresh = veres > tuore
färsk = tuore > veres
Eli toisin sanoen "jäi kiinni verekseltään/tuoreeltaan" ja ""kaverukset "tuoreuttivat"/verestivät vanhoja muistoja"".
Oikeassa olette! - Löppäpöppä
sanasippa kirjoitti:
Johan se alkaa avautumaan fresh = veres > tuore
färsk = tuore > veres
Eli toisin sanoen "jäi kiinni verekseltään/tuoreeltaan" ja ""kaverukset "tuoreuttivat"/verestivät vanhoja muistoja"".
Oikeassa olette!Höpön pöpön. Mutta toisaalta tuollaisten älyttömien selitysten sepittäminen saattaa pitää ihmiset poissa varsinaisesta pahanteosta, joten jatkakaa vain.
Oikeastihan tällainenkin asia selviäisi sujuvasti käymällä lähimmässä kirjastossa. Siellä on varmasti jokin suomen kielen etymologiaa selittävä teos. - sanasippa
Löppäpöppä kirjoitti:
Höpön pöpön. Mutta toisaalta tuollaisten älyttömien selitysten sepittäminen saattaa pitää ihmiset poissa varsinaisesta pahanteosta, joten jatkakaa vain.
Oikeastihan tällainenkin asia selviäisi sujuvasti käymällä lähimmässä kirjastossa. Siellä on varmasti jokin suomen kielen etymologiaa selittävä teos.Sinun logiikalla tiedepalstat ylipäätään olisivat turhia koska "asiat selviäisivät sujuvasti käymällä kirjastossa".
Nooh, toki voit käydä ensin kirjastossa ja sitten selvittää jos ei yleistieto muuten riitä. - Löppäpöppä
sanasippa kirjoitti:
Sinun logiikalla tiedepalstat ylipäätään olisivat turhia koska "asiat selviäisivät sujuvasti käymällä kirjastossa".
Nooh, toki voit käydä ensin kirjastossa ja sitten selvittää jos ei yleistieto muuten riitä.Tietysti Suoli24:n ”tiedepalstojen” kaltaiset torit ovat turhia tai joskus pahempaa, mutta väärät käsitykset etymologiasta eivät onneksi ole yleensä vahingollisia kuten vaikkapa väärät luulot kemiasta tai fysiikasta.
Ihmistä, joka ei viitsi katsoa kirjoista ennen kuin rupeaa kyselemään (tai vastailemaan!) netissä, ei yleensä auta, vaikka joku hänen puolestaan katsoisi vastauksen ja kirjoittaisi sen luettavaksi. Hän ei nimittäin ymmärtäisi sitä, koska ei tuntisi alan peruskäsitteitä (kun ei ole vilkaissutkaan alan kirjoja). Eikä hän sitä paitsi uskoisi sitä. Oikeat etymologiat ovat nimittäin usein tylsempiä kuin neropattien keksimät lennokkaat selitykset. - sanasippa
Löppäpöppä kirjoitti:
Tietysti Suoli24:n ”tiedepalstojen” kaltaiset torit ovat turhia tai joskus pahempaa, mutta väärät käsitykset etymologiasta eivät onneksi ole yleensä vahingollisia kuten vaikkapa väärät luulot kemiasta tai fysiikasta.
Ihmistä, joka ei viitsi katsoa kirjoista ennen kuin rupeaa kyselemään (tai vastailemaan!) netissä, ei yleensä auta, vaikka joku hänen puolestaan katsoisi vastauksen ja kirjoittaisi sen luettavaksi. Hän ei nimittäin ymmärtäisi sitä, koska ei tuntisi alan peruskäsitteitä (kun ei ole vilkaissutkaan alan kirjoja). Eikä hän sitä paitsi uskoisi sitä. Oikeat etymologiat ovat nimittäin usein tylsempiä kuin neropattien keksimät lennokkaat selitykset.Olipa tyhjänpäivästä lätinää sinulta!
Jos sinulla ei ole omaa kantaa aloituksen asiaan eikä haluja etsiä ja/tai esittää siihen mitään selitystä niin miksi ylipäätään kirjoitat? - Löppäpöppä
sanasippa kirjoitti:
Olipa tyhjänpäivästä lätinää sinulta!
Jos sinulla ei ole omaa kantaa aloituksen asiaan eikä haluja etsiä ja/tai esittää siihen mitään selitystä niin miksi ylipäätään kirjoitat?Ai miksi? No ehkä antaakseni joillekin ihmisille tilaisuuden tajuta, että täällä suolletaan silkkaa soopaa, itse keksittyjä selityksiä – ja että ainoa tapa erottaa roska mahdollisista oikeista tai järkevästi mahdollisista selityksistä on lukea oikeita kirjoja (tai alkuperäistutkimuksia).
Tässä vielä yksi vihje:
http://kaino.kotus.fi/sanat/evita/index.php?t=hae&hakusana=veres&merkitys=&lahde=
Tuolta Etymologisesta viitetietokannasta voi aloittaa tietyn sanan etymologioiden tutkimisen. Tosin sitä ennen on hyvä lukea edes yksi kunnollinen yleisesitys etymologiasta, koska muuten tuskin ymmärtää etymologisten analyysien lähestymistapaa, menetelmiä, merkintätapoja jne.
- pistämistä
Tuo "jääneen kiinni verekseltään" voisi liittyä myös saaliin verenlaskuun, joka tehdään heti "tuoreelle" teuraalle. Halal-porukka taitaa tosin tehdä sen elävillekin.
- sanasippa
Kyllä vain, tämä pistäminen eli verestäminen tehtiin heti tuoreeltaan eli verekseltään ettei veret ehtineet hyytyä. Veri saatiin tällöin talteen vispaamalla sitä ja taidettiin siihen lisätä hyppysellinen suolaakin mukaan että se ei paakkuuntuisi verenoton yhteydessä.
Tainnutus kirveenhamaralla riitti ennen pistoa pienemmille eläimille, lampaille ja vasikoille ja isommat lopetettiin tuliaseella. Näin siellä maaseudulla vielä 60-luvulla toimittiin kotiteurastuksissa.
Lainasana se voi siltikin olla, mene ja tiedä. Hurme taisi olla veren vanhempi nimitys suomessa. - leppäpakki
sanasippa kirjoitti:
Kyllä vain, tämä pistäminen eli verestäminen tehtiin heti tuoreeltaan eli verekseltään ettei veret ehtineet hyytyä. Veri saatiin tällöin talteen vispaamalla sitä ja taidettiin siihen lisätä hyppysellinen suolaakin mukaan että se ei paakkuuntuisi verenoton yhteydessä.
Tainnutus kirveenhamaralla riitti ennen pistoa pienemmille eläimille, lampaille ja vasikoille ja isommat lopetettiin tuliaseella. Näin siellä maaseudulla vielä 60-luvulla toimittiin kotiteurastuksissa.
Lainasana se voi siltikin olla, mene ja tiedä. Hurme taisi olla veren vanhempi nimitys suomessa."Hurme taisi olla veren vanhempi nimitys suomessa."
Myös leppä tarkoittaa muistaakseni verta. Tuore leppäpuuhan muuttuu punaiseksi katkaisukohdastaan, tai mistä sen kuorta irroitetaan.
Tulisiko leppäkertunkin nimi siitä, että se on enimmäkseen veren värinen eli punainen? - ihanhelppooo
- "Jäivät kiin verekseltään " - siis ryöstivät karjaa ja kärähtivät paikalla
- leppäroisku
Leppä nimi on todellakin yhdistetty muinaisiin veren synonyymeihin. Verta, hurmetta ja leppeää leppää on tuskin käytetty paljoakaan yhtä aikaa ilmaisemaan verta. Aikaeron lisäksi on voinut olla eri veri nimillä vivahde eroja joita nykyään ei enää tunneta.
Tuo verekseltään on englanniksi "red handed". Siis jää kiinni murhasta kädet veressä.
Vanhoja muistojakin verestetään.
- verestäjä
Verestäminen on alkanut jo kivikaudella.
Kivikautiset ihmiset värjäsivät itseään, kulttipaikkojaan ja vainajiaan punamultapohjaisella maalilla. Tästä verestämisestä on hyvä esimerkki esihistorialliset kalliomaalaukset joita aika ajoin verestettiin, eli ääriviivoja vahvistettiin punamulta-mössöllä.
Lopuksi luonto pinnoitti kalliomaalaukset omilla mineraaleillaan ja loppu onkin jo verestämisen historiaa. - Zedä
Veri, sama kuin unkarin vér on vanhan suomalais-ugrilainen sana. Vanhinta sanastoamme siis.
- NäinMäTänNään
Eikös verestäminen ole sitä kun elukasta lasketaan veret ulos?
Ja tää tapahtuu "tuoreeltaan", eli aikasessa vaiheessa kun sen elukan sydän vielä sykkii, tai ainakin kun se veri on vielä juoksevaa, muutenhan se ei ulos tuliskaan.
Joten verekseltään sit ilmeisesti viittaa tohon "tuoreeltaan" analogiaan?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Saako kantaa asetta
Voiko olla koskaan kotelossa lonkalla ase.. Siis ei mikään luvaton ase. Johon on luvat. Esim luottamustoimessa, tai kaup665201Mies mitä ajattelet naisista?
Kerro mitä ajatuksia nousee. Mitä naiset sinulle merkitsee? Sana on vapaa.1293787Mitä laitatte karjalanpiirakan päälle?
Voita tietenkin, mutta mitä muuta? Itse yleensä juustoa, jotain leikkelemakkaraa ja tuorekurkkua483194Kerro kaivattusi
Jokin tapa/piirre mikä sinua viehättää ja mistä hän voisi myös tunnistaa itsensä.652267Vakkuri puhuu että Suomi joutuu sotaan.
Hänen mukaansa asiantuntijat ovat yhtä mieltä että Suomi joutuu sotaan Venäjän kanssa. En tiedä kuinka lähellä se on, mu4501974Järkyttävä tieto Purrasta
Purra tapasi nykyisen miehensä täällä. Suomi24:ssä! Tulipa likainen olo. Nyt loppuu tämä roikkuminen tällä palstalla.771678- 631375
- 641306
- 2611107
- 471082