Vilkas bordercolliemix

Borderi

Minulla on siis todella energinen ja fiksu puolivuotias bordercolliemix kotona ja kaipailisin temppu ja aktivointivinkkejä!

Pentu osaa jo nämä käskyt: istu, maahan, seuraa, tänne, paikka, tassu, ylös, alas, hyppää, hae pallo, hiljaa, irti

Tarvitsen nyt siis vinkkejä siihen mitä muita hyödyllisiä (tai ei niin hyödyllisiä) käskyjä tai temppuja voi opettaa. Koira on sen verran fiksu ja innokas oppimaan että harmi jos koulutus tyssää siihen kun oma mielikuvitus ei enään pelaa.. :)

Myös aktivointivinkkejä otan mielelläni vastaan!

6

66

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fargot

      Käytätkö naksutinta koulutukseen? Naksun avulla koiran voi opettaa esim kosketusalustalle, kiertämään tolppaa, sulkemaan oven tai vetolaatikon, laittamaan esineitä koriin, peruuttamaan jne....

    • 21012

      Vasen, oikea, suoraan(eteen), taakse(pakki_päälle), mene_vaan, et_mene, vie_roska_koriin(tai pyykki), tuo_kenkä, vie_kenkä(tai hanska tai mikä vaan), sytytä_valo, sammuta_valo, anna_kaukosäädin(tai lehti tmv) jne.

      Tossa nyt jotain pientä peruskauraa älykkäälle koiralle.

      Ps. Nuo kaikki ja paljon muutakin oppii jopa muuten aika yksinkertainen suomenpystykorvakin =)

    • Borderi

      Naksutinta ei ole kyllä tullut käytettyä.. Mutta miksi ei voisi opettaa noita temppuja myös ilman naksutinta? :)

      Tuo valojen päälle laittaminen/sammuttaminen on käynyt mielessä, mutta se mietityttää että onko se sitten koiran mielestä niin mukavaa hommaa että rupeaa sitten niitä valoja rämpyttämään ihan huvikseen? :D

      Hyviä vinkkejä jo tullut ja kiitos niistä! Mielellään voitte myös kertoa miten olette itse opettaneet näitä temppuja koirillenne :)

      • 21012

        Voi opettaa ilman naksuttimiakin. Niin tein myös minä tuon suokin kanssa. Valojen pränkkääminen ei ole tuosta ainakaan ollut niin hauskaa että olisi tehnyt kuin pyynnöstä.

        Tuon vasen-oikea yhdistelmän voit opettaa niin että kuljette lenkin viikon verran aina samaa tien puolta, siis oikeaa tai vasenta(mahdollisuuksien mukaan). Nyt tässä matkan edetessä toistat aina puolen nimen ja kehut kun kulkee haluamaasi puolta. Kun koira yrittää haahuilla toiselle puolelle, mainitset painokkaasti puolen jota olette kuleksimassa. Tarvittaessa sitten voit myös palauttaa käsipelillä koiran halutulle puolelle ja kertoa esim "Tässä vasen puoli, kuljemme tätä".

        Viikko kumpaakin puolta riittää opettamaan puolten nimet ja kolmas viikko menee kun opettelette yhdistämään molemmat. Kääntymisessä käsky kuuluu esim. vasemmaLLE, siis painottaen loppua.

        Asiaa tehostaa kun kotona laittaa koiran eteen ensin kaksi nappulaa, ja nimeää ne koiran nähden oikeaksi ja vasemmaksi(koirasta katsottuna), ja sitten antaa luvan jompaan kumpaan. Kun ottaa mukaan kolmannen nappulan ja nimeää sen suoraan, saa helpotettua myös suoraan-käskyn muistiin painamista.

        Sitten nuo muut opetettavat asiat menee ihan niin että opetetaan esine osoittamalla/näyttämällä sitä ja sitten opastetaan näyttämällä toiminta ja ohjataan vierestä minne.

        Esim. anna_kaukosäädin: näytä ensin kaukosäädintä, siirrä kauemmas, sitten laita käsi kämmenpuoli ylös ja osoita toisen käden sormella siihen ja käsky "anna__kaukosäädin__anna..." kunnes oivaltaa.

        Tai esim2: tuo_kenkä: mene koiran kanssa eteiseen, osoita kenkää, sano "kenkä" kunnes koira ottaa sen suuhun, kehu hyvä, ja nyt mene vaikka olohuoneeseen ja pyydä koira tuomaan kengän mukanaan, "tuo_kenkä" ja kun tulee kenkä suussa mukaasi, niin kehu. Näitä harjoitellaan päivittäin moneen kertaan, yksi kerrallaan aloittaen ja vähitellen esineiden määrää lisäten kun edellinen on jokseenkin hallussa.

        Ja sitä kehumista oppimisen motivaattorina ei voi liikaa korostaa. Eikä ylipäätään koiralle puhumista suhteen luomiseksi ja vahvistamiseksi.

        Borderi on niin miellyttämishaluinen että noiden opettaminen voi itse asiassa käydä vielä paljon nopeammin ja helpommin kuin putkiaivoilla varustetun pystykorvan jolla riista vie voiton kaikesta kehustakin.


    • fargot

      Toki voi opettaa ilman naksutintakin, mutta sen avulla oppiminen on nopeampaa kun voi naksun avulla merkata juuri sen oikean toiminnon nopeasti. Naksun käyttö tosin edellyttää ohjaajalta sitä, että osaa naksua käyttää oikein. Naksautus ei saa tulla yhtään myöhässä tai sitten vahvistetaan tahtomattaan ihan jotain muuta toimintoa mitä halutaan.

      Oppiminen naksun avulla tarkoittaa myöskin sitä, että koira saa itse ajatella ja oivaltaa.

    • enrapsuta

      Siinä tullutkin hyviä temppuvinkkejä. Hyvä keino vilkkaan koiran aktivoimiseen on myös jälki ja nosework, joita voi ihan kotioloissakin harrastaa. Googlaamalla löytä ihan hyvin ohjeita aloitukseen :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4613
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2259
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1774
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1508
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1443
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1308
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe