Vedenkeittimen hyötysuhteen parantaminen

direktööri

Energiaa pitää säästää, koska EU: http://yle.fi/uutiset/3-9289303

"Tässä kuussa kerrottiin, että seuraavien kolmen vuoden aikana pohditaan vedenkeittimien, hissien, aurinkopaneelien ja julkisista vessoista tuttujen sähköisten käsienkuivaimien energiankulutusta"

Ei politiikasta sen enempää.

Mutta jos aletaan miettimään vedenkeitintä ja kuinka siitä saataisiin energiaa vähemmän kuluttava, niin mitä vaihtoehtoja jää?

Vettä ei tietenkään pidä keittää enempää kuin tarvitaan. Keittimen pitää olla siis riittävän pieni. Mutta ei toisaalta liian pienikään, jotta saadaan vettä keitetyksi tarpeeksi kerralla. Voisiko keitin olla skaalautuva?

Laitteen lämpöeristämisestä saattaa olla jotain hyötyä, jos vettä keitetään pienellä teholla, joka tosin heikentää lämpöhäviöiden vuoksi kokonaisuuden hyötysuhdetta.

Korkeilla vuorilla vesi kiehuu nopeammin, koska ilmanpaine on siellä pienempi. Voitaisiinko avuksi ottaa alipaine? Eli keittimeen lisätään vesi, jonka jälkeen pumpataan siitä painetta pois?

Kuluisiko tässä tapauksessa alipaineen muodostamiseen pumppaamalla enemmän energiaa kuin mitä säästyisi alemman kiehumispisteen saavuttamisessa? Toinen kysymys on toki kestäisivätkö tarvittavat pumput ja tiivisteet kuinka hyvin käytössä.

Ja mitä tapahtuu alipaineessa keitetylle vedelle, kun se vapautetaan normaalipaineeseen?

Onko muita ideoita? Vai jatketaanko kuparipannun ja kaasuliekin käyttöä?

20

2386

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Huomautan_vain

      Vettä keitetään yleensä kypsytyksen tai liukenemisen edistämiseen, niin molemmat riippuvat veden lämpötilasta eivätkä sen kiehumisesta. Siksi alipaine ei asioita auta.

    • painekeitin

      Useimmissa teevedenkeittimissä on jo lämpömittari, ja esim. valkoiselle teelle voi lämmittää teen sopivaan 70C lämpötilaan, eikä sitä tarvitse lämmittää kiehuvaksi.

      Jos valmistaa korkean lämpötilan vaativaa pu'er teetä, vettä kannattaisi lämmittää ylipaineessa, jotta se saavuttaa 100C ennen kuin alkaa höyrystyä. Faasimuutokseen tuhlautuu paljon energiaa. Täysin tiiviissä paineisessa vedenkeittimessä vesi lämmitetään ensin 100-asteiseksi ja sen jälkeen keittimen kannen voi avata ja veden kaataa teepannuun.

      • vaahtoava.tee

        En tiedä mitä oma teeni on, mutta se ei ainakaan toimi kunnolla, jos veden keittää mikroaaltouunissa. Tulee aivan kauheasti vaahtoa. Mikä lienee sitten syynä, mutta tavallisesti liedellä keitetyn veden kanssa ei ole ongelmia.

        Ja kyllä se vesi mikrossakin kiehuu, eli pitäisi olla 100 asteista.


    • munankeitto

      Munat kattilaan. Kylmää vettä niin, että munat juuri peittyvät. Kansi päälle ja kattila liedelle, teho täysille. Kun kuplien ääni alkaa kuulua, virta poikki. Odotellaan 7 min. Sitten jäähdytys kylmällä vedellä.

      • kaikki.samaan.koriin

        EU:n energiatalkoot eivät ulotu leivänpaahtimiin, joten munankeittimetkin lienevät sääntelyn ulkopuolella. Munankeitinhän on muuten optimi laite, koska vettä höyrystetään vain sen verran kuin tarvitaan.


      • peilipohja

        Kattilan pohja ja liesilevyt kannattaa hioa peilikiiltäviksi vesihiomapaperilla, jolloin riittää pitää liettä matalammalla teholla riittävän kiehumisen ylläpitämiseksi. Terminen resistanssi pienenee lieden ja kattilan välillä.


      • Todellisuus_on_toinen
        peilipohja kirjoitti:

        Kattilan pohja ja liesilevyt kannattaa hioa peilikiiltäviksi vesihiomapaperilla, jolloin riittää pitää liettä matalammalla teholla riittävän kiehumisen ylläpitämiseksi. Terminen resistanssi pienenee lieden ja kattilan välillä.

        Täysin tasaiset peilipinnathan säilyvät säilyvät sellaisina, kun rajapinnan kautta ryhdytään johtamaan lämpöä? Optimi pinnanmuoto riippuu lämmityslevyn lämpötilajakaumasta sekä astian eri osien lämmönjohtuvuuksista ja lämpöhäviöistä. Vielä veikkaan, ettei laajalla käyttöalueella (lämpötila, vesimäärä) toimiva pintojen optimi geometria ole mitenkään helppo määrittää.


      • säteillä_vai_johtu
        peilipohja kirjoitti:

        Kattilan pohja ja liesilevyt kannattaa hioa peilikiiltäviksi vesihiomapaperilla, jolloin riittää pitää liettä matalammalla teholla riittävän kiehumisen ylläpitämiseksi. Terminen resistanssi pienenee lieden ja kattilan välillä.

        Jos luottaa lämmön siirtymiseen johtumalla. Lämpöä siirtyy kuitenkin myös säteilemällä ja silloin hionta itse asiassa pudottaa tehoa, koska lämpötila ei pääse nousemaan riittävän korkeaksi säteilyn kannalta. Myös johtuminen tehostuu lämmön nousun myötä koska on enemmän energiaa siirrettäväksi. Tästä syystä levyssä on urat. Ja myös siksi, että levyn pinta-paine kattilaa kohtaan kasvaa, kun joka kohta ei ota siihen kiinni. Sekin tehostaa lämmön siirtoa.
        Sen sijaan induktio voi olla tehokasta lämmön siirtoa, mutta vaatii sopivia materiaaleja.
        Eli ongelmana ovat ns. lyhyet lämmitykset, koska silloin menee suhteessa eniten energiaa hukkaan. Ja yleensä ihan konkreettisesti, koska hellan päällä on liesituuletin.


    • 35jö4

      Veden lämmittäminen mikrouunissa on tehokasta, mutta "teevedenkeitin" on vielä tehokkaampi tapa pienien vesimäärien kiehauttamiseen. Mikron hyötysuhde lienee jotain 70 %, mutta termoskannu-tyyppisen keittimen lähempänä sataa. Suhteellisesti ero on siis huomattava.

    • Tässä omat aamutoimeni:

      Käännän lieden kuutoselle (maksimille), koska teen minuutti-puuron kaurasta.
      Otan hanasta jo VALMIIKSI LÄMMITETTYÄ vettä puuron vedeksi ja laitan sen
      kattilaan, kiehuu parissa minuutissa siten. Käännän lieden pois päältä heti kun
      vedessä näkyy kiehumisen merkkejä - yleensä liesi on siis päällä vain muutaman
      minuutin. Minuutti-puurossa kiehuva vesi kiehuu mukavasti sen minuutin ajan
      vaikka liesi on jo nollalla.

      Syön puuron ja laitan kahvinkeittimen päälle.
      Toki en laita sinne kuumaa vettä mutta käännän senkin pois päältä
      kun kuullostaa siltä, että viimeisiä pisaroita viedään.

      Tuossa välissä muuten jo söin puuron tiskasin, joten lieden
      jälkilämmöllä kuivasin myös kattilan.

      Sähkölaskuni kuussa? Sama kuin pitäisi kahta 40W lamppua päällä
      24/7. Ja silti ei tarvitse pimeässä asustaa. Kodin suurimmat
      sähkölaskuun vaikuttavat tekijät: suuritehoiset kodinkoneet, kuten
      liesi, pesukone, lattialämmittimet, ilmastointilaitteet....

      Joo, viimeisin sähkölaskuni oli 16e ja rapiat / 2kk

      Sinulta kysyisin, etkö osaa keittää vettä kattilassa?

      • liesi.on.tuhlari

        Kattilassa ei kannata keittää vettä kuin mahdollisesti induktioliedellä. Tavallinen muovinen vedenkeitin on paras, koska sen muovikuoriin ei varastoidu hukkaenergiaa.


      • vain-muutaman-sentin-täh

        Kuumaa käytövettä ei suositella ruuanlaittoon


      • Kake.Lämmittäjä
        vain-muutaman-sentin-täh kirjoitti:

        Kuumaa käytövettä ei suositella ruuanlaittoon

        Ei niin jos vesi tulee liian kylmästä varaajasta. Mutta lämmönvaihtimen kautta tulevaa vettä voi käyttää huoletta, koska se lämmitetään "reaaliajassa".


      • tulitikut_väliin
        liesi.on.tuhlari kirjoitti:

        Kattilassa ei kannata keittää vettä kuin mahdollisesti induktioliedellä. Tavallinen muovinen vedenkeitin on paras, koska sen muovikuoriin ei varastoidu hukkaenergiaa.

        Induktioliedessä paljon energiaa menee hukkaan kattilan pohjan kautta keittotasoon siirtymällä, jolloin induktiotasokin kuumenee 200-asteiseksi esim. perunoita keittäessä.
        Lieden energiatehokkuutta voisi merkittävästi parantaa laittamalla kattila esim. 4 tulitikun päälle jolloin se on vähän irrallaan keittotasosta ja välissä on tehokasta lämpöeristettä (ilmaa).


      • sentin_venyttäjä
        Kake.Lämmittäjä kirjoitti:

        Ei niin jos vesi tulee liian kylmästä varaajasta. Mutta lämmönvaihtimen kautta tulevaa vettä voi käyttää huoletta, koska se lämmitetään "reaaliajassa".

        Kyse voi olla bakteereista, jos vesi on liian kylmää, joka on sitten ongelma jo muutenkin, tai siitä että lämmin käyttövesi voi seistä pitkän aikaa laitteissa jolloin siihen voi liueta epäpuhtauksia putkistosta, varaajasta jne. Toki jos tietää mistä ja millaisista laitteista omat käyttövedet tulee voi tehdä omat päätökset...


      • sdfghbn
        sentin_venyttäjä kirjoitti:

        Kyse voi olla bakteereista, jos vesi on liian kylmää, joka on sitten ongelma jo muutenkin, tai siitä että lämmin käyttövesi voi seistä pitkän aikaa laitteissa jolloin siihen voi liueta epäpuhtauksia putkistosta, varaajasta jne. Toki jos tietää mistä ja millaisista laitteista omat käyttövedet tulee voi tehdä omat päätökset...

        Kyse ei ole ainakaan ensisijaisesti mistään bakteereista vaan muista kuumaan veteen helpommin liukenevista epäpuhtauksista.


      • Eivätkö ne mielestäsi tuhoudu kun vesi kiehahtaa?


      • makkaramyrkky
        tractor kirjoitti:

        Eivätkö ne mielestäsi tuhoudu kun vesi kiehahtaa?

        Maksimaalista hyötysuhdetta haettaessa on käytettävä normaalia kiehumispistettä korkeampia lämpötiloja.

        "Käytännön kannalta Clostridium botulinum -bakteerin hankalin ominaisuus on sen kyky muodostaa itiöitä, joiden säilyvyys on paljon parempi kuin bakteerin. Kun bakteeri tuhoutuu 100 °C:ssa 30 minuutissa, tuhoutuvat itiöt samassa lämpötilassa vasta 6 tunnissa. Onneksi itiöt tuhoutuvat kuitenkin 120 °C:ssa jo 4 minuutissa."

        "Botulismi voidaan välttää, kun ravintoaine, ruokatavara ja niiden valmistuksessa käytetyt ainekset kuumennetaan valmistuksen aikana niin, että niiden lämpötila on varmasti 120 °C:ssa vähintään 10 minuutin ajan."


    • Säästöä_pukkaa
    • Perin_yksinkertaista

      Energiankulutusta suitsii parhaiten se, että EU-maat lopettavat lennättämästä Brysseliin ”asiantuntijoitaan”, jotka keksivät vaatia sähkötoimisten lämmittimien energiankulutuksen vähentämistä niillä tuotettuun lämpöenergiaan suhteutettuna.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Vakava rikosepäily Seinäjoella

      Ilkka ei taaskaan tiedä mitään mutta hesalaiset kertoo: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010959325.html
      Seinäjoki
      41
      2625
    2. Mitä on woketus?

      Täälläkin hoetaan usein sanaa "woketus". Mitä se tarkalleen ottaen tarkoittaa? Ilmeisesti sen käyttäjät ymmärtävät sen k
      Maailman menoa
      399
      2129
    3. Olet saanut kyllä tunnisteita

      Itsestäsi ja meistä. Mutta mikä siinä on, ettet kirjoita etkä anna itsestäsi merkkejä. Ellei ole kysymys siitä, mikä ens
      Ikävä
      20
      1932
    4. Oletko jo luovuttanut?

      Joko olet luovuttanut kaivatun suhteen ja hyväksynyt, että mitään ei tule?
      Ikävä
      138
      1724
    5. Ikääntyvien tilanne Suomessa on järkyttävä - Hoivakotiin ei pääse, vaan joutuu selviytymään yksin

      Ikääntyvien tilanne Suomessa on järkyttävä… Hoivakoteihin sijoittamista vältellään, koska hoito on kallista ja hyvinvoin
      Maailman menoa
      125
      1623
    6. Mies pakko olla rehellinen

      Kiinnostuin koska olet tosi komea ja sulla on ihana puheääni. Olen aika pinnallinen sitten kai... 😓 kyllä olet tosi rau
      Ikävä
      15
      1581
    7. Kristo Salminen, 52, riisuutui - Paljasti Iso-Börjen tatuoinnit - Somekansan tuomio yksimielinen

      Iso-Börje, tuo iso, tatuoitu, yltiöromanttinen ja aika kuuma rikollispomo - vai mitä mieltä sinä olet? Lue lisää ja kat
      Tv-sarjat
      21
      1113
    8. Hirvenmaitojuusto

      Olin Prisman juustohyllyllä kun vierestä alkoi kuulua kamala paapatus. Siinä oli vanha muori, joka räyhäsi raivokkaasti,
      Ruoka ja juoma
      0
      1112
    9. Vanhentunut runsaasti.

      Ei hyvä juttu. Mieheltä pötkylänaiselle.
      Ikävä
      74
      1019
    10. Kerro mulle miksi juuri me

      Kohdattiin? Tässä elämässä. Vaikka ollaan edelleen tutut tuntemattomat. Se on omituinen tunne.
      Ikävä
      63
      925
    Aihe