MITEN LUKEA

Oikis17

Hei!
Oon tosi ajoissa, mutta oon stressannu tota uudistusta, mikä tuli tänä vuonna. Toivoisin, että ne joilla on kokemusta jo aikaisemmista kerroista oikikseen hakemisesta kertoisi, että miten ensi kevään pääsykokeisiin kannattaisi lukea ja mitkä ootte kokenut hyväksi tavoiksi lukea, kun aika on lyhyt? Hain viime vuonna Rovaniemelle ja lukuaika oli siis pidempi kuin ensi vuonna ja tietenki lukusuunnitelma oli hieman erinlainen kuin nyt kun aikaa tulee olemaan vain sen 7 viikkoa. Kannattaako kirjat lukea eka nopeaa läpi vai olisiko järkevämpää alkaa jo ekalla lukukerralla ns. "tositoimiin"? Miten ja mitä alleviivaatte? Mitä muistitapoja käytätte? Monesti kirjat kannattaisi keretä lukemaan? Pidättekö yhtään vapaapäiviä lukemisesta ton 7 vko aikana?

17

1510

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Oikis2017

      Ja vielä, että mitä veikkaatte Turun ym. aiheiksi 2017? Onko mitään kirjallisuutta mitä voisi lukea ja mistä saattaisi olla hyötyä ennen pääsykoekirjojen julkistamista?

      • Avoimeenpreppaamaan

        Suoritin itse pari kurssia avoimessa yliopistossa ennen pääsykoetta. Ihan oikeita oikiksen tenttejä siis. Oli hyödyllistä, koska siinä tuli jo luettua samantyyppistä tekstiä kuin pääsykokeissa tuli vastaan ja sai myös palautetta.

        Paras oikeustieteellisen tarjonta avoimessa yliopistossa on Itä-Suomen yliopistossa, jonka avoimesta sain myös hyvää neuvontaa mitä kannattaa suorittaa. Osa Joensun luennoista on seurattavissa videostriimattuna ja avoin tarjoaa osasta luennoista nauhoitteita etäopiskelijoille eli saa pätevää opetusta (mm. Matti Tolvasen nauhoitetut luennot olivat tosi hyviä!) kotisohvalle.

        Jos suorittaa avoimessa erityisesti yksityisoikeuden, rikos- ja prosessioikeuden kursseja ja lukee niitä kirjoja, melko varmaa on että ainakin joku pääsykokeen kirjoista käsittelee samoja asioita.


    • flickans

      7 viikkoa lukuaikaa on paljon sivumäärään nähden!
      Itse luin 5-6 päivänä viikossa noin 4 tuntia. Enempää ei jaksa lukea tehokkaasti. Ensimmäisellä viikolla luin kaiken nopeasti läpi, siinä sai yleiskäsityksen asioista. Viisi viikkoa luin paneutuen ja mieleen painaen. Kolmas lukukerta oli parin päivän kertaus ja sitten muutama päivä lukematta ennen koetta.
      Muistiinpanoja en tehnyt. Muistiinpanojen, alleviivausten yms. tekeminen hidastaa valtavasti lukemista ja katkoo ajatukset. Mutta kukin tyylillään.
      Sain opiskelupaikan.

    • avoimessa-opiskeleva

      Avoimessa yliopistossa saa sekä harjoitusta että suoritettuja opintojaksoja.

    • fuksiseikkailija

      7 viikkoa on riittävästi. Itse luin ensin kerran nopeasti läpi. Sitten luin uudestaan läpi ja alleviivasin ja tein huomautuksia ja omia ajatuksia sivuille. Sitten tein muistiinpanot, jonka jälkeen kirjoitin _jokaisesta_ kappaleesta lyhenteen, kuten kappaleen otsikko olisi ollut essee tehtävä. Tämän jälkeen aloin tehdä mindmappeja - ensin yksi iso jokaisesta kirjasta, jonka jälkeen pienempiä tärkeistä aiheista ym. lisäksi mulla oli lukukaveri, jonka kanssa tehtiin näitä mindmappeja, käsitekortteja ja keskusteltiin ja selitettiin asioita toisillemme. Kerran vielä luin kirjan oleelliset osat, jonka jälkeen keskityin omien muistiinpanojen kertaamiseen. Luin n. 5pvä/viikko, ensimmäiset 2vko ehkä 7-8h/pvä ja loppua myöten 4-5h/pvä.
      Tärkeää on olla lukematta liikaa. Jos pakonomaisesti luet tuntikausia päivässä ilman vapaapäiviä, romahdat. Oon nähnyt monta, jotka yksinkertaisesti lopettaa lukemisen 2vko ennen pääsykoetta, sillä he on niin puhki ja motivaatio on kupsahtanut. Usko, kun sanon: 7 viikkoa riittää erinomaisesti, vaikka se kuulostaa lyhyeltä.
      nimim. fuksi helsingin oikkiksessa

    • Oikis2458

      Kiitos hyvistä vastauksista! :)

    • turunoikk

      Itse luin joka päivä 7-10 tuntia, en siis pitänyt yhtään vapaapäiviä. Kellotin sekuntikellolla tehokkaan lukemisen ajan ja esim. kun söin niin pysäytin kellon. Alleviivasin ja pänttäsin, opettelin ulkoa. Kannattaa tehdä sillä taktiikalla, millä tiedät oppivasi hyvin! "Värityskirja" ei todellakaan ole tae sisäänpääsyyn!

    • MikeRoss1

      Luin niin paljon, että viimeiset kolme viikkoa silmät vuosi verta ja säännökset tulivat uniin, kuin danten helvetti konsanaan. Tuolla lukemisen määrällä pääsin sisälle

    • Pykalanphuksi

      Luin kirjat yhteensä 5 kertaa läpi:
      Ekalla kerralla luin kaiken nopeasti läpi, tokalla kerralla luin hitaammin ja kirjoitin marginaaliin muistiinpanoja, kolmannella otin käyttöön värikoodit, neljännellä täydensin muistiinpanoja ja yliviivailuja ja viidennellä kerralla luin normaaliin tahtiin ja asiat loksahtikin paikoilleen. Luin joka päivä n. 7-9h ilman välipäiviä (myös valmennuskurssipäivinä). Lisäksi kirjoja tuli selailtua monenmonta kertaa harjoitustehtäviä tehdessä. Käytössä oli myös ns. muistikortit joissa toisella puolella kysymys/käsite ja toisella puolella vastaus/määritelmä/lista, niitä pänttäilin silloin kun en jaksanut lukea. Pääsin ensimmäisellä hakukerralla sisään helsingin oikikseen ja pisteet olivat yli 40.

    • Pykalanphuksijatkaa

      Lisään vielä, että pidä asenne kohdallaan ja NAUTI siitä lukemisesta! 7viikkoa on todella lyhyt aika.. Itse ajattelin joka aamu ennen kirjastoon lähtemistä että mä niin aion päästä sisään. Vaihda vaikka puhelimen taustakuvaksi jokin quote joka muistuttaa sua sun tavoitteista niin ne ei pääse unohtumaan. Muista hyvät yöunet myös! Itse pidin huolta siitä, että sain nukuttua 8-9h joka päivä tuon 7 viikon ajan vaikka normaalisti nukun noin 6h. Lukeminen ei itselläni tuntunut lainkaan uuvuttavalta tai rankalta vaikka luinkin paljon ja vielä ilman välipäiviä. Ota pääsykokeisiin lukeminen ainutlaatuisena tilaisuutena oppia jotain uutta :)

    • Onko_kraku_nyt_suorassa

      Tässä asiaa lukemisesta. Toivottavasti en tuputa liikaa.
      Varasta vapaasti. Teet sen kuitenkin.

      Toivottavasti olet kouliintunut lukija. Ilman aikaisempaa
      lukuharrastusta on haastetta paljon. Mahdollisesti olet aktiivinen kaunokirjallisuuden lukija. Sellaiset pärjäävät parhaiten. Aivosi (plastisuus) ovat kehittyneet vuosien saatossa tekstin nopeaan imurointiin. Taito jonka oppii vain lukemalla paljon kaikkea mitä eteen tulee. Se on raaka totuus.

      Lukemista ei voi/saa pitää taakkana tai rangaistuksena.
      Enempikin ilon aihe ja nautinto. Jos aikaisempi lukuharrastus on vähäistä niin etene lyhyissä pätkissä. Lue lyhyissä 1/2 tunnin intervalleissa ja pidä sitten palkitseva lyhyt 5-10 minuutin välitauko, jolloin teet jotain kivaa tai hörpäset kahvit. Muutama tanssiaskel on aina paikallansa. Jokaisella on oma tuuletuksensa. Onhan sinullakin. Olethan niin tosi onnellinen. Aivot lataavat lukemasi muistiin parhaiten lyhyissä intervalleissa. Puolen tunnin lukujaksot on hyviä. Tutkittua tietoa.

      Sitten ERITTÄIN TÄRKEÄ pointti. Lukiessa ei saa sahata edestakaisin hyppimällä taaksepäin. Se on myrkkyä. Etene mutta älä pakita koskaan vaikka mieli tekisi. Aja koko ajan vain eteenpäin vaihde päällä katsomatta peruutuspeiliin. Itsevarmuutesi kasvaa tappiin.

      Jos mahdollista lue jo ensimmäinen setti heti aamusta. Saat siten hyvän startin ja boostin päivällesi. Päivällä kannattaa jopa tehdä ihan muita juttuja. Olethan ihminen jolla on elämä. Ystävät perhe lapset. Sitten illalla toinen sessio ja rypistys . Illalla ennen nukkumaan menoa lukeminen on tehokkainta. Kuin laittaisi rahaa pankkiin. Nuku riittävästi. Unen aikana muistimuskeli kasvaa ja kehittyy. Ilman unta päähän ei jää yhtikäs mitään. Pää pysyy tyhjänä. Hanki uusi tyyny ja patja ja nukut kuin lapsi ja tulet fiksummaksi.

      Makeisia ei kannata syödä lukiessa. Makeiset (se sokeri) ovat myrkkyä aivoille.
      Vähennä suolankäyttöä, niin ei tule päänsärkyä ja pysyt energisenä koko ajan.

      Jos mahdollista käyt tutustumassa etukäteen siihen yliopistoon ja rakennukseen jossa tentti järjestetään. Silloin tulet tuttuun kivaan taloon (=kotiin) kun on tenttipäivä. Muutoin olet kuula hukassa ja kekäleenä kun etsit tietäsi massojen joukossa.

      Koska lukuaikaa ja tenttiin varautumista on rajallisesti (esim se 7 vkoa) niin panosta vain lukemiseen. Se on se pareto 80/20 joka pätee tässäkin hommassa. Time is money. Ehdottomasti. Turhat muistiinpanot ja alleviivaukset ja summary listojen teko kannattaa unohtaa. Alleviivailu on bulshittia. Alleviivat kuitenkin mitä sattuu ja pian on koko kirja yhtä korostusta ja viivausta ilman järjen tolkkua. Korkeintaan muutamat kommentit ja kysymykset laitat kirjan marginaaliin. Testaat sillä tavoin itseäsi.

      Puhelimen ja tietokoneen sammutat kun luet. Silloin et eksy Someen/ nettiin kun imuroit tenttikirjaa päähäsi omaa tulevaisuuttasi varten. Itseäsi varten. Eikös vain.

      Viimeisenä päivänä ennen tenttiä et lue enää mitään. Rauhoitut ja nukut yösi hyvin.
      Nukkuessasi sinusta kasvaa voittaja. Tenttiin mennään silloin kevyellä mielellä.

      • solmuketta_kaytan

        Joku vielä pilkkaa suoli24 palstaa, mutta tämän parempia ohjeita en ole koskaan aikaisemmin nähnyt. Tosin en itsekään niitä uskonut täältä löytäväni.


    • Valmisotm

      Ite vedin käteen, niin jaksoi lukea seuraavat kolme tuntia helposti. Pääsin ekalla sisään näillä keinoilla. T: runkkari.

      • soninlaw

        Itse komppaan tätä neuvoa. Se auttaa todella mielenhallintaa ja rauhoittaa. Eli ei muuta kuin käsi käymään ja turha jännitys ja stressi pois.

        Tuossa edellä oli myös ihan päteviä neuvoja, mutta tämä on myös hyvä lisätäsmennys. Sen palkitsevan lyhen 5-10 minuutin välitauon voi käyttää monella tavalla. ;)


      • Onko_kraku_nyt_suorassa

        Aika hyvä pointti. Nuorella miehellä voimakas libido haittaa
        lukemista. Ajatus harhailee. Luonto täytyy ottaa vähäksi aikaa pois, että
        voi keskittyä yksin ja vain lukemiseen täydellä teholla.


    • Pykala2016

      Pääsin ensimmäisellä hakukerralla sisään syksyllä 2016, ja voin sanoa, että on ihan täyttä paskaa kaikki väittäminen, että olisi joku yksi oikea tapa lukea. Jokainen ihminen oppii eri tavalla. Jos painat duunia koko sen seitsemän viikkoa (meillä oli ~8vk) niin, että oikeasti osaat asian, ja pidät pään kylmänä koetilanteessa niin sisään pääset heittämällä. Tuhlasin itse ihan todella paljon aikaa keväällä siihen, että murehdin, onko tekniikkani väärä. Ei mikään tekniikka ole väärä, jos se toimii.

      Itse luin kirjat noin 5krt läpi. Ensimmäisellä kerralla vain luin ja tein yliviivauksia, seuraavalla kerralla luin ja piirtelin pieniä sarjakuvia sun muita muistisääntöjä marginaaleihin, kolmannella kerralla tein valmennuskurssiopettajien yliviivaukset ja sitten neljännellä kerralla luin ja kirjotin samalla kaikki ulkoa opeteltavat säännöt muistikorteille. Viimeisen kerran luin kahtena koetta edeltävänä päivänä kirjat vielä kerran läpi nopealla tahdilla. Luin kaikkia kirjoja koko ajan siten, etten ikinä pitänyt kahta päivää pidempää taukoa mistään tietystä kirjasta.

      Luin itse ensimmäiset 2vk 8-16 joka päivä, sitten loput 6vk 8-20 joka päivä. Pidin yhden "puolikkaan vapaapäivän" noin kaksi viikkoa ennen koetta, jolloin luin vain 8-14. Minulle oli todella tärkeää se, että sain aina päivän lukemiset luettuani hetken aikaa levätä, tehdä mitä haluan ja mennä sitten rauhassa nukkumaan. Aikatauluni viimeiset 6vk oli suunnilleen sellainen, että heräsin klo 7, olin kirjastossa klo 8 (matkalla hain eväät kaupasta), luin klo 12 asti, söin eväitä 15min, luin klo 20 asti, ja menin kotiin. Klo 20.30-22 sain syödä illallista, katsoa televisiota, lukea jotain muuta kirjaa (ei kyllä paljoa huvittanut lukupäivien jälkeen :D) ja käydä rauhassa kylvyssä tai suihkussa. Klo 22 menin viimeistään nukkumaan.

      Tämä toimi minulle. Tosi monet muut tuttavani lukivat esimerkiksi ympäri vuorokauden ilman tarkkaa rytmiä, jotkut lukivat vain 6h päivässä, jotkut lukivat 16h päivässä. Osa pääsi sisään, osa ei. Eniten pääsi sisään niitä, jotka kovalla motivaatiolla ja pitkäjänteisellä työllä jatkoivat paahtamista vastoinkäymisistä huolimatta eivätkä luovuttanut missään vaiheessa. Se on se todellinen menestyksen avain: älä anna periksi, ja usko siihen, että pääset sisään! Et menetä mitään siitä, että annat aivan 110% itsestäsi tähän projektiin - mutta voit voittaa todella paljon!

    • evidence893

      Minä kirjoitin kaikki kirjat käsin vihkoon. Samalla pureskellen kaikkia käsitteitä ja aiheita. Pääsin ekalla kertaa sisälle Hesaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1305
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1217
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1155
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1070
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      57
      877
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      75
      751
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      682
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      681
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      669
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      656
    Aihe