Asumisoikeuden ostaminen ja laina

MuuttajaVaiEi

Minulla on alhainen järjestysnumero ja olisin saamassa haluamani asunnon. Vanhempani haluaisivat auttaa lainan maksussa ja ottaa lainan omalle kontolleen.

Onko sellainen järjestely mahdollista, että hankin haluamani asunnon ja asumisoikeussopimusta vastaan vanhempani hakisivat ja saisivat asuntolainan pankista? Heillä ei ole lainan saantia vastaan mitään esteitä, mutta kiinnostaa tällainen poikkeusjärjestely sattuneesta syystä, jota en viitsi täällä avata.

Kertaan vielä: Muuttaisin siis itse asumisoikeusasuntoon ja vanhempani ottaisivat lainan minun asosopimuksella ja maksaisivat sitä pois.

8

1362

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Antinou

      Laina ja asumisoikeussopimus on kaksi erillistä asiaa, mutta asumisoikeusasuntoa, ei voi käyttää asuntolainan vakuutena, jos asumisoikeussopimus on sinun nimissä ja lainaan tulisi vanhempien nimet ja lainan korkoja et voi vähentää verotuksessa, jos lainasopimuksessa vanhempien nimet.

    • ureitu

      Siinä tapauksessa että vanhempasi ottaisivat lainaa suoraan ilman aso-vakuutta ja lahjoittaisivat sen sinulle, siitä joutuu maksamaan lahjaveroa verovapaan määrän ylittävältä osalta (2*4000 /3v), tai yksi vaihtoehto voisi olla ottaa se loppu vanhemmilta lainana ja maksaa takaisin.

    • Tarkkana

      Vanhempasi eivät voi käyttää sinun asumisoikeussopimustasi lainan vakuutena, kuten edellä jo todettiin. Jos he saavat lainaa ilman vakuutta tai jotain omaa vakuuttaan vastaan, he voivat toki maksaa asumisoikeusmaksusi ja voitte sitten tehdä siitä keskenänne velkakirjan, jolloin ei tarvitse maksaa perintöveroa. Mutta otathan huomioon sen, että jos et itse saa lainaa esimerkiksi maksuhäiriömerkinnän takia ja sinulla on velkoja ulosotossa, vanhempiesi maksama asumisoikeus voidaan ulosmitata.

    • Asumisoikeusasukashan ei omista osuutta hallitsemastaan asunnosta, vaan kuvion luonne on enemminkin se, että asunnon haltija on tavallaan lainannut asoyhtiölle 15%:ia asunnon laskennallisesta arvosta vastaavan summan ja tätä vastaan saanut sitten asunnon hallintaoikeuden - ja oikeuden saada asoyhtiölle "lainaamansa" summan poismuuttaessaan takaisin rakennuskustannusideksillä korotettuna. Mitä siis asomaksun ulosoton kohteena ollessa itse asiassa ulosmitataan, kun kerran kyse ei ole omaisuuserästä, joka ulosottajalla olisi oikeus ominpäin myydä?

      Onko niin, että ulosottajalle siirtyy vain asosopimuksen mukainen oikeus saada asomaksu takaisin (indeksillä korotettuna) sitten kun asoasukas(/-kkaat) muuttaa asunnosta pois (omaehtoisesti tai maksurästien, häiriöiden tms. takia häädettynä) - tai viimeistään sitten kun asumisoikeuden haltija(/-t) "vaihtaa hiippakuntaa"?

      Vai onko kuitenkin niinkin, että ulosottomies voi "käskyttää" asumisoikeusyhtiön häätämään sellaisen asoasunnon haltijan, jonka aikanaan maksaman asomaksun takaisinsaantioikeus on siirtynyt asunnon haltijalta ulosottoviranomaiselle? Itse asuntoahan ulosottaja ei voi saada hallintaansa, koska ei ole luonnollinen henkilö.

      Ainoa asomaksun ulosottoon liittyvä oikeustapauskaan jonka löysin (jossa on kyse asomaksun puolikkaan ulosotosta toiselta puolisoista) ei vastaa siihen, mitä asunnon hallintaoikeudelle tapahtuu silloin kun asomaksu on ulosmitattu, ks:

      http://korkeinoikeus.fi/fi/index/ennakkopaatokset/precedent/1427350626838.html

      (Omistusasunnon osuutta yhdeltä puolisoista ulosmitattaessahan toiselle puolisoista tulee tarjota mahdollisuus lunastaa kämppä kokonaan omakseen. Sama vähintäänkin pätee tietenkin asomaksun puolikastakin ulosmitattaessa - jos siis olisi niin, että tällöinkin olisi ulosotosta seuraamassa muutoin myös häätö.)

      • oyuiyi

        Mitä oikein yrität kysyä?

        Tietysti aso-maksun voi ulosmitata asunnon haltijan veloista, jolloin taloyhtiö purkaa sopimuksen. Mutta yhteisomistuksen tapauksessa ason voi lunastaa kokonaan itselleen se osapuoli, jolla siihen vielä varoja tai jos ei käytä tätä mahdollisuutta, aso palautuu yhtiölle, joka myy sen edelleen normaalin tarjouskierroksen kautta.

        "Mitä tässä laissa säädetään asumisoikeuden luovutuksesta sovelletaan myös, kun asumisoikeus luovutetaan pakkotäytäntöönpanossa."

        Vai olettaako aprikoija, että ulosottovelallisella olisi oikeus jäädä asumaan asoon kunnes saa ulosottovelkansa maksettua? Jotta tämä olisi mahdollista, siitä pitäisi olla säädetty erikseen.


      • asosta.moro

        Eihän osakehuoneistossakaan osakas omista muuta kuin osakekirjat, asunnon rakenteet on taloyhtiön omaisuutta, eikä osakas voi viedä niitä mennessään. Jos osakekirjat tai asosopimus on lainan panttina, velkoja saa kyllä helposti omansa takaisin. Ok-talojen kohdalla tämä ei olekaan niin selvää, koska ok-talot on todella arvaamattomia kohteita. Niihin kun on voinut omistaja tehdä luvattomiakin viritelmiä, kun siellä ei ole valvovia silmiä ympärillä. Siksi ok-talot ei nykyään tahdo kelvata pankkilainan vakuudeksi kuin lähellä hgin keskustaa, ja silloinkin vain uudehkot kohteet ja murto-osalla rakennuskustannuksista. Jossain Forssassa tai Kotkassa heittävät pankista niskaperse-otteella pihalle, kun menet tarjoamaan jotain 20 vuotta vanhaa ok-taloa autolainan vakuudeksi.
        Joten mikä se ongelma olikaan?


      • oyuiyi kirjoitti:

        Mitä oikein yrität kysyä?

        Tietysti aso-maksun voi ulosmitata asunnon haltijan veloista, jolloin taloyhtiö purkaa sopimuksen. Mutta yhteisomistuksen tapauksessa ason voi lunastaa kokonaan itselleen se osapuoli, jolla siihen vielä varoja tai jos ei käytä tätä mahdollisuutta, aso palautuu yhtiölle, joka myy sen edelleen normaalin tarjouskierroksen kautta.

        "Mitä tässä laissa säädetään asumisoikeuden luovutuksesta sovelletaan myös, kun asumisoikeus luovutetaan pakkotäytäntöönpanossa."

        Vai olettaako aprikoija, että ulosottovelallisella olisi oikeus jäädä asumaan asoon kunnes saa ulosottovelkansa maksettua? Jotta tämä olisi mahdollista, siitä pitäisi olla säädetty erikseen.

        Enpä ollut huomannutkaan tuota asumisoikeuslain 23 §:n viittausta pakkotäytäntöönpanoon. Se selvensi asian. Eli asokämppä voi siis selvästikin tosiaankin lähteä ulosotossa alta - ellei velkoja ei ole tyytynyt vain suppeaan ulosottoon, joka ei ulotu asuntoon ylipäätään (eli ei osakeasuntoonkaan).


    • Kiertäen

      Eikö vanhemmat voi ostaa asunnon omistustalosta ja olisit heillä vuokralla ? Silloin ei olisi suoraan kyse perinnöstä. Vanhemmilta ei voi ulosmitata asuntoa, jos asunto olisi heidän nimissä. Tässä ei nyt kyllä mainita maksuhäiriöstä, mutta näin sen voisi kait kiertää, jos on vaikeuksia saada vuokra-asuntoa omiin nimiin?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      206
      4974
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      292
      3085
    3. 134
      1797
    4. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      228
      1647
    5. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1451
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1223
    7. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      76
      1173
    8. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1164
    9. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      78
      1129
    10. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1128
    Aihe