Näin tiedustelet myytävistä

avautuja6

Aina aika-ajoin tuppaa sylettämään ostajaehdokkaiden pönttöys, joten kirjoitanpa tänne aiheesta siltä varalta, että edes jokunen ottaisi opiksi. Kun siis vastaat myynti-ilmoitukseen ja olet ostamassa eläintä, niin mieti, oletko itse syyllistynyt/syyllistymässä siihen, mikä yleisesti ottaen on kasvattajien mielestä kasvatuksen pahin varjopuoli.

1) Esittele itsesi! Eikös tämän pitäisi olla ala-asteikäisellekin täysi selviö? Kasvattajan mielestä olisi oikein kiva tietää, kenen kanssa juttelee. Ei siis pelkkiä "varaa mulle tuo ja tuo", "paljonko maksaa" tai "laitas kuvia" viestejä, kiitos! Kettumaisinta itsensä esittelemättä jättäminen on silloin, kun jo myynti-ilmoituksessa pyydetään selvällä suomenkielellä esittelemään itsesi.

2) Älä tinkaa tai vingu kimppahintoja. Et kai sinä kaupan kassallakaan ala mutisemaan, että kyllähän tuo 89 sentin maitotölkki pitää saada 60 senttiin ja kaksi eurolla? Ja miltäs kuvittelet sen vaikuttavan kasvattajan näkökulmasta, jollei pyyntöhintaa ole maksaa nurisematta?

3) Älä pyytele kyytejä varsinkaan heti ensimmäisessä yhteydenotossa. Kyllä se on ihan ostajan velvollisuus järjestää kuljetus eläimelle. Varovaisesti voit kysyä, josko omien menojen mukaan onnistuisi kuljetus edes vähän lähemmäksi, mutta mitään ovelta-ovelle kuljetuspalvelua on turha kasvattajilta odottaa. Jollei sinulla ole autoa, niin mistäs päättelit, että kasvattajalla on? Ja vaikka olisikin, niin ihanko totta ajattelit, että tietysti kasvattajalla on oman elämänsä ohella aikaa kuljetella eläimiä ja ihan ilmaiseksi tietysti?

4) Älä tee ohareita äläkä jätä vastaamatta viesteihin. Jos nyt kumminkin ollaan sovittu, että kuljetus onnistuu satojenkin kilometrien päähän, niin kai sitä voi edes peruuttaa varauksen omatoimisesti, jos kaikesta huolimatta tulet toisiin aatoksiin?

5) Ota yhteyttä kasvattajan toivomalla tavalla! Jos on pyydetty sähköpostia, niin älä laita yksityisviestiä facessa. Jos on pyydetty sähköpostia, niin älä laita sähköpostia, jossa KÄSKET kasvattajaa soittamaan siihen ja siihen kellonaikaan. Se on sinun tehtäväsi ostajana ottaa yhteyttä, ei kasvattajan. Ja jos vuorotöiltäni ehtisin jutella puhelimessa sinun aikataulujesi mukaisesti, niin olisin laittanut puhelinnumeron myynti-ilmoitukseen. Jos sitä ei ollut, niin tyydy siihen sähköpostiin tai ota yhteyttä sellaiseen myyjään, jolle sopii sinun haluamasi yhteydenpitotapa.

6) Älä tuki sähköpostiani "mikset jo vastaa", "haloo?" yms. kyselyillä, jollet ole saanut vastausta tunnissa tai päivässäkään. En myy eläimiä työkseni, joten esim. työkuvioitten takia en ehdi vastailemaan sähköposteihin sinun aikataulujesi mukaisesti.

7) KERRO OMATOIMISESTI, JOS KYSELEMÄSI ELÄIN OLISI TULOSSA KASVATUKSEEN! On lukemattomia syitä siihen, että jokin tietty eläin ei sovellu kasvatukseen, mitä myyjä ei alleviivaa, jos olettaa myymänsä eläimen menevän puhtaasti lemmikiksi. Jollet tätä tajua, niin sinun ei pitäisi kasvattaa ollenkaan. Ei, vaikka olisit kasvattanut viimeiset 30 vuotta ja luulet olevasi kovakin tietäjä. Toisekseen, jos kasvatusaikeista ei voi rehellisesti kertoa, niin kyllähän se jostain häikästä kertoo. Vaikka tietyn eläimen kasvatuskäytölle ei olisi ollut mitään estettä, niin olen siksi päättänyt olla myymättä, jollei kasvatustarkoituksesta ole sitä erikseen kysymättä kerrottu. Kannattaa siis olla rehellinen.

8) Ota etukäteen selvää kyselemästäsi eläinlajista. Jos edes perustiedot hoidosta eivät ole selvillä, niin miltä luulet kasvattajasta tuntuvan edes harkita myydä eläintä sinulle?

9) Älä vaadi mukaan tarvikkeita. Sori, en pyöritä lemmikkieläinliikettä, joten joutavia tarvikkeita ei ole ottaa hyllystä.

10) Älä ilmesty ovelle ilman kuljetuskoppaa. Eikö sen sano järkikin? Parhaimmissa tapauksissa ollaan vain ottamassa minun kuljetuskoppaa, jonne olen eläimen valmiiksi ottanut, kantoon ja lähdössä autolle. Eikö käy mielessäkään, ettei kuljetuskoppa sisälly eläimen hintaan? En edelleenkään pyöritä lemmikkieläinliikettä, joten ylimääräisiä tarvikkeita ei ole antaa mukaan - varsinkaan kysymättä!

11) Älä anna mukaan ottamiesi lasten koputella joka aitaukseen ja säikytellä eläimiäni tai juosta koirani perässä. Ihan oikeasti.

12) Muista, että tulet kasvattajan KOTIIN. Jos olen erikseen kertonut, että lapsi on nukkumassa, niin älä kälkätä kovaan ääneen. Jos ollaan sovittu, että tulet klo. 18.00, niin älä ilmaannu klo 20.00 viitsimättä edes ilmoittaa, että olet myöhässä ja kysymättä, sopiiko silloin vielä tulla.

8

107

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Komppaan

      Niin hyvä teksti! Tinkijät on oikeasti rasittavia... Jos ei voi maksaa sitä mitä on pyydetty, niin olet vapaa hankkimaan lemmikkisi myyjältä, joka pyytää sulle mieluista hintaa.

      On myyjissäkin niitä, jotka lopettaa yhteydenpidon ku seinään, mut erityisesti myyjänä on oikeasti rasittavaa, jos tehdään ohareita. Myyjä kun saattaa olla tekemisissä kymmenien ihmisten kanssa samanaikaisesti ja myymään eioota kun eläin on jo varattu. Kun varaajasta ei sitten yhtäkkiä kuulukaan enää pihaustakaan, niin saa alottaa saman rumban alusta. Harkitkaa siis erittäin tarkkaan ennen kuin edes laitatte kyselyä kasvattajalle! Kovin tarkkaan ei ole harkittu, jos tehdään yhtäkkiä katoamistemppu.

    • KasvattajanaVuosia

      Tämän aloituksen olisin vaikka itse voinut kirjoittaa. Pitää kutinsa minkä hyvänsä eläinlajin kohdalla.

      Kasvattajilla tai muuten vain eläimiä myyvillä saattaa tosiaan olla kymmeniä yhteydenottoja lyhyen ajan sisällä, joten yhteydenpitoon tulee käytettyä hirmuisen iso osa omasta vapaa-ajasta. Jos yhdeksän kymmenestä kyselijästä ovat lopulta vain renkaanpotkijoita, niin ihan oikeasti ketuttaa niin hemmetisti välillä, että käyttikin aikaa moisiin pälleihin. Sitten joku vielä motkottaa välillä siitä, että kun kasvattajista ei kuulu mitään... No, kiitos muiden pällien olen jo lopen uupunut enkä jaksa käyttää aikaa mihinkään kuvien kyselijöihin ollenkaan.

      Joten ihmiset hyvät: Miettikää ihan tosissaan homma loppuun asti ja viestitelkää vasta sitten kun olette aivan satavarmoja siitä, että olette kiinnostuneita. Vähän väliä saan minäkin sähköposteja, joissa ollaan niin super hyper kiinnostuneita, mutta yhteydenpito loppuu tasan siihen yhteen sähköpostiin. Kovin kiinnostuneita sitä ei sitten oltukaan.

      Kannattaa myös ottaa selvää siitä, millaista eläintä on kysymässä... Jos kerrot sähköpostissa, että olet aaaaaaiiiina halunnut juuri ilmoituksessa olevan kaltaisen kanin, joka on vaalea ja mustasilmäinen, mutta ilmoituksessa oleva kani on ilmiselvästi punasilmäinen, niin voihan sentäs.

    • pahinpuolikasvatuksessa

      Jep, allekirjoitan. Tässä on hyvä muistilista elukoita hankkivalle. Juuri sain minäkin hyvän esimerkin rasittavasta kyydin pyytäjästä. Ekassa sähköpostissa pyydettiin kyytiä kymmenien kilometrien päähän kysymättä edes sitä onko minullakaan autoa, heillä kun ei ollut. No, ei ole minullakaan, kiitos vain kysymästä. Kun sitten lupasin kuitenkin hyvää hyvyyttäni tuoda halutun eläimen erikseen jollekin heitä lähellä olevalle juna-asemalle tai vaihtoehtoisesto oman menoni mukaisesti samaan kaupunkiin tiettyyn osoitteeseen, niin vastaus oli, että menee liian hankalaksi. Juu, minun kannalta tuo kuulosti suht hankalalta, mutta lupasin sen silti avuliaana tehdä, mutta miten tuo voi olla liian hankalaa eläimen haluajalle?? Kovin paljoa ei juuri sitä eläintä haluttu, jos lähimmältä juna-asemalta tai saman kaupungin sisällä olevasta osoitteesta on liian hankalaa hakea, vaikka julkiset liikkuvat. Olisi sitten kertonut heti, että kuljetuspalvelu on järjestyttävä ovelle asti tai ei kiinnosta, niin olisin jättänyt vastaamatta ja säästänyt siten aikaani. Sitten olisi taas ihmetelty kun ei kasvattajat vastaa...

      • kvhkhdfklhd

        Taitaa olla tämä nykymaailman pikaruokakulttuuri semmoinen, että minkään eteen ei voi pistää tikkua ristiin, vaan kaikki pitää saada valmiina nenän eteen. Edes sen eteen ei vaivauduta yhtään, että valitsisi oikean lemmikin oikeaan kotiin, vaikka se edellyttäisi sormen nostamista, vaan mikä hyvänsä kelpaa kunhan sen saa kotiovelle.


    • AvaudunMinäkin

      Ehkä täämä kaikki liittyy siihen, että nykyään hyvät tavat tuntuvat olevan hukassa.

      Meiltä haettiin tänään lemmikkeihin liittyvää tavaraa ja olin ilmoitukseen laittanut, mitä voi halutessaan tuoda vaihdossa. Mainitsin ilmoituksessa kyllä, ettei vaihdossa ole pakko tuoda mitään, mutta olisihan se hyvien tapojen mukaista tuoda kun kerran olin erikseen kertonut, mitä voisi tuoda. Halvimmillaan ehdotetun vaihdokin olisi saanut marketista eurolla... No, ei tuotu mitään ja lisäksi tultiin tunti liian aikaisin.

      Joskus ihmisten ajattelemattomuus on niin turhauttavaa, että melkein mieluummin viskaisin käyttökelpoiset ja siistit, mutta meille tarpeettomat tavarat roskiin tai vaihtoehtoisesti veisin eläinsuojaan. Ajelin nytkin kuitenkin laittaa ilmoituksen toriin, jotta ei itse tarvitse vaivautua lähteä kiikuttamaan tavaraa mihinkään ja kyllähän nuo olisi kelvannut useammalle. Tämä nopeinten hakupäivän sopinut sattui vain ainakin olemaan vailla tapoja... Minä en olisi kehdannut hakea tavaraa toiselta tuomatta mitään vaihdossa, kun sitä vaihtokauppaa oli erikseen ehdotettu.

    • ajattelisivatmuitakin

      Tuolla koirapuolella oli vähän aikaa sitten motkotusta siitä, miten kurjaa on kun kasvattajat eivät vastaa yhteydenottoihin. Lyön pääni vetoa, että on rasittavampaa kun ostajat katoavat kuin pieru saharaan.

      Minulla oli tässä varattuna pari eläintä eräälle halukkaalle, jonka yhteydenpito ei tähän mennessä ole takkuillut yhtään. Nytpä ei ole mitään enää kuulunutkaan, vaikka eläimet on tosiaan varattu jo hyvän aikaa sitten. Ihan uskomatonta käytöstä. Eikö tällaisten oharien tekeminen ole hemmetin paljon nolompaa kuin sen yhden sähköpostin näpyttely, jossa kertoisit tulleesi toisiin aatoksiin? Kiukuttavinta on se, että muutkin kyselijät ovat ehtineet hankkia lemmikkinsä muualta, joten saan aloittaa kodin etsinnän alusta. Mikä antaa oikeuden tehdä noin?

    • oharit.ottaa.päähän

      Avaudunpa minäkin! Oli taas suuri ilo sopia, että kotiehdokas tulee katsomaan kasvattiani, mutta eipä koskaan näkynyt eikä kuulunut. Tämäkin muija kertoi olevansa keski-ikäinen, joten voisi kuvitella olevan jo jotain tapoja, mutta ei! Tärskyt oli sovittu keskelle päivää ja olin tietenkin järjestellyt omat menoni siten, että tapaaminen sopii, joten osoittaa ihan uskomatonta välinpitämättömyyttä ja törkeyttä jättää vain tulematta ja ilmoittamatta yhtään mitään. Eikö nyt millään mene hemmetti vieköön perille, että se kasvattaja, jonka kotiin olet sopinut tulevasi on ihan oikea ihminen?! Varmasti kaikilla olisi parempaakin tekemistä kuin odotella turhaan keski-ikäistä varaajaa, joka on käytöstavoiltaan pikkulapsen tasolla. Jos olet sopinut tapaamisen, niin sitten joko tulet paikalle tai peruutat tulemisesi. Yksinkertaista!

    • Kissanostaja

      Olen ostamassa kissaa, ja juuri mietin tätä asiaa.. eli kissan ostajan etikettiä ja kirjoittamattomia sääntöjä. En tiedä missä nyt menin vikaan. olen asiallisesti esitellyt itseni jo ensimmäisessä viestissä, ja toisessa kerroin lisää. Annoin puhelinnumeroni, ihan vain jos kasvattaja haluaa puhelimessa puhua tarkemmin yms. Kerroin parissa meilissä että haluaisin mennä katsomaan kissoja. Silloinhan kasvattajakin näkisi paremmin, olenko sopiva kissan omistajaksi. Kuvittelin että homma hoituisi suunnilleen näin. Olen tosissani kissan oston kanssa, ja kaikki puitteet sille on kunnossa. Kissa saisi ehdottomasti rakastavan kodin. Kasvattaja on kuitenkin sivuuttanut pyyntöni päästä katsomaan kissoja,eikä ole soittanutkaan. hänen viimeisin viestinsä oli hyvin lyhyt. En tiedä nyt yhtään, onko minulla mahdollisuutta saada heiltä pentua. Ainoa moka, jonka keksin, on varmaan se että kerroin kyselleeni kissaa myös muilta kasvattajilta. Mielestäni se on kuitenkin vain järkevää, sillä haluan saada hieman vertailupohjaa, enkä ottaa suin päin ekaa kissaa joka tulee vastaan. Muut kasvattajat eivät kuitenkaan ole vastanneet, paitsi yksi joka olisi tuonut kissan minulle heti ilman mitään kyselyjä. Se oli mielestäni epäilyttävää.
      Eli miten on? Mikä meni vikaan, vai menikö mikään? Harmittaa, jos kasvattaja ei sano suoraan etten ole saamassa kissaa heiltä, oli syy mikä tahansa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1545
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1174
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1117
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1016
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      975
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      937
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      852
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      684
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      650
    Aihe