Mikä on tämän palstan hyvä sisältö

Arjen asiat
Politiikka
Luonto ja sää
Tarinat
Raamattu
Uskonnot

Itse pidän parhaana kaiken mieleen tulevan käsittelyn

28

83

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ramoona_

      Elämä on suurimmaksi osaksi arkea, jokapäiväistä rutiinia , puurtamista, hoitamista, huolehtimista. Hyvä arki saa olla pitkästyttävää, tuskastuttavaa, väsyttävää...elämän ei tarvitse eikä pidä olla yhtä juhlaa. Nyky-ihmisten suuri erehdys on pyrkiä koko ajan vaihteluun, suuriin elämyksiin, aktiivisuuteen, nousujohteisuuteen, suorituksiin - ikäänkuin elämä olisi olmpialaiset .

      Luojamme teki viisaasti säätäessään lepopäivän kuuden työpäivän jälkeen. Työlainsäädäntö teki viisaasti vapauttaessaan lauantain kotitöille, sunnuntai pitäisi pyhittaa levolle ja rauhoittumiselle. Itselleni oli jo työaikana parasta lepoa luonnossa retkeily, samoilu, vesilläolo, aina pienimmän perheenjäsenen ehdoilla. Kirkonkellot kutsuvat joka pyhäaamupäivä jumalanpalvelukseen, mutta yhä harvempi suuntaa askeleensa kirkkotielle, aamulenkeillä sentään näkee perheitä koirineen.

      Lapsuuden pyhäpäivä erottui selvästi arjesta. Pukeuduimme pyhävaatteisiin, äidillä ja tytöillä leningit, edellisenä iltana oli saunassa peseydytty pyhäkuntoon, hiukset kiilsivät puhtauttaan ja palmikkonauhat olivat leveämmät. Koti oli siivottu, matot pelmuutettu ulkona, kukkia oli maljakossa. Ruoka oli kauniisti katettu ja usein kävi päiväkahvivieraita . Isä ja äiti läksivät sunnuntaikävelylle, siihen aikaan ei juuri lenkkeilystä puhuttu.

      Joulun aika on juhlavaa aikaa, sana joulu onkin samaa alkuperää kuin juhla. Me juhlahetkiä rakentelevat olemme nyt oikein elementissämme ensimmäisestä adventista loppiaiseen. Nyt on valojen viikonloppu, pimeyttä vasten pihavalot korostuvat erityisen ihanasti. Ensimmäiset joulukukkani ovat valkeat jouluruusut ja jotain kanelilta tuoksuvaa saa tulvia uunista.

      • MummeliMia

        Iltakävely oli nimenä sille iltalenkille minunkin nuoruudessani, tosin siskoni kanssa otimme usein pikku juoksu-spurtteja välillä, mutta äidin kanssa oli vauhtia vähennettävä.
        Vasta kun isoveljeni aloitti lenkit, se sana tuli tutuksi. Kerran kun puhelin soi, ja isoaveljeä pyydettiin puhelimeen, niin siskoni vastasi: "Hän on lenkillä." Soittaja kuuli että "hän on penkillä" ja vastasi: "No pyydä nyt sitten hänet puhelimeen!" Siskoni korjasi "juoksulenkillä", siitä vasta asia selvisi.

        Molempien isojenveljien pyhäpuvut olivat vaaleat silitetyt paidat ja kesähousut, meillä tytöillä värikkäät leningit, jotka olivatkin ihmeen tärkeitä vaatekappaleita.
        Pyhäkoulussa käytiin kesäisin.
        Sieltä tultua haettiin naapurista ystäviä uimaan ja nautittiin sukeltelusta ja uinnista, eikä vain pyhäpäivisin, vaan arkenakin aina kun töiltä kasvimaalla ja puutarhassa tai muualla ehdittiin.

        Joulunaika lahjoineen ja joulupukeineen oli tosiaan jotain suurta silloin. Nykylapsille se on jotain vierailuilla käymistä ja vieraiden käymistä, onhan siinä usein joulupukkikin, jonka he tietävät roolihahmoksi. Pysyvätköhän kaikilla kännykät poissa kädestä joulupukin käydessä?


      • Edelliseen

        Isoveljien 'asuun' kuului aina myös polkupyörä ja suuri joukko muita poikia johonkin aikaan, he harrastivat myös korkeushyppyä ja pituushyppyä meillä tien toisella puolella, jonne isä oli ne paikat ja telineet laittanut.


      • HUOH-

        Moottoripyörä hänellä oli vielä vanhempana, sillä minäkin kerran ajaa täräytin kauheata vauhtia näkymättömiin, isä ja isoveli seisoivat kuulemani mukaan pihassa silmät pyöreinä.
        Kävin noin kilometrin päässä, ajoin Korhosen pihaan, jossa sain pyörän käännettyä kotiin päin, se oli hankalaa, en ollut aikaisemmin ajanut sillä, lopulta onnistui ja sitten takaisin kotiin. - Kuulin syviä helpotuksen huokauksia miesväeltä.


      • Ramoona_
        Edelliseen kirjoitti:

        Isoveljien 'asuun' kuului aina myös polkupyörä ja suuri joukko muita poikia johonkin aikaan, he harrastivat myös korkeushyppyä ja pituushyppyä meillä tien toisella puolella, jonne isä oli ne paikat ja telineet laittanut.

        Minulla on vain nuorempia veljiä, joihin oli paimentava ote, mutta naapurissa asuvan koulukaverini isojen komeiden veljien suojelukseen pääsin, ehkäpä suosioonkin. Tansseissa oli turvallista käydä suurella porukalla, me nuoremmat opimme tanssitaitojakin isommilta. Nämä veljekset olivat partion ohjaajina, ja jouluisin pyörittivät pukkipalvelua. Lukiolaispojat olivat musikaalisia, laulattivat lapsia kitarasäestyksellä. Isonsiskoni hän pyysi istumaan polvelleen, mahtoiko joulupukki suukonkin saada pihamaalla...ja niin siinä kävi, että vuosia myöhemmin heistä tuli pari.

        Talviurheilun jännitystä saatiin omatekoisissa hyppyrimäissä, me tytöt saatiin moitteita, kun pilattiin väärällä laskutekniikalla hyndät. Koulun kentälle jäädytetty luistinrata oli hienouden huippu, ja rusettiluistelut ihanan jännittäviä. Naapuruston lasten yhteiset leikit valtavissa lumilinnoissa, lumilyhtyjä ja kynttilänpätkiä juhlistuksenaan, käytiin myös ankaria lumisotia ja lumipesuja. Saatiin joulun pyhinä ulos pengaalitikkuja , siinä oli lasten silmille ilotulitusta kerrakseen. Jäälyhdyt saunapolun varrella aattosaunan kunniaksi on yksi elävä muisto, polun lumityöt oli kauniisti lapiolla tehty ratasaunalle.

        Meidän pihalla oli lentopalloverkko, naapurissa puutarha oli antanut periksi yleisurheilulle, kuulantyöntötantere muhkurainen kuin pommituksen jäljiltä, korkeushyppypaikka oli myös. Aikamoista hurjastelua polkupyörillä saatiin aikaan, esimerkiksi mäkeä alas laiturille ja siitä päistikkaa veteen, ja suoranaisia vesipetoja muutenkin oltiin, jokainen kynnellekykenevä hankki ensin uimakoulussa ainakin kandin, mutta suurin osa uimamaisterin arvon, merkin ja laakeriseppeleen. "Eihän teillä ollut edes pellareita", kauhisteli lapsenlapsi vanhoja soutuvenekuvia katsoessaan, ja "puhelimetkin toivat varmaan höyryllä".


      • MummeliMia

        Onnittelen sinua esikoisuudestasi, sillä perheen iltatähdet joutuvat kokemaan enemmän luopumisia ja surujuhlia rakkaittensa poismenon jälkeen vanhempien kuoleman lisäksi.
        Mekin siskoni kanssa olemme yhdet hautajaiset, muistotilaisuuden ja haudan hoidon joutuneet itse järjestämäänkin sisaremme jälkeen, joka kuoli lapsettomana leskenä. Hän oli meidän lapsillemmekin rakas.
        Lapsenlapseni 14-vuotiaana soitti tuossa surusjuhlassa Järnefeltin Kehtolaulun Berceuse, se oli unohtumatonta:
        https://www.youtube.com/watch?v=xlyK2_IKi0c
        Ja toinen lapsenlapsistamme lauloi kauniisti vainajalle.
        Asioissa on aina puolensa. Toisaalta isot siskot ja veljet joutuvat pikkusisaruksiaan ainakin alussa paimentamaan, eihän vanhemmat kaikkialle ehdi.


    • Miks'ei, vaikka impulsiivisuus päästää läpi seulan kaiken mieleentulevan, saattaahan se helpottaa monen yksinäisen puhekaverin puutetta😬
      Lukija kyllä joskus on todella ihmeissään!

      Itse pidän ystävien arkiseen selviytymiseen liittyvistä asoista, elämäntarinoiden, luonnon ja ajakohtaisten asioiden lukemisesta, ja ennenkaikkea riidattomista osallistujista.

    • vaalierkki

      Miksi Raamattu? Hyvin tietäen, että luet kuin piru Raamattua, eli kiellät kaiken. Sinulla on asenne, joka lähtökohtaisesti sotii eettisen keskustelun periaatteita vastaan. Jos voit aukottomasti todistaa kaiken väittämäsi, asia on okei. Mutta se edellyttää,että osoitat alkuatomin olleen ennen Jumalaa. Ollesani sefuna Sinun keskustelusi meni kinaamiseksi. On syytä muistaa, että ihmisoikeusjulistuksen mukaan uskonnolliset asenteet ovat tabu.

      • Päämääräni ei koskaan ole ollut muiden loukkaaminen.

        Maailmankaikkeudessa on ollut vain energiaa. Energia ei koskaan häviä vaan muuttuu vastakohdakseen eli aineeksi.

        Mistä alkuenergia on lähtöisin en tiedä. Ehkä se on tulos maaimankaikkeuden räjähdyksestä tuhoutuessaan.

        Kyllä uskovillakin on selvittämistä. Oman näkemykseni mukaan Jumala keksittiin uskonnon tarpeisiin. Jeesuksen piti olla se viimeinen tae ja siihen piti keksiä ihan uskomaton tausta, neitseellinen syntymä. "Sikisi Pyhästä Hengestä" eli itse Jumalasta. Papit eivät tuohon pysty itsekään uskomaan.

        Taidat olla enemmän kuin kirkkouskova, joka toki on vain oma asiasi.

        Asiat käsitellään omien kykyjen puutteellisessa valossa. Valaiseeko Pyhä Henki uskovien ajatuksia ja näkemyksiä ja tekee ne jumalaisen täydellisiksi.


    • menegooglettamaan

      Ei ne mikään tabu ole. Et ukko parka edes tiedä mitä tabu tarkoittaa.

      • minävaantässä

        Kai se nyt jonkun tabun naamaansa heittää päivittäin.Ja onhan hän kaiketi entinen poliisi, tai joku vallesmanni.


    • vaalierkki

      Ilman googlettamista yksi merkitys lienee, ettäi yksilön eettisiä arvoja ei saa tuomita eikä asettaa kyseenalaisiksi. Asia, jota aloittaja ei tunnu hyväksyvän eikä hyväksynyt ainakaan sefuaikanani.

      • Jokainen-

        yksilö saa lain mukaan uskoa taikka olla uskomatta,
        häntä ei saa pakottaa.


      • Pakkoa-ennenvanhaan

        Ruotsin hullut kuninkaat pakottivat meidät suomalaiset
        v. 1155 -1323 kolmella sodalla 'uskomaan'
        joihinkin Lähi-Idässä tehtyihin oppeihin, dogmeihin..

        Samalla valtasivat Suomen maat
        ja kuningas lahjoitti ne läänityksinä suosikeilleen
        jotka nimitti 'aatelisiksi'.

        Aatelissääty oli verovapaa rälssi
        samoin hengellinen sääty eli papisto.

        Talonpojat tekivät työt
        samoin työläiset.


      • vaalierkki1

        En sanoisi hullut kuninkaat, kysymys oli silloisesta politiikasta, itäpuolella orasti myös näkemys alueiden turvaamisesta "ulkoistamalla" mahdolliset uhat hieman kauemmaksi omista rajoista ja samalla hankkia uusia kauppa-alueita. Katolisen kirkon synninpäästöpolitiikka edesauttoi sotilaiden värväämistä näille pikkuristiretkille.


      • Mut-hulluja

        ne olivat
        tappelivat keskenäänkin vallasta
        ja heillä oli pyrkimyksenä tehdä Ruotsista suurvalta

        Suomesta aloittivat ja ottivat Suomesta resurssinsa seuraaviin sotiinsa Euroopassa,
        ottivat varotuksella rahat ja ruokatavarat, hevoset ja miehet perheistä
        suurvaltapyrkimyksineen.

        Turhaan ei toisen pahan naapurimme pääjehu Putin sanonut:
        "Ruotsi on AINA sotinut viimeiseen suomalaiseen!"



        - - - - - -


      • Uskontokeskustelu

        Pariskunnalla raju riita uskonnosta - mies vaati naisystäväänsä suutelemaan ristiä
        Julkaistu: 28.11. 12:50
        JaaTwiittaaSähköposti
        Seurusteleva pari sai aikaiseksi rajun riidan uskonnosta, joka johti kahteen pahoinpitelyepäilyyn ja poliisitutkintaan.
        IS


    • Salonmummo

      Kiitos Jeesukselle Kristukselle. Hän on pitänyt meistä kaikista hyvän huolen tänäänkin.

      • Sinulla lienee omanasi ns. lapsenomainen usko.

        Outona näen ja varsinkin koen sen, että kauheuksistakin kiitetään Jumalaa. Muslimit ovat kuin sukulaisia sanoessaan suurimmankin hirveyden edessä, Allah on suuri.

        Jumala voisi kaikkivaltiudessaan ja rajattomassa vallassaan estää pahat. Olenko uskalias moista pohtiessani.


      • minävaantässä
        Ruuneman kirjoitti:

        Sinulla lienee omanasi ns. lapsenomainen usko.

        Outona näen ja varsinkin koen sen, että kauheuksistakin kiitetään Jumalaa. Muslimit ovat kuin sukulaisia sanoessaan suurimmankin hirveyden edessä, Allah on suuri.

        Jumala voisi kaikkivaltiudessaan ja rajattomassa vallassaan estää pahat. Olenko uskalias moista pohtiessani.

        Et ole, olet seniili.


      • voisinua
        Ruuneman kirjoitti:

        Sinulla lienee omanasi ns. lapsenomainen usko.

        Outona näen ja varsinkin koen sen, että kauheuksistakin kiitetään Jumalaa. Muslimit ovat kuin sukulaisia sanoessaan suurimmankin hirveyden edessä, Allah on suuri.

        Jumala voisi kaikkivaltiudessaan ja rajattomassa vallassaan estää pahat. Olenko uskalias moista pohtiessani.

        Ihmiset ovat vastuussa tekemisistään, älä vedä Jumalaa siihen. Joskus taivaassa kaikki on hyvin, ei täällä langenneessa maailmassa. Montako kertaa se pitää ruunelle selittää, tee jo vanhus rauha Jumalan kanssa. Sinulla on ilmeisen paha olo, ahdistuksesi pitää sinut kahleissa, raukka parka.


    • jakolasku

      Arkiasiat on jees. Nyt sitten jeesustellaan kun joulu lähestyy. Oma uskoni on luonto joka on talvellakin kaunis varsinkin pakkas aikoina.
      Pihlajanmarjat on syöty, tilhiparvi tarkisteli tilannetta kävelytien reunalla eilispäivänä.

    • Arjessa eläminen, sanoisin. On paljon mielenkiintoisia asioita, joiden käsittely ja pohdinta ovat palstalle sopivia.

      Talvinen luontokin antaa kauneuslisää lumen muodossa ja terveelistä likuntaa.

      • kirjoita-mieleentulevat

        Mainitsemiasi aihe aloituksia on ollut useitakin. Miksi ne ei kelpaa sinulle?

        Luoja paratkoon jos täällä jokainen kirjoittaa ;"Itse pidän parhaana kaiken mieleen tulevan käsittelyn"??(usein se on sinulla Pilmari-valitettavasti)

        Muistele, mitä vastasi "se entinen ukkeli", jolta kauppias kysyi, että mitä saisi olla?


      • Lorenaa

        "Sudet ulvovat kotimatkalla!"
        Tämän ovat monet itärajan tuntumassa sekä muuallakin maassamme kuulleet lausahduksen.. Jostakin lausahdus oli tullut jäänyt mieleen hupijuttuna.

        Vaaraa sudet ja karhut aiheuttavat alueilla joissa niitä liikkuu. Niitä ei suojelijoiden mukaan saisi pyydystää - lupia onneksi myönnetään - ainakin vielä. Kanta pysyy ja lisääntyy luonnollisesta syystä,lisänä rajan takaa tulevat laumat jotka eivät tarvitse passia.

        http://areena.yle.fi/1-3783350?autoplay=true

        Yle areenassa on Kimmo Ohtosen tuottamia ohjelmia Katoava Pohjola. Ei Pohjola mihinkään katoa se on ja pysyy. Ohjelma on suunnattu petoeläimien suojelemiseksi.
        Kun on valinnut luonnon ja luonnossa liikkuvien elänten suojelemisen, on hyvä tuoda asiat esiin. Se on hänen oma valintansa.
        Mielenkiinnolla seuraan ohjelmia, hyvin kuvattuja, ihmisten ja eläinten "yhteis" eloa.
        Elämää Huippuvuorilla oli yksi parhaita ohjelmia, elo asukkaiden, lumen, jään,jääkarhujen keskuudessa.

        Kun mennään ajassa taaksepäin, ihmiset joutuivat ottamaan elantonsa maanviljelysta, metästyksestä ja kalastuksesta. Se oli agraariyhteiskunnan aikaa. Onneksi ajan ratas on pyörähtänyt eteenpäin, ihmisten elinolo suhteet ovat moninaisemmat.


    • Ihminen on kasvanut fyysisesti ja henkisesti. On oppinut selviytymään ja kokemusten kautta tietää, että virheitäkin on tehty. Jotkut virheet heijastuvat elämäämme niin, että muutoksiin on ryhdyttävä ja pian.

      • minävaantässä

        Olet tyhjän puhuja, tai siis kirjoittaja.


      • Joskus on tarpeen vain nostaa viestejä. Syyn tietänet.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      346
      7777
    2. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      58
      2274
    3. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      34
      1662
    4. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      27
      1509
    5. Kysymystä pukkaa

      Mitä aiot tehdä kun näet hänet seuraavan kerran? Vai oletko kuin ei mitään....
      Ikävä
      118
      1238
    6. IS Viikonloppu 29.-30.6.2024

      Melko hyvä 3- -tasoiseksi merkitty Kovis Jari Keräseltä. Pääkuvan merkitys on varsin vähäinen rajoittuen alakulman aukio
      Sanaristikot
      77
      1224
    7. Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia.

      Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia. Kristilliset ääriainekset pelottelevat ihmisiä edelleen IKUISELLA hel
      Hindulaisuus
      335
      1066
    8. Suviseurat

      Kamala onnettomuus tapahtunut subiseuroissa
      Hyrynsalmi
      16
      955
    9. Tässä viimeinen mahdollisuutesi nainen

      Kysyä tai sanoa minulle, jos jotain jäi vuosien takaisista. Sen verran meillä oli kuitenkin jotain, että välillä mietin
      Ikävä
      50
      945
    10. Kuvaile kaivattuasi kolmella

      Emojilla. Oma vastaus 💨🚮💣
      Ikävä
      103
      843
    Aihe