Patologia ja oikeuslääketiede

Lääkäriksikö

Olen lukion toista vuotta käyvä opiskelija ja haluaisin tulevaisuudessa patologiksi tai oikeuslääkäriksi. Haluaisin kuitenkin ensin tietää millaista työtä ja miten näissä ammateissa työpäivät koostuu. 8

9

3329

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • selviääkyllä

      Ensin on joka tapauksessa opiskeltava lääkäriksi. Opiskelun aikana selviää hyvin oikeuslääkärin ja patologin työala. Harvempi niihin haluaa, sinäkin muutat mielesi vielä monta kertaa.

      • Mielekiintoinentyö

        Oikeuslääketieteen kurssi oli mielenkiintoisin kurssi koko lääkiksessä. Osallistuimme yhteen ruumiinavaukseen, jossa kysymyksen asetteluna oli oliko potilas tehnyt itsemurhan vai murhattu. Se jäi sitten lopulta epäselväksi. Itse kiinnostuin todella paljon oikeuslääkärin työstä. Mietin jopa erikoistuvani siihen. Lopulta ajauduin terveyskeskuksen kautta nykyiseen työhöni eli haave jäi.

        Ketjussa myöhemmin joku typerys kirjoittaa että lääkisopiskelijaa ei pitäisi kiinnostaa kuolleiden kanssa työskentely.

        Minä arvostan ihmiselämää niin paljon, että mielestäni on tärkeää, että murhan tehnyt saa rangaistuksen teostaan. Tai että hoitovirheeseen kuolleen tapaus selvitetään. Se menee sitten sille lääkärille opiksi, jonka potilas on kuollut hoitovirheeseen, että ei tule lisää hoitovirheitä tehtyä.

        Täydellinen murhahan on sellainen, että se menee läpi ilman epäilyä murhasta. Senkin takia on tärkeää, että obduktioita tehdään. Jonkun voi olla tappanut sukulainen tai joku häiriintynyt voi tappaa potilaita sairaalassa- tämmöistä on tapahtunut Suomessakin.

        Oikeuslääkärin työ on hyvin mielenkiintoista, pitää tuntea lääketiedettä hyvin laajasti, esim. Harvinaiset sairaudet. Että vaikkapa harvinaiseen sairauteen kuolleen lapsen vanhemmat eivät joudu syyttöminä vankilaan-tällaistakin on tapahtunut.

        Käsittääkseni paljon tehdään työtä poliisiviranomaisten kanssa. Poliisit ovat kuulemma reiluja ja hyviä työkavereita. Tekevät aina mitä oikeuslääkäri pyytää.


      • Mielenkiintoinentyö

        Obduktiossa ruumiista paljastui siis monia murhaa tukevia löydöksiä mutta myös seikkoja jotka eivät tukeneet nimenomaisesti murhaa. Meillä oli tiedossa myös potilaan sairauskertomustiedot, elämänkulku sekä kuolinpäivän tapahtumat ja näiden esitietojen varassa ruumis avattiin.

        Kun seisoo nuorena menehtyneen ruumiin äärellä, tulee kyllä sellainen tunne, että tekijät pitää saada vankilaan!


    • Hammaslääk._kandi

      Molemmissahan vaaditaan ensin 6:n vuoden perusopinnot, pari vuotta tk-työtä ja erikoistuminen päälle (taitaa olla 6v molemmissa). Oikeuslääketieteestä en kauheasti tiedä, mutta tutkivat (oikeuslääketieteellisissä) ruumiinavauksissa kuolinsyytä silloin kun epäillään rikosta/hoitovirhettä/työperäistä syytä/vastaavaa.

      Patologi viettää suurimmanosan päivästä valomikroskoopin kanssa. 99% syöpädiagnooseista varmistuu patologin kattomasta kudospalasta ja toki muutkin taudit katotaan läpi. (lääketieteellisiä) ruumiinavauksia on vähän, n. 5% työajasta keskimäärin.

      Patologi on siis lähes pääomaan töissä elävistä potilaista otettujen näytteiden kanssa ilman potilaskontakteja (hyvä vaiko huono puoli?). Lääkäri ottaa näytepalan potilaasta, lähettää sen patologille, joka tutkii ja kirjoittaa oman lausuntonsa näytteestä. Työpaikkana on yleensä sairaala, mutta myös yksityinen puoli. Päivystämistä on harvoin virka-ajan ulkopuolella

      • Lääkäriksikö

        Oikeuslääketiede siis paljon kiinnostavampi ala... Olen ottanut asiasta selvää ja tietoinen pitkästä koulutuksesta. Juuri nyt eniten haluaisin tietää oikeuslääkärin työnkuvat ja mitä peruspäivänä tehdään, missä työt jne


      • 4895

        Vanha ketju, mutta kyllä ne on pitkälti bioanalyytikot jotka tutkii elävistä ihmisistä otettuja näytteitä


    • Medisiinari-

      Miksi sua kiinnostaa oikeuslääketiede? Onko tullut katsottua liikaa CSI:tä?

      Ekana täytyy tosiaan päästä lääkikseen, siinä on jo tarpeeksi työtä. Oikeuslääkärin ammatti sinänsä ihan hyvä että heistä on aika kova pula nykyään.

    • En voisi tylsempää alaa keksiä kuin oikeuslääketieteen. En tiedä alasta mitään, mutta minulla on omat mielikuvani.

      Käsitykseni mukaan hyvin harva rikos paljastuu oikeuslääketieteellisessä tutkimuksessa. Tietysti tutkimus vahvistaa olettamukset ja antaa niille varmuutta, mutta selkeä epäily rikoksesta on kuitenkin yleensä olemassa ennen kuin kroppaa aletaan mikroskoopilla tutkia.

      Siinähän sitten selvittelee, menehtyikö uhri alkoholimyrkytykseen, puukotukseen, nyrkiniskuun vaiko vasta, kun kaatui ja löi päänsä.

      Mahtavatko isyystutkimukset ja promillemittaukset verestä kuulua oikeuslääketieteen alaan vai teetetäänkö niitä muillakin lääkäreillä? Minulla on käsitys, että nekin ovat oikeuslääketiedettä.

      Voi olla, että ketjun aloittajaa kiinnostaisi enemmän rikospaikan tekninen tutkinta. Tosin eipä siitäkään taida mitään kiksejä saada, elleivät kuitunäytteiden täsmäävyydet saa sellaista aikaiseksi.

      Voisin kuvitella, että jos lääketiede kiinnostaa, alalle hakeutuu ja pääsee, tuottaisi eniten tyydytystä elävien ihmisten auttaminen heidän vaivoissaan.

      Tosin meitä on moneen junaan.

    • preppis

      Olettepa te taas tylyjä. Nuori, innokas lukiolainen kyselee lisätietoja haaveammatistaan ja te vastaatte että onpas sinulla tylsät unelmat. Hävetkää.

      Oikeislääkärit työskentelevät Suomessa THL:n alaisuudessa ja työt tehdään pääosin yliopistollisien sairaaloitten obduktio-rakennuksissa sekä omissa työhuoneissa. Googlaamalla selviää kuinka paljon avauksia tehdään viikottain - työtä tulee riittämään, oikeuslääkäreistä on hirvittävä pula.

      Avauksien lisäksi oikeuslääkärit tarkistavat kaikki uudet kuolintodistukset Suomessa, eli paperityötäkin riittää. Näitten lisäksi on pahoinpitely- ja raiskausuhrien haastattelua ja vammojen analysoimista.

      Itselläni oli samat unelmat ikäisenäsi ja nyt olen kesätöissä obduktiopreparaattorina - opiskelen lääkiksessä ja suunnitelmana on edelleen erikoistua oikeuslääkäriksi.

      Tsemppiä ja lukuintoa!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      222
      1910
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      67
      1699
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      69
      1496
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      105
      1189
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      63
      1100
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1065
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1056
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      4
      988
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      950
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      871
    Aihe