Suomen markka itsenäisyytemme paras symbooli

piikkikäs

Näin itsenäisyyspäivänä tulee haikaileeksi Suomen markkaa. Markka oli meille suomalaisille rakas ja tärkeä elämän kumppani. Joillakin oli paljon markkoja, kun taas toisilla ei juurikaan ollut markkoja.
Mutta yhtäkaikki, markasta puhuttiin, markasta pidettiin, markasta jopa laulettiin.

Molli-Jori Malmsten teki markasta useitakin ralleja, joista pari tulee tässä mieleeni. "Kuka vippais mulle viitosen, kun mä oon nyt auki aivan" ja "Ei markalla, eikä kahdella niitä velkoja maksaa jaksella". Niin ja sitten vielä se "Nikkelimarkka".

https://www.youtube.com/watch?v=8z8i2qbIpbU

Kaikkihan sen jo tietävät, että Suomi ei enään ole itsenäinen sanan syvimmässä merkityksessä. Eliitti juhlii,kuin viimeistä päivää itsenäisyyttä niin, että vaikuttaa siltä, että itsenäisyyden rippeitäkin ollaan jo luovuttamassa Brysselin byrokraateille.
Suomi bryssittyy totaalisesti.

Meille vanhoille, sodan ajat eläneille on tämä meno jo liikaa.
Ainoana lohtuna muistot menneiltä ajoilta, kun markka oli rahaa, vaikka olisi ollut "auki aivan".

7

59

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hiukan pidän tuota makuasiana, mutta mielipiteenä käy.

      Olen tuota palstaiän suurinta kaliiberia ja pidän lippuakin parempana.

      Markka on kuitenkin vain kaupan väline, "hinnan mitta".

      Hyvää jouluakuitenkin!

    • noinhan.siinä.käy

      Hyvä että päästiin eroon tuosta surkeasta markasta. Toivottavasti se ei enää palaa. Markan haikailu ei enää kannata. Tämän palstan ikäluokkaan kuuluvat ainakaan eivät tule suorittamaan maksujaan Suomen markoilla.
      Jos eurosta erotaan, niin olkoon seuraava valuutta sama jonkin isomman maan kanssa, vaikka kruunu tai rupla, ellei sitten peräti Kiinan yuan.
      Samantekevää se on, mitä välinettä käytetään kauppaa käydessä, kunhan se on yhtä kätevä kuin raha ja sillä on määrätty arvo.

    • uskotaan-vielä-aikaan

      uskotaan vielä aikaan parempaa, tästä ei voi menneä enään huonompaan suuntaa, me nousemme vielä,
      avoimuus, rehellisyys, viisaat johtoon palauttaa politiikkaan,
      tervehenkiset pyyteettömät rehelliset johtajat remmiin,

      -

      unelma rukous taivaisiin
      Kekkonen nouskoon haudastaan, pistämään suomi uudelleen kuntoon
      eri ihmisen hahmossa,



      --
      Nyt olemme suurissa vaikeuksissa, syynä EMU-jäsenyys,
      kaiken pahan aikaansaaja on Paavo Lipponen ja SDP presidentteineen,
      Koivisto oli niistä t y h m i n ,

      nyt voimme vain haikalla paremmista ajoista,
      uskon kuitenkin, suomen kansa on sinnikäs
      joukostamme nousee vielä viisas johtaja
      joka sukkuloi suomen taas vapaille vesille ja suomi pieni sinnikäs rehellinen kansa purjehtii jälleen vaurauteen,

      Kekkosen aikakaudesta pitää oottaa esimerkkiä,
      työtä kaikille suomen kansalaisille,
      a i v a n kaikille,
      törkeä syrjintä , työpaikkakiusaamiset ON loputtava,
      johtajisto kuriin,
      eriarvoistamiselle on tultava loppu heti,

      Kekkonen oli ja on edelleen suomen viisain presidentti,
      hän teki suomesta rikkaan valtion omalla viisalla pyyteetömällä politiikallaan,

      rikkaan suomen tuhosi muutamat ahneet vain omaneduntavoittelevat paholaiset SDP:stä
      tuhosi täydellisesti,

      en usko että koko sdp on paha,
      vain nämä muutamat ahneet sekoilijat.
      Lipponen, Koivisto, Halonen,
      siinä kautta-aikain pahimmat suomen tuhoojat,
      eriarvoistamisen kiimaa ei voi mitenkää ymmärtää terveeksi toiminnaksi
      suomen pienen politiikassa,

    • Alkaa väsyttää tuo "eliitin" jauhaminen, ikään kuin mielestäsi täällä olisi suuri määrä palatseissaan mielin määrin juhlivia porhoja. Paheksut sitäkin, että ne porhot juhlivat itsenäisyyttä, tuomittavaa!

      Kyllä kaikilla suomessa asuvilla on jalat maassa, niilläkin harvoilla, joilla on paljon rahaa. Ne jotka haluavat rahoissaan kieriskellä ovat muuttaneet jo aikoja sitten Monacoon ja Sveitsiin, mutta sehän ei meidän ihailuamme vähennä. On ihan eri ihmiset, joita kuuluu kadehtia.

      Olen aivan vakuuttunut siitä, että morkkaamasi eliitin juhliminen "kuin viimeistä päivää" on melkoperäisen vaatimattomampaa kuin monissa muissa maissa maailmalla, niin Euroopassa kuin muissa maanosissa.

      Suomalainen vain ei osaa iloita mistään, ei edes omasta itsenäisyydestään, jos päivän juhlistamiseen menee rahaa. Se on aina olevinaan köyhiltä pois, ja vaihtoehtoja juhliin sijoitetuista varoista ehdotetaan joka vuosi. Aina luetellaan, kuka ja ketkä olisivat juuri näiden varojen tarpeessa. Huomattavaa on, että kukaan ei ole vielä tullut ilmoittamaan joutuneensa henkilökohtaisesti maksumieheksi. Vielä ei ole keksitty juhlaveroa kerran vuodessa maksettavaksemme.

      Voisi joskus ajatella niinkin päin, että yhdet isot juhlat työllistävät suuren joukon ihmisiä, muotisuunnittelijoista piparkakkujen leipojiin. Kun aikanaan eräästä täytekakusta luovuttiin ja sen korvike ostettiin toiselta paakarilta, niin alkuperäisen kakun toimittaja joutui taloudellisiin vaikeuksiin ja muistaakseni lopetti toimintansa.
      Itsenäisyyspäivä ja sen juhlistaminen on tärkeä työllistäjä monille yrittäjille. Myös tavallinen rahvas satsaa illanistujaisiinsa pikkupurtavaa ja kuohuviinit, sillä kyllä itsenäisyyttä juhlitaan tuhansissa kodeissa ympäri Suomen, ei vain Linnassa.

    • niin.että.ei.sitä

      Kyllähän itsenäisyyspäivän vietolla tuetaan paljon yritystoimintaa ja elinkeinoelämää.

      Jos tuota juhlintaa ei olisi, niin sitten vastaava rahamäärä törsättäisin johonkin muuhun. Ostettaisiin uusia vaatteita ja jalkineita, liikunnan välineitä ym. Kyllä rahanreikiä löytyisi. Silloin hyötyisivät ehkä toiset elinkeinoelämän alat.

      Köyhillehän pelkkää rahaa ei kannata ruveta jakelemaan, ne tuhlaisivat sen enempää harkintaa käyttämättä.

      Jos itsenäisyydessä korostetaan viime sotien vaihetta, on syytä korostaa myös vuotta 1918, jolloin tämä nykyinen Suomi luotiin.

    • Huonosti.on.asiasi

      Aloittajalla ei ole itsenäisyyspäivänä muuta annettavaa kuin valitus.

    • Ramoona_

      Suomen lippu on mielestäni juhlavin, luontevin ja läheisin itsenäisyyden symboli. Sen salkoon nostaminen on aina yhtä arvokasta ja hiljentävää, se hulmuaa taivaan sinessä kuin kaiken maallisen yläpuolella. Sininen ja valkoinen ovat puhtaan luontomme värit niin talvella kuin kesällä, ja luonto kuuluu kaikille. Suomessa on viralliset liputuspäivät sekä muita vakiintuneita liputuspäiviä, viimeisinpänä Suomalaisen musiikin ja Jean Sibeliuksen päivä 8.12. Suven ja runon päivä Eino Leinon päivänä juhlistaa Suomen ainutlaatuista kesäistä luontoa. Luonnonsuojeluväki haluaisi vakiinnuttaa Luonnon päivän liputuksen elokuun lopulla. Se olisi ainutlaatuista maailmassa, luonolla olisi oma liputuspäivä. Osaltaan se ilmentää luonnon ratkaisevaa merkitystä kaikille elinehdoille ja hyvinvoinnille. Jospa 100-vuotisjuhlan kunniaksi Suomi saa uuden liputuspäivän

      Suomessa voitaisiin liputtaa yksityisesti paljon enemmänkin, ainakin merkkipäivinä . Isännänviirejä kyllä näkee paljon varsinkin mökeillä. Kaunis perinne on veneliputus, kansallislippu tai venekerhon lippu perälipppuna, joka on nostettuna aina kulussa ja satamassa sääntöjen mukaan. Jossakin satamissa soitetaan trumpetilla kirkon kellotornista iltavesper, jolloin liput lasketaan. Ne ovat aina hartaita, kohottavia ja tunnelmallisia hetkiä.

      Muistan lapsuudesta upean Eliel Saarisen suunnitteleman 1000 markan setelin, jossa lastomat ihmiset kantavat köynnöstä. Sittemmin setelien kuvat ovat olleet lähinnä tylsiä suurmiesten naamoja. Antti Chydeniuksen kuvalla varustettua 1000 markan seteliä oli erityisen juhlavaa pidellä hetki hyppysissään, kunnes se kului suurempaan ostokseen. Nythän riihikuivaa setelirahaa harvoin sormissaan pitääkään, kun kaikki alkaa olla sähköistä virtuaalirahaa. Euro on siitä hankala, ettei sille keksi rimmaavaa sanaa suomen kielessä. Tarkka markka kuulosti niin kivalta, samoin penninvenytys.
      Saksalaiset sanovat euroaan teuroksi, lausutaan toiro (teuer=kallis). Eikös meilläkin muuttettu markat päikseen euroiksi, varsinkin kahvikupillisen ja mansikkalitran hinnoissa . :)

      Hyvää itsenäisyyspäivää !

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      144
      2467
    2. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      178
      1491
    3. Rita syyttää muita "virheistään"

      Taas Donnasta lasu ilmoitus ja kaiken maailman kriisejä Akin virheen takia. Aki teki vakavan rikoksen, turha sitä on mui
      Kotimaiset julkkisjuorut
      100
      1271
    4. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      72
      1187
    5. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      99
      1169
    6. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      169
      1092
    7. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      96
      1065
    8. Jos saisit nainen vielä pudotettua 20 kiloa?

      Niin voitaisiin katsella uudestaan.
      Ikävä
      49
      1037
    9. Niiiiin pihkassa

      Hänen ihanan vuoksi minulla on pikkarit märät koko ajan. Säikähdin vähän, näetköhän kaiken minusta? Yritän pitää perusil
      Ikävä
      39
      1010
    10. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      72
      931
    Aihe