Huonolla hoidolla ollutta akvaariota ostamassa

Periksiantamatonkokelas

Tuttuni koululla on ollut jo vuosia akvaario joka on menestynyt välillä huonommin ja välillä vähän paremmin (koulun rahoilla ylläpidetty ja oppilaiden hoidolla tähän päivään selvinnyt). Nyt ovat kuitenkin luopumassa akvaariosta koska vie liikaa rahaa. Olen miettinyt, että heittäisin tarjouksen kun akvaarioharrastus kiinnostaisi (lapsena meillä oli akvaario mutta jouduttiin muuton takia luopumaan) mutta epäröintiä herättää akvaarion kunto. Se myytäisiin koko roska samassa eli arvauksien mukaan n. 160l päällisin puolin hyväkuntoinen akvaario, suodattimet, valaisin ja muut laitteet mitä tarvitsee (kunto ei loistava mutta toimivia) sekä akvaarion sisältö mikä käsittää tällä hetkellä muutaman kalan, hiekat, esineitä ja kasvit. Ongelmana on, että akvaario ei ole kovinkaan hyvässä hapessa. Koululla ei ole oikeastaan ketään joka osaisi akvaariota hoitaa saatikka tietäisi missä on menty vikaan. Suodattimista yms muista huolimatta likaantuu ihan muutamassa päivässä aivan järkyttävään kuntoon, kaikki kasvit lähes kuolleita vaikka hommattiin vasta vuosi sitten ja pahin ongelma, kalojen joukkokuolemat. Selvittämättömästä syystä suurin osa uusista kaloista, jotka hankittiin vuosi sitten, ovat kuolleet muutamaa lukuun ottamatta yksi toisensa jälkeen. Kukaan ei ole veden arvoja mitannut ja pitkään meni ennen kuin hoksasivat veden lämpötilankin olevan aivan liian korkea. Voisiko tähän kuntoon päässyttä akvaariota pelastaa enää millään vai onko menetetty tapaus? Positiivista on, että sen saisi todennäköisesti halvalla ja itsellä olisi mielenkiintoa sekä jonkinlainen pohjatieto hallussa (halukas oppimaan lisää). Mitä sanotte, kannattaako?

3

92

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Aamunhöperö

      Jos se ei vuoda niin sanoisin olevan ns.pelastettavissa :D
      Olen paljon hankkinut niin altaita kuin tekniikkaa käytettynä. Sekä pelastanut kaloja, mikäli on olosuhteet olleet sopiva altaassa niiden vaatimuksiin ja viihtyvyyteen..

      Pelkkä lämpötilahan ei hallaa tee (jos ei sitten tyyliin yli 28 ole ollut ja on toki kaloja, jotka elävät todella lämpimissä oloissa) vaan riippuu minkälaisia kaloja siellä on ollut.

      Mikäli akvaario on ollut suoran päivänvalon kanssa tekemisissä ja vaikkapa liikaruokintaa ollut niin äkkiäpä se levääntyy. Varsinkin jos kasvisto on ollut vähäinen.
      Siihen päälle on voinut liian tiuhilla vedenvaihdoilla estää hyvän hajottajabakteerien kannan kehittymisen.. Tällöin ei kakat "sula" eikä kalat voi hyvin korkeiden nitriitti-arvojen vuoksi esim. Eikä kasvit saa nitriitistä nitraattia jos ei ole pikkupöpöjä sitä muokkaamassa.

      Jos on ollut vaik kovan veden kaloja pehmeässä vedessä niin aikansa ne elää - kuolema. Osa kaloistaha ei elä muutenkaan pitkään ja jos ostaa jo aikuisina niitä, saattavat kuolla luonnostaankin.
      Veden kovetus tai pehmennys ei lopulta ole mtn rakettitiedettä. Tarvitsee aina ensin selvittää millaista käytössä oleva vesijohtovesi on ja sen mukaan toimenpiteet.

      Käytetyn akvaarion uudelleenperustamisen kun tekee ajan kanssa maltilla niin hyvä tulee. Hengissä olevat kalat muualle tai armokuolema.
      Pesee vain hyvin laitteet, vaihtaa kenties sopivamman hiekan/soran riippuen onko tarkoitus pitää millaisia kaloja siellä jatkossa. Mm.monniset pohjalla viihtyvät tummemmassa ja pyöreässä sorassa(terävät särmät tekee huonoa) tai hienommassa hiekassa. Kasvitkin useimmiten viihtyvät hiekassa, lajista riippuen.

      Valaisimen suhteen miettiä haluaako vaativampia kasveja ja riittääkö nykyisen valoteho niille? Jos on loisteputket, ne tietysti uusia alkuun, toinen ainakin ensin ja toinen myöh. Jos niitä ei ole vaihdettu..

      Nykyään on paljon hämärämmässäkin viihtyviä, nopeakasvuisia lajikkeita. Kalathan eivät kovin kirkasta valoa niinkään tarvitse.. ;) monet viihtyvät runsaan pintakasvillisuuden hämärtämissä altaissa parhaiten. Putkien sävyillähän ihmisen silmää usein lähinnä miellytetään, kun valosävyt korostaa värejä jne.
      Yksi perusvirheistä muuten on hankkia erikseen ns kasviputki. Jos altaan hoito on muuten retuperällä niin kasvien sijaan sillä saa vain levät kukkimaan. :-o Pelkkä valo kun ei monellekaan riitä.

      Suodatin voi olla ok puhdistettuna kunhan vaihtaa mahdolliset tiivisteet ja suodatusmatskut. :) - lämmitin yleensä ehdoton kaloille, riippuen toki missä lämpötiloissa eläviä kaloja meinaa hankkia?

      Muuten jotkut kasvit tuppaa vaan kupsahtamaan aika nopeastikin jos eivät ole sopivissa olosuhteissa. Vääriä kasveja jos hankittu alunperin niin kuoleehan ne. Osa kuolee vaan vaikka olisikin kaikki päällisin puolin ok. Valo ja ravinteet, veden puhtaus vaikuttaa kaikki yhdessä.
      Joskus jokin kasvilaji ei vaan yksinkertaisesti viihdy vaikka mitä tekisit! On kokemusta :P

      Jos intoa riittää niin onnea akvaariosi perustamiseen! :)

      Nykyään on monenlaisia bakteeristartteja, joilla saat altaan nopeasti kypsytettyä kuntoon ja unohtamatta tietty vedenhoitoaineita, niissäkin on mistä valita. <- tuonkin luulee olevan itsestäänselvyys mutta on tullut vastaan tapauksia, joissa on säästetty väärästä kohtaa eikä ole käytetty lainkaan mtn vedenparannusaineita vedenvaihtojen yhteydessäkään. Sitten ihmetelty kun kaikki kituu ja kuolee.. Toki jotkut ovat onnekkaita hanasta tulevan veden arvojen suhteen eikä tällöin ongelmia ole. Harvemmin niin on.

      • Aamunhöperö

        Ja oletuksena oli siis, että vanha allas on ns.pommi. Mutta mikäli kalat vaikuttavat terveiltä ja virkeiltä, ei siis mitään näkyvää sairautta tms ja levääntyminen olisikin ainoa ongelma ja huonosti hoidettu vesi.. Niin..
        Ota selvää nykyisten kalojen olosuhdevaatimuksista. Jos nykyinen hiekka/sora sopii niille niin sen vain pelkällä vedellä pesee pahimmat irtikakat pois ennen uudelleen altaaseen pistämistä. Suodatinta ei vielä tällöin puhdisteta, huolehtia vain ettei kauaa joudu olemaan hapettomissa olosuhteissa ilman vettä.. Ettei hyvät pöpöt kuole sieltä. Toki suodattimesta riippuen, voi olla tarpeen kuitenkin vaihtaa esim.suodatuspatruuna jos kovin järkyssä kunnossa.
        Koristeet jos eivät ole kauhean levän peitossa niin siltään takaisin, niissäkin saaattaa olla hyviä bakteereja auttamaan veden kunnossa alkuun.

        Vedenparannusaine ja bakteeristartti ohjeiden mukaan, saattaa toimia ilman suursiivousta ja uudelleenkypsytystä. Jos ei vaikuta olevan mtn todella pahoja ongelmia. :) vanhaa vettä olisi hyvä saada jonkinverran talteen ettei täysin uuteen vain heitä kaloja. Mutta hyvät aineet kun hankkii niin kunhan totuttelee kalat, kuten muutenkin uuteen kotiin tehdään.

        Tällöin kalat saattavat säilyä hengissä mutt itse en näin toimisi kovin helposti. Kun ei tiedä mikä todellinen tilanne siellä on kuitenkaan.


      • Periksiantamatonkokelas

        Kiitoksia oikein paljon kattavasta vastauksesta! :) joo tosiaan sitä lämpöä oli silloin pahimmillaan useampi aste yli 30... Ja kaikki arvot mittaamatta että ei ole mitään hajua siitä tilasta todellisuudessa. Muistaakseni pohjalla taisi olla terävänoloista soraa ja sitäkin ymmärtääkseni liian vähän. Hengissä vielä olevat kalat vaikuttavat kuitenkin vielä yllättävän hyvävointisilta. Varsinkin pari vanhempaa isompaa kalaa ovat kestäneet sitä kurimusta jo monia vuosia. Ne ainakin olisi ihan mukava yrittää säilyttää hengissä uuteenkin akvaarioon. Oletan, että tuossa akvaarion pesemisessä yms menee ihan jonkun aikaa (:D) niin minnes sitten ne kalat kannattaisi siksi aikaa pistää? Vai onnistuisiko tuo "ilman suursiivousta" menetelmä, että soran vaihtaisi esim. hiekkaan, koristeista vähän pahimpia putsailisi pois, uudet kasvit kehiin ja mömmöt veteen? Varmaan myös laseista kannattaa pahimmat levät rapsutella pois? Pitäähän ne kalat silloinkin tieltä saada turvaan, että mikä olisi paras paikka?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      92
      1713
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      175
      1340
    3. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      16
      1138
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      105
      1128
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      87
      956
    6. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      52
      949
    7. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      71
      907
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      65
      860
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      783
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      758
    Aihe