Jyrkkävaarasta Anterinmukkaan talvella

Anterinukko

Jos halua hiihdellä Jyrkkävaarasta Anterinmukkaan, niin pitäisikö hiihdellä ensin Muorravaarakan jokivartta Muorravaarakkaan ja sieltä Anterinmukkaan. Vai voisiko suunnistaa suoraan tuntureiden yli Kuikkapään vierestä?
Kertokaa kokemuksistanne!

10

372

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Termisjärven_polle

      Nouse siitä Harrijoen vartta ja mene Kuikkapään vierestä vaikka oikealta puolelta, sitten Rovapään satulan yli ja siellä se Anterin tupa näkyykin jo rinteen alla!

    • Anterinukko

      Kuulostaa hyvältä ehdotukselta ja kartankin mukaan näin on. Se mikä lienee todennäköistä on, että omia jälkiä pitkin pitää kulkea.
      Jos säät sattuvat suotuisiksi, niin tuon reitin valitsen huhtukuun alussa.

    • Anterinukko

      Toisessa säikeessä puhutaan Vongoivasta. Suunnittelen yöpymistä talviaikaan Vongoivan kammilla. Jos lähden Anterinmukasta ensin kohti Hammaskurua niin luultavasti pääsen moottorikelkkauraa pitkin hiihtämään viitien kilometriä ja sitten "matalimmasta kohdasta yli tunturiselänteen (Kielivaara Kielitunturi) ja olen pian kammilla. Vai kannattaisiko ottaa kompassilla "suorasuuntaus" Anterista Vongoivan kammille.

      • Vaellusnetistä_bannattu

        Ei kannata, on melkoista rääseikköä välillä mennä suksella ja joutuu kiertämään kuruja. Tukkitietä pitkin pääsee vähemmällä puuskuttamisella ja maisemissa löytyy sitten siellä perillä.


    • HiihtämäänVaan

      Hyvän reitin saa aikaiseksi, kun Kiilopäältä lähtee ja Tahvontuvalla käy ja palaa takaisin. Suunnitelma voisi olla seuraava:
      1. päivä, Kiilopää - Rautulampi - Lankojärvi
      2. päivä, Lankojärvi - Porttikoski - Sudenpesä (Sarvioja)
      3. päivä, Pirunportin läpi Muorravaarakkaan
      4. päivä, Muorravaarakka - Anterinmukka - Vongoivan kammi (voi myös lasketella, vähän nousujakin on, Tahvontuvalle)
      5. päivä, Vongoivan kammi - Vongoivan huipun kautta Tahvontuvalle (ja siellä saunomaan)
      6. päivä, Tahvontupa - Repoaavan kautta Hammaskota (tai Hammaskuru)
      7. päivä, Hammaskota - Sokostin yli Hietapään kautta Luirojärvelle
      8. päivä, Luirojärvi . Tuiskukuru . Suomunruoktu
      9. päivä, Suomunruoktu - Kiilopää

      • hanukka

        Voisko ajatella, että lähtisi Kemihaarasta ja Tahvontuvan kautta Vongoivalle jne.

        Montako päivää tarvitaan?


      • ettäkerkiääpois

        voi ajatella. 10 - 12 päivää varattava


    • HiihtämäänVaan

      Varattava aika 10 - 12 päivää lienee hiukkasen liikaa elleivät keliolosuhteet ole todella upottavat. Kemihaarasta pääsee merkattua kelkkuraa pitkin Peuraselälle ja sieltä todennäköisesti edelleen kelkkauraa pitkin Tahvontuvalle. Ura mennee kenties Pikku Pilttivaaran pohjoispuolelta poroaidalle ja siitä Tahvontuvalle. Eli Kemihaara Tahvontupa sujuu kahdessa päivässä.

      Tahvontuvalta hiihtää päivässä Jaurujokea seuraten Repoaavan kautta Hammaskodalle tai Hammaskuruun. Hyvillä keleillä pääsee jopa Luirolle asti samana päivänä, mutta varaisin Luirojärvelle menoon pari päivää.

      Luirolta hiihtääkin sitten kahdessa päivässä Tuiskukurun ja Suomunruoktun kautta Kiilopäälle.

      Hyvä "reitti" menee kuitenkin Vongoivan kautta Anteriin tai Murravaarakkaan ja sieltä edelleen Pirunportin kautta Sarviojalle.

      Mutta aina on varoituksen sana paikallaan. Upottavassa kelissä umpihangessa hiihtovauhti voi olla niinkin alhainen kuin 0,5 km tunnissa.

      Tammikuussa ja helmikuussa riski upottaviin keleihin on suuri, maaliskuussa kohtalainen riski ja huhtikuussa pieni riski. Olen kiinnostunut muistakin arvioista!

      • 470373483409

        Asiaa kirjoittelit, mutta kantavuuden suhteen olen hieman eri mieltä. Kyllä metsäsukselle kanto löytyy heti ensimmäisen kunnon tuiskun jälkeen. Sanoisin, että hyvin kantavat suksikelit alkavat Pohjois-Lapissa viimeistään tammikuun loppupuoliskolla, yleensä aiemmin. Helmi-maaliskuussa kantaa aina. Huhtikuu, varsinkin sen loppu, voivat tuoda tullessaan läpiupottavan loskalumen, jossa ei pääse mihinkään. Jos liikkuu ylämaissa niin silloinhan on kantamiset kunnossa suunnilleen koko lumisen ajan.


    • HiihtämäänVaan

      Kokemukseni kantavuudesta tammikuussa ja erityisesti helmikuussa ovat erilaiset. Olen helmikuun lopulla hiihdellyt parin päivän lumimyräkän jälkeen Vintiläntunturin kupeessa kohti Suomunruoktua ja vauhti oli alle 0,5 km tunnissa. Lunta oli sen verran ettei vaivaiskoivuja näkynyt mutta suksiin pirulaiset tarttuivat sen verran kovaa että irrottaminen niistä vaati suksien pois ottamista jaloista.

      Huhtikuun lopussa mainitsemasi loskakeli eli sosekeli on niin ikään yllättänyt minut. Moottorikelkkaurista kantoi vain se, mikä oli päivää aikaisemmin ajettu. Muissa urissa vaipui syvälle lumeen. No seuraavana yönä oli taas yöpakkasia ja matka jatkui.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 130
      3644
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      95
      3328
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2428
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1851
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1698
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1579
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1544
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1486
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1461
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      84
      1410
    Aihe