Kiusaamisen syy = kiusaajan ahdistus/ongelmat

OnNiin

surullista huomata, että kiusaaminen on vaan pahentunut kouluissa ja jatkuu myös aikuisille ihmisillä työpaikoilla.

Kiusaamiseen ei tarvita kuin yksi ahdistunut, henkisesti pahoinvoiva yksilö, joka saattaa olla vaikka kiusaamalleen kohteelle kateellinen, syyllähän ei ole väliä jos hän valitsee sinut kohteekseen, syy keksitään ihan mistä vain.

Kun muut huomaavat kiusaamisen, eivät he uskalla siihen puuttua, koska pelkäävät joutuvansa itse kiusaamisen kohteiksi, tästä aiheutuu se ns. ryhmän mukana toimiminen. Kuulostaa harmittomalta, mutta on "kohteelle" tuhoisaa ja aiheuttaa elinikäiset arvet.

Voin sanoa omakohtaisesta kokemuksesta, että perseaukisena ei ole kiva varttua ja minun kouluajoistani on jo aikaa! Olen ihan normaalista työssäkäyvästä perheestä, rakastan vanhempiani ja perhettäni. Kaikilla ei vain ole varaa ostaa uusia vaatteita harrastusvälineitä jokainen kuukausi. Voin vaan kuvitella minkälaista on käydä koulua aikana, jolloin kulutushysteria on mitä on (älypuhelimet etc).

Miten kiusaaminen vaikutti minuun? Se vei luottamuksen ihmisiin ja kyvyn solmia ihmissuhteita. Pidän kyllä ihmisistä, mutta viihdyn mielummin yksin. Voit olla rikas tai köyhä, laiha tai lihava, lyhyt tai pitkä, Suomenruotsalainen tai Suomalainen, luokan fiksuin tyyppi tai tyhmin, paras urheilussa tai huonoin ja joutua silti kiusatuksi. On oleellista tiedostaa se seikka, että kaikista voidaan keksiä jotain mistä heitä kiusataan, jos näin halutaan.

Olenko katkera kiusaajilleni, oikeastaan en. Ehkä suurin haikea ajatus mielessäni on se, että koska minua kiusattiin ja tunsin oloni epämukavaksi koulussa, kouluni meni penkin alle. Olisin tahtonut opiskella ja jatkaa opiskeluja, mutta koska kiusaaminen teki koulunkäynnistä sietämätöntä ja sinne menemistä vältteli keinolla millä hyvänsä, näkyi kaikki tämä luonnollisesti päättötodistuksessa, jonka johdosta ammattillinen koulutus oli ainoa vaihtoehto. Tiedän, että olisin pystynyt huimasti parempaan, jos olisi saanut edes olla rauhassa. Koulujen jälkeen kun on tavannut vanhoja kiusaajia, he ovat olleet kuin mitään ei olisi koskaan tapahtunut, ehkeivät he edes itse tiedosta, että kiusasivat. En nimittäin tiedostanut sitä itsekään.

Olen nimittäin sanonut takaisin kiusaajilleni ja sortunut myös itse kiusaamiseen (ryhmässä) mukana olemiseen, koska pelkona on ollut omakohtainen kokemus kiusatuksi tulemisesta. Häpeän ja kadun näitä asioita, mutta tilannekohtaisesti veikkaan näin käyvän aika monelle. Olen myös varmasti, jonkun mielestä kiusannut heitä vaikka olen vitsaillut tai yrittänyt pönkittää omaa suosiotani, päästäkseni pois kiusatun asemasta. Lasten kiusaamista voi sentään, jollain tasolla puolustella kypsymättömyydellä, mutta ei se tietenkään ole mikään oikeus kiusasta ketään, tehtyä ei saa tekemättömäksi, mutta tulevaisuutta voi muuttaa jos kirjoitukseni vaikuttaa edes yhteen ihmiseen positiivisesti, oli se sen arvoista.

Kiusaaminen on ketjureaktio, joka aiheuttaa lisää kiusaamista, ongelma joka ei tule koskaan poistumaan. Yksi asia on kuitenki varma, kenenkään ei tarvitsi sitä joutua kokemaan. Jos voisin, pyytäisin anteeksi kaikilta jopa omilta kiusaajiltani.

Kiitos ja kumarrus niille, jotka uskaltavat kiusaamiseen puuttua.

6

337

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kokenut_nuori_poika

      Minua on kiusattu ala-asteessa. Olin luokan (luultavasti koko koulun) fiksuin tyyppi yhtä samanvertaista luokkatoveriani lukuun ottamatta, ja sitä paitsi melko hyvä urheilussa. Tulos: jos joku voitti minut yhdessä asiassa voitin sen viidessä muussa, ja se tietenkin kismitti heitä. Kun vielä valitin tämän luokkakaverini kanssa kirjojen olevan liian helppoja taisimme vahingossa kutsua kaikkia muita tyhmiksi, joka lisäsi ärsyynnystä minua vastaan.
      Kun jouduin riitaan tämän kyseisen ystäväni kanssa, joka oli luokan suosituin tyyppi, kaikki muut alkoivat sitten kiusata minua, tai siltä ainakin tuntui.
      Mietin joka päivä koulun vaihtamista, mutta joka ilta en oikein ymmärtänyt miksi minun piti "tehdä niin iso juttu" siitä, mitta kouluun mentäessä olin jälleen varma.

      Nyt käyn toista, pienempää koulua kasilla. Luokkani on tosi kiva, varsinkin tytöt, pojat ovat vielä vähän lapsellisia mutta minkäs teet. Luulin kaikkien arpien olevan poissa kunnes eilen huomasin minulla olevan vieläkin kiusaamisesta johtuvia luottamusongelmia: kun muut kaatuivat taaksepäin (se luottamusharjoitus) minun syliini heillä (eikä minulla) ollut mitään ongelmaa, mutta kun oli minun vuoroni en pystynyt kaatumaan, vaan astuin aina taaksepäin, vaikka tiesin 100% varmasti että takanani oleva ottaisi minut kiinni. Tämän uskon johtuvan siitä, että kiusaamisen aikana koin (ja koen vieläkin jos ajattelen sitä) että minut petettiin voimakkaasti.

      Vaikka kiusaaminen useinten johtuu kiusaajan huonovoinnista, minusta tuntuu että olisin voinut välttää sen.

      On siitä ollut hyviäkin vaikutuksia: koska minulle on oltu niin ilkeitä, en koskaan anna itseni olla niin ilkeä muille, ja koska muut harvoin puolustivat minua puolustan nykyään ainakin jos on eri rohkea mieli muita, ja en koskaan aio pettää ystävieni luottamusta kuten minun vanhat luokkakaverini tekivät.

      • Toi on tosi tärkee ja hyväkin juttu kärsimyksissä, että oppii ymmärtäään muita kärsiviä ja välittämään heistä. :)


    • Kiusaamisen syy = Kiusatun pelkuruus.


      Mua kiusattiin joskus. Semmosen päivän ajan. Mutta koska mää en oo uusavuton pelkuri, niin mää tein asialle jotain ja kiusaaminen loppui. Jos joku on niin vitun säälittävä ettei kehtaa pistää kiusaajille vastaan, niin silloin hän on ansainnut kiusaamisen.

      • Aivan niin kuin sinäkin olet ansainnut sen, että sinulla ei ole kavereita ja itsetuntosi sukeltaa usein pohjamudissa...?

        Ei, kiusattu ei ole ansainnut sitä, kuten sinäkään et ole ansainnut tuota. Rikoksesta ei tule koskaan syyttää sen uhria, ei edes silloin, kun "auton ovet jäivät auki" jne...


    • kiusaaminenpois

      Yksi kiusaamisen syistä on se että ajatellaan että lihavien lasten pitäisi laihduttaa. Tehdäänkö kiusaajille selväksi ettei lasta saa kiusata myöskään lihavuuden vuoksi se on väärin, että ratkaisu lihavuudesta johtuvaan kiusaamiseen olisi kiusattavan laihduttaminen, jokainen ymmärtää tämän.

      • Itsestäänselvyys

        mikään syy tai vaiva, ei oikeuta kenenkään kiusaamiseen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      220
      1870
    2. Seiska: Konsta Hietanen ja Aami-rakas iltamenoissa - Salkkareista Aami täräyttää: "Sarja oli..."

      Konsta Hietanen jätti Salatut elämät -draamasarjan tänä syksynä. Konstaa kyllä kaivataan vieläkin Salkkareissa! Lue li
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1252
    3. Kohuttu Iida Vainio mursi hiljaisuuden -Näin raskaus vaikutti Farmi-kuvauksissa: "Saattoi ruveta..."

      Ihanaa odotusta, tsemppiä ja voimia Iida! Iida Vainio ja Archie Cruz eli Arttu Kuosmanen asuvat yhdessä Helsingissä ja o
      Suomalaiset julkkikset
      11
      1132
    4. Minkälainen ihminen

      kaivattusi on?
      Ikävä
      77
      1050
    5. Avoin kirje sinulle

      Rakas, Kirjoitan sinulle nyt, vaikka sanat tuntuvat niin vaatimattomilta siihen, mitä sydämeni on kantanut sisällään ni
      Ikävä
      28
      842
    6. Nainen, jos luet kirjoituksiani

      niin sano minulle jotain?
      Ikävä
      49
      746
    7. Mitä mies teet

      näin iltasella? 👾
      Ikävä
      50
      736
    8. Numerosi 3. ja 4.

      viimeinen numero. Ei uskalla muuten.
      Ikävä
      38
      706
    9. Sullahan oli ihan valtavat t...., nainen

      Aivan suunnattomat ja hyvin muodostuneet. Luulisi että olisit uskaltanut tehdä selvän aloitteen jos jotain haluat. Miksi
      Ikävä
      52
      686
    10. On ikävä häntä

      Ollut pitkän aikaa
      Ikävä
      37
      684
    Aihe