Tringa ry:n lehti on rengastajien Käsipinna-lehti

SiivekkäidenSeuraaja

Helsingin seudun lintuharrastajayhdistyksen Tringa-lehdessä on lintuvalokuvia enää pelkästään vangituista käsipinnalinnuista. Numerossa 4/2016 oli oikein monta käsipinnaa kuvattuna. Tringa-lehti onkin oiva tapa markkinoida käsipinnaharrastusta. Ihan sama kuin julkaisisi kuvia Korkeasaaren häkeissä olevista siivekkäistä. Tringa-lehti on kerrassaan surkea julkaisu ja se on pelkkää jäsenmaksujen tuhlausta. Lisäksi jokainen numero on täynnä kuivia tieteellisiä tilastoja käppyröineen. Sellaista sisältöä ei kukaan viitsi lukea. Onkohan Eläinmuseon rengastustoimiston määrärahoja pienennetty, kun se maksattaa tilastojulkaisunsa harrastelijayhdistyksen jäsenillä? Suurelle harrastajajäsenjoukolle kyseinen lehti ei anna enää yhtään mitään. Nykyisessä muodossaan ilmestyvän Tringa-lehden voisi kokonaan lopettaa ja alentaa säästyneiden kustannusten verran jäsenmaksua.

6

174

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Eräretkeilijä1

      Itse en ole Tringa-lehteä lukenut kuin lintuasemilla ja nekin jotain vanhoja numeroita. Harmi jos koko sisältö on mennyt tuolaiseksi. Turun lintutieteellisen yhdistyksen (TLY) Ukuli-jäsenlehdessä on minun mielestäni ainakin sopivassa suhteessa sekä tieteellistä puolta että kevyempää juttua. Suurin osa kuvista ei ole rengastuskuvia. Itsekin kaipaisi lisää esimerkiksi lintupaikkaesittelyjä sekä erilaisista ilmiöistä juttuja.

    • Perisoreus

      Joka vuosi vuoden vipassa lehdessä on artikkeli Hangon lintuaseman toiminnan tuloksista. Artikkelin kuvat ovat erinomaisia ja antavat harrastajalle paljon: joka kuvan yhteydessä on teksti, jossa opetetaan jotakin kuvan esittämän linnun määrityksestä. Esim. kuvan tekstit:" Vanhalla pikkusieppokoiraalla pää on harmahtava ja kurkku oranssi --- Nuorella linnulla isojen peitinhöyhenten kärkiin muodostuu valkea sivujuova". Jokaista kuvaa selittää teksti, joka on keskeisen tärkeää alan harrastajille, jotka opettelevat lintujen tunnistamista: linnun laji, ikä ja sukupuoli. Toki ihmisille, jotka eivät halua opetella tunnistamaan lajeja ja niissä sukupuolia ja yksilöiden ikää, nämä kuvat ja tekstit ovat varmaankin tylsiä. Alan harrastajille nämä ovat antoisia.
      Minulla nyt 9. vuosi alkaa tätä harrastusta, en siis kovin pitkällä ole vielä ja siksipä nuo lehden artikkelit ovat aina niin opettavaisia. Erityisesti tiettyjen pikkulintujen iän määrityksissä on vielä hiomisen varaa.
      Kannattaa laittaa palautetta lehdestä ko. lehden toimitukselle. Hyvää alkavaa uutta vuotta!

    • 25vuottaharrastanut

      Samaa mieltä minäkin olen Siivekkäiden seuraajan kanssa. Samanlaisia käsipinnakuvia ja tieteellisiä tilastoja Tringa-lehdessä on ollut aiemminkin. Ko. lehti on viime aikoina sisällöltään muuttunut yhä enemmän tieteelliseksi ammattilaisten julkaisuksi, joka ei vetoa keskivertolintuharrastajiin. Tätä todistaa sekin, että suuri osa yhdestä numerosta varataan pelkästään Hangon lintuaseman toiminnan kuvaukseen. Kuvia on paljon kädessä olevista linnuista. Onkohan oikein terveellistä pidellä lintuja kädessä nyt lintuinfluenssa-aikana? Mitähän sanovat terveysviranomaiset tähän? Vakavia lintuinfluenssatapauksia on jatkuvasti havaittu Suomessa. Hygieenisesti otettuja kuvia luonnossa vapaana olevista linnuista on netti pullollaan. Sieltä voi käydä ihan hyvin katsomassa lintujen kuvia ja verrata niitä lintukirjan sivuilla oleviin piirroksiin ja lajikuvauksiin. Parhaiten linnut oppii tuntemaan menemällä itse ulos luontoon kiikarin, kaukoputken ja määritysoppaan kanssa. Jos valokuvista haluaa opetella tunnistamaan lajeja paikanpäällä, niin sitä varten on olemassa määritysoppaita, joissa lajeista on valokuvat piirrosten sijaan. Kyseisissä oppaissa kuvat on otettu vapaista linnuista luonnollisessa asennossa, eikä luonnottomasti koivista puristamalla siten, että koivetkin ovat piilossa, kuten Tringa-lehden kuvissa. Toinen vaihtoehto on retkeillä kokeneen konkarin kanssa, joka osaa kertoa linnun tuntomerkeistä. Lintutorneissakin saa opastusta lajituntemukseen, jos vain kyselee muilta. Sitä paitsi eivät kaikki lintuharrastajat halua osallistua tunnistuskilpailuihin. Lintuja voi harrastaa muutenkin, kuin olemalla huipputunnistaja. Ihan opettavaista ja mukavaa on sekin, että hakee lintuja vaikkapa kiikarilla ja kertoo löydöistään muille, jonka jälkeen lintu voidaan tunnistaa yhdessä. Näinkin oppii aika mukavasti tunnistamaan lintuja. Ei lintuharrastuksen pidä olla ryppyotsaista tertiaalitunnistamista, johon Tringa-lehti nyt vain keskittyy.

    • Bobbongari

      Lintujen tunnistamisen oppiminen vaatii hyviä takapuolilihaksia, koska oppisesta suurin osa tapahtuu lintukirjoja ja kuvia tutkimalla. Et opi tunnistamaan lintuja ja niiden ikää sekä sukupuolta kiikarein ja kaukoputkella luonnossa. Opit niiden tunnistamisen kirjoista mahdollisimman monipuolisin kuvin. Tämän tietävät kaikki alan harrastajat, olivatpa harrastaneet 2 vuotta tai 50 vuotta :) Antoisaa lintuvuotta kaikille!

      • Löysin_linnut

        Vaan minäpä olen oppinut tuntemaan paljon lintuja juuri luonnossa retkeilemällä. Aina kun olen nähnyt tai kuullut linnun, niin olen katsonut sitä sekä kuunnellut sen ääntä tarkkaan ja sitten olen etsinyt lintukirjan sivuilta vastaavan linnun kuvauksen. Ja nappiin on mennyt, eikä kukaan ole kyseenalaistanut havaintojani.

        Ps. minulla on kätevän kokoinen kenttämääritysopas. Ostin sen kirjakaupasta. En raahaa mukanani linturetkillä Tringa-lehtiä, joissa on kuvia kädessä olevista linnuista.


      • ipanavaan
        Löysin_linnut kirjoitti:

        Vaan minäpä olen oppinut tuntemaan paljon lintuja juuri luonnossa retkeilemällä. Aina kun olen nähnyt tai kuullut linnun, niin olen katsonut sitä sekä kuunnellut sen ääntä tarkkaan ja sitten olen etsinyt lintukirjan sivuilta vastaavan linnun kuvauksen. Ja nappiin on mennyt, eikä kukaan ole kyseenalaistanut havaintojani.

        Ps. minulla on kätevän kokoinen kenttämääritysopas. Ostin sen kirjakaupasta. En raahaa mukanani linturetkillä Tringa-lehtiä, joissa on kuvia kädessä olevista linnuista.

        Et kykene lintuoppaan kanssa määrittämään linnun ikää ja useissa tapauksissa et myöskään sukupuolta. Tällainen lintujen tuntemus vaatii enemmän lukemista ja kuvien katselua kuin pelkästään lintuopasta. Sitten kun harrastuksesi syvenee eikä sinulle enää riitä pelkkä lajin tunnistaminen, vaan tahdot lisäksi tietää lintuyksilöiden iän ja määrittää sukupuolen niidenkin kohdalla, joissa sukupuolet kenttäoloissa näyttävät samoilta - silloin sinä alat etsiä ja lukea kirjallisuutta (esim. tringa-lehteäkin), joista saat tietoa, miten lintujen iät ja sukupuolet määritellään. Suomenkielistä alan kirjallisuuttahan ei juuri ole, joten nastaa kun lintutieteelliset yhdistykset edes välillä julkaisee sellaisia juttuja, joissa on kuvia ja selityksiä iän ja sukupuolten määrityksiin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      169
      29539
    2. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      214
      18983
    3. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      393
      9990
    4. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      27
      6425
    5. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      19
      4313
    6. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      194
      3863
    7. Onko tekijän nimi tiedossa?

      Joko tiedetään?
      Valkeakoski
      56
      2909
    8. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

      https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
      Valkeakoski
      43
      1517
    9. Miten meidän käy

      Olen syvästi pahoillani puolestasi siitä, mitä kävi. En ehkä pysty sitä täysin kertomaankaan sinulle. Tuo on taustalla m
      Ikävä
      50
      1299
    10. Toivottavasti tekijää ei suojella

      Eikä mitään peitellä. Itselläni on 15-vuotias tytär myös ja voin hieman kuvitella tilannetta. Nämä tämmöiset tapaukset v
      Valkeakoski
      61
      1283
    Aihe