Voivatko Suomi ja Venäjä olla ystäviä?

Maittemme ystävyydestä puhutaan kuin se olisi maantieteellinen kysymys. Naapurien tulee olla ystäviä.

Lähekkäin asuminen ei tee kenestäkään ystäviä. Ystävyyteen kuuluu jakaa samanlainen ajatusmaailma ja aatteet.

Ajattelemmeko venäläisten kanssa yhteneväisesti demokratiasta, sananvapaudesta, tasa-arvosta ja ihmisoikeuksista? Onko Venäjällä mielestämme oikeus anastaa alueita naapurimailtaan kuten tapahtui Krimillä? Puhuvatko venäläiset totta? Onko Venäjän hallitsija Putin rehellinen?

Paljon näitä asioita mietittyäni olen sitä mieltä, että meidän on jatkettava länsisuuntautumista ja kehitettävä omaa yhteiskuntaamme läntisten arvojen perustalta.

35

277

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Abrahamm

      Olet siis sitämieltä, että venäjään ei saa liittyä, mutta jenkit saa ottaa väkisin kuin Guantamon ja Okinavan.
      Venäjä ei saa vakoilla kuin Jenkit ja kuunella erimaiden johtajienkin puheluita, alkaa mennä jo paksuksi kateus.
      Lännen demokratia on kielteistä niissä maissa, mitkä Venäjän kanssa yhteistyössä tai epäillään !?

    • Venäjän kanssa on helppo olla ystävä, jos vain halutaan. Venäjän politiikka on vakaata ja se on jatkuvasti ilmoittanut halunsa parantaa suhteita länsimaiden kanssa,

      Näyttää kuitenkin siltä, että länsimaat elävät ajastaan pahasti jäljessä. He kuvittelevat Venäjän Federaation olevan samanlainen kuin entinen kommunistinen Neuvostoliitto. Juuri Neuvostoliiton ajalta länsimaille on jäänyt pinttynyt käsitys Venäjästä ja venäläisistä ja sen seurauksena heitä kohtaan tunnetaan rasistista epäluuloa. Tästä syystä länsimaiden media levittelee uhkakuvia Venäjästä ja sen politiikasta ja esittää valheellisia väitteitä siitä

      Yksi tyypillinen median valhe on se, että Venäjä olisi anastanut Krimin. Tämähän ei pidä paikkaansa, Vaan Krim liittyi vapaaehtoisesti Venäjään sen jälkeen, kun ylivoimainen enemmistö sen väestöstä oli kansanäänestyksessä sitä kannattanut. Vastaavanlaisia valheita länsimaiden media levittää Ukrainasta ja Syyriasta.

      Olen samaa mieltä erään suomalaisen professorin kanssa, joka jokin aika sitten ehdotti, että Suomen kannattaisi solmia liitto Venäjän kanssa. Se antaisi turvallisuutta Suomelle ja lisäisi rauhaa koko Itämeren alueella.

      • corpsdiplomatique

        Krimin liittäminen Venäjään on laiton toimenpide. Kansainvälisen lainsäädännön mukaan suvereenin valtion rajat ja alueet ovat koskemattomia. Valtion rajathan määritellään sen itsenäistyessä tai sotien jälkeen rauhansopimusten yhteydessä. Millään valtiolla ei ole sen jälkeen oikeutta anastaa senttiäkään toisen valtion alueesta.

        Sillä ei ole mitään merkitystä, että Krimillä ja Itä-Ukrainassa on ollut itsenäistymistä saakka venäjämielistä porukkaa, jotka ovat pyrkineet kaikin voimin nakertamaan Ukrainan itsenäisyyttä. Siinähän on kyseessä maanpetturuus. Jos he halusivat olla venäläisiä, niin miksi eivät muuttaneet Venäjälle.

        Mitä jos esim. saamelaiset tykkäisivät, että eivät halua olla enää osa Suomea. Ja Venäjä sanoisi, että ok, liitetään Lappi Venäjään. Ukrainassa oli kyse samasta asiasta. Jos me hyväksymme tai edes selittelemme Venäjän toimia Ukrainassa, niin samalla hyväksymme em. kaltaisen skenaarion.


    • tsaikkaa

      Jöns, ei tätä arseennuolija kansaa kukaan lännessä eikä idässä halua yhteistyökumppaniksi. Peli on menetetty jo kumpaakin suuntaan, kun ryhdyttiin obaman tulkiksi. Trump ei tule ikinä noteeraamaan Suomea. Kuka ministeri se olikaan suomessa joka julkisesti asettui clintonin tukijaksi, jenkki pressa vaaleissa?

      • mietippäsitä

        Niin, miksiköhän asettui Clintonin kannalle, kuten kaikki järkeään käyttävät? Ehkä juuri siksi, että kaikki vähänkin valistuneet tietävät millainen Trump on?

        Ihan vaan tiedoksi, että Suomi on haluttu yhteistyökumppani niin idässä kuin lännessä. Koska olemme järkevää ja yhteistyökykyistä kansaa. Ja lähetämme Suomea edustamaan järkeviä ihmisiä.


    • Yksilensiylikäenpesän
    • Yksilensiylikäenpesän

      lisäys: älkääkä miettikö lahtari järjellä, mitä trump tai putin ajattelevat. Ei teillä ajatus eikä logiikka siihen koskaan tule riittämään. Miettikää sen sijaan mitä meidän hallitus on tehnyt että kansa voi pahoin. Miettiminen, onko vaikeata?

    • Vielä en ole saanut vastauksia kysymyksiini, ajattelemmeko venäläisten kanssa yhteneväisesti demokratiasta, sananvapaudesta, tasa-arvosta ja ihmisoikeuksista?

      Olemmeko siis samalla aaltopituudella venäläisten kanssa? Joskus puhutaan siitä, että ystävät ovat "samalla aaltopituudella".

      • Tsaikkaa

        Toteutuvatko nuo neljä asiaa mielestäsi suomessa nykyään?

        Olemmeko samallla aalto pituudella "obaminen" kanssa, ainii, sananvapaus sekä taso-arvo!?


      • corpsdiplomatique

        Valtioiden välisissä suhteissa on erotettava naapurisuhteet, joita ei voi valita. Ja ne maat, joiden kanssa jaetaan samat arvot ja puhutaan ns. samaa kieltä. Suomi on idän ja lännen, eli kahden erilaisen arvomaailman, välissä.

        Hyvien suhteiden ylläpitäminen naapureihin on jokaisen valtion intressissä. Naapuria ei voi valita, mutta sen kanssa on tultava silti toimeen. Jos naapurilla on erilaiset arvot, niin suhteet ovat silloin luonnollisesti pikemminkin ystävällismieliset kuin samanmieliset. Ja yhteistyömuotoja joudutaan vähän hakemaan.

        Suomen kanssa samanmieliset valtiot ovat luonnollisesti länsimaita, joiden viitekehykseen kuulumme. Se ei tietenkään tarkoita, että ollaan joka asiasta aina samaa mieltä. Tai että oman maan etu ei olisi ensimmäisellä sijalla. Mutta toki yhteistyö on helpompaa, jos arvopohja on sama.

        Onhan ihmisilläkin sekä hyviä kavereita että läheisempiä hyviä ystäviä. Suhteet heihin ovat hiukan eri tasolla, mutta silti jaetaan samat sosiaaliset ympyrät. Vaikka valtioiden suhteita ei voi verrata ihmissuhteisiin, niin kyse on periaatteessa samasta asiasta.


    • Täytyysanoanåågeli
    • eikoskaanei

      Minä vastaan Sinulle Jöns, EI
      Ei venäjään voi luottaa koskaan
      Ei koska ne katsovat oikeudekseen vallata esim. Krimin.
      Ei koska venäläisillä on alemmuuden tunne jota korjatakseen niitten pitää pullistella muitten silmissä.
      Ei koska venäläisten mielestä kaikki muut valehtelevat.
      Ei koska venäläiset itse huijaavat muita.
      Ei koska .....
      EIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

      • Täytyysanoanåågeli

        Sinähän vain kerroit itsesi ajatukset, et muiden.


      • eikoskaanei
        Täytyysanoanåågeli kirjoitti:

        Sinähän vain kerroit itsesi ajatukset, et muiden.

        No hei sormi ylös!
        Kyllä vain omat ajatukset tuon esille, mitä sitten?
        On minulla kokemusta venäjästä jo lähes 60 vuotta ja siihen pälle iso-isäni kokemukset!


    • Deronda

      Kahden ihmisen aito ystävyys perustuu tasavertaisuuteen ja toisen vähän erilaisten ajatusten kunnioittamiseen. Sama pitäisi olla myös maiden välisen ystävyyden perustana. Pari vuotta sitten televisiossa haastateltiin venäläisiä ja he hihkuivat onnesta Venäjän näytettyä sotilaallista voimaa Ukrainassa. He sanoivat, että kyllä meitä nyt pelätään. Juuri tähän Venäjä tuntuu perustavan suhteensa muihin maihin. Mainostettu ystävyys on pelkäämistä. Minun olisi vaikea kuvitella, että jonkun maan pitäisi pelätä Suomea. Samaa oli Neuvostoliiton aikana. Kun jokaisessa yhteydessä täytyi virallisesti mainostaa ystävyyttä, niin siihen liittyi epäily.

      Ystävyyteen liittyy myös rehellisyys ja sitä seuraava luottamus. Venäjän nykyjohdolle rehellisyydellä ei ole mitään merkitystä.

      Venäjällä alkaa mielenkiintoinen vuosi. Katuhaastatteluissa kansalaiset toivoivat panostamista sisäpolitiikkaan ja sosiaalisiin ongelmiin. Sitä ihmiset toivovat, mutta eivätkö he ymmärrä, että on pakko mennä toiseen suuntaan. On aloitettava kiireesti leikkaamaan etuisuuksia ja kohottamaan eläkeikää. Siellä on edessä sama, mikä meillä on tehty pienoiskoossa nykyisen hallituksen aikana. Presidentinvaaleihin on yli vuosi ja Putin panostaa eläkeläisten suosioon.

      • corpsdiplomatique

        Venäjä on omanlaisensa ja Suomessa ollaan siitä varsin tietoisia. Ulkopolitiikan hoito on tasapainoisten aikuisten puuhaa, eikä se onnistu hiekkalaatikkomentaliteetilla.

        Valtioihin ei pidä suhtautua kuten ihmisiin. Ja esim. odottaa niiltä samanlaista moraalia tai rehellisyyttä. Eiväthän ihmisetkään puhu totta koko ajan. Aivan samoin valtiot jättävät joskus asioita sanomatta tai kertovat puolitotuuksia. Koska se on niiden sen hetkisessä intressissä.

        Omaa väkeä pitää lisäksi kosiskella sisäpoliittisista syistä. Joskus valtioiden edustajat ovat paljon rehellisempiä keskustellessaan naapurivaltion edustajan kanssa kuin puhuessaan omalle väelle.

        Jokainen valtio esittää joskus asioista ns. oman totuutensa. Siihen ei pidä juuttua, vaan asioita on tutkittava lähemmin. Jos haluaa tietää mitä maassa tapahtuu, on haastateltava myös oppositiota, kansalaisyhteisöä ja riippumattomia asiantuntijoita. Ja vasta sitten voidaan tehdä tilanneanalyysi, jonka pohjalta tehdään politiikkaa.


    • tosiystäväkö

      Aiemmin oltiin ystäviä, oli oikein sopimus allekirjoitettuna ystävyydestä, eli se kertoi siitä, että oikeasti mitään ystävyyttä ei ollut.
      Venäjä kanssa ystävyys on sikäli vaikeaa, koska Venäjän ystävyys on aina toiselle osapuolelle alisteista, sitä ei oikein voi ystävyydeksi kutsua molempien kannalta.

      • corpsdiplomatique

        Valtioihin ei voi tietenkään soveltaa teinityttöjen sydänystävyysajattelua. Valtiot toimivat tietenkin ensisijaisesti omien kansallisten intressiensä mukaisesti.

        Tärkein intressi on luonnollisesti rauhan ja vakauden säilyminen omassa maassa ja meidän tapauksessamme Euroopan lähialueilla. Siihen tarvitaan hyviä naapuruussuhteita ja kansainvälistä yhteistyötä.

        Sen jälkeen tulevat kaupallinen yhteistyö ym. hankkeet, joiden kautta suhteita hoidetaan. Ja tietenkin viralliset vierailut ja tapamiset. Suhteethan eivät säily hyvinä, ellei ole jotain yhteistä tekemistä. Henkilökemiallakin on merkityksensä joskus maiden välillä.


    • corpsdiplomatique

      Tottakai Suomella ja Venäjällä on ystävällismieliset suhteet. Eihän meidän välillämme ole varsinaista konfliktia. Ja Venäjäkin suhtautuu Suomeen hyvin eri tavoin kuin esim. Baltian maihin.

      Tämä kävi ilmi esim. pakolaiskriisin yhteydessä kun Viro yritti neuvotella samanlaista rajasopimusta kuin mitä Suomi ja Venäjä olivat juuri neuvotelleet. Venäjä oli huomauttanut Virolle, että te ette ole Suomi.

      Em. perustuu siihen, että Suomi on aina hoitanut Venäjä-suhteensa asiallisesti sortumatta ylimääräiseen tunnekuohuun. Asiallinen kritiikki on toki diplomatian arkipäivää. Eikä se kaada suhteita. Kaikki riippuu siitä miten asiat esitetään. Ihmisten ja valtioiden väliset suhteet ovat sikäli samanlaisia, että metsä vastaa niinkuin sinne huudetaan.

      Mutta Jöns sekoittaa nyt vähän asioita. Eiväthän hyvät naapuruussuhteet tarkoita, että meidän pitäisi omia venäläiset arvot tai olla yhtä mieltä kaikesta. Suomi on luonnollisesti länsimaa, jossa tehdään länsimaisten arvojen mukaista politiikkaa. Tämä on varsin hyvin tiedossa Venäjällä, eikä meiltä muuta edes odoteta.

    • AatosAprikoija

      Asialliset naapurisuhteet eivät välttämättä ole sama asiantila kuin ystävyys. Venäjä on itse ottanut riskin ja ryhtynyt operoimaan tavalla, joka aiheuttaa ongelmia jopa asiallisten naapurisuhteitten ylläpitämiselle. Putinin hallinto ajoi läpi lain, jolla Venäjä otti itselleen oikeuden "huolehtia" ulkomailla asuvien venäläisten eduista ja tilanteitten tulkinnasta vastasi ja vastaa yksipuolisesti Moskovan Kreml. Sillä menetelmällä Putinin hallinto "legalisoi" Krimin haltuunoton ja alkoi operoimaan myös Ukrainan itäisillä alueilla. Kun Venäjä samalla rikkoi monia kansainvälisiä sopimuksia eli mm. ETYK/ETYJ-asiakirjaa (valtioitten rajojen kunnioittaminen), niin Vladimir Putin itse henkilökohtaisesti julisti, ettei kaikkia vanhoja aikansa eläneitä sopimuksia tarvitse noudattaa. Kyllä se oli suuri järkytys myös meille suomalaisille.

      Ukrainan asetelman kohdalla Venäjä ei kuitenkaan ole yksin syyllinen kaikesta tapahtuneesta huolimatta. Muistaakseni Ukraina itse julisti ukrainan kielen ainoaksi Ukrainan viralliseksi kieleksi ja siitä Putin sai syyn lähteä puuttumaan Ukrainan asioihin. Tuo Venäjän ulkopuolella asuvien venäläisten eduista huolehtiminen nousi siis sillä tavalla olennaiseksi perusteeksi tilanteelle. Ukrainan taholta oli todellakin erittäin typerää mennä ärsyttämään tahallisesti Venäjää tuolla kielipoliittisella julistuksella. Kun soppaan vielä lisätään EU:n tohelointi eli harhakuvitelma Ukrainan saamisesta "iisisti" EU:n yhteyteen eli ajamalla asiaa niin kovalla vauhdilla, jotta kakkakokkareet tippuisivat rattailta, niin siinä tohelluksessaan EU törmäsi yhteen Moskovan Kremlin kanssa. EU epäonnistui Ukrainan "kaappaamisessaan".

      Joka tapauksessa meidän, Suomen, on aiheellista yrittää ylläpitää asiallisia naapurisuhteita Venäjän kanssa. Oma asenteemme on siinä olennaisen tärkeää. Hyvä muistaa vanha tieto siitä, että niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Se pätee myös asiallisuuden alueella. Asiallisuus tuottaa asiallista palautetta. Olennaista on kertoa niin Venäjälle kuin kaikelle muullekin maailmalle, että me päätämme itse omista asioistamme. Siihen pitää ainakin pyrkiä, vaikka nykyinen EU- ja eurorahakytkös terveen järjen käyttöä omissa asioissamme kohtaakin vaikeuksia monissa tilanteissa. Joka tapauksessa on selvää, että matelijoita ja nöyristelijöitä ei kukaan arvosta eikä kunnioita. Ei Moskova sen enempää kuin Washingtonkaan tai Bryssel.

    • Venäjän mielestä ystävyys tarkoittaa myös siirtymistä heidän etupiiriinsä. Hieman korostaen siis kuuluisimme Venäjän klikkiin. Läntisten arvojen Suomi ei voi sellaiseen klikkiin kuulua. Emme halua lähteä Syyriaan taistelemaan Assadin puolesta tai Krimille varmistamaan Venäjän valloituksia.

      • jo70vuotta

        Läksimme Mosuliin taisteleman jenkkien puolesta, tollo.. venäjän etupirissä sasime olla rauhassa. Ei Nato uskalla hyökätä. Mikä tollo!


      • corpsdiplomatique

        Jöns on ihan pihalla. Venäjän virallisilla tahoilla ei ole pienintäkään epäselvyyttä Suomen länsimaisista arvoista. Eikä siitä, mihin viiteryhmään kuulumme. Meidän odoteta olevan mitään muuta kuin mitä olemme. Tämä ole mielipide, vaan fakta, joka perustuu keskusteluihin ja kokemukseen.

        Suomi on esim. vuosikausia kiinnittänyt keskusteluissa huomiota ihmisoikeuksien tilaan Venäjällä. Ja ilman muuta olemme tuominneet Krimin tapahtumat ym. vastaavat. Venäjä tietää myös varsin hyvin miksi äänestimme muiden länsimaiden kanssa pakotteiden puolesta Ukrainan tapahtumien jälkeen. Silti keskustelemme rakentavasti ja ratkaisemme tarvittaessa käytännön ongelmia.

        Ja se johtuu juuri siitä, että Suomi seisoo periaatteitensa takana asiallisesti ilman lapsellista tunnekuohua. Valtioiden välisissä suhteissa sellaiseen ei kannata sortua, kun sama viesti voidaan antaa asiallisesti mutta jämäkästi.


    • Vain sinä olet tollo. Mosulissa ei ole suomalaisia.

      Mosulissa USA taistelee ISISin tyranniaa ja raakuuksia vastaan.

      Aleppossa Venäjä murhaa siviileitä tyranni ja joukkomurhaaja Assadin puolesta.

      • corpsdiplomatique

        Juu, ei suomalaisia ole Mosulissa. Mutta on pohjoisessa Irakin kurdialueella kouluttamassa beshmerga-taistelijoita taistelemaan Isisiä vastaan. Suomi on myös osallistunut Irakin jälleenrakentamiseen mm. kouluttamalla tuomareita ja poliiseja.

        Suomen lainsäädäntö estää osallistumisen sotatoimiin ulkomailla. Siksi olemme osallistuneet ulkomailla vain rauhanturva- ja koulutus- sekä siviilikriisinhallintaoperaatiohin.


    • EiköhänNeVoi

      Mun mielestä Suomen ja Venäjän tulisi tehdä yhdessä politiikkaa, käydä kauppaa ja neuvotteluja. Politiikka päättyy niin sota alkaa. Siis miksi vastakkain asettelua , josta ei ole hyötyä kenellekään, vaan miksei yhteistyötä kuten aiemminkin mahdollistunut kun kohdellaan itsenäisenä kansana jolle ei sanella ehtoja.

      • Vastakkainasettelu

        on tosiaan tarpeetonta. Muistamme hyvin millaista on vielä muutama vuosi sitten. Sen jälkeen Venäjä keksi kylmän sodan mentaliteetin uusiksi ja alkoi puhua Venäjän ja länsimaiden ristiriidasta. Vastakkainasettelu keksittiin ihan tyhjästä.


      • corpsdiplomatique

        Kertokaapa mulle koska se yhteistyö Venäjän kanssa on sitten lopetettu? En ole kyllä huomannut. UM:n Venäjä-yksikössä oli vino pino pelkästään Venäjään keskittyviä ihmisiä ja Suomen Moskovan suurlähetystössä niitä on kymmeniä. Kaikki he tekevät täysipäiväistä työtä Venäjä-suhteiden hoitamiseksi.

        Diplomatiaa ei ole koskaan hoidettu lööppien kautta. Se on arkipäiväistä puurtamista. Tarkoituksena on nimenomaan säilyttää keskusteluyhteys myös vaikeina aikoina. Ja onnistuuhan se aikuisten kesken. Sillä kaikki tietävät, että vaikeatkin ajat menevät yleensä ohi.

        Venäjän ongelma länsimaiden kanssa on ollut se, että lännessä on väheksytty Venäjää Nliiton hajoamisen jälkeen. Venäjä haluaa että sitä kohdellaan jälleen suurvaltana ja tasavertaisena kumppanina. Making Russia great again, ja silleen.... Venäjän suurin ongelma eivät ole lännen erilaiset arvot. Se on pinnallista ajattelua. Suurin osa maailman maista tekee yhteistyötä erilaisista arvoista riippumatta.


    • esim_nato-on_vihollinen

      Eihän venäläinen kulttuuri voi nimetä länsimaista kulttuuria ystäväksi, ainakaan Venäjän johtoportaassa.

    • Niin, Venäjän johdon tarkoituksena on esittää kansalle olevansa lujia Venäjän puolustajia. Siihen tarvitaan se uhkaaja eli vihollinen ja sen paikan on saanut länsi.

      Mihin väliin Suomi voi tässä näytelmässä sijoittua?

      • corpsdiplomatique

        Mihin ihmeen näytelmään meidän pitää sijoittua?
        Suomen asia ei ole sotkeutua Venäjän sisäpolitiikkaan. Tai päinvastoin. Me olemme Venäjän naapurimaa ja hoidamme suhteemme siihen, kuten naapuriin pitääkin hoitaa.

        Venäjä ei halua Natoa rajalleen. Johtuu myös siitä, että Natoa perustettaessa niin sovittiin, että Nato ei tule Nliiton rajoille. Eivät Nato ja Venäjä rauhan aikana verivihollisia kuitenkaan ole. Nato- Venäjä -neuvosto on yksi Naton toimielin. Nato-maat ja Venäjä keskustelevat siellä yhteisistä kysymyksistä. Ja yhteistyötä on tehty sen puitteissa mm. turvallisuuden ja huumeiden vastaisen taistelun alalla.

        Valtiot eivät ole yhtä musta-valkoisia, kuin niiden kansalaiset. Hyvin harvoilla valtioilla on pysyviä verivihollisia. Yhteistyötä tehdään aina kun yhteisiä intressejä löytyy. Muistanette, että toisen maailmansodan aikana Nliitto ja USAkin olivat liittolaisia. Puhumattakaan Suomesta ja natsi-Saksasta. Ystävät ja viholliset ovat politiikassa joustava käsite, ainakin pidemmällä aikavälillä.


    • Minullaei ole tietoa, että Natoa perustettaessa olisi sovittu, ettei Nato tule Venäjän rajalle. Niinpä Nato on jo pitkään ollut Venäjän rajalla. Ongelma siitä on tullut vasta nyt.

      Tunnemme historian ja muistamme, että toisen maailmansodan aikana Neuvostoliitto ja natsi-Saksa olivat liittolaisia ja hyökkäsivät yhdessä Puolaan. Nyt Venäjällä ei ole yhtään mahtavaa liittolaista.

      Venäjällä on menossa iso näytelmä. Siinä sankari Putin pelastaa Venäjän uhkaavalta lohikäärmeeltä eli länneltä. Tällainen näytelmä on tarpeen sillä Putin täysin epäonnistunut venäläisten elintason kohottamisessa. Hänen on hankittava suosiota sotasaavutuksilla. Hän onkin jo hyökännyt Tsetseniaan, Georgiaan ja Ukrainaan. Lisäksi hän tappaa siviilejä Aleppossa, naisia ja lapsia. Valitettavasti hän on onnistunut kohottamaan suosiotaan näillä offensiiveilla. (Voi alemmudentuntoista Venäjää, voi)

      Köyhä venäjän kansa unohtaa kuitenkin pian Putinin sotasaavutukset ja hänen on pian esitettävä niitä lisää. Siksi hän lisää vastakkainasettelua lännen kanssa ja väittää lännen uhkaavan Venäjää. Venäjän kansa ei tiedä totuutta, sillä Putin on tuhonnut opposition ja sananvapauden maassa.

      Kysyn edelleen, että mikä voi olla Suomen rooli tässä vastenmielisessä näytelmässä?

      • Deronda

        Voidaan rakentaa hyviä tai huonoja skenaarioita. Euroopassa on ajateltu, että Venäjää voidaan painostaa toimimaan eri tavalla taloudellisten pakotteiden avulla. Suurlähettiläs Nyberg on huomauttanut, että Venäjä ei ole koskaan menetellyt niin. Talouspakotteillä sitä ei voida painostaa toimimaan toivotulla tavalla.

        Nyt Euroopassa toivotaan, että Putinia seuraava Venäjän johtaja olisi meidän näkökulmastamme järkevämpi. Käytännössä hän voi olla entistäkin nationalistisempi. Ruotsi hakee Naton jäsenyyttä, jos demarihallinto kaatuu. Suomessa olemme naivisti kuvitelleet. että voisimme siinä vaiheessa toimia yhdessä Ruotsin kanssa. Käytännössä Ruotsi ei muista pientä Suomea silloin. Lopulta myös Suomi liittyy Natoon.

        Tuo on yksi mahdollinen skenaario. Kun siellä jo moni lukutaidoton alkaa suu vaahdossa nimitellä minua natokiimaiseksi, niin totean vielä, että minulla ei ole mitään mielipidettä Natosta.

        Keksikää parempia skenaarioita.


    • Nato on muuten ollut Neuvostoliiton rajalla jo vuodesta 1952, jolloin Turkki liittyi Natoon.

      Nimimerkin "corpsdiplomatique" väitteet joutuvat outoon valoon.

    • pieniopastus

      Aloittaja on asettanut kysymyksen väärin. Aloittajan olisi pitänyt aloittaa keskustelu näin. Voiko Euroopan Unioniin kuuluva maa Suomi olla hyvissä väleissä Venäjän kanssa ? Vastaus kuuluu. No mikä ettei.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Toiselle puolikkaalleni

      Sinulla ei taida olla kaikki nyt ihan hyvin? Minua itketti eilen kauheasti, sinunko itkuja itkin? Kyllä kaikki selviää j
      Ikävä
      49
      2318
    2. Pysy kaukana musta

      Ja kaikista mun läheisistä. Oon tosissani.
      Ikävä
      26
      2143
    3. Katu täyttyy askelista...

      Hyvää sunnuntaita ja hyvää jatkoa jos näin...Vettä sataa, mutta hyvä vaan, ainakin kasveille.
      Ikävä
      27
      1535
    4. Näin susta unta

      Teit siinä temppuja ja kurkit huomaanko. Niinkuin sun tarttis sitä epäillä. Öitä tuimalle!
      Ikävä
      16
      1454
    5. Kuvaile kaivattusi

      ulkonäköä. 💡
      Ikävä
      124
      1417
    6. Mitä hämminkiä Halkokarilla?

      Poliiseja ja ambulansseja pyörii, laukauksia kuultu.
      Kokkola
      19
      1083
    7. Tiedätkö nainen sen tunteen

      Kun toinen tulee jossain vastaan. Naama leviää hymyyn kuin hangonkeksi. Mulla on susta semmonen,tunne.
      Ikävä
      71
      974
    8. Kauniit ihmiset ei ole sinkkuja, se on karu fakta

      Ihmisessä on lähes poikkeuksetta aina jotain vikaa jos hän pysyy sinkkuna pitkään. Sori kun sanon tän näin suoraan, mut
      Ikävä
      117
      944
    9. Mikset päästä irti ja hae apua

      Mt ongelmiisi. En vaan voi ikinä enää luottaa sinuun, pelkään sinua ja toivon löytäväni jonkun muun. Rahaa sulla on saad
      Ikävä
      89
      924
    10. Kristinusko - epätoivoinen yritys pelastaa ihmiset jumalalta

      Ei ole mitään sellaista, mitä pitää "pelastua". Lukuun ottamatta tietysti ”jumalan” (sen ei jumalan, joka väittää oleva
      Hindulaisuus
      333
      873
    Aihe